7. den National Bank Open: Sinner a De Minaur se poperou o první trofej z Masters. Austrálie čeká na triumf přes 20 let

13. 8. 2023, 14:00
Previews 2
V rámci sedmého hracího dne letošního ročníku National Bank Open poznáme zbrusu nového šampiona podniků Masters. O prestižní trofej se v Torontu utkají Jannik Sinner a Alex de Minaur, který může ukončit více než 20leté čekání na australského vítěze největších akcí ATP. Ženy budou dohrávat semifinále, na vítězku souboje mezi Jelenou Rybakinovou a Ljudmilou Samsonovovou čeká ve finále Jessica Pegulaová.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále mužů •
Sinner (7-It.) - De Minaur (Austr.) | Center Court (22:00 SELČ)

 

Jannik Sinner (8.) - Alex de Minaur (18.) | Center Court (22:00 SELČ)
Jannik Sinner možná k semifinále na Masters v Torontu nenastoupil s čistou hlavou, protože se stal po skončení čtvrtfinálových bojů jasně největším favoritem na zisk titulu a má v semifinálové fázi obecně potíže. Souboj o finále ovšem zvládl výborně a nebezpečného Tommyho Paula, který v předchozím kole vyřadil světovou jedničku Carlose Alcaraze, přehrál ve dvou setech.

Letos je na turnajích Masters velmi konzistentní a dá se říct, že přetrvávající absence titulu z největších podniků ATP je v jeho případě smolná. Jednadvacetiletý Ital totiž v semifinále v Indian Wells prohrál těsný zápas s pozdějším šampionem Carlosem Alcarazem, i vinou zdravotních potíží neuhájil náskok ve finále v Miami proti Daniilovi Medveděvovi a následně se mu nepodařilo v semifinále v Monte Carlu kvůli výkonnostnímu propadu dotáhnout vedení proti Holgerovi Runemu.

V Torontu má jedinečnou šanci svou první trofej z akcí Masters získat. V kanadské metropoli odehrál o dva zápasy méně než De Minaur a na kurtech strávil podstatně méně času. Rodák z Innichenu je navíc mnohem odpočatější, jedná se o jeho první turnaj po Wimbledonu, kdežto jeho finálový protivník hrál před týdnem finále v mexickém Los Cabos.

Zatímco ve čtvrtfinálových a semifinálových duelech na nejvyšším okruhu se mu tolik nedaří, ve finále má na této úrovni velice dobrou bilanci 7:3. Úspěšnost v soubojích o titul si podstatně zhoršil v letošní sezoně, během níž sice triumfoval v Montpellieru, ale následně neuspěl proti Daniilovi Medveděvovi v Rotterdamu ani Miami. Dva ze tří nezdarů z celkové bilance zaznamenal na Masters.

Jannik Sinner - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Montpellier (T); Miami, Rotterdam (F);  Wimbledon, Monte Carlo,  Indian Wells (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Miami (F); Indian Wells (SF)
Bilance: 40:11
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na venkovních betonech: 17:4
Bilance proti hráčům TOP 20: 6:6 (kariérní 26:32)
Bilance ve finále Masters: 0:1 (kariérní 0:2)
Bilance ve finále: 1:2 (kariérní 7:3)
Grandslamy: Australian Open (OF), French Open (2K), Wimbledon (SF)

Jannik Sinner - National Bank Open (Toronto + Montreal)
Kariérní bilance:
4:2
Nejlepší výsledek: finále (Toronto 2023)
Loňský výsledek (Montreal): osmifinále
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Berrettini (6:4, 6:3), A. Murray (bez boje), Monfils (6:4, 4:6, 6:3), (12) Paul (6:4, 6:4)

Alex de Minaur měl na papíře mnohem těžší cestu do závěrečného kola. V osmifinále si vyšlápl na Taylora Fritze a ve čtvrtfinále na bývalého šampiona Daniila Medveděva, proti nimž předvedl famózní obrat v úvodním setu, a v semifinále zničil talentovaného vrstevníka Alejandra Davidoviche.

Čtyřiadvacetiletý Australan byl nesčetněkrát kritizován za to, že se málokdy účastní závěrečných kol na těch největších akcích a obvykle opouští kurt po soubojích s nejlepšími hráči světa jako poražený. A možná oprávněně, protože už nějakou dobu pravidelně figuruje v TOP 20 žebříčku. V letošním roce se ovšem v obou těchto ohledech zlepšil. Jeho případný triumf v Torontu nemůže nikdo zpochybňovat, jelikož potkal dva tenisty z TOP 10, jednoho z TOP 20 a jednoho z TOP 40. Posledním pátým soupeřem byl domácí talent Gabriel Diallo, který měl mohutnou podporu publika.

Před pěti měsíci získal v Acapulku svou první trofej z podniků vyšších než ATP 250 a teď v neděli si může osobní maximum znovu vylepšit. Rodák ze Sydney by si stoprocentně více cenil triumfu v Torontu, protože v březnu v Mexiku narazil na podstatně slabší protivníky nebo využil fyzických potíží soupeřů. Navíc v tomto týdnu poprvé prošel do čtvrtfinále na Masters.

Ve finále na nejvyšší úrovni má bilanci 7:6 a v této fázi střídá úspěšná a nepovedená období. V roce 2019 vyhrál tři v řadě, a od Antalye 2021 po Acapulko 2023 dokonce čtyři po sobě. Teď má ovšem na kontě sérii dvou finálových porážek, recept nenašel na Carlose Alcaraze v Queen's Clubu ani Stefanose Tsitsipase před týdnem v Los Cabos.

Konkrétně na National Bank Open je prvním australským finalistou po dlouhých 22 letech. Pokud by uspěl, stane se prvním australským šampionem turnajů Masters od Lleytona Hewitta v Indian Wells 2003. Vítězství ve finále by ho výrazně přiblížilo k debutu v TOP 10 žebříčku.

Alex de Minaur - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Acapulko (T);  Los Cabos, Queens (F)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Acapulko (T); Los Cabos (F)
Bilance: 32:16
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance na venkovních betonech: 19:6
Bilance proti hráčům TOP 10: 6:4 (kariérní 13:34)
Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 0:0)
Bilance ve finále: 1:2 (kariérní 7:6)
Grandslamy: Australian Open (OF), French Open (2K), Wimbledon (2K)

Alex de Minaur - National Bank Open (Toronto + Montreal)
Kariérní bilance:
7:3
Nejlepší výsledek: finále (Toronto 2023)
Loňský výsledek (Montreal): osmifinále
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Atlanta (ČF), Los Cabos (F)
Cesta turnajem: (11) Norrie (7:5, 6:4), Diallo (6:4, 7:5), (8) Fritz (7:6, 4:6, 6:1), (2) Medveděv (7:6, 7:5), Davidovich (6:1, 6:3)

Vzájemná bilance: Sinner vede 4:0 (na sety 10:1). De Minaur obvykle proti soupeřům takto velkého kalibru postrádá zbraně a do utkání vstoupí jako celkem jasný outsider. U Sinnera ovšem může přijít náhlý zdravotní problém a s tím spojený výkonnostní propad podobně jako ve finále na Masters v Miami, navíc se bude muset vyrovnat s případnou nervozitou způsobenou rolí favorita ve velkém finále. Australan určitě není bez šance, pokud zopakuje výkony z posledních tří duelů.

 

Finálové obsazení v Montrealu stále není kompletní. Kvůli počasí budou Jelena Rybakinová s Ljudmilou Samsonovovou (PREVIEW) bojovat o postup do závěrečného kola až v neděli a vítězka si po pauze na odpočinek zahraje o titul s Jessicou Pegulaovou.

 

WTA Montreal / Program 7. hracího dne

• COURT CENTRAL • (od 19:30 SELČ)
1. Rybakinová (3-Kaz.) - Samsonovová (15-)
2. Pegulaová (4-USA) - čeká na soupeřku / nejdříve ve 23:30 SELČ


• COURT ROGERS • (od 19:30 SELČ)
1. Aojamaová/Šibaharaová (7-Jap.) - L. Chan/Z. Yang (Tchaj-wan/Čína)
2. Krawczyková/Schuursová (5-USA/Niz.) - čekají na soupeřky / nejdříve ve 22:00 SELČ

 

ATP Toronto / Program 7. hracího dne

• CENTER COURT • (od 19:30 SELČ)
1. Ram/Salisbury (3-USA/Brit.) - Arévalo/Rojer (Salv./Niz.)
2. Sinner (7-It.) - De Minaur (Austr.) / nejdříve ve 22:00 SELČ

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
NovacekTP
iudmile smile
Reagovat
NovacekTP
Liudmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist