Alcaraz měl blízko k další pětisetové bitvě, Sinner nepovolil Sheltonovi ani jeden set

7. 7., 18:09
Aktuality 6
WIMBLEDON - Carlos Alcaraz (21) měl potíže i ve čtvrtém zápase v letošním ročníku Wimbledonu. Ve třetím kole, v němž byl tie-break od konce na turnaji, přežil pětisetovou bitvu s Francesem Tiafoem a další pětisetový duel mu hrozil v osmifinále s Ugem Humbertem (26). Loňský šampion nakonec zvítězil 6:3, 6:4, 1:6, 7:5. Mezi nejlepší osmičku se dostal i další z největších favoritů Jannik Sinner (22), lídr žebříčku si poradil 6:2, 6:4, 7:6 s Benem Sheltonem (21).
Carlos Alcaraz měl ve Wimbledonu blízko k další pětisetové bitvě (© AFP)

Alcaraz – Humbert 6:3, 6:4, 1:6, 7:5

Carlos Alcaraz bude muset v následujících dnech výrazně zapracovat na stabilitě svých výkonů, pokud chce obhájit loňský triumf ve Wimbledonu. Španělský supertalent totiž nepředvedl kompletně přesvědčivý výkon ani v osmifinále s Ugem Humbertem. V předchozím kole s Francesem Tiafoem byl jen tie-break od konce na turnaji, ale tentokrát se pětisetové bitvě vyhnul.

Až do stavu 2:0 na sety měl zápas naprosto pod kontrolou, tedy vyjma jednoho gamu, v němž likvidoval čtyři brejkboly. Od začátku třetí sady se však začal loňský šampion trápit na servisu, dokonce jej ztratil čtyřikrát v řadě a uhrál ve třetím dějství jen jednu hru.

Jeho potíže na vlastním podání pokračovaly v následujícím setu, když dvakrát neudržel náskok brejku a za stavu 3:4 čelil sérii tří brejkbolových hrozeb. Kritický moment, jehož nezvládnutí mohlo vést k dalšímu pětisetovému souboji, ale zvládl a ve zbytku utkání měl po dlouhém útlumu způsobeném i skvělým výkonem Francouze převahu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Alcaraz se nevyhnul komplikacím ani ve svém čtvrtém zápase v letošním ročníku Wimbledonu. Potíže měl i v úvodních dvou kolech s outsidery Markem Lajalem a Aleksandarem Vukicem, nicméně v nich ztrátu setu nepřipustil.

Ve Wimbledonu startuje bývalý lídr žebříčku, jemuž chybí ke kompletní sbírce grandslamových trofejí už jen titul z Australian Open, počtvrté v kariéře. Do čtvrtfinále se poprvé podíval loni a nakonec to dotáhl až k triumfu, ve finálové pětisetové bitvě přemohl Novaka Djokoviče. Už na sedmém majoru v řadě, kterého se zúčastnil, prošel minimálně mezi poslední osmičku.

V úterý se pokusí vylepšit svou bilanci 5:3 ve čtvrtfinále grandslamových turnajů. O postup mezi nejlepší kvarteto bude usilovat proti svému ne zrovna oblíbenému soupeři Tommymu Paulovi. S Američanem má bilanci 2:2, loni s ním prohrál v Torontu a nezdar mohl zapsat i o týden později v Cincinnati.

Paul ve Wimbledonu dál navazuje na svůj první triumf na trávě, který vybojoval na generálce v Queen's Clubu. Američan porazil 6:2, 7:6, 6:2 bývalého semifinalistu Roberta Bautistu, zapsal deváté vítězství v řadě a vylepšil své wimbledonské maximum.

 

Sinner – Shelton 6:2, 6:4, 7:6

Jannik Sinner měl výraznější potíže pouze ve druhém kole s bývalým finalistou a krajanem Matteem Berrettinim, když ve třech ze čtyř setů prohrával o brejk. Od té doby znovu nastolil svou dominanci. V osmifinále si poradil s Benem Sheltonem, který kvůli špatnému počasí v posledních dnech neměl žádné volno a musel ve všech třech úvodních kolech do pěti setů.

Aktuální lídr žebříčku si za hodinu a pár minut vypracoval vedení 2:0 na sety. Stejně jako ve většině předchozích zápasů měl problémy až ve třetí sadě, sebevědomého Američana pustil do náskoku brejku, ale stav 1:4 zlikvidoval. Přesto musel odvracet čtyři setboly, tři z nich v tie-breaku, který získal po dvojchybě soupeře poměrem 11:9.

Úřadující šampion Australian Open právě loni ve Wimbledonu poprvé v kariéře postoupil do semifinále grandslamů a odrazil se k životnímu období, které trvá po skončení loňského US Open. V letošní sezoně má fantastickou bilanci 42:3 a všechny tři nezdary zaregistroval až v semifinálové fázi. Do čtvrtfinále Wimbledonu prošel třetím rokem po sobě a je prvním italským trojnásobným čtvrtfinalistou tohoto turnaje.

Na grandslamových podnicích prohrál úvodní čtyři čtvrtfinále, ovšem ve všech následujících třech uspěl. O vyrovnání svého wimbledonského maxima bude bojovat s loňským semifinalistou Daniilem Medveděvem.

Medveděvovi v osmifinále za stavu 3:5 ze svého pohledu vzdal Grigor Dimitrov, který podklouzl a zranil si koleno. Ruský tenista ve vzájemné bilanci se Sinnerem vede 6:5, nicméně s ním prohrál posledních pět soubojů.


Výsledky dvouhry mužů ve Wimbledonu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
fialka
Alcaraz má pevné nervy, aj keď tento raz prejavil aj negatívne emócie. Nehral v pohode, žiadny úsmev. Tie dvojchyby a nevynútené chyby, katastrofa.
Paul nebude ľahký súper. Esá budú lietať.
Reagovat
australan.tenis
Je mi hrozně líto Fandiny Grišánka.

Jeho styl hry mám moc rád a je perfektní pro Wimbledon a trávu obecně (ano, byl jsem velikým fandou tenisového Christophera Lamberta - Feli Lopeze). BigMac správně podotkl při komentování zápasu, že je zvláštní, že se Dimitrov nikdy nedostal častěji do čtvrfinále či semifinále Wimbledonu. Ale tak nějak ho zase zradilo zdraví.

No, co se dá dělat.

Mimochodem, frajer snad šel na transplantaci vlasů. Už mu to tak neprosvítá.

PS neviděl jsem, ale dobře že Shelton dostal na pi.ču.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, navíc jednoručák...
Reagovat
uztoje
Medvěd to bylo rychlé..
Reagovat
Walda58
BIG AMERYCAN utrpěl prohru. Jannik Sinner ???? ho převálcoval
Reagovat
australan.tenis
Sinner mu zavěsil telefon. :) Hihi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist