Berdych si svůj mezínárodní tým pochvaluje. Na hodnocení je prý ještě čas

8. 7. 2015, 09:36
Aktuality 41
První půlrok s novým realizačním týmem má za sebou Tomáš Berdych. Pochvaluje si změny, které mezinárodní kvartet do jeho přípravy přinesl, ale konkrétně hodnotit spolupráci ještě nechtěl.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Těch věcí je spousta, ale ještě asi nejsme ve správném čase, co jsme si s klukama dali, že by se mělo ukázat to hlavní," řekl Berdych ve Wimbledonu.

Do konce loňského spolupracoval s českou dvojicí - koučem Tomášem Krupou a kondičním trenérem Davidem Vydrou. Po šesti letech se s nimi rozešel a od prosince ho vede Daniel Vallverdu z Venezuely, má dánského fyzioterapeuta Pera Bastholta a dvojici kondičních trenérů - Chorvata Azuze Simčiče a Brita Jeze Greena. Vallverdu a Green v minulosti spolupracovali s britským tenistou Andym Murraym.

Devětadvacetiletý Berdych před sezonou řekl, že od nových lidí kolem sebe očekává "čerstvý vítr", aby se posunul dál a mohl se přiblížit k vysněné metě - grandslamovému titulu, který mu uniká, i když je stabilním hráčem světové desítky.

Prvních pět měsíců roku 2015 hrál nejlépe v kariéře. Na Australian Open došel do semifinále, na všech turnajích do května byl minimálně ve čtvrtfinále a zahrál si tři finále. V žebříčku se poprvé, byť jen na dva týdny, stal poprvé světovou čtyřkou. Ale především byla jeho hra zpočátku aktivnější.

Co k tomu vedlo? Jaké změny udělal? "Je to spousta věcí," řekl znovu obecně a k přípravě doplnil: "Tréninky jsou vedené jinak. Je to víc zaměřené na věci, které bylo potřeba zlepšit, nebo ty, které byly mojí zbraní, tak je pilovat dál. Být schopen víc reagovat na situace v zápase podle rozdílných soupeřů."

Taktika je důležitá, ale bez kondice k ničemu
Opakovaně si pochvaloval taktickou přípravu Vallverdua, který během působení u Murrayho mohl sledovat precizní práci Ivana Lendla v roli kouče britské hvězdy. "Ale k taktické stránce se musí připojit to, že je člověk schopen to realizovat, musí to mít zvládnuté z tréninků," řekl Berdych.

S tenisovým tréninkem jde ruku v ruce fyzická příprava. Je jasné, že bez kondice nejdou údery realizovat. "Je potřeba, abych vydržel a odehrál dlouhé výměny. Bez tohohle to nemůžete zvládnout, člověka to svede k tomu, že musí hrát víc na riziko. To si myslím, že je pár věcí, které fungují a fungují dobře," uvedl Berdych.

Na Roland Garros říkal, že se cítí ohebnější a dokáže lépe používat tělo. "Jsem velký a těžký, ale je potřeba, abych byl schopen dostat těžiště co nejníž," řekl 196 centimetrů vysoký Berdych, který váží okolo 90 kilogramů. "Když je člověk ohebnější, pohyb je o to snadnější a člověk je na kurtu rychlejší a déle vydrží," uvedl.

Od ledna do pondělního vyřazení ve Wimbledonu odehrál 52 zápasů na okruhu ATP (s bilancí 40:12) a k tomu ještě čtyři duely na exhibicích.

Nabízí se otázka, zda se už neprojevila po takové porci utkání určitá únava a není to důvod, proč na Roland Garros a ve Wimbledonu nepůsobil s takovou jiskrou a razancí jako třeba v Austrálii. "Může to být jeden z důvodů, ale já si to úplně nemyslím, protože jsme měli dobře rozvržený a naplánovaný čas," mínil Berdych.

Příčinu hledal jinde. A to v rozložení tenisové sezony jako takové. "Už hodně posledních let pro mě sezona končí v podstatě teď. Jediné volno a čas na přípravu mám přes léto, jinak jedu v podstatě nonstop. Tak to je přehozený, ale má to tak spousta hráčů. S tím se musím vyrovnat," konstatoval Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
martinek37
Ono to bylo dost vidět ve všech zápasech ve Wimbledonu. Snaží se soupeře upinkat a bohužel na to nemá. Ještě že mu celkem fungoval servis, tím si získal hodně bodů. Na returnu těží spíš z chyb soupeře, než že by si to nějak uhrával. No a Simon ty chyby nedělal, Tomáš ho k nim nenutil a navíc mu odešlo i to podání. Podle mě ho možná opravdu tlačí do stylu hry "alá Murray", což by tedy nebylo vůbec dobré. Myslím, že nějaké zkvalitnění mezihry, zlepšení fyzičky na udržení se v delších výměnách určitě bude ku prospěchu, nesmí na tom ale stát celá jeho hra. Tomáš je přirozeně útočný hráč a na tom se musí stavět. Samozřejmě se do delších výměn vždycky nějak dostane, pak by bylo fajn, aby byl schopen většinu z nich vyhrát. Jde o to, jestli to u něj ještě vůbec bude možné. Já jsem mu ale vždy nejvíc věřil na hardu, třeba nás na USO překvapí.
Reagovat
svetova.dvojka
Stejně má Berdych prakticky jistý Turnaj mistrů..., Berdych nesbírá tituly, ale body... :-) Nemá na to aby vyhrál grandslam ani žádnou tisícovku, ale bodů má přesto hodně.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže na body si za pár let nikdo nevzpomene..
Reagovat
Fandina
Na body ne, ale že byl hodně let a stabilně na předních místech žebříčku ano.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si myslím, že za takových deset let se bude na Berdycha vzpomínat v dobrém a s nostalgií.
Reagovat
FulnekUltras
zvlášť pokud se neobjeví adekvátní nástupce
Reagovat
Chrenda
Bohužel se z Toma na stará kolena stává pinkálista, který se bojí umístit míč víc k lajně aby se nevyhodil. Výkon proti Simonovi byl naprosto tristní a s takovýmto stylem může zapomenout nejen na GS titul, ale i na titul z tisícovky nebo pětistovky. Možná ještě někdy uhaluzí nějakou dvěstěpadesátku, ale moc šancí už mít nebude. Znovu začal prohrávat s hůře postavenými hráči, tedy je znovu v módu, že ho může porazit skoro každý hráč minimálně z první dvacítky. S tím opatrnickým stylem se tedy nikam neposunul. Jaký to nebetyčný rozdíl oproti tomu jak hrál bezvadně ve Wimbledonu 2010. Nechápu jak může tvrdit, že je dneska lepším hráčem. Smutné.
Reagovat
Chrenda
A co se týče bezvadné taktiky, kterou mu připravuje jeho tým, tak to už je úplně úsměvné. Hráč, který není schopen sebemíň změnit během zápasu styl a rytmus, který nemá žádný plán B když mu odejde servis nemůže dodržovat žádnou jinou taktiku, než hrát furt dokola to co hraje. A tak to zhusta probíhá v Tomovo zápasech. V první polovině sezóny měl sice zajímavé výsledky, ale že by hrál oslnivý tenis, to tedy rozhodně nehrál. A když už přišel důležitý zápas o titul, tak spolehlivě vyhořel. Maslím, že své ambice už nenaplní. Ať se vrhne na modeling.
Reagovat
turista
Tomáš byl celodvorcový hráč a od této koncepce by neměl ustupovat. Pokud se chce přeměnit na baselinera údržbáře tak s tím nemůže přetlačit nejen Noleho,Andyho,Fedexe,ale ani např. Simona.
Reagovat
Mayo
Ako sa volal bývalý tréner Berdycha? úplne mi vypadlo to meno
Reagovat
gigin
Taky Tomáš. Krupa?
Reagovat
Mayo
Jasné, vďaka.
Reagovat
gigin
Sedem eúr.
Reagovat
Cico93
;-)
Reagovat
horska.kraslice
Sama jsem zvědavá, co udělá s Tomem tým, ve kterém jsou dva bývalí členové týmu Andyho. Andy přece hraje úplně jiný styl. Snad se nesnaží Tomáše na tento styl předělat.
Reagovat
MaDI
Hlavne je potreba aby byl agresivnejsi a nehral dlouhe vymeny. To neni a nikdy nebude jeho styl.Nema na to,aby v nich byl tak dobry a vytrvaly jako Nole nebo Andy. A oni zase nemaji na styl servis-volej.
Tome makej.
Reagovat
gigin
A Tomáš hraje styl servis-volej?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, ale třeba by to pomohlo. Při jeho tělesné konstituci by to mohl být velmi účinný styl. Akorát by bylo potřeba zapracovat na úspěšnosti 1. servisu, protože když ten nefunguje, tak je ten styl na nic.
Reagovat
gigin
No to je na nic. Navíc na těch lepidlech nebo cihle. Nebo se bavíme jen o travce?
Reagovat
babolat.cz
no já nevím, Tom by potřeboval Ivana Lendla
Reagovat
smazaný uživatel
Furt s tím Lendlem boha. Ani on není kouzelník. Se tu vytvořila kolem něj pěkně nesmyslná aura teda.
Reagovat
gigin
Bych řekl, že Můra teď hraje líp, jak s ním. Možná mu zpřeházel šuplíčky v hlavě, to asi jo, ale jinak... Ale to bylo asi jeho hlavní poselství...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak letos hraje výborně no. Hlavní rozdíl je ale pořád v té antuce. Každopádně asi jde vidět, že potřeboval tu změnu, pročistit ovzduší v týmu, který si na konci roku moc nerozuměl.

Jestli hraje líp, to nevím, mnohdy určitě, záleží, jak zvládne ty větší zápasy.
Reagovat
gigin
vo to strah nemam...
Reagovat
smazaný uživatel
Já trochu jo, to finále AO posral, to měl prostě bezpodmínečně vyhrát, měl na to ideální podmínky a sesypal se. S Nolem si ted vůbec nevěří.
Reagovat
gigin
Tak tam bylo trošku i to "fake injury", co? ;))
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo ví no, je to herec, jako Serena :-))
Reagovat
babolat.cz
potřebuje invenci, přemýšlet. To Ivan uměl.
Reagovat
smazaný uživatel
Když se to nenaučil dp třiceti, těžko ho to něko naučí. Andy přemýšlet uměl vždycky, podle mě je to po Rafovi takticky snad nejlepší hráč na okruhu. Ivan mu dodal jen sebevědomí do velkých zápasů. Tomáš toho potřebuje daleko víc.
Reagovat
babolat.cz
Čtu správně? Po Rafovi? Super.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jasně, Rafa je takticky skvělý, stejně jako Andy.
Reagovat
mayday
Rafa a takticky nejlepší hráč na okruhu? To snad nikdo nemůže napsat ani v žertu.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíš to. Dokonce vážně a stojím si za tím.
Reagovat
babolat.cz
Už jsem se lekl, že tohle federerovské forum přijme jiný názor...
Reagovat
spaniel
Rafova taktika, to je něco jako Del Potrovo zdraví, Wawrinkova konzistence a tak? Ten člověk hraje celý život 2 údery dokola a jakmile přestali fungovat, skončil. On sám řekl, že není schopný změnit styl. A nehážte to prosím na federerovskou zaujatost, Rafa má spoustu silných stránek, ale taktika mezi ně nepatří.
Reagovat
smazaný uživatel
To teda patří. Že nedokáže změnti herní styl je teď jasné, to nemá ale co dělat s taktikou.
Reagovat
spaniel
Když na někoho platí servis-volej a on to nedokáže, nedokáže změnit taktiku. Druhá věc je, že ji nikdy měnit nepotřeboval, jeho styl platil na každého. Otázka je, zda se taktika nepřeceňuje a zda hráči prostě jen nehrají to svoje a když nemají den, končí (Wawrinka, Kvitová...). A ti top prostě jen nemají výpadky a taktiku ani nepořebují.
Reagovat
smazaný uživatel
Jedna věc je vědět jaká taktika na soupeře platí a druhá věc je být schopen ji také efektivně použít. Co je například takové Petře platná informace, že na tu či onu soupeřku nejlépe platí si to s ní co nejdéle pinkat a donutit ji, ať se vyhází, když na to při nejlepší vůli nemá dostatečné parametry.
Reagovat
spaniel
Jj, není to tak jednoduché, jinak by to každy zvládal. Musí se sejít víc věcí v tom hráči.
Reagovat
George_Renel
Můj názor je, že velmi důležité je vědět, jak se soupeř chová v určitých situacích. Ja podává -přijímá na BB GB SB MB. Jak podává po DF a pod.
Reagovat
spaniel
To ano.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist