6. den US Open: V bojích o druhý týden se představí Vondroušová a Bouzková

2. 9. 2023, 10:00
Previews 31
V rámci šestého hracího dne letošního ročníku US Open se zkompletuje obsazení druhého týdne. Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová se pokusí naplnit roli favoritky proti Jekatěrině Alexandrovové z Ruska, bývalá juniorská vítězka Marie Bouzková vyzve světovou pětku Tunisanku Ons Jabeurovou. Carlos Alcaraz bude v obhajobě loňského prvenství pokračovat proti Danielovi Evansovi.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Češi v akci •
Bouzková (31-ČR) - Jabeurová (5-Tun.) | Arthur Ashe Stadium (neděle 1:00 SELČ)
Vondroušová (9-ČR) - Alexandrovová (22-) | Louis Armstrong Stadium (neděle 3:00 SELČ)
• Cesta za obhajobou titulu •
Alcaraz (1-Šp.) - Evans (26-Brit.) | Arthur Ashe Stadium (18:00 SELČ)
DALŠÍ PREVIEWS ŽENY | DALŠÍ PREVIEWS MUŽI

 

Češi v akci

Marie Bouzková (31.) - Ons Jabeurová (5.) | Arthur Ashe Stadium (neděle 1:00 SELČ)
Marii Bouzkové se na US Open nikdy nedařilo, ačkoli tu v roce 2014 ovládla juniorku. Úvodní čtyři starty v hlavním losu zakončila hned v prvním kole a loni vypadla ve druhém. Pětadvacetiletá Češka tak absolvuje své nejpovedenější vystoupení ve Flushing Meadows, set nepovolila domácí Ashlyn Kruegerové (7:5, 6:4; prohrávala 1:4) ani Petře Martičové (6:1, 6:2).

V úvodních čtyřech měsících aktuálního roku nedokázala ani jednou vyhrát dva zápasy hlavní soutěže na nejvyšší tour po sobě. V posledních měsících se ale vítězka loňského Livesport Prague Open rozjela a prošla do osmifinále ve Wimbledonu i Montrealu a v Cincinnati zapsala své třetí čtvrtfinále na akcích WTA 1000 (skreč kvůli pravému stehnu).

Marie Bouzková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Cincinnati (ČF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Cincinnati (ČF)
Bilance: 21:20
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance na venkovních betonech: 13:12
Bilance proti hráčkám TOP 10: 4:3 (kariérní 10:13)
Grandslamy: Australian Open (1K), French Open (1K), Wimbledon (OF)

Marie Bouzková - US Open
Kariérní bilance:
3:5
Nejlepší výsledek: 3. kolo (2023)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Praha (1K), Montreal (OF), Cincinnati (ČF)
Cesta turnajem: Kruegerová (7:5, 6:4), Martičová (6:1, 6:2)

Ons Jabeurová zvládla dva náročné duely a pátým rokem po sobě postoupila do třetího kola US Open. Devětadvacetiletá Tunisanka měla velké potíže už s Camilou Osoriovou v úvodním kole (7:5, 7:6) a pak přetlačila 7:6, 4:6, 6:3 českou teenagerku Lindu Noskovou, proti níž byla dva míčky od ztráty prvního dějství.

Na US Open bojuje nejen se soupeřkami, ale také se v posledním týdnu trápí s chřipkou. Navíc dorazila po nedávném nezdaru ve Wimbledonu, kde nestačila ve dvou setech na nenasazenou Markétu Vondroušovou a nezvládla ani své třetí grandslamové finále. Přitom v předchozích dvou kolech vyřadila Jelenu Rybakinovou a Arynu Sabalenkovou.

Letošní sezona rozhodně neprobíhá podle jejích představ, na lednovém Australian Open se loučila již ve druhém kole a v únoru kvůli menší operaci kolene vůbec nehrála. Na US Open si může zahrát ve druhém týdnu teprve podruhé v kariéře, před rokem v tomto dějišti padla až ve finále s Igou Šwiatekovou.

Ons Jabeurová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Charleston (T); Wimbledon (F);  Stuttgart,  Adelaide 1 (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Adelaide 1 (SF)
Bilance: 26:11
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na venkovních betonech: 8:5
Bilance proti hráčkám TOP 50: 14:5 (kariérní 89:75)
Grandslamy: Australian Open (2K), French Open (ČF), Wimbledon (F)

Ons Jabeurová - US Open
Kariérní bilance:
15:7
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: finále
Generálka: Cincinnati (ČF)
Cesta turnajem: Osoriová (7:5, 7:6), Nosková (7:6, 4:6, 6:3)

Vzájemná bilance: Bouzková prohrává 0:1. Právě Jabeurová ji zastavila v jejím jediném dosavadním grandslamovém čtvrtfinále loni ve Wimbledonu (6:3, 1:6, 1:6). Češka vyhrála poslední čtyři souboje se zástupkyněmi TOP 10 pořadí a snad tuto sérii protáhne, naposledy si v Montrealu vyšlápla na Caroline Garciaovou a v Cincinnati na Jessicu Pegulaovou.

 

Markéta Vondroušová (9.) - Jekatěrina Alexandrovová (20.) | Louis Armstrong Stadium (neděle 3:00 SELČ)
Markéta Vondroušová prožívá své nejlepší US Open po pěti letech. Úřadující wimbledonská šampionka zatím v New Yorku dominuje, kvalifikantce Na-Lae Han povolila tři gamy a bývalé semifinalistce French Open Martině Trevisanové jen o jeden více. V obou utkáních dohromady pouze třikrát zaváhala na vlastním servisu.

V letošním roce zvládla všech 17 soubojů s žebříčkově níže postavenými soupeřkami a tuto úctyhodnou sérii by mohla minimálně ještě o jedno vítězství protáhnout. Ve třetím kole US Open je podruhé, před pěti lety v něm přetlačila v tie-breaku rozhodujícího setu Kiki Bertensovou a dosáhla na svou premiérovou účast ve druhém týdnu grandslamů.

Čtyřiadvacetiletá Češka letos disponuje vynikající zápasovou bilancí 38:12. Jejím jasně největším úspěchem je nedávný triumf ve Wimbledonu, ovšem hrozbou je i na velkých hardových akcích, na kterých v aktuální sezoně zaregistrovala například čtvrtfinále v Cincinnati a osmifinále v Indian Wells a Miami.

Markéta Vondroušová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Wimbledon (T); Linec (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Cincinnati, Adelaide 1 (ČF)
Bilance: 38:12
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na venkovních betonech: 17:7
Bilance proti hráčkám TOP 20: 9:8 (kariérní 30:28)
Grandslamy: Australian Open (3K), French Open (2K), Wimbledon (T)

Markéta Vondroušová - US Open
Kariérní bilance:
7:4
Nejlepší výsledek: osmifinále (2018)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Montreal (OF), Cincinnati (ČF)
Cesta turnajem: Na-Lae Han (6:3, 6:0), Trevisanová (6:2, 6:2)

Jekatěrina Alexandrovová prohrála s Lesjou Curenkovou všechny čtyři souboje ve dvou setech, a navíc pětkrát neuspěla ve druhém kole US Open. Osmadvacetiletá Ruska ovšem Ukrajinku smetla 6:1, 6:3 a vylepšila své maximum v tomto dějišti. Zatímco tentokrát se na kurtu zdržela necelou hodinu, s předloňskou finalistkou Leylah Fernandezovou bojovala přes tři hodiny.

Od začátku travnaté části sezony má vynikající bilanci 16 výher a pouhých čtyř proher. Nejprve obhájila titul v Hertogenboschi a pak uhrála semifinále v Berlíně, osmifinále ve Wimbledonu a před týdnem finále v Clevelandu. V utkáních třetího kola na majorech má úspěšnost 1:6, dál se podívala až před několika týdny ve Wimbledonu.

Jekatěrina Alexandrovová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Hertogenbosch (T);  Cleveland (F);  Berlín (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Cleveland (F)
Bilance: 29:15
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance na venkovních betonech: 13:7
Bilance proti hráčkám TOP 10: 2:4 (kariérní 11:25)
Grandslamy: Australian Open (3K), French Open (3K), Wimbledon (OF)

Jekatěrina Alexandrovová - US Open
Kariérní bilance:
7:6
Nejlepší výsledek: 3. kolo (2023)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Cincinnati (1K), Cleveland (F)
Cesta turnajem: Fernandezová (7:6, 5:7, 6:4), Curenková (6:1, 6:3)

Vzájemná bilance: Vondroušová vede 3:1 a vyhrála jediný předchozí souboj na nejvyšším okruhu letos v lednu v prvním kole v Adelaide (4:6, 6:3, 6:2). Alexandrovová má na kontě 11 skalpů TOP 10, ovšem na grandslamech s takto vysoko postavenými hráčkami prohrála ve všech pěti případech a dohromady uhrála jediný set.

 

Cesta za obhajobou titulu

Carlos Alcaraz (1.) - Daniel Evans (28.) | Arthur Ashe Stadium (18:00 SELČ)
Carlos Alcaraz může po cestě do případného finálového souboje s Novakem Djokovičem potkat Camerona Norrieho, Jannika Sinnera a Daniila Medveděva a ideálně potřebuje v úvodních kolech ztratit co nejméně sil. Dvacetiletému Španělovi se to zatím daří na jedničku, na úvod mu ve druhé sadě vzdal Dominik Köpfer a pak si poradil ve třech setech s Lloydem Harrisem.

Během přípravy na US Open naopak sehrál v osmi zápasech sedm třísetových bitev a jeho úsilí bylo nakonec vždy marné, čímž si mohl po triumfu ve Wimbledonu trochu pochroumat sebevědomí. Ve čtvrtfinále na Masters v Torontu podlehl ve třech setech Tommymu Paulovi a na Masters v Cincinnati vyhrál čtyři třísetové duely a pak nevyužil mečbol ani nedotáhl náskok ve finále s Djokovičem.

Na US Open ještě nikdy neprohrál dohrané utkání. Pokud nenajde v tomto dějišti stejně jako loni přemožitele, tak tady jako první od Rogera Federera v roce 2008 úspěšně obhájí titul. Při předloňském debutu musel vzdát čtvrtfinále a loni zde získal svůj první grandslamový vavřín.

Carlos Alcaraz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Wimbledon,  Queens,  Madrid,  Barcelona,  Indian Wells,  Buenos Aires (T);  Cincinnati,  Rio de Janeiro (F);  French Open,  Miami (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Indian Wells (T); Cincinnati (F); Miami (SF)
Bilance: 55:6
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na venkovních betonech: 18:3
Bilance proti hráčům TOP 30: 23:5 (kariérní 57:20)
Grandslamy: Australian Open (-), French Open (SF), Wimbledon (T)

Carlos Alcaraz - US Open
Kariérní bilance:
13:1
Nejlepší výsledek: triumf (2022)
Loňský výsledek: triumf
Generálka: Toronto (ČF), Cincinnati (F)
Cesta turnajem: Köpfer (6:2, 3:2 skreč), Harris (6:3, 6:1, 7:6)

Daniel Evans přehrál ve čtyřech setech předloňského čtvrtfinalistu Botice van de Zandschulpa a pošesté v kariéře a třetím rokem po sobě postoupil do třetího kola US Open. V této fázi závěrečného grandslamu roku má mizernou úspěšnost 1:4, dál šel pouze předloni po pětisetové bitvě s Alexejem Popyrinem.

Třiatřicetiletý Brit má pravidelně smůlu na los na majorech, obvykle už v úvodních kolech potkává nejvýše postavené hráče. Dosud v této fázi grandslamů čelil pětkrát zástupcům TOP 10 pořadí a pokaždé opouštěl kurt jako poražený, naposledy na letošním Australian Open po utkání s Andrejem Rubljovem.

Šampion nedávné generálky ve Washingtonu disponuje bilancí 1:12 proti tenistům TOP 5. Se světovými jedničkami to má ovšem 1:1, předloni na Masters v Monte Carlu přehrál bez ztráty setu Novaka Djokoviče.

Daniel Evans - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Washington (T); Barcelona,  Marrákeš (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Washington (T)
Bilance: 16:21
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance na venkovních betonech: 10:11
Bilance proti hráčům TOP 10: 1:2 (kariérní 6:27)
Grandslamy: Australian Open (3K), French Open (1K), Wimbledon (1K)

Daniel Evans - US Open
Kariérní bilance:
14:6
Nejlepší výsledek: osmifinále (2021)
Loňský výsledek: 3. kolo
Generálka: Washington (T)
Cesta turnajem: Galán (6:4, 6:2, 7:5), Van De Zandschulp (1:6, 6:1, 6:3, 6:3)

Vzájemná bilance: Alcaraz vede 2:0 (na sety 4:0). Evans je pro Alcaraze příznivým soupeřem, zejména v současné formě. Španělský mladík, který letos na betonech ani na jednom turnaji nevypadl dříve než ve čtvrtfinále, je jasným favoritem.

 

Program 6. hracího dne

• ARTHUR ASHE STADIUM • (od 18:00 SELČ)
1. Alcaraz (1-Šp.) - Evans (26-Brit.)
2. Svitolinová (26-Ukr.) - Pegulaová (3-USA)
3. Bouzková (31-ČR) - Jabeurová (5-Tun.) / nejdříve v neděli v 1:00 SELČ
4. Medveděv (3-) - Báez (Arg.)


• LOUIS ARMSTRONG STADIUM • (od 17:00 SELČ)
1. Burelová (Fr.) - Sabalenková (2-)
2. Samsonovová (14-) - Keysová (17-USA)
3. Wawrinka (Švýc.) - Sinner (6-It.)
4. Zverev (12-Něm.) - Dimitrov (19-Bulh.) / nejdříve v neděli v 1:00 SELČ
5. Vondroušová (9-ČR) - Alexandrovová (22-)


• GRANDSTAND • (od 17:00 SELČ)
1. Mmoh (USA) - Draper (Brit.)
2. Rinderknech (Fr.) - Rubljov (8-)
3. Gauffová/Pegulaová (3-USA) - Bucsaová/Panovová (Šp./-)
4. Boulterová (Brit.) - Stearnsová (USA) / nejdříve ve 23:59 SELČ


• COURT 11 • (od 17:00 SELČ)
1. González/Roger-Vasselin (7-Mex./Fr.) - Barrientos/Goransson (Kol./Švéd.)
2. McLachlan/Nišioka (Jap.) - Ram/Salisbury (3-USA/Brit.)
3. Strýcová/González (ČR/Mex.) - Z. Yang/Krawietz (8-Čína/Něm.)


Kompletní program

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
uztoje
Alcaraz 4. set bude...
Reagovat
Ondra979
tak uz ho udolal..ale ta vymena ve tretim setu kdy Alcaraz odvracel BB byla luxusni, sice pak ztratil set ale nakonec to zvladl..
Reagovat
hanz
Medík vždycky skvěle ví, ve který okamžik má vykapat... proto dosáhne stejnýho .... jako náš Kájísek...
Reagovat
Liverpool22
Teď se rozjela a bude asi 3. set, ale jinak souhlas - Medík labilka smile
Reagovat
lvicek
Jsem myslela, ze rec je o Medvedevovi...
Reagovat
zfloyd
přemožitelku Plíškové smetla z kurtu smilesmile
Reagovat
Liverpool22
Burel si ani neškrtla - snad se Kája koukala smile
Reagovat
horska.kraslice
Hm, Žabka je v současné době hratelnější soupeřka než Kaťa. Navíc Maruška je zdá se při chuti, jen aby kondice vydržela. Maky to bude mít těžké.
Uvidíme. Vlastně asi neuvidíme, alespoň když mluvím za sebe, já tu noční seanci nedávám. Budu se snažit aspoň ve spánku držet pěsti. smilesmile
Reagovat
bobisek7373
Před chvílí říkal John Mc Enroe,že když byl nemocný,tak seďel doma.Ne jako Jabeur,která tam roznáší bacily.Ale lékaři se o ni hezky starají,tak to snad bude dobrýsmile
Reagovat
Liverpool22
Někdo to tady před pár dny psal, že Žába je nachlazená - proto ten kurz 1,7. Bude potřeba Žábu dostat znovu do 3. setů + dlouhé výměny a mohlo by to klapnout
Reagovat
hanz
Žabinec se tam v prvním kole mále po.lil... děsivá podívaná...
Reagovat
Liverpool22
smile jak říkal John - má sedět doma na gauči pokud je nemocná. smile
Reagovat
hanz
No zrovna Džoník by tak chrápal v pelechu... smilesmilesmile
Reagovat
Mony
Když je Africanka zchlazená, tak to jen přidá na vykonu
Reagovat
paddy
Neumannová tak vyhrála Olympiádu smile
Reagovat
hanz
Koukám, že Kokýsek retajrnul...
Reagovat
aligo
??????
Reagovat
hanz
Vandewojc...
Reagovat
Liverpool22
Naše holky budou hrát bohužel až v noci či spíše ráno našeho času. Z ostatních zápasů bude asi nejzajímavější zápas Peggy s Elinou a taky Lída s Madison může být řežba.
Moje tipy:

1. Kladivářka-Burel 2:0 - Kája by Arynu potrápila více, ale Burel do toho hodila vidle, tak uvidíme co předvede

2. Lída-Keys 2:1 - očekávám velkou bitvu. Pro Keys hraje domácí prostředí + zkušenosti, ale o chloupek více přeju výhru Ludmile

3. Peggy-Elina 2:1 - je mi jedno, která vyhraje jelikož ani jedné nefandím. Papírově je favoritka Peggy, ale Svitolina hraje po návratu dobře

4. Mařenka smile-Žába 2:1 - věřím, že Marie po velkém boji postoupí. Žába mi tady nepřijde úplně v pohodě - hrozně se potí, smrká, vše klasicky maskuje za úsměvy, legrácky....Takže snad dnes Žába lekne - Mařenka jí prostě upinká

5. MAKY smile-Katka 2:1 - určitě to nebude jednoduché, ale Maky je rozjetá, sebevědomá a měla by postoupit. Zajímavé je, že spolu budou hrát už 7. zápas, ale pouze jeden v Adelaide byl na vyšší úrovni - ostatní "pouťáky" viz. extraliga či ITF - takže z tohoto úhlu pohledu i dost ošidný zápas. Navíc se můžou dostat na kurt kolem půlnoci smile Zverev a Dimitrov to může být dlouhý zápas
Reagovat
misa
Na pátou hračku světa Jabeur je kurz aktuálně 1.73, takže i sázkovky očekávají boj.

Pinkání na kreativitu většinou nestačí, Marie bude muset držet vysoké % prvního podání a při vhodné příležitosti převzít aktivitu ve výměně. Pokud soupeřka nebude bláznivě kazit, bude to mít Mařenka hodně těžké.
Reagovat
Liverpool22
Ten kurz 1,7 na Žábu je zvláštní - asi experti z Tipsportu vědí něco více. Např. na Zheng kurz cca 1,2 proti rozjeté Bronzetti nebo na Kosatku kurz cca 1,3 - jasně hraje proti Minnen.
Asi experti vidí, že Žába není v pohodě. Takže Mařenka šanci určitě má smile Jinak máš pravdu bude potřeba držet servis, občas náběh na síť, kraťas....hrát podobně jako Maky a částečně jako Muška smile
Reagovat
Sinuhet1
Nevim jak tenhle zapas, ale pokud clovek sleduje nejaky sport hodne, neni treba kurzy nejak precenovat. Pamatuju nesmyslne vysoke kurzy na BarboruK v Dubaji, v minulosti na Vondrousovou apod. Tech prikladu je celkem hodne...
Reagovat
Mony
V sázení se točí velké peníze, tam to musí dělat ti nejlepší profíci, ne si to vycucavat z prstu podle nálady, jako my tady.
Reagovat
Mony
Spíš vědí jako my, že Marie přidala na agresivite, chodí často zakoncovat na sit..prostě je teď nebezpečnější hračkou, než drive
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nejnebezpečnější hračky jsou číňanský. Voni do toho rvou kdejakej ftalát a další toxický svinstva. To lepší koupit dětem český dřevěný smile
Reagovat
tommr
ad 5) oficiální H2H je 3:1. Ty dva zápasy z roku 2020 se do oficiálních statistik nepočítají. Pro dnešní zápas to ale stejně nemá žádnou vypovídající hodnotu ...
Pro dnešní zápas bude rozhodující jak se hráčky vypořádají s pozdním začátkem zápasu. Zverev s Dimitrovem se klidně můžou přetahovat 4-5 hodin a holky tak budou hrát až po půlnoci tamního času. Ta která bude čilejší vyhraje ...
Reagovat
Liverpool22
smile měl se hrát první zápas Maky + Katky - nechápu pořadatele. smile Bohužel půlnoční zápas může spíš nahrávat Katce - takhle je z toho hodně ošidný a nečitelný zápas - snad to Maky urve smile
Reagovat
misa
Bouzková je vítězkou loňského Livesport Prague Open, nikoliv jen finalistkou. Podobné nepřesnosti by se na tenisových stránkách objevovat neměly :)
Reagovat
com
aspon de videt, ze i autory clanku naka Bouzkova moc nezajima smilesmile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
omluva, asi už únava materiálu, nechápu :D
Reagovat
misa
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist