Australany pobouřila výjimka pro Djokoviče. Země zaznamenává rekordní přírůstky pozitivních testů

5. 1. 2022, 09:58
Aktuality 3
Austrálie dnes třetí den v řadě eviduje rekordní denní přírůstek koronavirových nákaz. Špatná epidemická situace představuje zátěž pro nemocnice i testovací centra, zatímco veřejnost je čím dál více rozhořčená z přístupu úřadů k rychle se šířící variantě omikron. Informuje o tom agentura Reuters.
Profily hráčů
Novak Djokovič s fanoušky (© AFP)

Mnoho Australanů již dříve vyjadřovalo nespokojenost kvůli dlouhým frontám u testovacích center a kvůli nedostatku antigenních testů. Další vlnu nevole pak rozpoutala zpráva, že srbský tenista Novak Djokovič dostal výjimku z očkování proti Covidu-19 a bude obhajovat titul na Australian Open.

Australský premiér Scott Morrison se snaží ujistit voliče, že jeho středopravicová koalice má koronavirovou situaci pod kontrolou. Premiér, který musí do května vypsat federální volby, zároveň vyloučil, že by stát začal dotovat většinu domácích testovacích sad.

Australské úřady za poslední den zaznamenaly rekordních 64.774 případů koronaviru, z toho většinu v Novém Jižním Walesu a Viktorii, kterou jsou nejlidnatějšími australskými státy. V obou státech se počet nově hospitalizovaných za uplynulý den zvýšil o deset procent. Úřady varovaly, že se tyto hodnoty budou v nadcházejících týdnech nadále zvyšovat.

Prudký nárůst počtu infikovaných v posledních týdnech způsobil u veřejně financovaných testovacích center dlouhé fronty. Úřady následně obyvatele vyzvaly, aby na PCR test chodili pouze v případě, že mají příznaky. Vzápětí se snížila dostupnost antigenních testů, které si lidé musejí hradit, ale mohou je provést doma.

Australské úřady také čelí ostré kritice kvůli rozhodnutí udělit světové jedničce Djokovičovi zdravotní výjimku, aby mohl obhajovat titul na Australian Open. Djokovič odmítal sdělit, zda je očkovaný. V dubnu 2020 však uvedl: "Osobně jsem proti očkování a nechtěl bych, aby mě k tomu někdo nutil, abych mohl cestovat".

Rozhodnutí udělit Djokovičovi výjimku přichází v době, kdy Austrálie poprvé zaznamenává desítky tisíc případů koronaviru denně poté, co prošla jednou z nejpřísnějších uzávěr na světě, píše zpravodajský web BBC. Na sociálních sítích sklidila výjimka kritiku od řady sportovců, lékařů i zákonodárců.

"Je mi jedno, jak dobrý je tenista. Pokud se odmítá nechat očkovat, neměl by být vpuštěn (do země)," napsal na twitteru lékař a bývalý viceprezident Australské lékařské asociace Stephen Parnis. Dodal, že jde o "příšerný vzkaz" milionům Australanů.

Představitelé Tennis Australia a vlády státu Viktorie uvedli, že se Djokovičovi nedostalo žádného zvláštního zacházení a že žádost posuzovali zdravotní odborníci.

Austrálie, která má téměř 26 milionů obyvatel, od začátku pandemie zaznamenala přes 612.000 případů koronavirové nákazy a 2290 lidí tam nemoci covid-19 podlehlo. Více než polovina z infekcí přitom bylo zaznamenána v uplynulých dvou týdnech, píše Reuters. Dvě dávky vakcíny proti covidu-19 obdrželo přibližně 90 procent obyvatel starších 16 let, země začala očkovat i posilujícími dávkami vakcíny.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
brixner
Jako dlouholetý hater Srba budu stručný:

Co se výjimky týče-do zákulisí nikdo nevidí, OK. Srb má nějaké názory i postoje a jak je vidět, od žádného z nich neustoupil-100x OK! Nemám tak úplný přehled o sportu v Austrálii, ale příjde mi, že AO je pro ní, z globálního pohledu, sportovní událost č.1. Takže já, jako ředitel turnaje, bych tlačil na vládu, aby s tím něco udělala, říká se tomu lobby, samozřejmě jen v konspirační rovině! Letos se může na AO psát velký kus historie a s prominutím-Sandgren nabo Murray nejsou ti "vyvolení." Tahle "maškaráda" v situaci, která celosvětově panuje, je de facto superreklama, více(zvědavých, nasraných...)lidí, více diváků, více zájmu, více peněz, podle mě je Austrálie v celosvětovém měřítku spíš někde na konci "zájmů" a je spousta lidí, kteří si tohle zatraceně dobře uvědomují! Moje teorie.

Srb tohle šílenství nezavinil, má jen smůlu v tom, že je č.1 a jen využívá možností, které osobně ovlivnit nemůže. Pokud tam pojede a v tom šíleném tlaku vyhraje, bude z něj GOAT ve všech možných směrech! Myslím, že s Orwellem tohle nemá nic společného!
Reagovat
giovani
A teraz všetku tu frustráciu za neúspešné obmedzenia si odnesie Novak. Asi môže za to všetko on. Dúfam že to vyhrá. Novak ukáž že si aj mentálny giant.
Reagovat
woody
A tím peklem nemyslím počasí..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist