Alcaraz vyrovnal maximum na Australian Open. Zverev, Ruud i Medveděv museli do pěti setů

18. 1., 10:32
Aktuality 75
AUSTRALIAN OPEN - Carlos Alcaraz (20) ve svém jubilejním 200. zápase porazil v atraktivním souboji Itala Lorenza Sonega (28) 6:4, 6:7, 6:3, 7:6 a postupem do 3. kola vyrovnal své maximum na Australian Open. O jeho překonání se utká s čínským teenagerem Juncheng Shangem (18). Mezi dvaatřicítkou nejlepších nechybí ani Alexander Zverev (26), Casper Ruud (25), Cameron Norrie (27) i Daniil Medveděv (27), byť museli absolvovat pětisetové maratony.
Carlos Alcaraz odehrál jubilejní 200. zápas (© Profimedia)

Sonego – Alcaraz 4:6, 7:6, 3:6, 6:7

Carlos Alcaraz od loňského triumfu ve Wimbledonu čeká na turnajové vítězství. Poprvé od listopadové porážky v semifinále Turnaje mistrů a dvou měsících bez soutěžního zápasu se na kurty vrací na Australian Open, na kterém před rokem chyběl kvůli zranění nohy.

V prvních dvou zápasech čelil pouze dvěma brejkbolům a jen jednou o svůj servis přišel. Po třísetové výhře nad francouzským veteránem Richardem Gasquetem zvládl i těžký souboj se statečně vzdorujícím a velmi dobře hrajícím Lorenzem Sonegem.

Alcaraz zdolal o osm let staršího Itala po třech a půl hodinách vysoce kvalitního tenisu 6:4, 6:7, 6:3, 7:6 a oplatil mu porážku ze Cincinnati 2021. Španěl odvracel brejkboly až ve druhé hře čtvrté sady, kdy nedokázal potvrdit předchozí získaný servis soupeře.

Statistika zápasu Lorenz osonego – Carlos AlcarazStatistika zápasu Lorenz osonego – Carlos Alcaraz (@ Livesport)

"Se svým výkonem jsem moc spokojený. Byl to velmi kvalitní zápas, hrál ve velké intenzitě. Lorenzo trefil spoustu skvělých úderů, úroveň zápasu byla opravdu vysoká. A také jsme divákům nabídli pár skvělých úderů," pochvaloval si v pozápasovém rozhovoru na kurtu Alcaraz.

Dvacetiletý Španěl odehrál jubilejní 200. zápas, které absolvoval stejně jako jeho krajan Rafael Nadal s bilancí 157:43.

"Popravdě jsem to ani nevěděl. Jsem rád, že jsem za dva a půl roku zvládnul takové číslo a už se těším na další stovku," usmál se rodák z Murcii.

Vítěz US Open 2022 a Wimbledonu 2023 Alcaraz, jenž na všech dvanácti grandslamech zvládl úvodní zápas, hraje na Australian Open potřetí v kariéře. Postupem do třetího kola vyrovnal své melbournské maximum.

O jeho překonání se dvacetiletý Španěl utká s osmnáctiletým Juncheng Shangem, jenž porazil 3:1 na sety Inda Sumita Nagala a jako první Číňan v open éře postoupil do 3. kola Australian Open.

Zverev– Klein 7:5, 3:6, 4:6, 7:6, 7:6

Alexander Zverev loňské zaváhání ve druhém kole Australian Open nezopakoval, byť byl pouhé dva míčky od porážky. Německý favorit se nečekaně nadřel na vítězství nad Lukášem Kleinem, kterého udolal až po čtyřech a půl hodinách boje 7:5, 3:6, 4:6, 7:6, 7:6 (10:7), přestože na vítězné údery ho slovenský soupeř přestřílel 80:49.

"Každý míček trefoval hodně agresivně. Z obou stran hrál na obrovské riziko a já si chvílemi připadal jako divák. Trefoval opravdu obrovské rány," řekl Zverev na tiskové konferenci.

O postup do osmifinále se utká s devatenáctiletý Alexem Michelsenem, americký teenager hrající teprve druhý grandslam zaskočil loňského čtvrtfinalistu Jiřího Lehečku a poprvé postoupil do 3. kola.

Ruud – Purcell 6:3, 6:7, 6:3, 3:6, 7:6

Na vítězství se ve druhém kole pořádně nadřel také jedenáctý hráč světa Casper Ruud. Norský favorit udolal domácího Maxe Purcella pod zataženou střechou Margaret Court Areny až po bezmála čtyřech hodinách boje 6:3, 6:7, 6:3, 3:6, 7:6 (10:7).

Trojnásobný grandslamový finalista Ruud zaznamenal 44 winnerů a pouze 19 nevynucených chyb. Purcella nezachránilo ani 93 vítězných úderů a víc než sto náběhů k síti, u které měl úspěšnost 71 procent (72/101).

Statistiky zápasu Max Purcell – Casper RuudStatistiky zápasu Max Purcell – Casper Ruud (@ Livesport)

"Bylo to pro mě obrovsky těžké. Hrál jsem proti domácímu deblistovi, s podobným stylem se na okruhu často nesetkávám. Max zahrál snad 90 winnerů, byl stokrát u sítě. Jsem moc rád, že jsme nakonec našel recept a postoupil jsem dál," komentoval Ruud na tiskové konferenci.

Norrie – Zeppieri 3:6, 6:7, 6:2, 6:4, 6:4

Po Ruudovi a Zverevovi zvládl pětisetovou bitvu také Cameron Norrie, který teprve potřetí v kariéře otočil zápas z 0:2 na sety. Britský favorit měl namále proti italskému kvalifikantovi Giuliu Zeppierimu, jehož udolal 3:6, 6:7, 6:2, 6:4, 6:4 a postupem do 3. kola vyrovnal své melbournské maximum. O jeho překonání se utká s Ruudem (h2h 0:3).

Rune – Cazaux 6:7, 4:6, 6:4, 3:6

Světová osmička Holger Rune osmifinále na Australian Open neobhájí. Dvacetiletý Dán ve druhém kole podlehl 6:7, 4:6, 6:4, 3:6 o rok staršímu Francouzi Arthuru Cazauxovi, který po triumfu na challengeru v Noumee vyhrál i sedmý letošní zápas, navázal na svou premiérovou výhru na grandslamech, připsal si první skalp člena TOP 30 a na jedinou výhru se přiblížil premiérovému posunu do TOP 100. V osmifinále vyzve Nizozemce Tallona Griekspoora (h2h 0:0).

Ruusuvuori – Medveděv 6:3, 7:6, 4:6, 6:7, 0:6

Daniil Medveděv se jako třetí nasazený hráč Australian Open na postup do třetího kola řádně natrápil. Fin Emil Ruusuvuori získal první dva sety a ruský tenista poté pomalu vývoj zápasu otáčel. Utkání se protáhlo do ranních hodin, Když Medveděv proměnil mečbol, bylo v Melbourne krátce před čtvrtou ranní. Medveděva čeká ve třetím kole duel s Kanaďanem Felixem Augerem-Aliassimem.

Výsledky Australian Open ve dvouhře mužů

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

75
Přidat komentář
Salamander134-
To bylo zase blbý AO. Tím to dnes pro mě skončilo. Fandil jsem především Menšíkovi, Pliskove, Brende a Leheckovi. Krejčíková a Noskova mají nezajímavou hru a nelíbí se mi jejích osobnost. Dal než do osmifinále se nedoplazi
Reagovat
jih
Náhodou, Linda má zajímavé úplně všechno.
Reagovat
Krisboy
Možná ano, ale ty to nemůžeš vědět.
Reagovat
Serpens
Zajímavé, že někdo může považovat hru Karolíny Plíškové za zajímavější než Báry Krejčíkové i Noskové, ale proti gustu žádný dišputát
Reagovat
Krisboy
Kubo !!!!!!!!!
Reagovat
Salamander134-
Hlavně tady nepište až prohraje, že je to skvělá lekce, škola nebo tak něco do budoucnosti. Naopak je to blbá prohra, zápas co měl na rakete a dobře to ví. Spíš to pro něj může být ponorka
Reagovat
SpacialRecognition
Prosímtě, 18letej hraje proti top 10. Nebuď ignorant.
Reagovat
Salamander134-
To je právě ono. Přesně ten věk kdy ty největší hvězdy tyhle zápasy zvládli. Je to škoda. Strašně by mu to pomohlo v žebříčku atd, teď se bude zase placat na challengerech až do RG
Reagovat
Ereinion
hmm...Alcaraz - Berrettini AO 2022, berrettini vyhrál 7-6 v 5. setu a Carlosovi bylo taky 18
Reagovat
Salamander134-
Alcaraz, ale nepatří mezi největší hvězdy, zatím.
Reagovat
Ereinion
cože?
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
Ereinion
nebo si najdi výsledky Djokoviče na Slamech když měl 18...

USO 2005, prohrál v R3 s Verdascem 4-6 v 5.setu

spíš je super, že Menšíka můžem srovnávat s těma nejlepšíma, takovej talent tu od Berdycha nebyl
Reagovat
farr
2 měsíce po dovršení 20. narozenin a už vlastnil 2 slam tituly z dvou různých površích.. Tak nevim...jako not too bad bych řek kdo z vas to má haha. Já osobně sem ho do toho vyhranýho wimblu taky ještě nebral jako hotového. No.1 se stal taky za dost pochybných okolností kdy v tom roce nemohl GOAT hrát strašně moc turnajů. Ale to finále s Novakem ho jasně zařadilo do kategorie TOP lol prej nepatří mezi největší hvězdy
Reagovat
Blondie
Reagovat
Amputace
Jsi se zbláznil? A kdo - mimo big3, která už neexistuje - je větší hvězda? Má 2GS, je mu 20 let, je to mega talent. Jako to by mě opravdu zajímalo, co očekáváš od "hvězdy"... Tyhle cance, to je naprosto neuvěřitelné. Týpek, co má ve 20ti Wimbledon, není hvězda. Jako velké tvrzení, fakt že jo.
Reagovat
turista
Na okruhu není jediný mladý hráč, který by se Alcarazovi vyrovnal. Jistěže už je megahvězda.
Reagovat
Ereinion
nesmysl, na raketě to fakt neměl, spíš klobouk dolů že to dostal do 5 setů...za rok může být zas někde jinde
Reagovat
Salamander134-
No rozdíl nakonec udělaly chyby, které mohl Menšík zabít jak na svém servisu tak na ryternu, ale nezvládl to. Těch momentu tam snad bylo 7-8 v pátém setu, který by rozdíl opravdu udělali
Reagovat
Ereinion
Hurkacz byl celkově jasně lepší, Kuba vyhrál dva těsné sety, Hubi dvakrát 6-1...a na servisu Hubiho neměl Menšík pořádně šanci v 5.setu, tak to prostě je...tyhle porážky k vývoji normálně patří
Reagovat
farr
Kuba už nemohl fyzicky to snad každý viděl. Bože ještě pár měsíců zpátky to byl dorostenec vlastně začíná juniorskou karieru co jako chceš víc od něj blázne. A srovnávat ho s hráči co v historii napocita člověk na prstech rukou... Hochu GS tenis není videohra ...
Reagovat
Blondie
Asi tak :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Amputace
Ty ses, s prominutím, úplně pos.ral, ne? Ukaž mi výsledky Djokoviče či Federera z tohoto věku.

Nebo jen trolíš?
Reagovat
Blondie
Reagovat
farr
Ementál mentálem zůstane 1234. Si bude každý psát co chce snad ne. Mohlo to bejt 0:3 a nikdo by neřek ani popel prostě Kuba je talent ale hotový není ani náhodou. Ale na to že hraje nevim 2. GS a v jeho věku dokázal tak hodně potrápit HUhu z top 10 teda kde byl v 18 třeba takový Lehečka.... Kuba je obrovský talent a jen zaslouží pochvalu .... omg přece
Reagovat
Amputace
Podle mě je to troll. Jinak to není možné - respektive není možné, aby tomu někdo reálně věřil. Djokovič v 18ti měl strop třetí kolo Wimbledonu. Jen pro srovnání.

Sleduješ tenis dva dny, nebo co?
Reagovat
Amputace
Promiň, ta reakce nebyla na tebe...
Reagovat
SpacialRecognition
Bohužel Hurkaz na bigpointech lepší a má větší štestí.
Reagovat
Salamander134-
Menšík má lepší první servis i mezihru, rozdíl je, ale ve druhém servisu a ryternu.
Reagovat
Blondie
Tohle asi nedopadne dobře
Reagovat
SpacialRecognition
Menšík totálně z ničehonic odešel
Reagovat
Salamander134-
Teď ho Hubík rozmete, achjo.
Reagovat
farr
No hubík nemusi dělat vůbec nic, všechno záleží jen na Kuboj pokad se zvedne má na to ho porazit. Huhu hraje celou dobu od prvního míčku furt tu jednu samou účelnou údržbu. To není o něm absolutně. Pojď Kubo 0:40-40:40 už ten obrat dotahni naky eso dej hop.
Reagovat
farr
Jo dopadlo to . Snad ho to nakopne trochu.
Reagovat
Patik
Jeden ma lepšiu formu ako druhý.. Rune vonku.. Kombinácia Luthiho Beckera a Runeho to proste už len osobnostne nejde dohromady..Hurkac top 10 hráč bojuje s Mensikom o prežitie..Medvedev prehráva s Rusuvorym..Zverev Ruud 5 setaky.. Tsitsipas nič moc.. Takže zase len trio Djokovic Alcaraz Sinner...
Reagovat
Blondie
Geniální a bojovný výkon střídají chyby :(
Tak snad to teď dá.
Každopádně pro Kubu neskutečná škola!
Reagovat
Ereinion
Pojď Kubo, povolit a utáhnout
Reagovat
farr
Kubo, Kubo, Kubikulo... Tohle byl teda řádnej blikanec. Aj Řepka by se nemusel stydět. Nevadí chce to zkusit navázat na 1. a 3. set . Pojd pojď
Reagovat
Salamander134-
Menšík vydre set a pak další hned skoro bez boje odevzdá. No kdyby se mělo pokračovat v podobném duchu tak pátý set vyhraje. Potíž je v tom, že to psychicky neunese a dostane nálož i v pátém
Reagovat
SpacialRecognition
Jakmile je Jakob bez prvního servisu, je zle. Tak snad v pátém setu.
Reagovat
SpacialRecognition
Jakub
Reagovat
Salamander134-
Hubík má strašně zlý oči. Vypadá jak zločinec. Ale pravděpodobně nakonec vyhraje. Co ho sleduji tak spoustu zápasů vyhrál, kde tahal za kratší konec a soupeři se na konci zápasu složili. A to se stane asi i dnes
Reagovat
Blondie
Sakra
Reagovat
farr
Škoda krásně z 0:40 na 40:40. Tam to měly pak být dvě esa za sebou o milimetr to 2. uteklo a hned na to DF to je škody jejej .
Reagovat
Blondie
Právě, au au :(
Reagovat
aligo
To je zase na ukolébání jako ve 3. setu... Klid
Reagovat
aligo
snad
Reagovat
honza.khp
Kuba krásně koncovka 3. setu. Teda kdyby tak chtěl těm Polákům v hledišti zavřít hubu!
Reagovat
Serpens
Probuďte mě Nejen že srovnal break proti zdánlivě nebreaknutelnému soupeři, on mu ho vzal i podruhé před tiebreakem, 2:1
Reagovat
farr
Je hold lepší nepočítám výpadek v 2. setu. Ale zbytek zápasu prostě objektivně lepší hráč. Se obnažuje v plný kráse, že Huhu je čistě už ve škatulce Isneru, Karlovicu, Andersonu, prostě bum prásk servis, to na 10. stačí ale nejaky ten major title nenene nedostanou ani nahodou .
Reagovat
Blondie
KUBA N-E-U-V-Ě-Ř-I-T-E-L-N-Ě!
Pojď, chlape! To jsou věci!
Reagovat
Blondie
Ten míček na výhodu byla čirá fantazie dle hesla "nikdy se nevzdat" :)
Reagovat
farr
Jooooohoo. To je borec! Ten má koule tojooo tenhle maník. jen tak dál mladej bez bázně a hany . ( Huhučko nám težce neunáší )
Reagovat
frenkie57
Rybakina out. STB 20:22 ! Neuvěřitelná přetahovačka.
Reagovat
lars
Jak uroven tenisu hrala Stika v tom zapase ?
Reagovat
aligo
uroveň byla špatná od obou ...
Reagovat
farr
Huhu začíná trošku neunášet, si asi myslel, že Kuba už odpadne na zbytek zápasu jako v druhym setu kdy si vybral pár slabších chvilek což je u tak mladýho chalana asi nevyhnutelné. Ale 3. set ten zas stojí za to, heroický výkon pojď Kubo!
Reagovat
farr
off vlákno sry... ale vy ste lidičky zas úplně off topic takže
Reagovat
SpacialRecognition
Z ničeho nic Menšík začas strašně chybovat.
Reagovat
mahycek
Vynikající 1 set Kuba vyhrál v tiebraeku 11-9 a to Hurkatz servíroval 210 - 220 km/h I Kuba měl skvělej servis. Lepší v mezihře a pohyblivější je určite lepší než Karlovič, také
dobíhal těžké balóny. Jinak 1 set měl vynikající kvalitu. Jen škoda, že to nedávají na EU 1, nebo EU 2. Já se dívám tedy na Sportzone,na PC, ale nemám tam zvuk a nevím, čím to je ? Eurosporty mám puštěné na TV.
Nemáte někdo lepší stream na ??? Děkuji.
Reagovat
Sinuhet1
https://c.fsl-stream.im/tennis-live-stream/
Reagovat
mahycek
Dík, ale jak tam nám dát zvuk ??
Reagovat
Sinuhet1
v prave dolni casti obrazu (kdyz tam najedes mysi) je symbol reproduktoru (je preskrtnuty) - na nej musis kliknout
Reagovat
Blondie
Našich už hodně vypadlo, tak je asi pozdě - ale příště moc doporučuji zaplatit si na GS Eurosport Player. Těch 130 CZK je na 2týdenní podívanou super cena, lze sledovat v mobilu, vše zpětně, v dobré kvalitě... :-) jde udělat i to, že když člověku hrajou dva oblíbenci zároveň, tak si druhý zápas bez kouknutí na výsledek pustí od začátku a má tam dva zážitky.
Reagovat
honza.khp
Reagovat
turista
No tak s Karlovičem bych je přece jen oba nesrovnával. Menšík má 191cm, Hurkacz 196cm, což má přece jen řada tenistů. Karlovič má 211cm, což už znamená jinou trajektorii prvního podání, které letí pod daleko víc kolmým úhlem směrem k ploše kurtu. Mění se to zásadně u hráčů 208cm a víc. Karloviče spíš lze srovnávat s Opelkou či s Isnerem. Všichni z nich dokázali zužitkovat svou vysoce nadprůměrnou výšku, které přizpůsobili styl svého tenisu.
Reagovat
aligo
Toho jsem se bál, aby se teď Menša nesesypnul....
Reagovat
Serpens
Teda, neskutečnou psychickou odolnost ukázal Kuba Hurkacz mu nedal celý set na podání ani čuchnout, až nakonec udělal jednu zbytečnou chybu na konci tiebreaku. Jak si celý tiebreak Menšík držel servis, to bylo parádní.
Reagovat
Ela-fon-isi
Má hlavu šampiona! Velký potlesk!
Reagovat
Sinuhet1
to bylo neskutecny, v podstate nechytatelny podani a stejne se psychicky neslozil a dal to
Reagovat
elsky
Menšík první set A to huhu nehraje špatně..
Reagovat
Serpens
Koukám, že Hurkacz je druhý Karlovič, možná trochu lepší v mezihře.
Reagovat
Krisboy
V mezihře jsou lepší než Karlovič všichni.
Reagovat
Mantra
Takže Karel Pegynu nepřebil, ale Ryba suverénně
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist