Baltachaová ukončila kariéru, teď chce vychovat šampiony

19. 11. 2013, 22:00
Stalo se... 24
Elena Baltachová v pondělí oznámila, že po 16 letech ukončila dráhu profesionální tenistky. Třicetiletá Britka ale bez tenisu nebude, ve své akademii chce využít množství zkušeností a chce vychovat nové šampiony.
Profily hráčů
Elena Baltachaová

Elena Baltachaová do světového tenisu nakoukla poprvé už v roce 1997, ale až na pár výjimek hrála většinou turnaje nižší kategorie ITF. Teprve v roce 2009 poprvé pronikla do Top 100 a až v sezoně 2010 si premiérově zahrála čtvrtfinále na turnaji WTA. Dostala se do něj čtyřikrát - v Memphisu, Eastbourne, Istanbulu a Dallasu - a nakonec zůstalo jejím maximem.

Na grandslamech byla nejdál ve třetím kole, a to třikrát; v roce 2002 na domácím Wimbledonu a v letech 2005 a 2010 na Australian Open. Právě před třemi lety dosáhla svého nejlepšího umístění ve světovém žebříčku, v němž se prodrala na 49. místo a byla britskou jedničkou. Během své kariéry si připsala tři skalpy hráček Top 10 - dvakrát zdolala Číňanku Na Li a jednou Francescu Schiavoneovou a vyhrála celkem 11 turnajů ITF. Ten poslední letos v červnu na domácí trávě v Nottinghamu.

Kariéru nyní již třicetileté Britky, jež se narodila na Ukrajině v Kyjevě, ale brzdily časté zdravotní potíže. Naposledy laborovala se zraněním nohy, kvůli které nehrála od loňské olympiády až do letošního dubna. A tak se v hlavě Baltachaové rodila myšlenka s ukončením kariéry. Včera tenisovou výbavu definitivně 'pověsila na hřebík'.

"Vycítila jsem, že přišel ten správný čas. Moje tělo i mysl mi naznačily, že je čas přejít do nové etapy života," oznámila Baltachaová. "Těch 16 let na okruhu si vybralo svou daň, ale především mi dalo spoustu krásných zážitků. Někdy jsem byla neuvěřitelně vysoko, někdy zase na dně, ale nic z toho bych nevyměnila."

"Tenis pořád velmi miluju, svou vášeň chci vložit do učení a chci být co nejlepší trenérkou. Své zkušenosti chci vložit do rozvoje nové generace britského tenisu," svěřila se svými plány.

"Své jméno jsem spojila s Elena Baltacha Academy of Tennis, kterou jsme založili s trenérem Ninem Severinem. Věříme, že všechy děti, ať bohaté nebo chudé, by měly mít šanci hrát tenis. Doufám, že jednoho dne budeme produkovat šampiony," sní Baltachaová o nové etapě života.

"Elena byla zářivým světlem britského ženského tenisu více než 10 let. Byla oddaným profesionálem, tvrdou hráčkou a je velkým vzorem pro budoucí generace. V budoucnu bude mít moji podporu," řekl o Baltachaové šéf britské tenisové asociace Iain Bates.

"Bally byla nejúžasnějším ambasadorem ženského tenisu na britských ostrovech za posledních 12 let. Její pracovní morálka a soutěživý duch jsou na velmi vysoké úrovni. Pokud bychom dokázali potlačit tyto vlastnosti, měli bychom více Top hráčů. Je perfektním vzorem pro naše juniorky, Fed Cup bez ní bude jiný," řekla kapitánka britského fedcupového týmu Judy Murrayová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
EllNino
http://www.festivaloftennis.co.nz/asbclassic/players/ tak návrat Ivety bude v Aucklandu :D
Reagovat
tommr
Kateřina Siniaková zvládla vstup do turnaje ITF v egyptském Sharm El Sheikhu a jasně porazila Brazilku Paulu Cristinu Goncalvesovou i když hned v úvodu zápasu přišla o podání a prohrávala už 0:2. Pak se ale rozjela a nakonec vyhrála hladce 6-2 6-1. O postup do čtvrtfinále se utká s osmou nasazenou Slovenkou Kristinou Kučovou, 152.hráčkou světa ... :)
Stejně dobře si vedla i Tereza Smitková, která porazila po boji bývalou hráčku top-100 Mašu Zecovou-Peskiricovou ze Slovinska 6-3 3-6 6-2. Toto vítězství jí posunulo v žebříčku WTA poprvé do top-200 a zajistilo jí už start v kvalifikaci na Australian Open.
O postup do čtvrtfinále se utká s Ruskou Kalabinovou, 368.hráčkou světa, která v Sharm El Sheikhu hraje na divokou kartu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem rád, že Katka neponechala nic náhodě a využila ten přijatelný los. :) Jak jsem psal, další kolo bude těžší, ale Katka už porazila i výše postavené hráčky, než je třeba Kučová...
Reagovat
tommr
no s Kucovou to Katka určitě nebude mít lehký. Ta už dokázala porazit i Petru Kvitovou. Navíc má Katka v nohách pár těžkejch utkání ze Zawady a může na ní dolehnout únava. Jsem zvědavej jak se s tím Katka vypořádá - snad to nebudou zase takový nervy jako v Zawadě s Honcovou ... :)
Reagovat
skott
přestože jsem Bally kvůli jejímu chování nikdy nepřišel uplně na chuť, tak mě její konec hodně mrzí. V době kdy britský ženský tenis konečně zažívá vzestup, by si právě ona nejvíc zasloužila být také u toho. Poslední dekádu držela jeho slabou čest nad vodou prakticky uplně sama a ikdyž není rodilá Britka, tak nejen schopnostma ale především zápalem a bojovností strčila všechny ostatní domácí hráčky do kapsy. Konečné účtování možná nevypadá oslnivě, nicméně jen málo tenistek se dokázalo opakovaně vracet po těžkých zraněních či nemocech jako Bally a pokaždé silnější než předtím. Titul v jejích silách určitě byl, desítky horších ho mají, na trávě těch příležitostí ale není mnoho a ani v hale se to nikdy nesešlo.
Kdybych měl vybrat nějaké důležité momenty/zápasy Bally kariéry, tak by byli krom toho průlomu v 18 letech i ty další převážně z Wimbledonu. Ať už 2004 s Jennifer Capriati v době kdy se poprvé vracela a dlouho jí vzdorovala, přestože padla ve dvou setech. S Anne Keothavong výjimečný duel dvou domácích Britek. První Top 10 výhra s Li Na v Indian Wells a v neposlední řadě loňská olympijská účast, navrch s postupem do 2.kola. Bohužel tam to vlastně i všechno skončilo...
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky napsáno. Ještě dodám, že ve 2. kole loňské olympiády hrála Baltacha proti Aně Ivanovic, na ten zápas jsem koukal na netu. Ana vyhrála, ale Baltacha podala velmi dobrý výkon. Škoda, že pak musela na operaci a do konce roku už nic neodehrála...

Jinak když píšeš o těch opakovaných návratech po zranění, tak trochu odbočím k jinému sportu... Doufám, že to tentokrát nebude nic vážného. Dost mě to zneklidnilo. :(
http://isport.blesk.cz/clanek/ostatni-zimni-sporty-lyzovani/185708/misto-navratu-dalsi-pad-vonnovou-odvezli-z-treninku-na-sanich.html
Reagovat
dadaft
tak já Elene přeju, ať opravdu vychová nějakou tu tenisovou hvězdu pro Británii - vždycky je dobré pro tenis, když mají ekonomicky silné země s tenisovou tradicí hráčky ve špičce.
už by to chtělo i nějaké mladé australanky.

monty - hm, doufám, že to nic nebude.
jinak Mikaela Shiffrinová teď ve slalomu všem vytřela zrak, díval ses?
jela svůj vlastní level...
Reagovat
smazaný uživatel
Australankou v budoucí špičce by mohla být třeba Ashleigh Barty...

Jo, díval jsem se na 2. kolo slalomu. Mikaele to moc přeju. Jela fakt bezvadně, náskok přes vteřinu... Ale stejně vyhlížím hlavně návrat Lindsey. Když nejezdí ona, tak mě to lyžování baví mnohem míň. :(
Reagovat
skott
když nic jiného tak v Austrálii alespoň mají širší domácí špičku, takže můžou vždycky třeba obsadit vcelku slušně volné karty v Melbourne. Navíc s Ash a Naikhtou Bains se o budoucnost opravdu bát nemusí. Zato za Laurou s Heather už po letošku zbyla jen Johanna Konta a za nima je ohromná propast. A co jsem poslední roky viděl občas některé jejich juniorky ve Wimbledonu, tak je to skutečná katastrofa.

Lindasy Vonn samozřejmě taky přeju, aby o nic vážného nešlo. Bez ní by to v Soči bylo ochuzené, to je jasné.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady jsou aktuality, co se týče Lindsey. Jedná se o stejné (pravé) koleno, které měla v únoru operované... Není to nejlepší zpráva, ale snad ani nejhorší. Určitě se odkládá její návrat, který měl proběhnout příští týden v Beaver Creeku, ale doufám, že olympiáda ohrožena není.
https://www.facebook.com/lindseyvonnfans/posts/10152022386043007
Reagovat
skott
ty jsi ale pokaždé optimista, monty. Byl jsi i u Marii v létě, když jsem tady dával odkaz, že může mít po sezoně.
Reagovat
smazaný uživatel
Vycházím z toho, co je tam napsané. Určitě to není příjemné, ale přetržené vazy naštěstí nemá (díky bohu). Lindsey a lidi kolem ní určitě udělají všechno, co bude v jejich silách. Nezbývá než doufat, že to dobře dopadne... Vždyť bych snad ani nemohl žít, kdybych nebyl aspoň trochu optimista. :)
Reagovat
dadaft
pokud jde o britky, mně se moc líbí Tara Moore, hlavně teda její forhend, o kterém si myslím, že se dokáže měřit se špičkou - nicméně teď na podzim zase prohrávala s hráčkama, se kterýma by podle mě měla vytřít kurt... - asi je tam víc problémů, než jsem mohl z pár povedených zápasů v létě vyčíst...
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, jestli si to tady ještě přečteš, ale napíšu to sem...

Co jsem si přečetl dnešní zprávy o Lindsey (i na českých webech), tak některé titulky a články moc optimistické nejsou. Píšou tam, že "olympiáda je ve hvězdách" nebo "nad Soči visí otazník" atd. Přečetl jsem si taky další články v angličtině a momentálně asi není jasné, jak to s tím zraněním vlastně vypadá. Zeptali se několika doktorů a někteří to vidí líp, jiní zase hůř, ale všichni se shodují na tom, že by to zranění museli vidět. Prostě záleží na tom, jak velká je ta trhlina. To ví v tuto chvíli asi jenom Lindsey a lidi kolem ní. No a pak záleží, jaká bude reakce toho kolena na léčbu... Co jsem to tak četl, zatím se toho fakt moc neví. Myslím, že hodně napoví následující týdny. Já mám samozřejmě obavy a strašně moc by mě mrzelo, kdyby Lindsey na olympiádě nemohla startovat. Ale dokud je aspoň minimální šance, tak prostě věřím, že tam bude a vyhraje zlato. Já nějak cítím, že všechna tahle smůla musí skončit nějakým happy endem. Vždyť už si toho Lindsey za poslední rok vybrala tolik, že někdy se to musí zlomit. A nejenom za poslední rok (za ten teda hlavně), ale vlastně před každou nebo během každé velké akce (OH, MS) měla Lindsey nějaké zdravotní problémy... Jak říkám: Nezbývá než doufat, že to dobře dopadne.
https://twitter.com/lindseyvonnfans/status/402924800450240512
Reagovat
skott
Nic proti Moore ani jiným Britkám, mám pro ně slabost, ale já krom zmiňovaných vážně nevidím nikoho dalšího s větším potenciálem trvale hrát úspěšně na okruhu v nejbližších letech. I tak samozřejmě výsledky hlavně Laury a Heather jsou obrovským skokem ve srovnání s posledními dvaceti lety. Problém Britek ale je hlavně ctižádost, jsou spokojené s podporou lta a nic je nenutí na sobě dřít. Holka s forhendem, který ¨může¨ konkurovat nejlepším tady byla už před pár roky. Jmenovala se Georgie Stoop, ale nevím kde je jí konec..

bohužel tohle vypadá ještě hůř než včera, obávám se, že mluvit o zlatu z Olympiády už se nedá nazvat ani jako optimismus, ale že jsi se zbláznil. Podle mě by Lindasy riskovala celou další kariéru.
Reagovat
smazaný uživatel
Možná jsem blázen, ale já věřím vždycky. Dokud nebude opravdu jasné, že je olympiáda ztracená, tak podle mě není důvod nevěřit. Lindsey určitě taky pořád věří, jinak by se asi těžko pouštěla do léčby... Samozřejmě si v žádném případě nepřeju, aby tam Lindsey jela, pokud nebude fit (doufám, žes to nepochopil nějak špatně). Taky jsem přesvědčený, že za těchto okolností by se do rizika nepouštěla. Olympiáda je nejdůležitější akce, ale třeba v roce 2015 bude MS ve Vailu, kde je Lindsey doma... Ale přece ještě nikde nenapsali, že se do olympiády nemůže dát do kupy. Spíš bylo všude řečeno, že nad olympiádou sice visí otazník (to si teď musíme přiznat), ale pořád se to dá stihnout a všechno záleží na okolnostech...

Ty dnešní články mě taky dost znepokojily (určitě víc než ten první, na který jsem včera dával odkaz), ale podle mě ještě nejde dělat nějaké závěry... Jsem přesvědčený o tom, že Lindsey a její tým udělají opravdu všechno, co bude možné. To je důvod, proč pořád věřím, že to dobře dopadne. Kdyby totiž ten happy end vážně vyšel, tak bych si strašně vyčítal, že jsem tomu nevěřil. :)
Reagovat
Fandina
Zítra držím palce Katce Siniakové a Terce Smítkové na turnaji Šarm aš-Šajch viz odkaz. Obě jsou favoritkami v zápase, tak ať se daří. Držím palce ... pojď pojď pojď
http://www.tenisportal.cz/sarm-as-sajch-53-itf/2013/wta-zeny/
Reagovat
tommr
Tereza měla trochu štěstí, že jí v prvním kole odpadla nasazená soupeřka a místo toho bude hrát s LL. Tak snad toho náležitě využije. Za postup do druhýho kola může získat 16 bodů, který by jí už měly stačit na zajištění účasti v kvalifikaci na AO ... :)
Pro Katku, která už účast v kvaldě na AO má zajištěnou, je tenhle turnaj zase dobrá příležitost nahrát si další body a posunout se v žebříčku o další kousek blíž k první stovce ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Katka má v 1. kole docela přijatelný los. V dalších kolech už by to bylo trochu těžší, ale Katka letos porazila i výše postavené hráčky... Jinak myslím, že jasnou favoritkou tohoto turnaje je Kaia Kanepi.
Reagovat
tommr
o tom, že je Kanepiová největší favoritka nemůže bejt pochyb. Otázka je spíš co na takovým turnaji 30.hráčka světa vůbec dělá? Pro Katku je každopádně výhodný, že jí může potkat až ve finále ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to zajímavé, ale přesto mě jeden důvod napadá. Kaia toho letos tolik neodehrála, protože ji zase trápily zdravotní problémy. Takže si chce asi ještě zahrát... Jinak to 30. místo je pro Kaiu hodně dobré, když přihlédnu k tomu, že má neustálou smůlu na zranění. Letos jí zásadně pomohl Wimbledon, kde se dostala do čtvrtfinále.

Tady je krátký přehled její sezony ze stránek WTA...
2013 - Another Top 30 season (finishing No.30); won one WTA title at Brussels (d. Peng in final); SF at Oeiras (l. to Suárez Navarro); QF twice at Madrid and Wimbledon (fifth Grand Slam QF; l. to Lisicki); reached 3r once (US Open) and 2r four times (incl. Roland Garros); fell 1r twice; missed first three months w/right Achilles injury (withdrew from Australian Open, Paris [Indoors], Indian Wells, Miami and Charleston) then all events between Wimbledon and US Open w/low back injury (withdrew from Budapest, Bastad, Washington DC, Toronto and Cincinnati).
Reagovat
tommr
jj to máš pravdu - letos toho Kanepiová kvůli těm zraněním moc neodehrála a tak chce na konci roku nejspíš dohnat to zápasový manko ... :)
Reagovat
VlS
vysvětloval bych Kaiu kouzelným slůvkem -startovné :-)
Reagovat
Fandina
Eleně přeji ať se daří a hodně úspěchů i v tenisové škole.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist