Alcaraz nemá nejlepší formu ani v Šanghaji, výhru nad Evansem vydřel po více než dvou hodinách

9. 10. 2023, 16:11
Aktuality 0
Carlos Alcaraz (20) nemá po wimbledonském triumfu ideální formu a stále čeká na další titul. Španělský supertalent to potvrdil ve třetím kole v Šanghaji, v němž až po dvou hodinách a 25 minutách udolal 7:6, 6:4 Daniela Evanse (33), proti němuž využil jen tři z 15 brejkbolů. Ve svém debutu na čínském podniku Masters bude pokračovat osmifinálovým soubojem s Grigorem Dimitrovem (32).
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz celkem senzačně ovládl letošní ročník Wimbledonu, když ve finále přemohl v pěti setech Novaka Djokoviče, který v All England Clubu v posledních letech dominoval. Po zisku druhé grandslamové trofeje však přišlo trápení v podobě slabší formy, problémů s využíváním brejkbolů a také absence titulu.

Vítěz šesti letošních turnajů vypadl v Torontu už ve čtvrtfinále, prohrál finále v Cincinnati, zakončil obhajobu na US Open v semifinále a ve stejné fázi ztroskotal i před týdnem v Pekingu, kde v souboji o postup do závěrečného kola uhrál jen sedm gamů s pozdějším šampionem Jannikem Sinnerem.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

V ideální formě zatím není ani při debutu na šanghajském Masters. V úvodním zápase si relativně snadno poradil s Grégoirem Barrérem, ale ve třetím kole se statečně vzdorujícím Danielem Evansem se na kurtu zdržel dvě hodiny a 25 minut. Navíc v obou setech likvidoval manko brejku a na returnu využil jen tři z 15 brejkbolových šancí.

Úvodní dějství mohl zahájit brejkem, avšak místo toho se dostal do manka 1:4. Skóre se mu podařilo srovnat a v tie-breaku měl i díky špatným rozhodnutím Evanse jasně navrch a soupeři povolil pouze jeden bod. Odpor zkušeného Brita nicméně nezlomil, ztrátu podání musel řešit i ve druhé sadě a za stavu 2:2 odvracel další čtyři brejkboly, tři v řadě. Duel plný kvalitních výměn zakončil brejkem v 10. hře po parádním bekhendovém returnu.

Alcaraz, který má pro zbytek sezony jasný cíl, a sice vrátit se na post světové jedničky, odehrál v letošním roce 14 turnajů a pouze na jednom se nepodíval alespoň do čtvrtfinále. V čínské metropoli bude o postup mezi nejlepší osmičku usilovat proti Grigorovi Dimitrovovi. S bývalou světovou trojkou vyhrál všechna tři předchozí střetnutí ve dvou setech, letos ho porazil už dvakrát.

"Byl to velmi těžký zápas. Jeden z nejtěžších, co jsem odehrál mimo grandslamy. Daniel je ošidným soupeřem, musím předvést to nejlepší, abych ho porazil. Myslím si, že jsme oba předvedli kvalitní tenis," řekl Alcaraz v pozápasovém rozhovoru.

Dimitrov zvládl už na čtvrtém podniku v řadě alespoň dva zápasy. Nejlepší Bulhar v žebříčku přehrál v souboji bývalých členů elitní desítky hodnocení 7:6, 6:4 Karena Chačanova, s nímž vyhrál i třetí měření sil. Ve středu může vyrovnat své osobní maximum v tomto dějišti.

Tsitsipas – Humbert 4:6, 6:3, 5:7

Stefanos Tsitsipas na osmém z posledním deseti podniků a po srpnovém triumfu v Los Cabos na pátém turnaji po sobě nevyhrál víc jak jeden zápas. Na Masters 1000 v Šanghaji řecký tenista podlehl ve třetím kole 4:6, 6:3, 5:7 Ugu Humbertovi, který zvýšil vedení ve vzájemné bilanci na 3:1.

"Jsem moc šťastný, je to pro mě velmi cenná výhra. Stefanos je hráč TOP 10. Minulý týden jsem porazil Andreje Rubljova, což mi dodalo spoustu sebevědomí. Jsem na sebe pyšný, že jsem dnešní zápas vyhrál," radoval se levou rukou hrající Francouz.

Pětadvacetiletý Humbert se v osmifinále střetne s Američanem Jeffreym Wolfem (h2h 1:0), který udolal rovněž ve třech setech Itala Mattea Arnaldiho a poprvé postoupil do osmifinále turnaje Masters 1000.

Další osmifinálové dvojice v horní polovině pavouka tvoří Nicolás Jarry s Diegem Schwartzmanem a Tommy Paul s Andrejem Rubljovem. Dolní půlka má osmifinále na programu už v úterý, o čtvrtfinále se utkají Casper Ruud s Fábiánem Marozsánem, Hubert Hurkacz s Zhizhenem Zhangem, Jannik Sinner s Benem Sheltonem a Francisco Cerúndolo se Sebastianem Kordou.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist