Alcaraz nezvládl premiéru na Turnaji mistrů, v Turíně podlehl dvojnásobnému šampionovi Zverevovi

13. 11. 2023, 17:27
Aktuality 9
TURNAJ MISTRŮ - Carlos Alcaraz (20) absolvoval neúspěšný o rok odložený debut na Turnaji mistrů. V Turíně španělský tenista neudržel vedení proti dvojnásobnému šampionovi Alexanderu Zverevovi (26) z Německa, kterému podlehl 7:6, 3:6, 4:6 a potvrdil slabší formu v druhé polovině sezony. Ve večerním duelu v hale Pala Alpitour uspěl vítěz z roku 2020 Daniil Medveděv (27), který vyhrál derby s Andrejem Rubljovem (26).
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Alcaraz – Zverev 7:6, 3:6, 4:6

Carlos Alcaraz se po červencovém triumfu ve Wimbledonu a zisku druhé grandslamové trofeje dostal i vinou různých zdravotních potíží do útlumu. Z šesti turnajů udělal jediné finále a utrpěl i nečekané porážky s Tommym Paulem, Grigorem Dimitrovem a naposledy s Romanem Safiullinem.

Bez sebevědomí a zápasového rytmu dvacetiletý Španěl dorazil na Turnaj mistrů, na kterém si letos po loňské absenci zaviněné zraněním břišního svalu odbývá premiéru. Vítězně do něj vstoupit nedokázal, s Alexanderem Zverevem prohrál 7:6, 3:6, 4:6 a značně si zkomplikoval boj o dvě postupová místa ze čtyřčlenné skupiny.

Zverev se proti Alcarazovi od počátku mohl spolehnout na skvělý servis. Jedinou slabou chvilku předvedl v šestém gamu, kdy o podání čistou hrou přišel a ztrattil náskok brejku. V závěru setu sice odvrátil tři setboly, nakonec o něj ale v tie-breaku stejně přišel.

V dalších dvou sadách už sedmý hráč světa o servis nepřišel, když musel odvracet pouze dva brejkboly. V rozhodujícím dějství sice po brejku na 3:2 nepříjemně podklouzl a bolest levé nohy s ním na chvíli zacloumala, rychle se však oklepal a pokračoval na cestě k vítězství.

Za stavu 5:4 si Alcaraz vypracoval šanci na brejk, ale Zverev vytáhl 16. eso a vzápětí souboj ukončil dvěma přímými body z podání. O šest let mladšímu Španělovi oplatil dvě hladké letošní porážky z Madridu a US Open a ve vzájemné bilanci se ujal vedení 4:3.

"Neznám moc hráčů, kteří by s Carlosem vyhrávali výměny od základní čáry. Takže jsem musel dobře podávat, trefovat esa a mít vysokou úspěšnost prvního servisu. Jsem moc rád, že jsem získal první bod do tabulky," komentoval Zverev v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Šestadvacetiletý Němec během utkání zaznamenal více winnerů (33:29) a dopustil se méně nevynucench chyb (21:28). Zranění nohy by ho v dalších průběhu turnaje limitovat nemělo.

"Kotník jsem si neotočil, jen jsem uklouzl a trochu si natáhl achilovku. Myslím, že k žádné poškození nedošlo. Uvidíme, až se to rozleží. Ale určitě to není tak vážné, jako loni v Paříži," uklidnil Zverev své fanoušky.

Vítěz šesti letošních turnajů Alcaraz utrpěl v tomto roce 11. porážku a poprvé od března 2021 nezvládl vstup do dvou turnajů po sobě. Už před zápasem byl bez šance zakončit sezonu na 1. místě světového žebříčku, naději mu v neděli sebral svou výhrou ve druhé skupině Srb Novak Djokovič.

"Jsem moc rád, že jsem zpátky v Itálii. Vždy si turnaje v této zemi moc užívám, diváci jsou tu velmi energičtí a vytvářejí skvělou atmosféru. Dnes mi přálo i štěstí," pochvaloval si bývalý druhý hráč světa Zverev.

Alexander Zverev se po roční pauze vrátil na Turnaj mistrů vítězstvím.Alexander Zverev se po roční pauze vrátil na Turnaj mistrů vítězstvím. (@ Profimedia)

Zverev proměnil dva z pěti dosavadních startů na Turnaji mistrů v triumf. V roce 2018 slavil v londýnské O2 areně, v roce 2021 v turínské Pala Alpitour. Loni triumf neobhajoval, neboť si na Roland Garros přetrhal vazy v kotníku a sezona pro něj předčasně skončila. Letos se mu po půlroční pauze nedařilo, v druhé polovině sezony ale našel formu, získal dva tituly a pošesté se kvalifikoval na ATP Finals.

"Jsem moc rád, že jsem zpátky v Itálii. Vždy si turnaje v této zemi moc užívám, diváci jsou tu velmi energičtí a vytvářejí skvělou atmosféru. Dnes mi přálo i štěstí," pochvaloval si bývalý druhý hráč světa Zverev.

Medveděv – Rubljov 6:4, 6:2

Daniil Medveděv Turnaj mistrů v roce 2020 ovládl a v následné sezoně došel do finále. Loni ale stejně jako při svém debutu v roce 2019 prohrál všechny tři zápasy ve skupině a úspěchy z předchozích sezon nezopakoval.

Před rokem odstartoval těsnou porážkou s krajanem Andrejem Rubljovem a letos narazil na stejného soupeře znovu. Tentokrát měl ale duel pod kontrolou. V prvním setu odvrátil všech sedm brejkbolů a ve druhé sadě už odevzdaného soupeře bez potíží dorazil.

Medveděv zvítězil po hodině a půl 6:4, 6:2, ani ve třetím střetnutí v této sezoně neprohrál set a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 8:2. Dnes zaznamenal 24 winnerů a pouze 8 nevynucených chyb, zatímco Rubljov mu 'daroval' 28 fiftýnů svou vlastní chybou.

"Myslel jsem, že na tomto povrchu nebudeme mít tolik šancí na brejk. Naštěstí se mi při brejkbolech podařilo trefit několik dobrých servisů, což je příjemnější, než je odvracet ve výměnách. V těch důležitých bodech jsem hrál lépe," hodnotil vítěz pěti letošních turnajů Medveděv v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Ve středu se v Červené skupině utkají Zverev s Medveděvem a Alcaraz s Rubljovem.

Pořadí skupin

Výsledky Turnaje mistrů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
woody
Carlos hraje v podmínkách, které mu vyhovují asi nejmíň. V hale na rychlém povrchu, to proti servismanům to bude mít těžké. Až se bude hrát venku bude daleko nebezpečnější a Medyho se Zverevem strčí do kapsy.
Reagovat
Nola
hra na TM prvy krat a je pod velkym tlakom, servisman Sasha vyhral TM 2 x, Medved 1 x, obaja ale vedia hrat vyborne aj od baseline, takze ziadne prekvapko to nie je, ved Sasha aj Medved tu uz porazili aj Novaka, takze je mi uplne smiesne, ked ho odpisuju, ako nejakeho no name hraca
Reagovat
Patik
Alcaraz ma predpoklady nato aby tu vyhrával sú tu však náznaky ze sa nebude môcť oprieť až tak o svoj dobrý pohyb ale určite má iné herne kvality aby si to vedel vykompenzovat..tazko súdiť podľa jedného zápasu ale pre zatiaľ halové podmienky mu nesedia ako outdoor.. Mám taký pocit že to bude ďalší Nadal..
Reagovat
Mistic
Ešte nedávno som si myslel, že Carlito opanuje ATP okruh dominantným a doteraz nevídaným spôsobom (dokonca som sa trochu bál, že aj Nole podľahne takému tlaku), ale už si to nemyslím. Teraz mám skôr taký názor, že nedosiahne ani úroveň Rafu. Samozrejme viem, že budúcnosť je vo hviezdach.
Reagovat
Pavol
Keby si Zverev nevyvrtol ten členok mohol byť ešte lepší. Keď mu ide dokáže poraziť každého. Carlos
Reagovat
Pavol
ešte zaberie. smile
Reagovat
Kandinsky1
ani úroveň Rafu
Reagovat
Pe3k
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist