Badosaová po roce a půl porazila hráčku TOP 10, Shuai Zhang pokračuje ve 'zmrtvýchvstání'

1. 10., 07:46
Aktuality 15
WTA PEKING - Paula Badosaová (26) se po vleklých zdravotních problémech se zády vrací na výslunní. Na tisícovce v Pekingu smetla 6:4, 6:0 světovou trojku Jessicu Pegulaovou (30), s níž si poradila až ve čtvrtém vzájemném duelu, a na pátém ze šesti posledních turnajů vyhrála minimálně tři zápasy. Ve čtvrtfinále španělská tenistka, jež má od začátku Wimbledonu skvělou bilanci 20:4 a drží se ve hře o Turnaj mistryň, vyzve domácí Shuai Zhang (35). Čínská tenistka přehrála Polku Magdalenou Frechovou (26) a po rekordní sérii 24 porážek pokračuje v nečekaném 'zmrtvýchvstání'.
Paula Badosaová (© LINTAO ZHANG / GETTY IMAGES ASIAPAC / Getty Images via AFP)

Badosaová – Pegulaová 6:4, 6:0

Bývalá světová dvojka Paula Badosaová dlouho laborovala s bolestmi zad. Loni nakonec přišla o druhou polovinu sezony, když zjistila, že musí léčit únavovou zlomeninu v oblasti zad. Bolesti ji trápily ještě několik měsíců po návratu. Skrečovala zápasy, odhlašovala se z turnajů.

Naději ale neztrácela a od května se postupně rozehrála do velmi dobré formy. Na devíti turnajích v řadě zvládla své úvodní vystoupení, osmkrát na nich porazila minimálně dvě soupeřky a šestkrát vyhrála třikrát po sobě. Ve Washingtonu ukončila více než dvouleté čekání na titul, byla v semifinále tisícovky v Cincinnati či ve čtvrtfinále US Open.

A nyní se šestadvacetileté Španělce daří i na podniku WTA 1000 v Pekingu, kde si odbývá debut v hlavní soutěži. Po Bulharce Viktoriji Tomovové a rozjeté Slovence Rebecce Šramkové neztratila set ani se skvěle hrající světovou trojkou a neoblíbenou soupeřkou Jessicou Pegulaovou, jež na předchozích třech akcích včetně US Open nechyběla ve finále.

Badosaová sice ve třetí hře neudržela servis a prohrávala 1:3, ale pak vývoj zcela ovládla. Za stavu 3:3 odvrátila brejkbol a od stavu 4:4 už o čtyři roky starší Američance nepovolila jediný game. Po 62 minutách hry zvítězila 6:4, 6:0 a ve čtvrtém vzájemném střetnutí si připsala premiérový úspěch.

"Jsem moc šťastná. Poprvé tady hraju hlavní soutěž, je to pro mě velmi speciální. Výsledky v poslední době pro mě moc znamenají. Dorazit na konci sezony do Číny a hrát dobrý tenis. Právě jsem porazila hráčku TOP 10, na ten výsledek jsem dlouho čekala," usmívala se v pozápasovém rozhovoru na kurtu Badosaová, jež porazila členku elitní desítky žebříčku poprvé od loňského května a sérii pěti nezdarů. Celkovou bilanci s hráčkami TOP 10 upravila na 12:20.

"Jsem vážně moc ráda, že jsem ve čtvrtfinále. Je to další příležitost se v dalším zápase zlepšovat a užívat si tento krásný sport," dodala Španělka, která vyhrála 17 z 20 posledních utkání.

Badosaová se v žebříčku letošní sezony posunula na 14. místo a stále má reálnou šanci kvalifikovat se na Turnaj mistryň. Na něm si zahrála pouze v roce 2021, kdy postoupila ze skupiny do semifinále.

Badosaová v Pekingu hraje také čtyřhru s Karolínou Muchovou, která bude o místo ve čtvrtfinále dvouhry bojovat až ve středu proti Cristině Bucsaové. O společné deblové čtvrtfinále by pak měly usilovat proti dvojici Hao-Ching Chan a Veronika Kuděrmetovová.

Shuai Zhang – Frechová 6:4, 6:2

Španělku ve čtvrtfinále dvouhry čeká Shuai Zhang (H2H 0:0), jež na svém prvním turnaji před domácími fanoušky po čtyřech letech předvádí nečekaný restart singlové kariéry. Nejenže přerušila rekordní sérii 24 porážek a ukončila rok a půl dlouhé čekání na singlovou výhru, ale na prestižní akci dokázala porazit už čtyři soupeřky a navíc přitom neztratila ani set.

Po Mccartney Kesslerové, světové šestce Emmě Navarrové a Greetje Minnenové 35letá Číňanka přehrála i Polku Magdalenu Frechovou, kterou porazila 6:4, 6:2.

Postupem do čtvrtfinále si Shuai Zhang zajistila posun k 250. místu světového žebříčku.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
tommr
"Badosaová v Pekingu hraje také čtyřhru s Karolínou Muchovou, která bude o místo ve čtvrtfinále dvouhry bojovat až ve středu proti Cristině Bucsaové. O společné deblové čtvrtfinále by pak měly usilovat proti dvojici Hao-Ching Chan a Veronika Kuděrmetovová."

Tak jak to vlastně je? Psalo se tu přece že Badosa/Muchová z turnaje odstoupily ...
Reagovat
Krisboy
Těžko říct, Tipsport má ten zápas stále v nabídce.
Reagovat
Krisboy
A na stránkách WTA jsou jako vítězky označené Chan/Kudermetova.
Reagovat
frenkie57
https://www.sport.cz/clanek/tenis-na-muchovu-se-vali-kritika-respekt-neexistuje-zuri-ruska-5037459
Reagovat
lvicek
Chvili jsem si myslela, ze se rozciluje tym, proti kterym budou hrat Chan/Kudermetova v dalsim kole a budou odpocate. To je opravdu trochu nefer a stezovat by si klidne mohly. Ale ty, co prohraly s tymem, ktery to ani nebere vazne? To je pak tezke na stezovani. Jinak organizatori a divaci taky mohou byt nastvani.
Reagovat
frenkie57
Rozhodně jsou odstoupené. jak píše Krisboy, na stránkách WTA to je jasně dané, WO.
Reagovat
tommr
informace jsou rozporné ale to odstoupení je asi jasný jinak by se ta Ruska tak nerozčilovala ...
Co mě ale mrzí nejvíc je to že podle některých zpráv to odstoupení bylo iniciovaný Karolínou a jako důvod uvedla pravé zápěstí ...
Reagovat
Krisboy
Ať ta ruSSká blbka pukne vzteky
Reagovat
zfloyd
podívejme se , Pavlína dala Jess kanárka to jsem teda nečekal , hezký
Reagovat
jih
Shuai Zhang jí zatne tipec.
Reagovat
com
mohla by smile Snad bude WC i do Wuhanu
Reagovat
makro99
By mě zajímalo, komu bys fandil Shuai - Pliskova...
Reagovat
com
to je jasny, ze Karoline smile
Proto to ma se Shuai 9:0
Reagovat
makro99
aha, tak proto ty si tu Shuai na tom okruhu tak hýčkáš...:)
Reagovat
mara10
Jmenuje se Badosa!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist