Berdych porazil i Nišikoriho a v Kooyongu je poprvé ve finále

9. 1. 2014, 02:41
Aktuality 4
EXHIBICE KOOYONG - Tomáš Berdych na exhibici v Kooyongu, která je jeho již tradiční generálkou na Australian Open, postoupil při své čtvrté účasti jako první český tenista do finále. Šestý hráč světa neztratil set ani s Japoncem Keiem Nišikorim, kterého dnes porazil na tvrdém povrchu poprvé.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych do nové sezony vstoupil před týdnem v Dauhá, kde ve svém úvodním zápase nezvládl tie-breaky proti neoblíbenému Karlovičovi. Na první výhru v roce 2014 si tak musel počkat až na exhibici do Kooyongu, kde se již čtvrtým rokem připravuje na první vrchol sezony Australian Open.

A české jedničce se na předměstí Melbourne, kde se hraje na stejném povrchu jako následně na Australian Open, daří. Berdych na včerejší výhru nad Verdaskem navázal dnes proti Keii Nišikorimu, kterého porazil hladce 6-4 6-1.

Pro osmadvacetiletého rodáka z Valašského Meziříčí to je cenný skalp, neboť o čtyři roky mladšího Japonce až dosud ze čtyř vzájemných duelů na okruhu ATP porazil pouze jednou na antuce. Zbylé tři souboje na tvrdém povrchu, ať už v hale nebo venku, prohrál.

Berdych tak v Kooyongu, kde bylo jeho maximem loňské 3. místo, postoupil jako první český tenista v historii do finále.

"Bylo to dobré vítězství, ale potřebuju najít energii," řekl Berdych, který přiznal, že vinou startu ve finále Davis Cupu neměl dostatek odpočinku na novou sezonu. "Každý zápas jako je tento vám pomůže připravit se na Australian Open. Jsem moc spokojený s dnešní výhrou a postupem do finále."

O titul ze 27. ročníku tradiční exhibice, kterou v minulosti vyhráli například Pete Sampras, André Agassi, Andy Roddick, Roger Federer či Lleyton Hewitt, si v sobotní generálce před Australian Open zahraje s Richardem Gasquetem, nebo Gillesem Simonem. Francouzské semifinále je na programu až v pátek.

"Tento turnaj má velkou historii a stát se jedním z vítězů by pro mě byla velká čest. Byl bych moc rád, kdyby bylo na trofeji i mé jméno," přeje si Berdych připravující se na úvodní grandslam sezony, na kterém pravidelně dosahuje slušných výsledků. Za posledních sedm let se jen jednou nedostal mezi nejlepších šestnáct, už třikrát v řadě byl ve čtvrtfinále. Dál ale v Melbourne Parku ještě nikdy nebyl. To na ostatních grandslamech si už minimálně v semifinále zahrál, ve Wimbledonu hrál dokonce i ve finále.

Do zápasů o umístění už nenastoupil Stanislas Wawrinka. Švýcar, který minulý týden vyhrál turnaj v indické Čennaí a v Kooyongu do semifinále nepostoupil vinou včerejší prohry se Simonem, se odhlásil kvůli únavě.

Wawrinkův neho náhradník Michajl Južnyj si pak poradil s domácím outsiderem Jordanem Thompsonem, který už na začátku zastoupil krajana a obhájce titulu Lleytona Hewitta. Australan v Kooyongu nestartuje rovněž vinou únavy, v neděli po finálové výhře nad Federerem triumfoval v Brisbane.

Rus Južnyj se o konečné 5. místo utká se Fernandem Verdaskem. Španěl si dnes poradil ve dvou setech s Bulharem Grigorem Dimitrovem.

Nesoutěžní zápas si dnes v Kooyongu zahrál druhý hráč světa Novak Djokovič, který se utkal s Argentincem Juanem Mónakem. Včetně exhibice v Abú Dhabí 26 zápasů neporažený Srb v generálce na Australian Open zvítězil 7-5 6-1.

- EXHIBICE KOOYONG -
(Austrálie - Melbourne, tv. povrch)
čtvrteční výsledky (09. 01. 2014)
Dvouhra - semifinále:
Berdych (1-ČR) - Nišikori (Jap.) 6-4 6-1
.
Skupina o 5. - 8. místo:
Verdasco (Šp.) - Dimitrov (Bulh.) 6-4 6-2
Južnyj (Rus.) - Thompson (Autr.) 6-2 7-5 *Južnyj nastoupil místo Wawrinky
.
Exhibiční zápas:
Djokovič (Srb.) - Mónaco (Arg.) 7-5 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Šestý hráč světa? To ses trochu přepočítal Luboši... máš věšteckou kouli? :)
Reagovat
Fandina
Sedmý nebo šestý. Vloni byl šestý, věšteckou kouli nepotřebuje, už se stalo.
Reagovat
J.M.
Doufám, že se Berdych v Kooyongu neutaví. Podmínky tam jsou náročné, a finále dva dny před AO mu nemusí úplně prospět.

Co se týče Dimitrova, ten je bohužel pořád na svém, žádný posun. Neschopnost vyhrávat zápasy, laxní hra, kde občas něco pěkného zahraje, ale celkově bylo zase vidět, že i když tam potenciál je, musel by začít pořádně makat a brát tenis vážně, aby z toho něco bylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Z ceho by se mel utavit? Rebel si na te exhibici vpohode ladi formu. Bude pripraven. Letos citim, ze pujde daleko...a doufam, ze na AO bude hrat take s Andym nebo Rogerem.;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist