Australian Open: Los byl k desítce českých žen příznivý

14. 1. 2011, 02:54
Aktuality 4
Deset českých tenistek si letos zahraje hlavní soutěž na úvodním grandslamu roku. Na los si české hráčky stěžovat nemůžou, nejtěžší soupeřka v podobě Rezaiové čeká na Záhlavovou-Strýcovou. Česká jednička Kvitová se utká s Peersovou, mezi nasazenými je ještě Šafářová, kterou vyzve Shuai Zhang z Číny.

Česká jednička Petra Kvitová bude v Melbourne, kde byla maximálně ve 2. kole, nasazenou pětadvacítkou. Roli favoritky by v úvodním kole měla potvrdit proti domácí divoké kartě Sally Peersové. A pokud by pak porazila vítězku duelu Čakvetadzeová - Govorcovová, chystala by se zřejmě v boji o osmifinále vyzvat pátou nasazenou Australanku Samanthu Stosurovou. Nicméně zatímco Kvitová je posilněna titulem z Brisbane, finalistka loňského French Open Stosurová v přípravě vypadla dvakrát ve druhém kole. A navíc dvacetiletá rodačka z Bílovce slavnější soupeřku před třemi lety smetla na Roland Garros.

"Los je to přijatelný, ale nesmí se podcenit," napsala ČTK Kvitová, která Peersovou hladce porazila předloni cestou za titulem v Hobartu. "Ale od té doby se určitě zlepšila, takže uvidíme, jak bude to půjde," dodala svěřenkyně kouče Davida Kotyzy.

To Lucie Šafářová si už na úvodním grandslamu roku zahrála před čtyřmi lety ve čtvrtfinále. I ona letos může vytěžit z pozice nasazené hráčky. Soutěž zahájí proti Číňance Shuai Zhang, pak už by se mohla utkat s krajankou Klárou Zakopalovou. Vítězka potencionálního českého souboje by si následně mohla zahrát o osmifinále s druhou nasazenou Zvonarevovou. 

Zakopalová zahájí proti Američance Oudinové, kterou před pádny zdolala v Hobartu. "Na grandslamu není žádný los lehký, ale vím co od ní čekat a na co se připravit," uvedla Zakopalová.

Minimálně jedna Češka s jistotou do 2. kola postoupí, neboť na sebe v úvodu narazí Renata Voráčová a Sandra Záhlavová. Obě dosud na grandslamech vyhrály jeden zápas, právě v Melbourne. 

Španělku Medinaovou, se kterou má bilanci jedné výhry a tří porážek, vyzve Iveta Benešová. S Italkou Albertou Briantiovou se utká Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková narazí na čerstvě vdanou Rakušanku Mayrovou-Achleitnerovou. S domácí bývalou světovou čtyřkou Jelenou Dokicovou bude hrát Zuzana Ondrášková .

Jedinou nasazenou soupeřku los přisoudil Barboře Záhlavové-Strýcové - Francouzku Aravane Rezaiovou. Plzeňská rodačka se světovou devatenáctkou jednou vyhrála i prohrála.

Boj o post světové jedničky
V Melbourne Parku se bude hrát také o post světové jedničky. Pokud chce mít současná vládkyně žebříčku Caroline Wozniacká jistotu, že v čele setrvá i po Australian Open, musí postoupit minimálně do semifinále. Do toho by ji nemusela pustit třeba Heninová. Dvacetiletá Dánka, které se v úvodu roku nedaří s novou raketou, vykročí za ziskem prvního grandslamového titulu proti Argentince Dulkové. Ve třetím kole by mohla narazit na Slovenku Cibulkovou, se kterou před pár dny prohrála.

Pokud Wozniacká zaváhá, může ji sesadit Vera Zvonarevová. Rusce by v tom případě 'stačilo' postoupit do finále. Takový problém by to být nemusel, na posledních dvou grandslamech to dokázala. Navíc nemá nikterak smrtelný los.

V semifinále by se mohla utkat s Kim Clijstersovou. Ta, pokud chce jít do čela žebříčku, musí doufat v premiérový titul z úvodního grandslamu roku. Loni se Belgičanka s Australian Open loučila ve 4. kole po debaklu s Petrovovou a letos na Rusku může ve stejné fázi narazit znovu. Vůbec snadná soupeřka ale na Clijstersovou nečeká už v prvním kole. Narazí totiž na bývalou světovou jedničku Dinaru Safinovou, která se však po vážném zranění zad stále nedostala do formy.

AUSTRALIAN OPEN - los dvouhry žen

Soupeři českých tenistek:
Kvitová (25- ČR) - Peersová (Austr.) ... (další možní soupeři: Čakvetadzeová, Stosurová, Peerová/Pennettaová, Zvonarevová, Clijstersová)
Šafářová (30-ČR) - Shuai Zhang (Čína) ... (Zakopalová, Zvonarevová, Pavljučenkovová/Kirilenková/Benešová, Stosurová/Kvitová,, Clijstersová)
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Rezaiová (17-Fr.) ... (Ondrášková, Na Li, Azarenková, V.Williamsová/Šarapovová...)
Voráčová (ČR) - Záhlavová (ČR)  ... (V. Williamsová, Petkovicová, Šarapovová, ...)
Benešová (ČR) - Medinaová (Šp.) ... (Kirilenková, Pavljučenkovová, Šafářová/Zvonarevová, ...)
Hradecká (ČR) -  Briantiová (It.) ... (Cibulková, Wozniacká, ...)
Hlaváčková (ČR) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) ... (Azarenková, Hantuchová, Na Li/Rezai/Záhlavová-Strýcová, ...)
Ondrášková (ČR) - Dokicová (Austr.) ... (Záhlavová-Strýcová/Rezai, Na Li,...)
Zakopalová (ČR) - Oudinová (USA) ... (Šafářová, Zvonarevová, ...)

Další zajímavé dvojice:
Wozniacká (1-Dán.) - Dulková (Arg.) ... (Paszeková, Cibulková, Bartoliová/Wickmayerová, Heninová, V.Williamsová/Šarapovová)
Zvonarevová (2-Rus.) - Bammerová (Rak.) ... (Jovanovská, Šafářová, Pavljučenkovová/Kirilenková, Stosurová/Kvitová, Clijstersová)
Clijstersová (3-Belg.) - Safinová (Rus.) ... (Suarezová, Martinezová, Petrovová/Ivanovičová, Jankovičová, Zvonarevová)
V.Williamsová (4-USA) - Erraniová (It.) ... (Záhlavová/Voráčová, Petkovicová, Šarapovová, Azarenková, Wozniacká/Heninová)
Heninová (11-Belg.) - kvalifikantka ... (Baltachaová, Kuzněcovová, Schiavoneová, Wozniacká, Azarenková/V.Williamsová)


Kompletní los dvouhry žen (pdf)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zvonareva a Sharapova do boje! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Fandím a hlavně věřím Kim Clijsters, myslím, že v současné době nemá v ženách konkurenci. Los má docela příznivý (Naďa Petrova nemá tu loňskou fazónu). Jinak klidně bych věřil i v belgické finále Henin-Clijsters, to by byla paráda!
Reagovat
smazaný uživatel
A jen tak btw v článku je chyba. Stosur loni French Open nevyhrála. Prohrála ve finále se Schiavone.
Reagovat
LubosZabloudil
Díky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist