Antukový král Nadal už myslí na triumf ve Wimbledonu

8. 6. 2008, 18:01
Aktuality 2
Porazit španělského tenistu Rafaela Nadala na antuce je téměř nemožné, na grandslamovém turnaji v Paříži se to zatím nepodařilo nikomu. Dvaadvacetiletý korunní princ světového tenisu se na French Open opět představil ve skvělé formě, neztratil dokonce ani set a v městě na Seině vybojoval čtvrtý titul za sebou. Celkem má i přes své mládí na kontě již 27 turnajových triumfů, letos svou sbírku obohatil ještě o primáty v Monte Carlu, Barceloně a Hamburku.
Profily hráčů
Antukový král Rafael Nadal už myslí na triumf ve Wimbledonu

Drtivou většinu titulů získal Nadal na své oblíbené antuce, jeho 81 vítězných zápasů za sebou na nejpomalejším povrchu je rekordní sérií v profesionálním tenisu. I díky tomu je Nadal už nyní mnohými považován za nejlepšího antukáře všech dob, daří se mu ale i na ostatních površích.

Nejlépe o tom svědčí jeho dvě finálové účasti na trávě ve Wimbledonu, kde ho loni i předloni zastavil až jeho velký soupeř Roger Federer. "Samozřejmě bych vyměnil Roland Garros za Wimbledon. Když vyhrajete na více turnajích, jste považován za všestrannějšího hráče," řekla úřadující světová dvojka. V Austrálii došel Nadal nejdál do semifinále, jeho maximem na US Open je čtvrtfinále.

Vítěznou trofej na okruhu ATP zvedl španělský talent poprvé nad hlavu v srpnu 2004 v Sopotech, ještě výrazněji na sebe upozornil výkony v Davisově poháru. Svými body přispěl k postupu přes Českou republiku i Francii, ve finále s USA zdolal tehdejší světovou dvojku Andyho Roddicka a stal se nejmladším tenistou, který kdy zvedl nad hlavu "salátovou mísu".

V ještě větším rozletu mezitím Nadala přibrzdila vlasová zlomenina kotníku, kvůli níž musel vynechat i Roland Garros a Wimbledon. Na kurty se vrátil až po čtvrtroční pauze, zato však klidnější i silnější a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 2005 se díky 11 turnajovým primátům stal nejúspěšnějším teenagerem tenisové historie a sezonu zakončil na druhém místě žebříčku ATP.

Rodák z Mallorky začal hrát tenis jako čtyřletý pod dohledem strýce Toniho Nadala, jenž je dodnes jeho trenérem. Další Nadalův strýc Miguel Angel je bývalým fotbalovým obráncem FC Barcelona a španělské reprezentace. V roce 2003 byl velký obdivovatel krajana Fernanda Alonsa, bývalého mistra světa formule 1, vyhlášen talentem roku na okruhu ATP.

ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Stejně si myslím, že Nadalovi daleko víc, než tráva vadí rovné povrchy jako v Austrálii nebo US Open nebo nedej bože nějaký Taraflex. Tráva je taky jako antuka někdy v odskocích míčů nevyzpytatelná i když samozřejmě daleko méně. A pokud Nadal přežije úvodní kola, ...jako že by měl, tak si myslím, že v závěru turnaje proti silnějším soupeřům už bude mít opět velkou výhodu. Tou výhodou myslím možnost se velmi dobře pohybovat díky vyšlapané trávě, která u základní lajny v posledních letech, kdy jsou síťaři na ústupu už téměř žádná není. Zůstane tam jen ušlapaná hlína, která je antuce v pohybu hodně podobná....
Reagovat
smazaný uživatel
je to dobře,že je ten portál,aspoň je kde pokecat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist