Alcaraz: Favoritem je Djokovič, těžko u něj hledáte slabinu. Ale dokážu ho dostat pod tlak

3. 7. 2023, 12:05
Aktuality 1
Favoritem je Novak Djokovič (36), prohlásil nejvýše nasazený Carlos Alcaraz (20) před startem Wimbledonu. Moc dobře si uvědomuje, kdo v Londýně vyhrál nejen poslední čtyři ročníky. A kdo je jeho poslední přemožitel. Ale moje očekávaní jsou vysoká, jsem připraven dosáhnout velkých věcí, dodává druhým dechem španělský mladík.
Profily hráčů
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz si minulý týden zahrál teprve potřetí v kariéře turnaj na trávě a na prestižní akci ATP 500 v Queen's Clubu si ziskem prvního titulu ze zeleného pažitu zajistil návrat do čela světového žebříčku. A také si zvedl sebevědomí na povrchu, na kterém toho zatím příliš neodehrál.

"Do turnaje v Queen'su jsem vstupoval bez očekávání na vítězství. Ale postupně jsem si začínal věřit a povedlo se. Mám skvělý pocit, že jsem hrál na tak vysoké úrovni a získal jsem hodně sebevědomí," pochvaloval si Alcaraz.

Při své třetí účasti ve Wimbledonu je tak stejně jako minulý měsíc na French Open nasazenou jedničkou. V Paříži vítěz loňského US Open na druhý grandslamový triumf nedosáhl, v semifinále podlehl 1:3 na sety Novaku Djokovičovi. V zápase ho už po druhém setu paralyzovaly křeče, které dostával postupně takřka do celého těla.

Sice dohrál, ale zdravotní stav mu nedovolil rvát se o vítězství. Důvodem křečí prý nebyla fyzická nepřipravenost, nýbrž velké psychické vypětí a stres dvacetiletého mladíka v souboji proti o šestnáct let zkušenějšímu matadorovi a majiteli rekordních 23 grandslamových titulů ve dvouhře mužů.

"(Djokovič) dělá věci velmi, velmi snadno. Pohybuje se velmi dobře. Dobře a velmi čistě trefuje míče. Má čistý úder. Je to směs všeho. Neřekl bych, že dělá něco špatně. Je opravdu těžké najít v jeho hře nějakou slabinu," řekl Alcaraz před startem travnatého grandslamu v All England Clubu.

V neděli na tiskové konferenci prohlásil, že Djokovič je pro něj největším favoritem i ve Wimbledonu. Srbský tenista je čtyřnásobným obhájcem titulu a útočí na celkově osmý triumf, kterým by vyrovnal rekord Rogera Federera. A je v půlce cesty za kalendářním Grandslamem.

"Přijel jsem do Wimbledonu s velkým sebevědomím a myslím si, že jsem schopen dosáhnout dobrého výsledku. Ale samozřejmě je pro mě hlavním favoritem Djokovič. U něj to vždycky všechno vypadá jednoduše," vysekl Alcaraz poklonu svému největšímu rivalovi.

"Moje očekávání jsou vysoká. Myslím, že budu schopen dostat ostatní hráče pod tlak, dokonce i Djokoviče. Cítím se sebejistě a jsem připraven udělat tady dobré věci," věří si rodák z Murcii, jenž v Londýně obhajuje loňské osmifinále. Při debutu v roce 2021 skončil ve druhém kole.

Malý otazník visí nad jeho zdravotním stavem. Různá zranění ho letos připravila už o několik turnajů včetně Australian Open a zcela fit nedorazil ani do Londýna. Z preventivních důvodů trénuje se zabandážovaným stehenním svalem na pravé noze a raději zrušil i dva exhibiční zápasy v Hurlinghamu. V tréninkovém duelu s Finem Emilem Ruusuvuorim se však pohyboval bez viditelného omezení.

"Vím, co tu musím udělat. Pro mě je to hrát a dělat to nejlepší, co umím. O tom, že jsem jednička, příliš nepřemýšlím. Snažím se toho tlaku zbavit. Vždycky říkám, že se neustále snažím hrát agresivně. Myslím, že to je tady na trávě nejdůležitější: být agresivní, chodit na síť a snažit se trefovat velké údery. Vždycky se o to snažím na jakémkoli povrchu," dodal vítěz pěti letošních turnajů.

Do Wimbledonu Alcaraz vkročí v úterý zápasem proti nerozehranému francouzskému veteránovi Jérémymu Chardymu, kterého čeká poslední turnaj kariéry. První těžký test by mohl absolvovat v osmifinále, v němž hrozí souboj s Němcem Alexanderem Zverevem, Australanem Alexem de Minaurem nebo předloňským finalistou Italem Matteem Berrettinim.

Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist