Berdych neproměnil mečbol, s Djokovičem po boji padl

22. 11. 2011, 00:11
Aktuality 45
TURNAJ MISTRŮ - Tomáše Berdycha dělil jediný míček od třetí výhry nad světovou jedničkou a druhé proti Novaku Djokovičovi, mečbol však v úvodním duelu na Turnaji mistrů neproměnil a zpackaným závěrem si pokazil jinak dobře zvládnutý zápas i zisk prvního bodu v boji o semifinále.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Novak Djokovič takřka celou letošní sezonu naháněl soupeřům hrůzu. Během osmi a půl měsíců vyhrál tři ze čtyř grandslamových titulů a na dvanácti turnajích našel pouze dva přemožitele. V polovině září si pak ale v Davis Cupu natrhl zádový sval a suverenita byla pryč. Na kurty se vrátil po šesti týdnech v Basileji, kde se mu pro změnu vrátily bolesti ramene. Těžce se dostal do semifinále, ve kterém se poroučel po 'kanáru' od Nišikoriho. Na Masters v Paříži pak odehrál dva zápasy a do čtvrtfinále už nenastoupil, aby se šetřil na poslední turnaj sezony.

Tomáš BerdychNa Turnaj mistrů tak už nepřiletěl jako takřka neporazitelný a soupeři si na Srba na ostrovech věří. Prvním vyzyvatelem byl Tomáš Berdych a strach z prvního hráče světa rozhodně neměl. Djokovičovo poklesu formy si byl vědom, posilněn nedávnou výhrou nad Murraym měl sebevědomí na správném bodu a do samotného zápasu vstoupil ve velkém stylu.

Získal úvodní čtyři gamy zápasu, a i když nechal vítěze Turnaje mistrů z roku 2008 hru vyrovnat, úvodní set si uniknout nenechal. Jenže pak mu utekl úvod druhé sady a rozhodnout musel třetí set.  V něm se ujal vedení 4-2, jenže o pracně vypracovaný brejk rychle přišel. V 12. gamu se na returnu dostal k mečbolu a měl na raketě vítězství, míček z forhendu ale napálil do sítě. Závěrečný tie-break vůbec nezvládl a musel zkousnout hořkou porážku.

"Během většiny zápasu byl (Berdych) lepší a já bojoval. Nehrál jsem svůj nejlepší tenis, ale využil jsem své šance a vyhrál," řekl Djokovič po utkání.

Berdych hrál 14. zápas proti světové jedničce, v minulosti ale porazil pouze dvakrát Federera. S Djokovičem si pokazil již tak bídnou bilanci na 1-8, loni se Srbem prohrál rovněž v prvním zápase Turnaje mistrů a ze skupiny nepostoupil. 

Berdycha, který v letošní sezoně postoupil z 21 turnajů hned patnáctkrát minimálně do čtvrtfinále a v Pekingu se dočkal po více než dvou letech titulu, čeká ve středu z pohledu postupových ambic veledůležité utkání. Nastoupit by měl proti Andymu Murraymu, který dnes nestačil na Davida Ferrera, další účast domácího hráče je však nejistá. Britský tenista totiž zvažuje kvůli zranění třísel odstoupení z turnaje, v němž by ho případně nahradil Srb Tipsarevič. 

Čtyřiadvacetiletý Srb dnes odvrátil teprve pátou porážku v sezoně, třetí v dohraném utkání. Celkově vyhrál už jubilejní 70. zápas.

Nevyužité šance a zpackaná koncovka
Berdych začal maximálně koncentrovaný a dlouhými míči diktoval tempo. Hrál agresivně, ale zároveň zbytečně nechyboval a za devatenáct minut vedl 4-0. "Tomáš Berdych!" neslo se halou hrdě z hrdel fandů oděných do českých vlajek. 

Novak DjokovičDostat Djokoviče v první sadě na lopatky ovšem nebylo snadné. Ač Srb odehrál od zářijového triumfu na US Open jen šest celých zápasů, brzy se dostal v dlouhých výměnách do rytmu a málem set zachránil. Snížil na 2-4 a měl při podání Berdycha tři brejkboly, ale český hráč je dokázal odvrátit a úvodní dějství už nepustil. 

Úvod druhé sady patřil Djokovičovi, jenž výborným returnem dostal Berdycha pod tlak. Český hráč proto přišel ve druhé hře o servis, který už nezískal zpět. Srb totiž výrazně zlepšil podání a nepovolil Berdychovi ve druhém setu brejkbol.

V rozhodující sadě získal Berdych jako první brejk. V šesté hře mu "prasátko", smeč a dva smrtící forhendy na čáru pomohly k vedení 4-2. Jenomže se většinu zápasu trápil s úspěšností prvního podáním a vzápětí o výhodu přišel. 

Přesto měl Berdych výhru na dosah. Za stavu 6-5 ho od ní dělil jediný míč. Djokovič mu nabídl mečbol dvojchybou, ale český hráč při pokusu poslat míč nechytatelně po lajně napálil z forhendu síť, a proto o osudu utkání rozhodla až zkrácená hra. 

V tie-breaku Berdych třikrát chyboval při snaze hrát vítězné míče z forhendu, včetně nalité smeče na síti, a Djokovič nabídnutou šanci přijal. Při mečbolu trefil český hráč z returnu bekhendem pouze síť a zápas prohrál po dvou hodinách a 39 minutách.

- TURNAJ MISTRŮ LONDÝN -
(Velká Británie, tv. povrch / hala, 5.930.000 eur)
pondělní výsledky (21. 11. 2011)

Skupina A:
Djokovič (1-Srb.) - Berdych (7-ČR) 3-6 6-3 7-6(3)
esa: 4-6
dvojchyby: 3-4
vítězné údery: 17-32
nevynucené chyby: 33-42
využité brejkboly: 3/8 - 3/7


Ferrer (5-Šp.) - Murray (3-Brit.) 6-4 7-5
esa: 5-4
dvojchyby: 4-2
využité brejkboly: 3/7 - 5/10


Čtyřhra - skupina A:
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Melzer/Petzschner (7-Rak./Něm.) 6-7(4) 7-5 10-7
Lindstedt/Tecau (6-Švéd./Rum.) - Bhúpathí/Paes (4-Ind.) 7-6(6) 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

45
Přidat komentář
steve79
Chudák Tomáš, proti Djokovičovi hrál výborně. Prohrát z machballu i když byl při podání Djokoviče je velká škoda. Jinak dneska Federer-nadal. Nevím koho označit za favorita. Pro Fedexe hovoří povrch, ale pro Nadala zase psychika. Jinak s Vámi souhlasím, že je takový zápas Nova nevysílá. Podle mě by to měla větší sledovanost než ten fotbal.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnešný zápas Rafu s Federerom je jeden z mála, ktorý nie je v tejto fáze turnaja až tak podstatný..Dúfam teda, že Roger konečne nebude mať v gatiach vlhko už pred zápasom a bude aspoň vyrovnaným súperom..
Reagovat
smazaný uživatel
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

Murray odstoupil, takže hraje Tipsarevič. TO je v pr...
Reagovat
smazaný uživatel
zápas nebudou na Nova Sport vysílat živě ,ale ze záznamu, až od 23h. Neskutečné...
Reagovat
misoSK
to je hanba, ze sa ta nova nehanbi...
Reagovat
smazaný uživatel
Nova je fakt totální odpad nechápu..Jinak Rafo vyhraj !! držim palce
Reagovat
smazaný uživatel
satelit neznate? ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Totální odpad to sice je, ale s tímhle nemůžou nic dělat. Dopředu nemohli vědět, kdo kdy bude hrát a práva na Ligu mistrů hotl stojí ohromné prachy a je to pro ně prioritnější záležitost než tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
To netreba ani riešiť..V nedeľu sme nemohli sledovať večerný zápas pre heroický výkon Caroliny v NFL s Tampou Bay, dnes si vychutnáme Trabzonspor, a dúfam že v nedeľu uvidíme aj dačo z kriketu..
Reagovat
smazaný uživatel
jsou to absolutní čur... nechápu to
Reagovat
smazaný uživatel
nezvádl to absolutně psychicky
Reagovat
rib
jojo, škoda že nakonec se během posledních cca 15 míčů Tomáš rozložil, tak moc jsem mu přála, aby vyhrál...
Reagovat
gigin
Spokojenost s výsledkem ..... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jak kdo....... :-(

Ja bych ale byla na Djokovice narocnejsi - my taky po Berdovi chceme nemozne! ;-)
Reagovat
gigin
Mi stačí malinko... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak na male jsi mel, to je pravda....... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak na male jsi mel, to je pravda....... :-)
Reagovat
gigin
Jak hrál Fedex první zápas, tak jsi psala něco o vráskách.. já bych do toho nešťouchal a nechal to tak :-)) co je nového ve věci Jankely, nevíš? Já nevím zatím teda nic..
Reagovat
smazaný uživatel
To vis, budu se pidit po Janickovi a vrasky mi uz nikdo nevyzehli! (Takhle na ne bude stacit vecer Fedex. :-)) Nevim nic, tomasinho by ale mohl mit neco nacteno.....
Reagovat
gigin
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2011/11/47/London-Finals-Tuesday-Murray-Withdraws.aspx
Reagovat
gigin
a je to už i tady v expresu .... Tomík ho v pohodě vyprovodí...
Reagovat
VlS
Kam jsi zahnala Psa? Teď by ho bylo třeba ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
chtela jsem to sem prekopirovat i z iDnesu. Tak jo, pojd, Berdo!
Reagovat
smazaný uživatel
aaaale, jak setr chyti stopu, je k volani hluchy..... to mam z literarury, ne ze sojci hlavy :-))
Reagovat
gigin
Na to jakou jsi z toho měla hrůzu, to neseš statečně, koukám :-)
Reagovat
smazaný uživatel
literatury teda - my, vzdelanci, rikame i literatuuury :-)
Reagovat
smazaný uživatel
horale jsou drsoni! :-)

A my tu uz z toho "bezpredmetneho" psani mame solidni gulas :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Z jaké růry to máš? :-))))))
Reagovat
smazaný uživatel
popularne naucne! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.knihkupectvi.cz/margaret-williamsova/irsky-setr-s68060716

???...radši bych doporučil TOTO! :-)

http://www.knihkupectvi.cz/jeff-simpson/psi-pamlsky-s161810767
Reagovat
smazaný uživatel
mlsani nemuze byt NIKDY zdrave! Navic: pamlsek je ODMENA! Mas panenky, ha? Uz ted jsi pozadu....... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ušiju, ušiju...ale za TOTO!

http://www.baron.cz/pes/adventni-kalendar-62012-k-KP000007-X001356.html

Cooooo? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
.... po ty sleve..........no dobre! Ale jen za bezchybne a dokonale znicujici cupovani. Nevratne zmeny vysledkem! ;-))

(Se picnu, adventni kalendar pro psy!!!!!)
Reagovat
smazaný uživatel
"Asi tak třetí den už psi vědí a dožadují se otevření dalšího okénka" :-)))). Neskutečný nooo.
Reagovat
smazaný uživatel
placam se tu z toho kridlem do cela :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) a včera u toho závěru třetího setu ses neplácala? Já z toho byl na větvi..:-)..:-(.
Reagovat
smazaný uživatel
Zatim vsechny zapasy jsou s dosti chybami favoritu, ale herni zkusenosti z velkych turnaju a rozdil tech par mist na zebricku rozhodla. Jen David to zvladl excelentne. K Tomovi, v takovou nocni hodinu takove nervy to moc zdravi neprospeje,ale snad ten jeden tyden preziji ve zdravi.Vykon jak na houpacce. Skvele udery,ale hodne nepochopitelnych chyb. Fiasko vyuziti prvniho podani. Snaha byla az do konce.,ale TB bez komentare. Ale uplny propadak za stavu 4;2 na podani ve tretim setu dve dvojchyby, to je moc velky darek souperi, sice Novak mu to vratil take dvojchybou na mecbol,ale Tom proste takovy darek odmitl.jediny turnaj, kdy pri prohre muzes jit dal, snad v konecnem zuctovani ten set a pocet uhranych gemu bude dulezite. Tak se z toho rychle otrepat a trenovat podani co to pujde a jede se dal.
Reagovat
Stan_Borowitz
Dovolím si nesouhlasit - využití prvního podání nebylo špatné. Problém Berdycha byl trefit se do něj.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, to je presna formulace, pod tihou emoci a pozdni nocni hodiny jsem se nevyjadrila dost presne.
Reagovat
mac.hall
Byl jsem zvědavý , zda mně Béďa překvapí a předvede alespoň slušný tenis. Bohužel , musím říci, že se mu to nepovedlo. Přestože měl nakonec matchball, ze kterého hloupě prohrál, kvalita jeho hry byla místy až trapná. Neměl žádný úder , který by snesl přísnější měřítko. Jeho servis byl opět velmi , velmi špatný, nakupil spoustu opravdu hloupých nevynucených chyb, kdy nebyl pod tlakem a v podstatě se porazil sám. Měl štěstí , že Novak hrál hluboko pod svým standardem a často Tomovi v kvalitě úspěšně sekundoval. Výpadek herní praxe v důsledku zranění a velmi náročné sezóny byl u něj evidentní. Nakonec ale jeho větší herní jistota rozhodla
Reagovat
Vojtaakk
:)))))))))))))))) Tak to si koukal na jinej zápas než ostatní. Kvalita jeho hry rozhodně nebyla trapná. Kromě hloupých chyb v tiebreaku dokázal Djoka tlačit agresivní hrou, udržel se dlouho ve výměnách, snažil se je zakončovat... jen ten první servis mohl trefovat častěji...
A napsat že žádný jeho úder nesnesl přísnější měřítko, byl to zatím jeden z nejlepších výkonů na tomto TM (myslím ze všech)... Nejsem moc Berdychův fanda, ale včera hrál konečně tak, že se na to dalo koukat.
Zajímalo by mě, jak hrál podle tvých měřítek včera Nadal?
Reagovat
VlS
On se nedíval na Berdycha, ale na nějakého Béďu, kterého nikdo nezná.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis je bohužiaľ len pre silné povahy..Djokovič sa ňou medzičasom stal, hoci ňou tiež nebol..Nenarážam na TB, ten bol darovaný..Ale posledné dva gamy na servise Nole ukázal svoju genialitu..Nemá síce NY formu, ale nemá k nej ďaleko. Hráč bez slabiny, momentálne zaslúžená jednotka..Backhand, kde mu väčšina hráčov adresuje údery má úplne najradšej, forehandový švih rovnako svetový, return a pohyb najlepší..Je veľmi ťažko zdolateľný, to že bol Berdych blízko v konečnom dôsledku nič neznamená..Čo z toho, že to bol pekný zápas..Bojím sa, že takáto prehra hráča pred ďalším priebehom psychicky zruinuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný zápas, moc nechybělo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je hodně krutý no. Ten tiebreak uplně degradoval celej výkon. Trochu sem čekal že nakonec prohraje ale udělat pět laciných chyb z forhendu to si prostě nemůže dovolit. Je to dost podobný jako včera prohrál Fish.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist