Alcaraz je na grandslamu opět v semifinále. Se Zverevem neztratil set ani podání

7. 9. 2023, 05:44
Aktuality 21
US OPEN - Carlos Alcaraz (20) na US Open bez problémů pokračuje na cestě za obhájením svého prvního grandslamového titulu. Španělský mladík přehrál 6:3, 6:2, 6:4 Němce Alexandera Zvereva (26), s nímž si na tvrdém povrchu poradil až na třetí pokus, stále v New Yorku neprohrál dohraný zápas a čtvrtý start na majoru v řadě proměnil minimálně v semifinále. O třetí finále si zahraje stejně jako před dvěma měsíci ve Wimbledonu v souboji dvou posledních šampionů s Daniilem Medveděvem (27).
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz na loňském US Open získal první grandslamový titul a v 19 letech se stal nejmladší světovou jedničkou v historii. Minulý měsíc ve Wimbledonu sice po finálové bitvě s Novakem Djokovičem slavil již druhý triumf na grandslamu, ještě před svým úvodním letošním vystoupením v New Yorku ale věděl, že o pozici v čele žebříčku přijde. A to i v případě, že loňský úspěch zopakuje.

Jeho srbský konkurent totiž loni ve Flushing Meadows nestartoval a neobhajuje žádné body. A když zvládl zápas prvního kola, zajistil si návrat na post světové jedničky. Z pohledu žebříčkového postavení se tedy rozhoduje už jen o tom, kolik bodů bude Alcaraz v pondělí ztrácet na svého srbského konkurenta.

Dvacetiletý Španěl zatím dělá všechno proto, aby byl rozdíl 'jen' 1180 bodů. Víc sám svými výkony neovlivní. V pěti zápasech ztratil jediný set, roli favorita potvrdil proti Dominiku Köpferovi, Lloydu Harrisovu, Danu Evansovi, Matteu Arnaldimu a ve čtvrtfinále zvládl i první těžší test proti světové dvanáctce a finalistovi z roku 2020 Alexanderu Zverevovi.

Alcaraz v obou vzájemných duelech na tvrdém povrchu v roce 2021 neuhrál ani set a loni na Roland Garros prohrál i jediné střetnutí na grandsalmu. Tentokrát ale unaveného Němce z osmifnálové bitvy s Jannikem Sinnerem přehrál. Odvrátil všech pět brejkbolů, po dvou a půl hodinách zvítězil 6:3, 6:2, 6:4 a vzájemnou bilanci vyrovnal na 3:3.

"Je skvělé, že je Sascha zpátky. Už jsme spolu letos hráli, ale on ještě nebyl schopný hrát svůj nejlepší tenis. Jsem moc rád, že je zpátky, hodně se na to nadřel," reagoval Alcaraz na Zverevovo zranění kotníku z loňského French Open a jeho následnou půl roku dlouho pauzu.

Alcaraz vylepšil svou bilanci na US Open na 16:1, když si jedinou porážku zapsal při svém debutu v roce 2021 po skreči ve čtvrtfinále proti Féĺixi Augeru Aliassimemu.

"Cítím se tu pohodlně. V New Yorku hraju rád a myslím, že mám teď skvělou formu. Loni jsem od čtvrtého kola hrál dlouhé pětisetové zápasy, teď se cítím fyzicky skvěle, pošetřil jsem spoustu sil a myslím, že jsem výborně připravený zvládnout i další zápas," věří si Alcaraz, který může obháji titul na US Open jako první od roku 2008. Roger Federer tehdy v New Yorku triumfoval pátý rok po sobě.

Zverev po utkání litoval, že nevyužil v prvním setu dva brejkboly na vedení 4:3. "Kdybych to tam prolomil, mohlo se to třeba vyvíjet opačně. Ale nezvládl jsem to," uvedl Zverev. "I když jsem prohrál první set, myslel jsem si, že to bude vyrovnaný zápas. Věřil jsem, že to bude zábava," líčil.

Před začátkem třetího setu si ale Zverev vyžádal zdravotní pauzu kvůli potížím se stehenním svalem. Na kurt se vrátil, ale na Alcaraze nestačil. "Nevzdal jsem to, ale v takovou chvíli už toho proti Carlosovi moc nezmůžete," podotkl Zverev.

Alcaraz svou neporazitelnost na grandslamech protáhl na 12 utkání a na čtvrtém z pěti posledních majorů nechybí v semifinále. Mezi čtyřkou nejlepších nebyl jen letos v lednu na Australian Open, na kterém ale kvůli zranění nestartoval. Semifinálovou bilanci má 2:1 - loni v New Yorku a letos v Londýně nakonec triumfoval, v květnu na Roland Garros kvůli fyzickému vyčerpání nestačil na Djokoviče.

V pátečním večerním boji o 3. grandslamové finále ho čeká souboj posledních dvou šampionů s Daniilem Medveděvem (h2h 2:1), s nímž prohrál pouze předloni ve Wimbledonu na svém premiérovém turnaji na trávě. Letos ve finále turnaje Masters v Indian Wells a v semifinále Wimbledonu vyhrál s o sedm let starším sokem všech pět setů a neztratil v nich víc jak tři gamy. Medveděv ve čtvrtfinále porazil krajana Andreje Rubljova.

V nedělním finále stále může dojít na další elektrizující souboj Alcaraze s Djokovičem, kteří se naposledy střetli v srpnu ve finále podniku Masters 1000 v Cincinnati a Srb v Ohiu zvítězil po odvrácení mečbolu a bezmála čtyřhodinové bitvě. Djokovič bude v prvním semifinále letošního US Open favoritem proti domácímu Benu Sheltonovi.

"No, zjevně je to blíž, než to bylo na začátku turnaje. Bylo by skvělé si zahrát tady v New Yorku finále proti Novakovi. Oba nás ale čeká ještě těžké semifinále, tak uvidíme," uvedl Alcaraz.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
středeční výsledky (06. 09. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Zverev (12-Něm.) 6:3, 6:2, 6:4
Medveděv (3-) - Rubljov (8-) 6:4, 6:3, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
Patik
Myslím si že Medvedev si to finále nepustí že toho Alkaca udola aj keď ide Alkac turnajom relatívne hladko niečo mi hovorí že proste US Open je viac šité pre Danila to co tu predviedol v minulych ročníkoch nato Alkac konkretne na tomto kurte myslím si ze ešte nevyzrel.. poraziť Medvedeva a Djokovica na harde za sebou je podľa mňa nesplnitelna misia
tento rok ..uvidime
Reagovat
paddy
Pobavilo smile
Reagovat
arvncr
Já bych se naopak nedivil, kdyby Alcaraz neztratil už v turnaji ani set. Medvedeva dá 3:0 prakticky určitě, ten na kurt už nastoupí poražený, protože má v hlavě zápasy v IW a Wimbledonu, kdy chvílemi působil, jako kdyby dali raketu do ruky náhodně vybranému divákovi. Alcaraz je teď o level jinde než zbytek pole, takhle dominantní byl naposled Djoković v 1. půlce roku 2011. Djoković ho sice porazil v Cinci, ale to je i tím, že Alcaraz už ve 20 dospěl k tomu, k čemu Nole cca ve 30 - že turnaje mimo GS slouží jen k tréninku a svou nejlepší hru je třeba začít předvádět od čtvrtfinále GS dál.
Reagovat
Marduch
Mozna se Ferrerovi alias GS vitezovi tenhle pohled Alcarazovi podarilo vštípit..
Reagovat
paddy
Důležité je, aby se Alcaraz v SF neunavil v 5 setech, protože Djo má v rozvrhu už jen tréninkový zápas.

Med bude kousat, ale cokoli jiného než Alcovič finále by bylo překvapením již před turnajem.

Alcaraz obhájí titul smile
Reagovat
Marduch
smile
Reagovat
Krisboy
Neobhájí. smile
Reagovat
Marduch
"Jeden hráč tady umře. A pak budou koukat. Podmínky byly brutální. Jediná dobrá věc je, že trpí oba hráči. Takže to bylo těžké pro nás oba. Na konci zápasu už jsem ani pořádně neviděl míček. Hrál už jsem spíš pocitově. Snažil jsem se být aktivní, běhat, dobíhat míčky, ale on dělal totéž. Před některými výměnami jsem si už říkal: Wow, vždyť už nejsem vůbec schopný se hýbat. Myslím ale, že jsme toho měli plné zuby oba. Zvítězit dnes bylo super těžké.
Reagovat
paddy
smile

Milionáři mají zkrátka odlišné starosti než obyčejní lidé smile
Reagovat
Pe3k
Posledně jak alkáč smetl Zodzillu, tak se Šáša vymlouval na to, že je nevyspaný, tak mě zajímalo na co se bude vymlouvat tentokrát. Jen potíže se stehenním svalem, takže tentokrát tu prohru unesl se ctí, ani nenechal vyhodit diváka za tu nejznámnější Hitlerovu větu (kterou nikdo nezná). Jsem zvědavý, jestli bude mít Medvěd proti Karlitovi nějakou šanci.
Reagovat
farr
Doufám že ho vypráska a udolá nezdolnou obranou, mladej Karlito si začíná trochu myslet, že je pupek světa. Potřeboval by dostat pořádnou lekci i nejeden od Noleho. Mladej musíš si to odmakat a zasloužit a né že hned ve 20 budeš obhajovat jak na běžícím pásu...nenenesmilesmile
Reagovat
Amputace
Protože vyhrává a je mladej, tak už si automaticky myslí.. Co to je zase za logiku? Má uvažování šampióna, což je naprosto v pořádku. Celá next gen ho neměla, a proto má taky Alcaraz už ve 20ti víc velkých titulů, než všichni Tsitsipasové a Zverevové dohromady.
Reagovat
Nola
smile

pozrela som opakovany zapas so Sashom, ten moze lutovat, ze ten GS proti Domovi nedokazal uhrat... kym hrali starsi pani to nedali, teraz mozu mat sancu iba ked Carlos predcasne vypadne a aj to sa nemusi stat, lebo rastie dalsia gen. mladsich hracov
Reagovat
annah
Doufám, že bude. Že Medoura smete. Ale bude mít zatraceně těžké, Medvěd hrál včera skvěle. Normálně je mi Alcaraz ukradený, ale zítra mu budu držet všechny palce.smile
Reagovat
annah
Teda první věta měla znít samozřejmě opačně: ...doufám, že nebude...
:-)
Reagovat
farr
Vseci tedka by meli zvednout zadek a zacit bombardovat USO organizátory at udelaj miniturnaj každý s každým a dva nejlepší do finále o titul.(Shelton jim může dělat roztleskávačkusmile)To by hráči jistě maximálně ocenili v tom vedru a vlhku co tam panujesmile. Absolutně nechápu, že Major kde rozdávají nejvyšší money není schopen zatáhnout střechu a pustit klimošku. Amíci totální břídilský Pepíci. Na Ausie open tohle dokáží ve 3 největších arénach, úplně v chillu, je nelidské vedro? zatahnem vyklimatizujem... Amici dokazali jen postavit sklenik na otevřenou arenou. Noooobove lolsmile
Reagovat
frenkie57
Tož máš pravdu, takhle nechat pařit diváky a hráče/hračky je prostě amatérismus. Diváci už ani nemají sílu fandit, viz. Maki s Keys, kde vládla vskutku komorní atmosféra, dokonce jim tam jeden divák zkolaboval.
Možná za tím je technický problém, třeba nemají potřebnou technologií na temperování takto velkých prostor. Ale to se dá řešit. Když to jde na AO, tak by to mělo jít i na USO.
Reagovat
mendrit
Když se hraje venku a neprší, tak jsou podmínky jaké jsou. To už by rovnou mohli hrát v hale.
Reagovat
farr
smile Tak to zas ne. Jestli se někdo pozeral na loňské MS ve fotbale kde se klimatizovali i celé obrovské stadiony pro desetitisíce lidí. Tak jedna arénka s tenisovým kurtem přece musí být prkotina. Hrát si tady furt na tradice a ze je to OPEN atd a ignorovat klimatickou změnu. Dannil to do kamery u ručníků řekl včera správně, čekaj no až nakej hráč jim tam exne pak se možná někdo chytí za nos smilesmile.
Reagovat
Krisboy
Já bych rozhodl losem. Kdo si vytáhne nejkratší sirku, je šampion a hotovo.
Reagovat
Krisboy
A vyřídí se to v klidu v klimatizované kanceláře nebo šatně a nikdo na kurtu neumře.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist