Alcaraz přehrál Medveděva počtvrté v řadě, o titul z Pekingu si zahraje se Sinnerem

1. 10., 12:46
Aktuality 30
ATP PEKING - Carlos Alcaraz (21) v Pekingu po roce složil semifinálový reparát. Daniila Medveděva (28) porazil 7:5, 6:3, letošní bilanci s hráči TOP 5 vylepšil na 7:1 a poprvé od olympiády postoupil do finále. O první titul od wimbledonského triumfu se španělský mladík utká s loňským přemožitelem a obhájcem titulu Jannikem Sinnerem (23), který zastavil domácího outsidera Yunchaokete Bua (22).
Carlos Alcaraz (© ANDRES MARTINEZ CASARES / EPA / Profimedia)

Medveděv – Alcaraz 5:7, 3:6

Carlos Alcaraz po triumfu v Wimbledonu a zisku stříbrné olympijské medaile zaznamenal dva individuální nezdary, když na Masters 1000 v Cincinnati nezvládl hned své úvodní vystoupení proti Gaëlu Monfilsovi a na US Open vypadl ve druhém kole s Boticem Van de Zandschulpem.

Nyní už je ale zpátky ve formě a ve dvouhře neprohrál osm zápasů v řadě. Poté, co Španělsku pomohl k postupu v Davis Cupu a Týmu Evropy k triumfu v Laver Cupu, se mu daří na podniku ATP 500 v Pekingu. Po Giovanni Mpetshi Perricardovi, Tallonu Griekspoorovi a Karenu Chačanovovi neztratil set ani s Daniilem Medveděvem.

Alcaraz v prvním setu dvakrát nepotvrdil brejk a prohrával 4:5.  Pak ale bleskově získal tři gamy a další potíže na servisu už řešit nemusel. Po necelé hodině apůl zvítězil 7:5, 6:3 a od loňského US Open vyhrál již čtvrtý vzájemný duel po sobě. Celkovou bilanci s o sedm let starším Rusem upravil na 6:2.

Medveděv tak ani v Pekingu, kde před pěti lety triumfoval, neukončí rok a půl dlouhé čekání na titul. Naposledy se radoval loni na jaře na antukovém Masters 1000 v Římě.

Jednadvacetiletý Španěl Alcaraz letos vylepšil bilanci se soupeři z tOP 5 na 7:1. V Pekingu překonal loňský výsledek a popáté v sezoně postoupil do finále, v nichž má bilanci 16:5.

O titul si Alcaraz zahraje v odvetě za loňské semifinálové vyřazení s Jannikem Sinnerem, kterého od té doby dvakrát porazil a ve vzájemné bilanci vede 6:4.

"Bude to těžký zápas. Známe se už velmi dobře, ale každé utkání je jiné, takže situace na kurtu bude nejspíš také jiná než v minulých dvou duelech," řekl Sinner s narážkou na dva letošní prohrané zápasy proti Alcarazovi v semifinále Indian Wells a Roland Garros.

Sinner – Yunchaokete Bu 6:3, 7:6

O titul se dosud utkali pouze jednou, před dvěma lety na antuce v Umagu, kde triumfoval Ital. "Zítra to bude hodně taktické, ale těším se na to," dodal Sinner, který v druhém semifinále potvrdil roli favorita proti domácímu Yunchaokete Buovi a vyhrál 6:3, 7:6.

Sinner, jenž v těchto dnech čelí obnovení procesu kolem březnového pozitivního testu na doping, v Pekingu navazuje na triumfy ze Cincinnati a na US Open. V čínské metropoli natáhl svou neporazitelnost na 15 utkání, v prvních dvou kolech zdolal ve třech setech Nicolase Jarryho a Romana Safiullina a ve čtvrtfinále zastavil Jiřího Lehečku.

Třiadvacetiletý Ital loni právě v Pekingu zahájil stále trvající životní období a v posledních 12 měsících je jasně nejlepším hráčem na tvrdých površích. Dokonce jako teprve čtvrtý po Matsi Wilanderovi, Rogeru Federerovi a Novaku Djokovičovi ovládl v jedné sezoně oba hardové grandslamy.

Sinner upravil svou vynikající letošní bilanci na 59:5, z toho 39:2 na hardu. Na všech 13 turnajích v probíhající sezoně postoupil minimálně do čtvrtfinále, desetkrát nechyběl v semifinále a posedmé je ve finále, v němž prohrál naposledy loni na Turnaji mistrů.

Výsledky turnaje ATP 500 v Pekingu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
Ereinion
Za mě nejlepší zápas sezóny...mělo to kvalitu, drama, do konce nebylo jasno kdo vyhraje...Alcaraz prokázal mentalitu šampiona od stavu 0:3 v TB
Reagovat
Amputace
V první řadě v té situaci neměl vůbec být. Hrabat se z 0:3 v TB třetího setu... Má daleko lepší formu než Sinner, měl více ze hry, měl setbally v prvním setu a místo toho se musel do poslední chvíle rvát o vítězství. Pro nezaujatého diváka je to dobře, pro fanouška Alcaraze spíše znepokojivé znamení. Protože Sinner s formou z AO už by mu po promarněném prvním setu šanci nedal.
Reagovat
Pe3k
Alkaraz porazil světovou jedničku, vítěze posledního gs, na jeho nejsilnějším povrchu, ale pro jeho fanoušky je to spíše znepokojivé znamení
Reagovat
Amputace
Ano je, protože v jeho hře se pravidelně (a v dnešním zápase se to znovu ukázalo) objevují znaky, které mají za následek to, že vedle 2 GS má v této sezóně také 2x více proher z podstatně méně zápasů než jeho hlavní rival Sinner. Právě Alcarazova častá nekoncetrovanost může mít za následek to, že v rivalitě Alcaraz-Sinner bude v budoucnu úspěšnější Sinner, protože jeho tenis je daleko vyrovnanější. Dnes Alcarazovi dost pomohlo, že je Sinner od US docela v útlumu. Ale chápu, že pro mozkovny tvého typu existuje pouze A nebo B; černá nebo bílá, nic mezi tím.
Reagovat
Pe3k
Jasně ty si (zase) úplně mimo, ale nakonec je to moje chyba
Reagovat
Amputace
Znovu jsi mě argumentačně přejel
Reagovat
Pe3k
Znovu ses přejel sám
Reagovat
Amputace
No ty mi to zase dáváš. Au au, pane mysliteli. Co věta, to argumentační perla.
Reagovat
Ereinion
na druhou stranu Sinner taky mohl vyhrát 7:6, 6:3, když Alcaraz odvrátil brejkboly za stavu 3:4 ve 2. setu...celkově měl Carlos víc ze hry, ale v TB musel zapnout god mode, já jsem si to užil
Reagovat
Amputace
Ano, zápas bezesporu divácky skvělý, v tom se shodneme.
Reagovat
Amputace
Ten Carlos je vážně neuvěřitelný labil. Psychika bude jeho největší slabina napříč kariérou. 4:1, servíruje do setu, 6:4 v TB a přesto set ztratí. Málokterý tenista si umí tak zkomplikovat situaci jako on. Přitom prvních pět šest gamů Sinnera jasně přehrával.
Reagovat
Pe3k
Hustý mač náhodou.
Reagovat
Amputace
Jo, nakonec dost solidní. Ale ten první set měl prostě Carlos dotáhnout. Celkově mi připadá, že ten jejich match-up daleko více sedí Sinnerovi.
Reagovat
Ereinion
Alcaraz je psychicky jeden z nejlepších mladých hráčů historie...ani Djokovič na tom v 21 nebyl tak dobře
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Amputace
Tak ho trošku sleduj. V těch větších zápasech velmi často nedopodává set, potvrzování breaku rovněž není jeho parketa, což jsou dispozice psychicky odolných hráčů. Velmi často ztrácí koncentraci a v určitých herních pasážích jako by vypadl na chvíli z role. Nevím, do jaké míry jeho zápasy sleduješ, ale já celkem často a to, co dnes bylo v prvním setu (nedopodávání setu, neproměnění dvou setballů), je u Alcaraze zcela běžný jev. To ti připadá jako ekvivalent psychické síly? S psychikou mladého Nadala se Alcaraz nemůže vůbec rovnat - bohužel, pak už by to byl prakticky stroj bez jediné slabiny. A mladý Djokovič na tom v 21 určitě tak dobře nebyl, to máš pravdu, z big3 v těch letech zcela jednoznačně nejhůř - herně, i psychicky.
Reagovat
Ereinion
Ty zvraty ve skóre za mě nejsou vada, ale vlastnost jeho hry - nemá tak dobrej servis a hraje hodně na riziko, takže logicky podobné zvraty budou u něho i dál běžnou součástí, jelikož je strašně těžké exekuovat jeho hru bezchybně po celý zápas a servisem si nepomůže tak často jako třeba Fedex.

Co se týče jeho psychiky, za mě je důležitý že je 4:0 v GS finále, v 5. setech má statistiku cca 12:1...prostě v nejdůležitějších momentech hraje většinou nejlíp. A i to, že se dokáže rychle oklepat ze špatných her je součástí dobré psychiky. Dnes to znovu prokázal
Reagovat
Amputace
Za mě tohle není o servisu, ale právě o určité labilitě. Na mě to působí, jako by se na svých servisech soustředil na samotnou hru méně než na přijmu. Nadal měl také slabý servis (dokonce ještě mnohem slabší) a tohle se mu v Alcarazově věku nestávalo, naopak na svých servisech zapínal o to víc a bylo velmi těžké ho brejknout, přestože hrál v podstatě bez prvního podání.

Jeho GS bilance je skvělá. Na finálové zápasy se dokáže skvěle namotivovat, to bezesporu. Já mám spíš obavu z jeho rivality se Sinnerem. Zdá se, že budoucí tenisová léta budou převážně o nich dvou a Sinner na mě zatím působí o poznání vyrovnaněji. Alcaraz kvůli svým herním výpadkům prohrává více zápasů, které by mohl vyhrát, a v soupeření přímo se Sinnerem se to bude projevovat o to víc (ne každý zápas se mu podaří napravit jako ten dnešní).
Reagovat
Ereinion
Sinner je podle mě pan konzistentní, něco jako Djokovič - skoro vždy porazí toho koho má, jelikož má velmi vysoký "base level". I díky tomu může nastřádat hodně týdnů jako světová jednička, samozřejmě uvidíme co s tou jeho Clostebol kauzou

Alcaraz má pak za mě vyšší peak, ale taky nižší dno - je schopen se v některých zápasech úplně vyházet a překvapivé prohry u něj budou i dál asi častější. Když mu to tam ale padá, tak je skoro nehratelnej, viz třeba letošní finále Wimblu
Reagovat
Amputace
Naprosto, do posledního slova souhlasím. Jen bych ještě doplnil, že u Alcaraze je problém i v tom, že peak a to "dno", jak píšeš, se mu velmi výrazných kontrastech prolínají i v rámci jednotlivých zápasů, nejen celých období. Což jsme krásně mohli vidět dnes. Do stavu 4:1 hrál téměř nehratelný tenis a pak šel hodně dolů. Začal hrát daleko opatrněji, ne tolik agresivně, což už na Sinnera nestačilo. Navíc i chyboval. Na rozdíl od zápasu na OH s Djokovičem, kde hrál první set hrozivě špatně, ale pak to začal zvedat, nicméně na obrat už to nestačilo, dnes to naštěstí vyšlo. Ale moje obava - kterou vyjadřuji už od prvního příspěvku - je ta, že na Sinnera v top formě v budoucnu tato výkyvová hra nebude stačit.
Reagovat
Ereinion
Za mě je ale tohle normální, pokud by neměl výkyvy, tak je to skoro nehratelnej ofenzivní stroj. Když srovnáme s Big3, tak nejofenzivnější byl Fedex - i ten měl výkyvy, ale jak jsem říkal, u něho byl stabilizační faktor skvělej servis, což Alkáč postrádá. Každopádně Carlosův styl zároveň znamená, že naprostou většinu zápasů má na své raketě a je to o tom, kolik udělá UE. Ostatní ho můžou přehrávat hlavně přes servis, to je oblast na které by měl i Sinner dost zapracovat
Reagovat
Amputace
Co se snažím už deset příspěvků říct, že on ty výkyvy zdaleka nejčastěji mívá za stavů jako 5:4, 40:0, při potvrzování breaku, což nepochybně známka jisté lability je. Prohrát si servis ze stavu 40:0 tolikrát jsem neviděl snad žádného jiného hráče. A to už není o kvalitě servisu, ale o psychice a koncentrovanosti. Podobně jako u Zvereva je téměř jistota, že při podávání na set udělá alespoň jednu dvojchybu, je u Alcaraze téměř tutáč, že ho soupeř re-breakne. Vážně by mě zajímala statistika, kolikrát už za svoji krátkou kariéru nedopodával set.
Reagovat
lvicek
Ja to tedy nevidela, ale ty prohrany stavy 40:0 mi silne pripominaji Petu .
Reagovat
paddy
WivoRN Productions

Tennis Most "INSANE" Streak? (47 tis. hlasů)
Nadal 81 Wins on Clay 57 % smile
Federer 23 Grand Slam Semi-Finals 25 %
Djokovic 43 Straight Wins (2011) 18 %
other 1 %

Most "ENTERTAINING" Match-up? (9 tis. hlasů)
Federer vs Nadal 67 % smile hihi
Federer vs Djokovic 10 %
Nadal vs Djokovic 23 %

LightsOfTennis

The most HEARTBREAKING match in tennis history is: (1 tis. hlasů)
Roddick vs Federer WM 2009 13 %
Djokovic vs Wawrinka RG 2015 4 %
Federer vs Djokovic WM 2019 78 % smile
Other 4 %
Reagovat
FedError
Most heartbreaking match in tennis history, Coria Gaudio RG 2004
Reagovat
Mantra
Takže jsi 4procentní mazel
Reagovat
FedError
LOL
Reagovat
muster
ty ankety se týkají jen ATP? V tom prvním případě bych totiž dal Graff Golden Slam.
Reagovat
paddy
zítra další Sinalc smile

Alcaraz se asi dal dohromady a měl by vyhrát smile
Sinner je na turnaji nevýrazný a ztrácel sety
Reagovat
turista
Ano. Carlos by měl vyhrát.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist