Berdych: Byl to nejhorší zápas sezony. Postup je teď skoro 'mission impossible'

10. 11. 2014, 20:06
Aktuality 27
Tomáš Berdych chce rychle zapomenout na nepovedený zápas na Turnaji mistrů. V dnešním úvodním duelu v Londýně uhrál se Švýcarem Stanem Wawrinkou jen dvě hry a chce-li postoupit ze skupiny, má před sebou těžký úkol. Měl by ve zbylých zápasech porazit Chorvata Marina Čiliče a rozjetého prvního hráče světa Srba Novaka Djokoviče.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Systém Turnaje mistrů dává Berdychovi po nepovedeném vstupu stále naději na semifinále. "Moje skóre mi nepomůže. Jsem v nejhorší možné situaci, v jaké můžu být," řekl sedmý hráč světa po prohře s Wawrinkou dvakrát 1-6. K postupu může teoreticky stačit jedna výhra, ale nejspíše bude potřebovat zdolat Čiliče i Djokoviče, s kterým má nepříznivou bilanci 2-16, aby si zahrál i o víkendu. "Porazit je a postoupit je skoro 'mission impossible'. Musím se připravit a zkusit hrát lépe," řekl Berdych.

S Wawrinkou svěřenec kouče Tomáše Krupy předvedl nejhorší zápas sezony, jak sám řekl. "Od prvních balonů mi to proteklo mezi prsty a už jsem nebyl schopen na to zareagovat. Musím to hodit co nejrychleji za hlavu a posunout se dál."

Tomáš Berdych Snažil se dostat proti Wawrinkovi do rytmu a najít si cestu jak zápas obrátit. Nedařilo se mu ale trefovat míče čistě. Dokonce si během utkání jednou křikl: "Míč nevidím!" Co tím myslel? "Normálně se snažím trefovat míč čistě, hezky, ale dneska jsem trefoval hodně rámů, nebylo to tam. Musím si sednout s mým týmem a udělat správné věci pro budoucnost. Dnes to pro mě nefungovalo," vysvětlil.

Nedařilo se mu ani číst hru soupeře. Proto se dostával k úderům pozdě a nehrál je přesně, jak by potřeboval. "A od toho se to odvíjí. Když hraje soupeř rychle a já reaguju pozdě, tak nemůžu být nachystaný a je z toho takovýhle guláš," řekl.

Připustil, že si na dvorec v londýnské O2 areně hůře zvyká. Míče zde odskakují nízko, ale i berou rotace. "Pro mě je to tady trochu odlišné. Je větší výzva, najít tu správný rytmus. Někdy se to podaří, někdy ne. Teď to byl ten nejhorší případ. Jinak nebyly žádné jiné problémy. Cítil jsem se dobře. Tělo je v pořádku," uvedl.

Podobnou porážku Berdych "schytal" začátkem října ve finále v Pekigu. V Číně prohrál s Djokovičem 0-6 2-6. "Je to těžké srovnání. Když si vezmu finále s Djokovičem, tak výsledek byl stejný, možná ještě hrozivější, ale na druhou stranu jsem hrál daleko lepší tenis. Teď jsem hrál šíleně a výsledek je stejný," řekl Berdych.

Před dalším utkáním jej může povzbudit statistika. Zatímco všechny své první souboje na Turnaji mistrů prohrál, ty druhé vždy vyhrál. "Druhé zápasy jsou samozřejmě lepší, to je bez debat, ale člověk to musí mít něčím podložené. Bude důležité zpátky chytnout ztracený vlak. Zase tak daleko neodjel, sice utkání vypadalo hrozně, ale myslím si, že to nebylo o tom, jak on hrál. Já jsem mu absolutně v ničem nevzdoroval a nekladl odpor. Bude to jenom o mé hře," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

27
Přidat komentář
letityfanousek
Kdo z vás ve svém oboru patří roky mezi 10 nejlepších na světě? On ano, nějakej zápas se nevyvede, no a co. Příště to bude lepší. Za jeho stálou výkonnost ho chválím. Ale na druhou stranu, na jeho hru se nedívám (jen při DC). Jeho tenis mi přijde tak nudný, žádný náboj, žádné charisma z něho nevyzařuje, nic. Asi pro to nepatří mezi ty nejpopulárnější hráče.
Reagovat
spaniel
Prý je jeden z nejoblíbenějších v gay komunitě. Tak alespoň něco.
Reagovat
Cico93
Takto to nemžôeš tvrdiť. Nie každý obor je hodnotený.
Nie každý obor má tabuľku najlepších.
Reagovat
smazaný uživatel
že je důležité, že si to přiznává, že to sám vidí a že jsou tu náznaky, že s tím chce zkusit něco dělat. Prostě se nevymlouvá a řekne sám, že je to v pytli. Na SF už to nevypadá, ale i samotná účast na TM je obrovský úspěch. Snad dokáže Tom v příští sezoně hrát lépe s hráči TOP10.
Reagovat
George_Renel
Dnes ho udělala i Petra Kvitová, která angažovala nového kondičního trenéra a fyzioterapeuta. Po Na Li!!! http://sport.idnes.cz/kvitova-najala-noveho-kondicniho-kouce-d9z-/tenis.aspx?c=A141110_221025_tenis_ald
Reagovat
George_Renel
Vidím, že Petra fans byl rychlejší. Omluva...
Reagovat
rib
no tak nevím, mám letos nějaký divný pocit, že to Tomáš už balí... Sice hledá, ale nějak vlažně a navíc myslím, že mu je s Krupou dobře, že si lidsky sedli, a tak ta změna bude asi těžší než se zvenčí zdá. I když se chtěl soustředit na GS, tak se nic zvláštního nestalo, nějak se mu to pořád nemohlo sejít a taky v některém rozhovoru už říkal, jak je to těžké, držet se pořád nahoře, být pořád na okruhu a doufat, že "ti čtyři nahoře" nebudou mít den. Jsem zvědavá, kam to všechno povede v příští sezóně...
Reagovat
Fandina
dneska hrál hrozně. Nevím co to bylo, ale takovou rychlovku jsem tedy nečekala. Doufám, že na Marina se připraví a bude to o něčem jiném. A kdyby konečeně už porazil Noleho, vůbec bych se nezlobila. Nic není ztraceno, držím palce Berďo pojď!!!
Reagovat
smazaný uživatel
To byl i nějaký rekreační hráč měl větší šanci než Berdych :-D
Reagovat
PetaM
To jsi asi rekreačního hráče ještě neviděl ... :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
No jo Berďo, někdy jsou prostě věci na nic :) nepatrná šance na postup ještě je.
Reagovat
Stan_Borowitz
Rafa is undergoing stem cell treatment in an attempt to alleviate the back problems that have plagued him all season. ?He?s had them for the past six months?, said Toni Nadal. ?It?s stem cell treatment, and doing it properly requires five weeks? , he added when explaining why they did not take advantage of the three months between July and October. ?Because we all thought that he?d play at the US Open, we were more focused on his wrist injury, which looked to be healing well?.
Reagovat
spaniel
Jinak jedna se o léčbu zakázanou v Itálii, Francii a par dalsich státech.
Reagovat
Roger_Federer
Celou sezonu ho trapi zada?
Reagovat
spaniel
Kazdy ma obcas den blbec, jen Tomas ma mesic blbec.
Reagovat
smazaný uživatel
Na co si vyhazuje míček tak vysoko? Aby v zápětí se jen těžko rozběhl za returnem...
Nikdo z těch lepších si míče tak vysoko nevyhazuje...
Reagovat
smazaný uživatel
Asi potřebuje víc času se na ten servisní úder připravit. Jenže pak má o to menší časové okno pro úder. Nehledě na to, že zafouká vítr a míček je někde úplně jinde.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude to jenom o mé hře..

Nemyslím si, že to je správny prístup..Nikdy to nie je iba o jednom hráčovi..Ten, kto si to myslí má potom v zápase veľký problém reagovať na zmenu a zaimprovizovať.
Reagovat
Fandina
Třeba to tím myslí, že to bude o tom, jak dokáže zahrát a zareagovat na hru soupeře, že je to na něm, co s tím udělá. Ale někdy to také může záležet na tom druhém, když bude hrát pod psa.
Reagovat
darek.vrana
Na to poukazuju celou Tomášovu kariéru. On si myslí, že má nejlepší údery ze všech a všechno se odvíjí od toho, jestli mu to půjde. Vůbec neřeší taktiku. Když se ho někdo zeptá, tak vždycky jen řekne, že on si bude hrát to svoje a na soupeře se neohlíží. Jenomže tenis, to jsou šachy. Musí mít připravenou taktiku na konkrétního hráče a taky nastavenou mysl. Ne jen "půjdu tam a budu hrát, ono se to nějak vyvrbí". To bohužel neumí a ani Krupa mu s tím nepomůže.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeho hra neobsahuje žádnou taktiku, ona hraje celou kariéru jednotvárně a nic jinýho neumí.
Reagovat
darek.vrana
Bohužel je to tak. Proto jsem doufal v Ivana, protože ten by mu ukázal úplně nový pohled na tenis a podle mě by mohl změnit opravdu hodně.
Reagovat
smazaný uživatel
Vlastně má plán B, pohádat se s rozhodčím :D
Reagovat
Fandina
Ivan přece řekl, že měl o tenistech se kterými hrál přehled. Evidoval si, jak hrají a v jaké situaci a tak přistupoval k přípravě hry na ně.
Reagovat
Marduch
Pekne napsano. Ono to dost mozna bude i o pojeti treninku. Prijde mi, totiz, ze za posledni roky Tom zlepsil snad jen defenzivu a trochu pohyb.
Reagovat
Roger_Federer
Vyjimecne musim souhlasit, Berdychuv nejvetsi problem je dlouhodobe plan B, zadny nema..Kdyz se mu nedari, neni schopen reagovat, variovat, menit svoji hru.Na tomto vzdycky pohori.
Reagovat
d@ve
Tome, přeji ti příště "lepší den". Ten dnešek je nutné hodit za hlavu...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist