Berdych po roce znovu porazil Tomice, Štěpánek padl v bitvě s Djokovičem

25. 6. 2014, 19:41
Aktuality 60
Tomáš Berdych vybojoval ve Wimbledonu postup do třetího kola. Nejlepší český tenista stejně jako loni porazil v Londýně Australana Tomice ve čtyřech setech a s Marinem Čiličem si zahraje o osmifinále. Do něj už má cestu zavřenou Radek Štěpánek, který si dnes po porážce s Novakem Djokovičem vysloužil ovace publika, i Jan Hernych.
Tomáš Berdych (© AELTC)

Australan Bernard Tomic sehrál s Tomášem Berdychem už v minulém ročníku Wimbledonu vyrovnanou partii, z níž vyšel vítězně český hráč. Ten se z výhry a postupu radoval i tentokrát, přestože - stejně jako v úvodním kole s Rumunem Haneskem - musel utkání po prohraném prvním setu obracet. Berdych si totiž v páté hře úvodní sady vybral slabší chvíli na podání, které ztratil, a přestože si za stavu 3-4 vypracoval tři brejkboly, Tomic si podání udržel a set dotáhl do vítězného konce.

Podání bylo silnou zbraní australského tenisty i nadále, a když v následující sadě odvrátil za stavu 4-5 dva setboly, přišla na řadu poprvé zkrácená hra. V ní Berdych prohrával 3-4, ale po zbytek tie-breaku nechal soupeře uhrát jediný bod a srovnal tak na 1:1.

Hru, v níž rozhodovalo výborné podání, viděli diváci v Londýně i ve třetím dějství. V jeho závěru musel tentokrát při svém servisu odvracet setboly Tomáš Berdych, kterému se to rovněž podařilo, a Tomice vytrestal za nevyužité příležitosti i ve druhém dnešním tie-breaku.

Český tenista, který si nechal ošetřit levé zápěstí a vzal si i prášek proti bolesti, získal převahu až ve čtvrtém setu. Hned v jeho úvodu konečně sebral Tomicovi podání, za stavu 4-1 přidal další brejk a při svém servisu zápas ukončil.

"Nebylo to fyzicky náročnější než první zápas. Ale jeho tenis není nic příjemného. Musel jsem si zvyknout na ten jeho rytmus - nerytmus a přebojovat to," řekl Berdych Radiožurnálu. Jeho příštím soupeřem bude Marin Čilič. Chorvata porazil Berdych letos ve finále turnaje v Rotterdamu a celkem s ním má pozitivní bilanci 5:2.

Tohle u Štěpánka nepamatuju, chválil českého hráče McEnroe
O parádní představení se dnes ve Wimbledonu postaral Radek Štěpánek, kterého turnajový los svedl ve druhém kole proti nasazené jedničce Novaku Djokovičovi. Na konci zápasu sice český hráč odcházel do šaten poražen, ale za svůj výkon a bojovnost si vysloužil ovace centrálního dvorce v All England Clubu vstoje a rozdával podpisy stejně jako vítězný Srb.

Vítěz a poražený (© AELTC)"Radek si zaslouží obdiv. Na trávě hraje skvěle, rád se předvádí, výborně se pohybuje a měl jsem co dělat," složil Štěpánkovi velkou poklonu nejvýše nasazený hráč turnaje a šampion z roku 2011 Djokovič. Aby vyhrál, potřeboval tři hodiny a sedmnáct minut. Štěpánka porazil 6-4 6-3 6-7 a 7-6.

Zápas na centrkutu nabídl divákům neobyčejnou podívanou. Štěpánek jako jeden z mála tenistů umí praktikovat útočný styl servis volej a výpady k síti dostával Djokoviče pod tlak. Český tenista se mnohokrát vrhl rybičkou po míči jako kdysi Boris Becker, současný Djokovičův kouč, který pochvalně přikyvoval v hledišti.

Pětatřicetiletý Štěpánek ale dokázal s Djokovičem hrát vyrovnaně i výměny od základní čáry a vydržel fyzicky až do posledního míče. "Viděl jsem Štěpánka stokrát, ale tohle nepamatuju," ocenil trojnásobný vítěz Wimbledonu John McEnroe.

Po dvou ztracených setech se zdálo, že Štěpánek prohraje zápas ve třech. Jenomže v tie-breaku otočil z 2:5 a vynutil si další sadu. "Trochu jsem si to zkomplikoval, ale opakuji, Radek je velký bojovník a zasloužil si to," řekl Djokovič, který je se Štěpánkem kamarád a před Wimbledonem si spolu zatrénovali.

Ve čtvrtém setu nevyužil Štěpánek brejkbol na 6-5 a o osudu sady znovu rozhodl tie-break. Více štěstí v něm měl Djokovič, který zápas ukončil vítězným prohozem. Ten nejdřív vyhlásil čárový rozhodčí jako aut, ale Jestřábí oko ukázalo, že míč lajnu lízl.

Štěpánek se s Djokovičem po utkání objali u sítě a nezvykle se vítěz i poražený usmívali. Diváci hráčům aplaudovali vstoje a hlasitě buráceli. "Bylo ctí tenhle zápas sledovat, i když šlo jen o druhé kolo. Jestli tohle byl poslední zápas Štěpánka tady na centrálním dvorci, tak to bylo krásné loučení," prohlásil McEnroe.

O postup do třetího kola dnes v All England Clubu bojoval také Jan Hernych, který by v případě vítězství nad Robertem Bautistou vylepšil své wimbledonské maximum. Až 285. hráč světa, který do soutěže postoupil z kvalifikace, svedl s favorizovaným Španělem vyrovnanou bitvu, jejíž první set rozhodlo jediné ztracené podání českého hráče za stavu 5-5. Hernych byl blízko vyrovnání, Bautista ale odvrátil tři brejkboly a udělal první krok za postupem.

Prohraný set Hernycha nesrazil. V další sadě prolomil soupeři servis, a i když si vzal Španěl podání zpátky, Hernych za stavu 5-4 okamžitě udeřil znovu a srovnal. Zbytek utkání ale patřil čerstvému vítězovi z Hertogenbosche, který od stavu 2-2 ve třetí sadě sebral českému tenistovi čtyři podání v řadě a po dvou a půl hodinách se radoval z vítězství 7-5 4-6 6-2 a 6-2.

Výsledky - Wimbledon - muži (tráva, dotace 25 milionů liber):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Tomic (Austr.) 4:6, 7:6 (7:5), 7:6 (7:3), 6:1
Djokovič (1-Srb.) - Štěpánek (ČR) 6:4, 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:5)
Bautista (Šp.) - Hernych (ČR) 7:5, 4:6, 6:2, 6:2
Čtyřhra - 1. kolo:
Begemann/Rosol (Něm./ČR) - García-López, Oswald (Šp./Rak.) 4:6, 6:4, 6:3, 7:5
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

60
Přidat komentář
smazaný uživatel
http://www.businessinsider.com/novak-djokovic-wimbledon-opponent-point-2014-6?utm_content=buffer14436&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

tohle je ten pravy sportmanship. Pri stavu 5:0 se to dela lehce. Az o tom musel napsat nesportovni casopis :))
Reagovat
smazaný uživatel
Nadalovci jste tady? Jak to dnes vidíte? Já se musím přiznat,že mám divný pocit v břiše...a zažíváním to není..
Reagovat
Rafaeoli25
Já divný pocit v břiše ani nikde jinde nemám, není důvod ho mít :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kde jinde by mohl ten pocit být? Já když mám trochu obavy, lítají mi motyli jen v břiše :-D
Reagovat
Amputace
Podle mě bezpečně ve třech setech. Maximálně jeden set Rafa pustí. Rosol se bude spoléhat na to, že předvede výkon z r. 2012, bude do toho bušit, bude chtít být sebevědomý, ovšem tentokrát mu to tam padat nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Šanci by měl, možná kdyby se hrálo v hale. Ale dnes to bude úplně jiný zápas, jako předloni.
Reagovat
smazaný uživatel
Verím Rafovi, že sa dostojne skoncentruje a poučí s chýb, ktoré spravil proti Rosolovi, aj ked Rosol vlastne hral bezchybne. Takýto výkon potom už nezopakoval ani na 10percent proti Kolschreiberovi, ktorý ho porazil hladko 3:0..Rafa sa hlavne musí sustrediť na Rosolove podanie, aby ho čo najskor prerazil, lebo ist s Rosolom do tajbrejku, to je veľmi riskantné..tak VAmoos el Matador !!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Celkem by mne zajímalo, zda TP opisuje od Sport.cz, nebo naopak?? Nebo že by stejný autor? O Štěpcovi bylo to samé psáno i tam..

Jinak, Ráďo, moc super hra!! Na Tvé zápasy se vždy ráda podívám :)
Reagovat
smazaný uživatel
Většina článků na českých serverech je převzatá od ČTK.
Reagovat
J.M.
To je hodně odvážné tvrzení (nevím, jestli existuje nějaká taková statistika, která by to dokazovala).

Každopádně běžná praxe to je (viz ten článek na Sport.cz). Stejně běžná praxe je ale i přebírání částí článků od ČTK. Jako tady na TP, kdy pokud už je něco od ČTK (a zdaleka to není všechno, spousta článků je původních), tak část článku. Která je pak více či méně obalena omáčkou autora. Proto je ČTK uvedena jako spoluautor, jako jeden v seznamu autorů.

Jinak nevím, proč se místo ptaní na to, kdo je autorem, prostě nepodívat na to, kdo je autorem (bývá to napsané na konci). To zabere míň času než psaní otázky, a určitě míň času než čekání na odpověď.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak místo "většina" použiju slovo "spousta", ale to na věci nic nemění. Beru, že TP nebo i jiné většinou specializované servery, si i převzaté články dál různě upravují a doplňují.
Reagovat
Rafaeoli25
TP opisuje, ale ne přesně, skoro vždycky tam pánové prostředníci namastí nějakou faktickou hrubici (a jednou jsem viděl i gramatickou)..jojo :(
Reagovat
smazaný uživatel
Je pravda, že ty hrubky někdy bijí do očí. Ať už faktické (záměna hráčů nebo místa konání turnaje) nebo gramatické. Těžko říct, co z toho je horší. Ale není to jen problém TP, třeba na sport.cz má člověk kolikrát při čtení článku pocit, že ho psala cvičená opice. Pravopis by měl teoreticky zvládat každý absolvent ZŠ, natož člověk, který se živí novinařinou. Konec "grammar-nazi" okénka :)
Reagovat
J.M.
Tak mě osobně ještě snad víc než ty zde mimořádně časté kiksy a úlety drtí právě ten omáčkovitý styl. To je šílený novinářský zlozvyk, kdy tak jedna-dvě věty v článku jsou tou originální informací, pro kterou ho člověk čte (tedy co se na turnaji odehrálo či co kdo řekl), a pak následuje 5-10 odstavců povinné vaty, která je téměř generovaná automatem - tedy všechny stopadesátkrát zkopírované texty z předchozích článků za posledních x týdnů nebo i měsíců po stopadesátéprvé zkopírované do dalšího článku. Aby to mělo nějaký objem.

Pokud v článku jsou 2 věty (skutečné, aktuální iformace či výrok nějakého hráče), kvůli které článek čtu (často jediné dvě nové věty v článku), a po té první nalezené větě zase následuje záplava potisící zkopírované omáčky a smršť tisíckrát celé měsíce dokola opakovaných frází, pak už to někdy vzdám a nedočtu, druhou novou větu už nehledám. Člověk má jen omezené síly a trpělivost.

Kuriózní pak je, když se ty dva nešvary spojí. Což se tu taky děje. V tom původním "bloku k masovému kopírování" mají (někdy i vlivem toho kopírování, přesouvání) nějakou chybu, faktickou nebo gramatickou, a pak tady člověk pořád dokola v článcích znovu a znovu čte ten samý zmršený blok textu s tou samou chybou. Tam je vidět, že to autor vůbec ani nečte, to jsou prostě generované články, kompiláty kopírovaných frází.
Reagovat
smazaný uživatel
Další našlapanej Wimbledon, ten loňskej haluz to asi nepřekoná, ale letos je to paráda, Nadal a Djokovič prošli testem hned zkraje, schválně kdy přijde test pro Féďu a Můru, zatím jsou to od nich perfektní představení, včetně Dimitrova, Češi nevídaně jedou, zítra se bude opakovat historie Rosol - Nadal (výsledek si netroufám odhadnout), no a dneska Radek byl famózní jako vždycky když chce, taky vám přijde, že si chce získat víc fanoušků při zápasech jako je tento, zatímco Berďa chce asi víc přitahovat pozornost provokováním off the court? :D
Reagovat
smazaný uživatel
proč vy dva si nezaložíte svůj portál a tam se můžete dohadovat do soudnýho dne.

Slacker - svojí zbytečnou reakcí se dostáváš na úroveň toho, koho sám kritizuješ.
Reagovat
Fandina
Lunej ... tvůj problém je, že nepoznáš, kdo provokuje, takže těžko se v tom potom orientuješ.
Reagovat
smazaný uživatel
Já žádný problém nemám a kdo provokuje poznám dobře. A taky poznám, koho baví na provokatéry reagovat, takže moje orientace je naprosto v pořádku. Tak si to užívejte, oba.
Reagovat
Fandina
Lunej ... dobře tedy. Poznáš provokatéra, ale evidentně nerozeznáš, jak a kdo si debaty užívá. Se slackerem nelze debatovat a užívat si debaty, jako s každým provokatérem.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby sis to neužívala, tak na něj nemůžeš pořád reagovat, když víš, že provokuje. Ale to je jak házet hrách na zeď, koneckonců je tu ignore list, jak by někteří podotkli.
Reagovat
Fandina
Neužívám si s ním debaty, jsi na omylu. Jen jsem hloupá, že si myslím, že je svéprávný a pochopí, že když mu někdo napíše, že nechce, aby se k němu vyjadřoval, tak to nebude dělat.
Reagovat
spaniel
Proc si myslis, ze to pochopí, kdyz to nechápeš ty? Mimoooň
Reagovat
Fandina
Myslíš, nebo to víš? Já třeba miluji mimoně Matse, u tebe pochybuji, že ty tenhle cit znáš, nebo ano?
Reagovat
Rafaeoli25
Můžete už přestat všichni? Kdo to má furt dokola číst?
Reagovat
coccinelle
Děkuji:)
Reagovat
smazaný uživatel
Nemusí to číst nikdo. Ten ignorlist zde nebyl vytvořen pro srandu králíkům.
Reagovat
Rafaeoli25
Když dávat kohokoli do ignoru je mi prostě proti srsti..
Reagovat
Fandina
Škoda Honzy Hernycha, ale Bautista hraje super a ne nadarmo teď vyhrál S-Hertogenbosch. Dva poslední sety na něj Hernych neměl.
Reagovat
Rafaeoli25
Bautista by moh potrápit i Murrayho, na ten zápas se těšim, min.set myslim Roberto uhraje..
Reagovat
Fandina
gratulka, ale ve třech setech to bylo hodně vyrovnané a v TB jsem se bála o výsledek. Čtvrtý set super. Berďo prosím v dalším kole mě už tak netrap. A koukej dojít hodně daleko. Držím palce. Berďo ... pojď pojď pojď
Reagovat
slacker
TY drz radsi pysk .. zmiz mzim zmiz osobo sobecka a zla ani o foto se s nikym na TP nepodelis.
Reagovat
Fandina
Starej se o sebe, tobě jsem nic nepsala a nic bych ti nedala, za to co tu o mně píšeš si tak zasloužíš akorát žalobu. Nic jiného.
Reagovat
slacker
Tak me zaluj a vem si Lzicare nebo Sokola. Jmenuj jediny svuj dobry skutek tady na TP?
Reagovat
Fandina
neraď co mám dělat, jsi ten poslední, koho bych se ptala
Reagovat
slacker
A kdo je preposledni a kdo prvni a druhy? Zaluj me nebo drz pysk s jalovymi hrozbami
Reagovat
Fandina
Nejsem tu od toho, abych ti něco vysvětlovala, když se neumíš chovat, počítej s následky.
Reagovat
slacker
Jsi tu totiz uplne k nicemu.
Reagovat
Fandina
Na nic jsem se tě neptala
Reagovat
slacker
Ale ja se te ptal. Jake jsou tvoje dobre skutky?
Reagovat
Fandina
Napíši ti to úplně srozumitelně, nezajímáš mě a nemíním se s tebou o ničem bavit. A nikdy si mě nezajímal. Piš si s kým chceš, je tu x nicků. Nemám důvod se s tebou o ničem bavit.
Reagovat
slacker
Napis jediny overitelny dobry skutek. Tve pocity jsou irelevantni
Reagovat
Fandina
Umíš číst, vyber si někoho jiného a zmiz z mého vlákna, tobě jsem nic nepsala, jsi mimo můj zájem, nezajímáš mě pochop to už.
Reagovat
slacker
Na tvoje domnele vlastnictvi sere bily Tesak. Jediny dobry skutek a zachranis se pred peklem
Reagovat
Fandina
nemám zájem se s tebou bavit
Reagovat
slacker
Mam zajem zjistit tve dobre skutky. Ale to je je neco jako Yeti.
Reagovat
Fandina
na debatu musí být dva, když jeden nemá zájem, tak druhý nemá s kým a to je tvůj případ
Reagovat
slacker
Jiz hodinu se mnou debatujes. Pochlub se svou dobrotou
Reagovat
Fandina
nediskutuji, odmítám diskusi
Reagovat
slacker
Pak to delas ale naprosto blbe, jako vetsinu overitelnych veci
Reagovat
Fandina
každému stačí, když mu napíše, nechci se s tebou bavit, takže je to normální reakce, jen na tebe to neplatí, ty pořád meleš svou a dokola. Takže ende. Víc ti nebudu psát. A tím je to vyřešeno.
Reagovat
slacker
Zvykej si na subverzi. Dobro te minulo obloukem
Reagovat
smazaný uživatel
pekne se to vlakno zuzuje
Reagovat
smazaný uživatel
Jinac musim vyhlasit slackera za viteze teto bitvy. Uvidime jak dopadne valka.
Reagovat
Fandina
znáš to, někdo vyhlásí válku a ten druhý o tom neví, to se to potom bojuje ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ted Fandina.
Reagovat
Rafaeoli25
Tapetování nesmysly vám jde opravdu dobře, to už je úchylka..
Reagovat
smazaný uživatel
Tomíkovi, ale dala jsem přednost Radkovi a je to vidět :D
Reagovat
Rafaeoli25
Štěpka zaslouží absolutorium, fakt klobouk dolu před tim, co v posledních tejdnech předvádí, přál jsem mu, aby to dotáh do pěti setů a byl z toho jeden z pamětihodnejch zápasů na který se nezapomíná, i tak ale nádhera, letos se mu daří i s nejlepšíma, v Queensu dl Murrayho, i v IW málem Rafu a teď skvělej mač s Nolem, velkej respekt vůči němu, snad hnedtak se singlem neskončí, pořád na něj těžce má, navíc má štěstí, že se mu vyhýbaj delší absence narozdíl od Haase..
Reagovat
smazaný uživatel
ani nevíš, jak jsem mu přála v Queensu, navíc se mi zdá, že teď má dobré období, když začal po té operaci zad, chodil míň na sako a hrál víc od BL a měkčeji, ale teď už je to zase Radek a co předvedl v Queensu s Felim a dneska s Djokem je pro mě osobně tenisová lahůdka, vůbec se nedivím, že se publikum dobře bavilo. Z Radka čišela radost z tenisu, i když prohrával, pro mě super zážitek.
Reagovat
Rafaeoli25
Měl top smůlu na los, kdyby se vyhnul hráčům z top8, myslim, že by min.of dal, možná ale, že by zvládl znova i Andyho, kdoví, Nole je pro něj asi nejmíň schůdnej soupeř, přesto mu zase vzal set, jako před dvěma lety, dneska to ale byl skutečně parádní výkon, má dost možná nejlepší formu za posledních pět let, snad mu to vydrží až do konce sezony a posune se min.do třicítky, na kterou pořád jednoznačně má..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist