Bartyovou „semlel“ tenisový kolotoč: Už neměla sílu se na něm udržet

7. 4. 2022, 14:43
Aktuality 40
Ženský tenis má od 4. dubna novou vládkyni. Iga Świąteková (20) na trůnu nahradila tu, jejíž rozhodnutí ukončit kariéru bylo pro tenisový svět šokem. Vždyť Australanka Ashleigh Bartyová z tenisového kolotoče vystoupila v pouhých 25 letech a z pozice světové jedničky. Jenže při důkladnějším pohledu na její kariéru je patrné, že spíš než o šok šlo o nevyhnutelný krok.
Profily hráčů
Ashleigh Bartyová (© AFP)

Když 23. března objasňovala konec poměrně krátké, ale mimořádné úspěšné kariéry, naznačila, že profesionální tenis vlastně nebyl pro ni. „Měla jsem spoustu snů a cílů, ale rozhodně mezi ně nepatřilo cestování po světě a dlouhé odloučení od rodiny a domova, kde jsem vždycky chtěla být. Tenis budu pořád milovat, byla to obrovská část mého života, ale myslím, že přišel čas užít si to, co má ráda Ash Bartyová jako člověk, a ne Ash Bartyová jako sportovec.“

Právě odloučení od rodiny a neustálé obrážení turnajů na okruhu WTA zmiňovala poměrně často. I v období, kdy si od tenisu dala pauzu poprvé – v září 2014, když jí bylo 18 let. Tehdy už za sebou měla několik úspěchů. V roce 2012 v pouhých 15 letech ovládla juniorský Wimbledon, v témže roce si poprvé zahrála hlavní soutěž na Australian Open a byla juniorskou světovou dvojkou. „Bylo toho na mě v útlém věku věku moc, bylo to moc rychlé. Všechno to cestování… potřebovala jsem si psychicky odpočinout. Tenis se pro mě stal dřinou a neužívala jsem si ho tak, jak bych chtěla,” vysvětlovala později přestávku, která se protáhla až do února 2016.

Fedcupová premiéra v Ostravě
Bartyová ji vyplnila rybařením a hlavně kriketem. Tomu se věnovala profesionálně, za tým Brisbane Heat odehrála v ženské Big Bash League 10 zápasů. Právě v kriketu našla potřebné odreagování, vyčistila si hlavu a k tenisu se vrátila. „V tom období jsem skutečně bojovala se svým duševním zdravím. To, že jsem si od tenisu dala pauzu, bylo strašně důležité. Jen díky tomu jsem mohla opět začít,” svěřila se Bartyová, která měla a má blízko i ke golfu. I v něm dokazuje, že je univerzálním sportovním talentem. Už před dvěma lety poprvé vyhrála ženský turnaj v Brookwater Golf and Country Clubu, vítězství je jí podařilo zopakovat i první dubnový víkend letošního roku, tedy krátce po ukončené tenisové kariéry.

Ta nebyla dlouhá, zato byla protkaná úspěchy. Ve dvouhře vyhrála French Open 2019, Wimbledon 2021 a letos přidala i triumf na Australian Open 2022, kde zvítězila jako první domácí hráčka po 44 letech. Grandslamový titul má i ze čtyřhry, když v roce 2018 s Američankou Coco Vandewegheovou triumfovala na US Open. V červnu 2019 se vyhoupla na vrchol žebříčku WTA a bez přestávky na něm figurovala 114 týdnů. To ji řadí na čtvrté místo historických tabulek za Steffi Grafovou, Serenu Williamsovou (obě 186 týdnů) a Martinu Navrátilovou (156). Kalendářní rok zakončila jako světová jednička v letech 2019, 2020 a 2021. V tomto ohledu jsou před ní kromě Graffové (osm let), Navrátilové (sedm) a Williamsové (pět) už jen Chris Evertová (pět) a Lindsay Davenportová (čtyři).

Během kariéry se rodačka z australského Ipswiche, jejíž táta je příslušníkem původního obyvatelstva Austrálie Aboridžinců a matka dcerou britských imigrantů, mnohokrát střetla i s Češkami. Ostatně fedcupovou premiéru si odbyla v roce 2013 v Ostravě. Tehdy šestnáctiletá Australanka naskočila do čtyřhry už za rozhodnutého stavu, když Češky s Petrou Kvitovou a Lucií Šafářovou v sestavě vedly 3:0. Bartyová ale po boku Casey Dellacquové neměla proti páru Hlaváčková/Hradecká šanci.

Bartoliová byla v podobné situaci
Další bitvy s tuzemskými hráčkami? Ve finále French Open 2019 porazila Markétu Vondroušovou jednoznačně 6:1, 6:3. Loni ve čtvrtfinále Australian Open padla ve čtvrtfinále s Karolínou Muchovou 6:3, 3:6, 2:6, tentýž rok si spravila chuť ve finále Wimbledonu proti Karolíně Plíškové, jíž přetlačila 6:3, 6:7 a 6:3. „Gratuluju Karolíně za to, co tady předváděla. Hrozně ráda s tebou bojuju,” vzkázala Bartyová české tenistce a dodala: „Věřím, že se ještě mnohokrát potkáme.”

Nepotkají. Před dvěma týdny ji chuť vyskočit z kolotoče WTA přemohla. „Vím, kolik práce je potřeba k tomu, abych podala nejlepší výkon. A já už to prostě v sobě nemám. Už na to nemám psychicky ani fyzicky,” přiznala Australanka, které pak kolegyně včetně těch českých poslaly řadu dojemných vzkazů. „Gratuluji k úžasné kariéře. Bylo mi poctou s tebou sdílet kurt a přeji ti jen to nejlepší v další kapitole. Budeš nám chybět,” vzkázala Karolína Plíšková. Petra Kvitová, s níž má Bartyová z 10 vzájemných duelů vyrovnanou bilanci pěti výher a pěti porážek, uvedla: „Ash, nemám slov... Ale i tím, jak krásně jsi konec oznámila, jsi ukázala, jaká jsi extratřída. Tenis už bez tebe nebude nikdy stejný. Vážím si tě jako hráčky i jako člověka.”

Z množství vzkazů vyčnívá ten od Francouzky Marion Bartoliová. I ona ukončila kariéru brzy, v 28 letech po triumfu ve Wimbledonu. Proto tušila, co se Bartyové odehrává v hlavě. „Když jsem poslouchala její prohlášení, připomnělo mi to situaci, v níž jsem sama byla v roce 2013 po vítězství ve Wimbledonu. Když se ženete za něčím, čeho je tak těžké dosáhnout, a nakonec se vám to podaří, cítíte se vyčerpaní. Cítíte se prázdní. Rozhodnutí Ashleigh naprosto chápu, už zkrátka neměla sílu.”

Komentáře

40
Přidat komentář
Blondie
Wow... KP podle mě nehrála blbě, ale od JA to byl ukrutně dobrý výkon, hrála fantasticky...
Reagovat
paddy
Ta zelená antuka letos není moc zelená, spíše šedá smile

A to kyselo není moc kyselé

Dejte mi radši nějaký ty modráky z Madridu smile
Reagovat
blixa
Ta zelená antuka je každý rok spíš šedá.

Kyselo nemá bejt moc kyselý.

Žádný modráky z Madridu nedostaneš ! smile
Reagovat
a.magerova
Modrá byla dobrá... či spíše NEJLEPŠÍ... smile
Reagovat
blixa
Ano a Modří již vědí ... smile
Reagovat
a.magerova
Jeeežiš, jsme na tenisportale, né ve sněmovně !!!

smile
Reagovat
blixa
Tak tohle fakt není hláška ze sněmovny ! smilesmilesmile Zpytuj svědomí !
Reagovat
Krisboy
Zřejmě nikdy nehrála košandu smile
Reagovat
blixa
Vypadá to tak smile
Reagovat
a.magerova
Njn... mezery v paměti... smile

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hip_Hap_Hop
Reagovat
Mony
Hlavně pro Lucku Hradeckou, která na ni padla až v SF se Serenou.. Nadal se na ni ale nemohl odrazit, tak si vymohl ji zase přetřít na oranžovou.. Koukalosmile se ale na tu modrou antuku skvěle
Reagovat
George_Renel
Taky Tomáš Berdych si ji nemohl vynachválit.
Reagovat
paddy
já to uzavřu slovy, že nejlepší druh antuky je tráva smile smile

proč?
protože zelená

dám si sedm piv a jednu zelenou smile
https://www.youtube.com/watch?t=27&v=fnGDuEs7aVg
Reagovat
blixa
Dej si 7x magický voko ! smile
Reagovat
paddy
od mistra se rada cení nad zlato smile smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=gzRDVtauUS8
Reagovat
blixa
Prostě tě nepodceňuju. Věř si ! smile
Reagovat
stefankelner
Xudiatk0
Reagovat
misa
vyřadila Lucku Šafářovou na US Open 2018 a uzavřela tak singlovou grandslamovou kariéru rodačky z Brna smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Být vyřazená jednou z legend tenisu je čestsmile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Nola
nemyslim, ze ju zomlel kolotoc, skor okolnosti, Australia momentalne najbezpecnejsia krajina, vojna sa jej nijako nedotkne, velmi rozumne riesenie, Europa nie je momentalne bezpecny kontinent, raz za mesiac sem nakuknem, svetska slava polna trava....
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
Nola
dakujem za pusinku, nemuselo byt, som realista a nechcem prist o svoju zivotnu uroven, som sebec, priznavam, nechcem drahsi plyn, drahsie potraviny a.p. snad ma nikto za moj nazor neodsudi.... nedavno som citala nazor nejakeho diskutera, ze preco sme sa este neodstrihli od ruskeho plynu? oponent v diskusii sa pytal, ze ako bude riesit situaciu, ked nebude cim kurit - odpoved, byvam u rodicov a mna sa to nedotkne.... no mladi ludia, ktori si neuvedomuju, ze ak k tomu dojde, nebude nie, ze cim kurit, ale ani co jest, lebo ekonomika padne na papulu.... vojna je boj o moc, ovladnutie teritoria, nic ine za tym netreba hladat, vzdy to tak bolo a bude a Putin ako vladca jednej z velmoci nechcel byt iba pesiakom, ten region, ktory chce ovladnut je celkom bohaty na zdroje..
Reagovat
SydneyOpen
rusko není jednou zemí na světě co těží plyn. Tím že od nich odebíráme plyn platíme jejich vedení války. Je třeba tu zemi izolovat všemi prostředky co máme. Evropu vždy ohrožovali nájezdníci z východu ať už to byli Mongolové, Zlatá horda, Osmanská říše, carské rusko, SSSR. Vždy se barbaři z východu snažili narušit vyspělou evropskou civilizaci. Btw. rusko není žádná velmoc, ekonomický výkon na úrovni Itálie a poloviny Kalifornie... strašná bída, vojensky také bída, technologicky jsou na úrovni Mongolska. Prostě bídná země co umí akorát útočit na svoje sousedy
Reagovat
tenista08
Ano, Evropu vždy ohrožovali nájezdníci z východu, ale jen ohrožovali... Vyvraždit a zdevastovat se Evropa vždycky dokázala svými silami. Stačilo vždy jediné, nechat s sebou cloumat emoce a zaslepeně následovat vůdce.
Reagovat
annah
Sice ty doby nepamatujem, ale tipla bych, že vyvražďovali a devastovali taky pěkně. Akorát to nemělo takový účinek. Lidí bylo málo a sídel k devastovani taky. Současní najezdnici z východu v čele s fýrerem to berou zgruntu. Inspirace Adolfem je zjevná.
Reagovat
SydneyOpen
Jinak v Evropě bezpečno je, tedy v zemích NATO. Tady máme jistotu že na nás rusák nezaútočí i ten ma.gor v kremlu ví že útok na členský stát NATO by znamenal konec ruska. On si také putler dává opravdu velkého bacha aby náhodou nějaká raketa nezasáhla Polsko nebo Slovensko. Ač si to tady nechtějí přiznat tak ten mír a prosperitu tu máme díky USA, které vůbec nemuseli Evropě pomáhat a pomohli nám už v 1. světové válce kdy díky nic nastal zvrat na západní frontě, ve 2. světové válce úplně to samé, nebýt jich tak si Hitler a Stalin spolu rozdělí Evropu a pak si to rozdají mezi sebou.
Reagovat
FulnekUltras
;-)))))))))))

tvl, tys naivní, že to při východním větru bučí přes Atlantik až do Washingtonu

ad NATO - tento ušáky uměle udržovaný relikt studené války měl být už dávno zrušen stejně jako Varšavská smlouva - existuje jen proto, že studená válka právě pro USA stále ještě neskončila, jakkoliv se velkohubě veřejně pasovali na její "vítěze"

ušácký globálimperialismus nemá ve skutečnosti žádné spojence natož přátele, ale jen a jen vlastní zvrácené expanzivní zájmy a plány - třeba to taky ještě někdy v životě pochopíš smile
Reagovat
Blondie
Jsou chlapi.
A pak jsou holt "lidičkové", co koukají jen na svůj talíř, no :)
Ti první ty druhé mohou litovat, popřípadě se jim snažit porozumět a pomoci. Nu a ti první většinou těm prvním jen závidět.
Reagovat
Blondie
* Nu a ti DRUZÍ většinou těm prvním jen závidět.
Reagovat
smrk17
Bože svatej
Reagovat
blixa
Když tak třeba "svatý otče". Pokud použiješ slovo Bůh, tak už nemá smysl dodávat "svatý", protože Bůh je svatý ze své podstaty, je to vlastně synonymum.
Reagovat
Krisboy
Bůh hlavně není. Kdyby byl, nemohlo by se dít to, co se (nejen) na Ukrajině děje. Ledaže by to byl pervezní sadistickej úchyl, to pak jo.

Bůh je jen výmluva pro slabochy a štít pro pokrytce.
Reagovat
blixa
Tak přísnej bych nebyl. Bůh sice není, ale existuje potřeba víry. A s tou se pravděpodobně rodíme, je to jedna z naši vrozených dispozic (tedy pokud ji máme). A nesouvisí to se vzděláním, s výchovou, prostě to někdo v sobě má a někdo nemá. Racionální podstatu v tom nemá smysl hledat, je to něco, jako my všichni potřebujeme dýchat vzduch, tak někdo potřebuje věřit. Se slabostí a pokrytectvím to fakt nesouvisí.
Reagovat
smrk17
ježišmarja
Reagovat
Krisboy
Panebože smile...trošku nadhledu ne?
Nechci tady rozhodně rozjíždět debatu o náboženství smile
Reagovat
blixa
No, mě přišlo, že ty si zaostřil, a teď voláš po nadhledu ... ok, téma náboženství rušíme smile
Reagovat
Krisboy
Ano, trošku se mi zvýšil tep a chvilku jsem se chtěl prát, ale pak mě to BOHUDÍK přešlo a uklidnil jsem se. smile
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
kupte si, maloburžoazní čecháčkové, raději tlakoměr a dostatečné zásoby anopyrinu ;-) - možná už za dva týdny po francouzských volbách vám tyto praktické pomůcky přijdou k duhu ;-))) smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist