Bartyová v Melbourne zastavila Muguruzaovou a získala svou druhou domácí trofej

7. 2. 2021, 04:22
Aktuality 16
WTA MELBOURNE 2 - Ashleigh Bartyová kvůli obavám z koronaviru skoro rok nehrála, přesto hned na svém prvním turnaji po pauze dokráčela až k titulu. Světová jednička ve finále generálky Melbourne 2 po setech 7-6(3) 6-4 zastavila suverénní Garbiñe Muguruzaovou, která do finále prošla se ztrátou pouhých deseti gamů ve čtyřech zápasech. Čtyřiadvacetiletá Australanka svou finálovou bilanci upravila na 9-5 a po loňském triumfu v Adelaide získala druhou domácí trofej.
Profily hráčů
Ashleigh Bartyová (© AFP)

Ashleigh Bartyová loni na novém turnaji v Adelaide získala svůj premiérový domácí titul, poté si zahrála semifinále na Australian Open a v Dauhá a tím pro ni sezona 2020 skončila. Světová jednička se totiž obávala nákazy koronavirem a rozhodla se i po srpnovém restartu sezony zůstat doma. Díky zmraženému žebříčku, do nějž mohou tenistky body stále jen získávat a žádné se jim neodečítají, se udržela na tenisovém trůnu.

Do akce se rozhodla vrátit na domácí půdě na jedné z generálek přímo v dějišti Australian Open. A šampionka French Open 2019 hned svůj první turnaj po téměř roční pauze ovládla, když vyřadila Anu Bogdanovou, Marii Bouzkovou a Shelby Rogersovou a v dnešním finále, do kterého postoupila bez boje po odhlášení Sereny Williamsové, zdolala Garbiñe Muguruzaovou.

Její španělská soupeřka, jež do finále prošla naprosto suverénním způsobem, ve čtyřech zápasech ztratila jen deset her a v sobotu smetla Markétu Vondroušovou, v úvodním dějství dvakrát vedla o brejk a měla možnost set dopodávat, jenže náskok ani jednou neudržela a v tie-breaku měla jasně navrch domácí hráčka.

Ve druhé sadě se Muguruzaové podařilo otočit z 1-3 na 4-3, ale Bartyová se ztrátou vedení rozhodit nenechala, získala tři gamy v řadě a po necelých dvou hodinách slavila. Vůbec poprvé nemusel jejich vzájemný souboj rozhodovat třetí set (nepočítaje exhibice).

Bartyová ve finále uspěla již pošesté v řadě a upravila svou bilanci v soubojích o titul na 9-5, díky triumfu navíc navýšila svůj náskok v čele žebříčku. Dvojnásobná grandslamová vítězka a bývalá světová jednička Muguruzaová se svého největšího titulu od Cincinnati 2017 a prvního po dvou letech nedočkala, svou úspěšnost ve finále si zhoršila na 7-6.

"Nejdříve bych chtěla pogratulovat Garbiñe. Vím, jak máš zdejší podmínky ráda, přeju ti hodně štěstí v příštím týdnu na Australian Open. Chtěla bych poděkovat Tennis Australia za to, že tu můžeme vůbec být a hrát turnaje. A jsem ráda i za fanoušky, děkuju vám, udělali jste tady skvělou atmosféru. Užívám si teď každou vteřinu, strašně jsem se těšila na návrat na kurty, byla jsem v posledních měsících hodně nedočkavá. Uvidíme se za týden," řekla během ceremoniálu Bartyová.


Čtyřhru již včera vyhrály Aojamaová se Šibaharaovou
Šuko Aojamaová a Ena Šibaharaová pokračují ve famózním vstupu do letošní sezony. Japonské duo letos vyhrálo všech osm zápasů a po Abú Zabí ovládlo i podnik Melbourne 2, kde ve finále porazilo 6-3 6-4 rusko-slovenský tým Anna Kalinská, Viktória Kužmová. Japonky získaly svůj pátý společný titul.

• WTA 500 MELBOURNE 2 •
Austrálie, tv. povrch, 565.530 dolarů
nedělní výsledky (7. 2. 2021)
• Dvouhra - finále •
Bartyová (1-Austr.) - Muguruzaová (6-Šp.) 7-6(3) 6-4
• Čtyřhra - finále •
Aojamaová/Šibaharaová (3-Jap.) - Kalinská/Kužmová (Rus./SR) 6-3 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

16
Přidat komentář
Torn
Cenu, která vypadá jako pečené kuře, chudák Ash. :D
Reagovat
EllNino
Vombat :))

Kuře nevím, spíš sele ...
Každopádně Evo dostal boomerang, Elise také zajímavou věcičku, nejkrásnější trofej dostal stopro Yannick :) A naše holky mají také zajímavé
Reagovat
Torn
Já vím, že to je vombat :D, ale evokuje mi to něco pečeného. :D

Stejně za mě vede ta obří hruška, co se dává snad v Acapulcu? :D:D
Reagovat
blixa
Dyk jo. Pečený vombat ! smile
Reagovat
FulnekUltras
kuře by muselo mít pořádně roztaženo ;-)))

https://www.youtube.com/watch?v=hxCkiN2ggUs
Reagovat
Tomas_Smid_fan
přeji fajn Barty party????????
Reagovat
paddy
Jediná prohra v soutěžním zápase za posledních 12 měsíců, zasloužená světová jednička smile

Tak dominantní nebyla Grafová smile
Reagovat
paddy
ani Grafová
Reagovat
Krisboy
Barty Party in full swing again!
Věřil jsem spíše Koťátku, ale Ash neuvěřitelná, vyhrála naprosto zaslouženě, gratuluji smile
Reagovat
FulnekUltras
líbí se mi, jak to má v ruce, a tím pádem i při určité nervóze těch chyb prostě moc není - asi tak jako to měli v nohách z plácků odkojení naši kopálisti, na které už ovšem dneska můžeme jen vzpomínat
Reagovat
smazaný uživatel
Nedočkavá, ale taky nerozehraná, celý turnaj působila nervózně, neproměňovala brejkboly,
dělala nezvykle dost nevynucených chyb...
... ale i díky bojovnosti je z toho titulsmile

Hodně zdaru na AO
Reagovat
George_Renel
Ash ukazuje bobra.smile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
FulnekUltras
ten když ti ucpe noru, tak končíš smile
Reagovat
brixner
Zdar Blixa..smilesmile
Reagovat
blixa
Neser !!! smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist