Berdych piloval druhý servis. Zaskočí s ním neoblíbené soupeře?

16. 1. 2011, 15:00
Aktuality 3
Tomáš Berdych byl na Australian Open třikrát v řadě v osmifinále. Loni ale prohrál nečekaně už ve 2. kole s Koroljovem , a tak má letos šanci rozmnožit své bodové konto. Grandslamový turnaj v Melbourne Parku zahájí proti nepříliš známému Italu Crugnolovi, pak už však může čekat zápasy s méně oblíbenými soupeři. Zaskočit je chce zlepšeným druhým servisem.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Pětadvacetiletý Berdych změnil na začátku sezony program: před Australian Open hrál dvě exhibice a turnaj v Čennaí, kde skončil v semifinále. V přípravě se hodně zaměřil na druhé podání.

"Snažili jsme se ho zrychlit, abych se nedostával tolik pod tlak. A když je člověk jistější při druhém podání, tak je schopen něco změnit i u prvního a nemusí servírovat na eso, na ránu a tak," uvedl Berdych.

Loni Berdych prohrál v Melbourne už v druhém kole a nyní má v případě postupu dál šanci připsat si body do žebříčku ATP. Hodně jich pak bude obhajovat za semifinále Roland Garros a finále Wimbledonu. "Myslet na to, co bude, jestli to teď nahrávat, že pak někde budou vypadávat, to určitě ne. Už jen takhle přemýšlet by byla chyba," řekl Berdych.

Do turnaje vstoupí hned v pondělí a čekat ho bude soupeř rozehraný z kvalifikace - sedmadvacetiletý Marco Crugnola z Itálie. Ten však bude startovat na grandslamovém turnaji poprvé a z okruhu ATP má zkušenosti pouze ze dvou utkání. Nicméně v melbournské kvalifikaci neztratil ani set s Timem Nieminenem, Simonem Bolellim a Nicolasem Massuem.

Očekávaná Berdychova cesta AO:
1. kolo Crugnola (0-0)
2. kolo Kohlschreiber (1-2) / Kamke (0-1)
3. kolo Gasquet (1-2)
4. kolo Davyděnko (1-10)
čtvrtfinále Djokovič (1-4)
semifinále Federer (3-9)
finále Nadal (3-10)

"Na první zápas musí vždycky člověk jít s respektem a pokorou, ale už jsem si to vyzkoušel v Čennaí," řekl Berdych Radiožurnálu a na mysli měl tři výhry začátkem ledna. "Vždycky je začátek jiný. Člověk si soupeře musí osahat co, kde a jak," dodal. 

Pokud Berdych postoupí, čeká ho jeden z tandemu Němců Kohlschreiber - Kamke. S prvně jmenovaným vyhrál pět ze šesti soubojů, naposledy se však z výhry radoval soupeř. S nováčkem uplynulé sezony Tobiasem Kamkem se utkal loni na podzim v Basileji a český hráč senzačně prohrál ve dvou setech. 

Ve třetím kole by světovou šestku z Valašského Meziříčí mohl vyzvat Francouz Gasquet, se kterým Berdych na rychlém povrchu neuhrál ve dvou zápasech ani set. V případném osmifinále by se česká jednička utkala zřejmě s Davyděnkem, jehož Berdych z jedenácti soubojů zdolal jen loni na trávě ve Wimbledonu. V závěrečných kolech by nejspíše čelil uzké elitě: ve čtvrtfinále Djokovičovi, v semifinále Federerovi.

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
nepředbíhal bych, nemá cenu se dívat, kdo bude v dalším kole, když ještě neudělal Tomáš ani první krok, nakonec soupeři mohou být úplně jiní a třeba nás Tomáš tak zaskočí jako na US Open, ale to se snad nestane a aspoň osmifinále udělá....
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci nic psat o tom, ze Berdychova hra je jen o servisu, ale vzdy platilo a plati, ze Berdychuv servis je polovina jeho uspechu. Kdyz dobre umisti prvni, tak muze ocekavat bod (samozrejme to neplati vzdycky), zatimco druhy servis je jeho slabinou. Pokud na nem vazne zamakal a piloval jej, vysledek se urcite dostavi.
Co se jeho losu na AO tyce, pres prvni kolo se dostane urcite, ve druhem by taky vyraznejsi problemy s Kohlschreiberem mit nemusel, potrapit by ho mohl Gasquet, teda pokud se do tretiho kola dostane. V osmifinale budto Verdasco, Tipsarevic nebo Davydenko. Verdasco uz podle me skonci ve druhem kole s Tipsarevicem a toho porazi Davydenko. Ale stat se muze lecos. Berdychuv pripadny duel s Nikolajem vidim dost jasne, a to 3:0 (max. 3:1) pro Davydenka, a to i navzdory zlepsenemu servisu Berdycha. Uvidime.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist