ATP podepsala dlouholetou smlouvu se saúdskoarabským investičním fondem

28. 2., 17:34
Aktuality 1
Asociace ATP se dohodla na dlouhodobé spolupráci se saúdskoarabským investičním fondem (PIF). Vedení mužského tenisu dnes oznámilo, že PIF se stane titulárním partnerem světového žebříčku a prestižních turnajů v Indian Wells, Miami, Madridu, Pekingu, Turnaje mistrů v Turíně a NextGen Finals pro hráče do 21 let v Džiddě.

Saúdská Arábie tak pokračuje v masivních investicích do sportu, kterými se podle kritiků snaží vylepšovat pověst pošramocenou porušováním lidských práv v zemi. Financuje například lukrativní golfovou sérii LIV, přilákala závod mistrovství světa formule 1 a ve velkém investuje do fotbalu či boxu.

V poslední době se Saúdská Arábie více zaměřila i na tenis. Vloni v srpnu se s ATP dohodla na pořádání NextGen Finals v Džiddě do roku 2027 a zvýšení dotace turnaje na dva miliony dolarů. Země bude v říjnu hostit exhibiční turnaj za účasti Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a dalších grandslamových šampionů. Nadal se navíc letos stal ambasadorem saúdské tenisové federace.

Pokračují i debaty a jednání s ženskou WTA o pořádání Turnaje mistryň. Legendy jako Martina Navrátilová či Chris Evertová stejně jako řada dalších tenistek takový krok ostře kritizují a považují případnou dohodu vzhledem k postavení žen v Saúdské Arábii za krajně nevhodnou. Pro se naopak vyslovila například Billie Jean Kingová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist