Berdych může vyhrát US Open, říká bývalý kouč Federera

11. 8. 2010, 09:41
Aktuality 20
Semifinále na French Open, finále ve Wimbledonu a titul na US Open? Tak může vypadat letošní životní sezóna Tomáše Berdycha podle Darrena Cahilla, bývalého trenéra Andreho Agassiho a Rogera Federera, který českého tenistu považuje za černého koně blížícího se turnaje.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Určitě," odpověděl Cahill na otázku agentury Reuters v Torontu, jestli může Berdych odjet z Flushing Meadows jako vítěz posledního grandslamu sezony. "Jako jiní Češi prodává svůj talent později, ale nyní je na něm vidět sebevědomí a vyhrává, i když nehraje dobře."

Berdych, od pondělí poprvé v kariéře sedmý hráč světa, začal turnaj v Torontu úterní výhrou nad Ukrajincem Sergijem Stachovským.

Po utkání pak rodák z Valašského Meziříčí mluvil na tiskové konferenci s americkými médii o svém vzestupu. Vyslechl si třeba dotaz, zda mu nevadí, že letos ještě nevyhrál turnaj. "Hrál jsem dvě finále (Miami a Wimbledon), ale nic bych na sezoně neměnil. I když, škoda, že to nevyšlo ve Wimbledonu, ale Rafa byl neporazitelný. Stále je před námi hodně turnajů a neřekl bych, že je cílem nějaký získat. Důležité je hrát stabilně na vysoké úrovni," řekl hráč.

Sezona se otočila k lepšímu po Indian Wells, kde český daviscupový reprezentant prohrál ve čtvrtfinále s Rafaelem Nadalem. "Od té doby si věří," všiml si Cahill. Hned na následující akci v Miami porazil Berdych Švýcara Rogera Federera a prohrál až ve finále. Pak přišlo semifinále na pařížské antuce a finále na londýnské trávě.

"Jsem nadšený, jak se rok vyvíjí, ale doufám, že tohle není všechno. Doufám, že velké výsledky mám ještě před sebou," věřil svěřenec trenéra Tomáše Krupy. "Letos jsem se chtěl vrátit do světové desítky a zakončit rok v Londýně (Turnaj mistrů se hraje v listopadu a dostane se na něj nelepších osm hráčů dané sezony) a zatím si, myslím, vedu docela dobře," usmál se čtyřiadvacetiletý Berdych.

Přes dobré výkony se Berdych snaží nehřešit na svůj talent. "Ten není vše. Za vším je tvrdá každodenní práce," řekl tenista. "Ale úspěchy a vzpomínky, které si nekoupíte, jsou pak odměnou."

Berdych si uvědomuje, že je stále teprve na začátku dlouhé cesty, která vede na vyšší pozice v žebříčku a ke grandslamovým titulům. "Musím zůstat klidný, pracovat a nemyslet, že už jsem něco velkého vyhrál, ale každý zápas začínat naplno," řekl.

pva, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dneska si mohl jasně vidět tu ukázku top hráče, který i když hraje prd, tak vyhraje. Djokovič byl příšerný, proti slabému pinkálistovi z Francie byl mdlý, zase mu dělalo problém horko, ale přesto vyhrál, i když byl v každé sadě brejk dole, to je ten top hráč, jak říkal santosak.
Reagovat
smazaný uživatel
Forma je pomyslný termín. Nestabilní vlastnost hráče, nikdo si ji neumí udržet v každém zápase. Jenže umění je přesně, jak se píše v článku, vyhrát, i když se nedaří. Což musel kolikrát praktikovat Roger? Novak na jaře také vyhrával duely, na které se nedalo koukat, byl horším hráčem, přesto zvítězil. To z Toma pomaličku ale jistě dělá tenistu naprosté světové extratřídy. Jinak nevím, proč jsi vybral takového Wawrinku, Troického či Isnera jako zlom Tomového postupu. Kde jsi nechal naprostou elitu? Novak, Murray, Soderling ale i třeba Gulbis či Almagro by našli snáze recept než zmínění. Až na Nalbandiana nesouhlasím s tím, že by aktuálně měli tví favorité velký recept na Toma. Shrnuto... pokud si Tom udrží či zlepší procento prvního servisu, je schopen porazit kohokoliv, teda až na Rafu, ten pro něj zůstane neporazitelný ještě nějaký čas. Otázka jak bude na US působit Nalba. Tvrdíte, že vypadne s Južným. Jak víte, že se tam Mikhail vůbec dostane? Dolgopolova nepodceňovat, navíc Južný nehrál žádnou hitparádu, postoupil díky nemohoucnosti Simona a hlavně Gilles hrál to, co Južný potřeboval. Nehledě na to, že ten zápas byl příšerný. Tom se na něm nezastaví, nehrál vůbec špatně proti Sergejovi. ;) To Roger tropil jiné fatality proti Chelovi v podobě nevynucených chyb. A taky postoupil. Souhlasím s článkem a držím palce, Tome!! Jo s tím Isnerem... US hard je vodou na mlýn jeho hře, když mu jde servis dokáže potrápit každého, porazit téměř každého, ale on nemá teď tu fazonu, co loni na US Open. ;) Takže bych se nebál.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo jo jo jo jo... druhý Inferior ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mělo být dole jako reakce, safra. =/
Reagovat
smazaný uživatel
Podle tebe je hrac, ktery za zapas vyrobi vice nevynucenych chyb nez viteznich micu tenista svetove extratridy? Hm...
Reagovat
smazaný uživatel
Wau, tak to opravdu smekám. Zajímavý a více než podrobný názor a komentář k tomuto článku. Vy pracujete jako novinář, nebo je to jen Váš koníček?:-)
Více takových komentářů a nebudu muset číst ani odborné tenisové profi články:-D
Reagovat
smazaný uživatel
nečetl jsi pozorně očividně, ne všichni co vyrobí více UE než winnerů vyhrají, jen někteří i za toho předpokladu... koneckonců jak jsem psal tak i Novak či Roger měli podobné zápasy a jsou to hráči světové extratřídy? =) Asi každý si myslí, že je Berdych stroj a vydrží mu výsledky z Wimbledonu či FO po zbytek kariéry. Trošku méně náročnosti, ale přesto dokáže vyhrát, i když se nedaří. To byl smysl celého příspěvku. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Hráč světové extratřídy není ten co tropí více UE než winnerů, ale ten co i za takového náhodného stavu, postoupí. =)
Reagovat
smazaný uživatel
Statistiky můžou každému hráči u prdele. Myslíš, že po vyhraném zápase se stará, jestli měl více winnerů nebo nevynucených chyb? Podívej se na Nalbandiana, včera cca 60 nevynucených chyb a vyhrál, a je to hráč extratřídy.
Reagovat
smazaný uživatel
Povedená ironie, taky by se hodila do nějakých novin. =) Nicméně odpovím. Ano, nesmírně mě baví psát o tenise. =)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně to jsem tím myslel, děkuji. ;) Jinak není třeba počítat UE a winnery, každý to z herního projevu pozná.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli považujete můj příspěvek vůči Vám jako ironicky, tak se docela pletete...já to myslel naprosto vážně..opravdu se mi líbil..
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, jenze ty jsi zminoval Djokovice na jare, tim si asi myslel i turnaj v Dubaji a tam se Novak zrovna jako tenista svetove extratridy neprezentoval. Ty zapasy byly dlouhe a sekal v nich hrozne moc chyb, na servisu taky nebyl moc presvedcivy, myslim si, ze porazit Novaka v jeho tejdejsi forme by byla pro kazdeho hrace top 8 jednoznacna zalezitost.
Reagovat
smazaný uživatel
Klíčová otázka... postupoval Novak i přesto, že tropil velké množství chyb? ANO-NE? =) Tím dojdeš k tomu, co jsem tím myslel, jelikož jsi to zřejmě stále nepochopil, ale to je jedno, tomasinho ano. Novak je jen jeden příklad z více. Nechme to být. =)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobre jim to rekl. Urcite se ted novinari kolem neho toci,ale musi zustat svuj a soustredit se na hru. Ja mu verim,dostane se urcite daleko a turnaj mistru zazije na vlastni kuzi uz letos.
Reagovat
smazaný uživatel
berdych nemůže nic vyhrát, jeho skvělá forma je pryč, příští kolo končí na raketě Youzného.
Reagovat
smazaný uživatel
minuly tyden zadna slava,proti Stakhovskemu nic moc,vysledek sice jednoznacnej,ale predvedena hra se mi nelibila,i kdyz do US Open ma jeste cas.Na ty nejlepsi to zatim neni,s hraci jako Ferrer,Nalbandian,Wawrinka,Isner,Troicki,ale i horsima bude mit obrovske problemy.Zapas s Južnym hodne napovi,osobne to vidim na 3setove vitezstvi rusa.
Reagovat
smazaný uživatel
spokojenej budu,kdyz udela na US Open ctvrtfinale,cokoli navic bude prijemnej bonus,hodne stesti Tome!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Teeda ty jseš nějaký chytrý:-D
Myslím, že by bylo téměř nadlidské, aby hrál Tomáš stabilně jako ve Wimbledonu nebo French Open, ale i přesto bych rozhodně nemluvil o nějakém výrazném poklesu formy. Vždyt co bychom dali před rokem za to, aby Tomáš atakoval TOP 5 a navíc i Federer si občas "vybere" svojí slabší chvilku.
Já si naopak myslím, že hraje dobrý tenis a pokud ještě zlepší první podání, tak má na to celý Rogers Cup vyhrát...Co se týče US Open, tak tam si myslím, že vyhraje nejspíš Federer, ale samozřejmě bych to Tomovi moc přál.
Reagovat
smazaný uživatel
južný vypadl hlupáku
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist