Berdych už je v Ostravě. Je čas vylepšit kariéru, přemítá o budoucnosti u týmu

27. 1. 2014, 19:42
Aktuality 23
Český daviscupový tým se na utkání prvního kola proti Nizozemsku v Ostravě připravuje už kompletní. Za družstvem dnes dorazila i jeho jednička, čerstvý semifinalista Australian Open Tomáš Berdych, a také Jiří Veselý. Kapitán Navrátil tak má svůj výběr před začátkem obhajoby dvou triumfů za sebou konečně pohromadě.
Tomáš Berdych (© daviscup.com)

K Radku Štěpánkovi a Lukáši Rosolovi se dnes připojil i Berdych, který měl vzhledem k delšímu pobytu v Austrálii den volna navíc. "V sobotu navečer jsem se vrátil z Austrálie. Od kapitána jsem dostal v neděli výjimku, abych si dovyřizoval nějaké věci a dnes jsem vyrazil za klukama," řekl Berdych. Na kurtu v ČEZ Aréně chce trénovat od úterý.

Sedmý hráč světa byl v minulém týdnu blízko první finálové účasti v Melbourne, ale nakonec skončil o kolo dříve na raketě pozdějšího vítěze Stanislase Wawrinky. Jeho finále s Rafaelem Nadalem sledoval alespoň v televizi. "Měl jsem to puštěné a po očku jsem to sledoval. Viděl jsem ten moment, kdy si Rafa něco udělal se zádama, a pak se snažil přežít na kurtu, ale myslím, že Stan vyhrál zaslouženě," řekl Berdych.

Budoucnost? Uvidí se, teď chceme desátou výhru
Osmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí se na okolnosti finálové bitvy a Nadalovo zranění odmítl dívat pohledem, že mu utekl první grandslamový titul v kariéře. V semifinále mu k postupu chybělo pár míčů. "Pokaždé se může stát něco jiného, každý zápas je jiný. Řeším jen to, že zápas s Wawrinkou nedopadl. On skvěle servíruje a má skvělou mezihru. Já jsem ho za poslední dva nebo tři zápasy brejknul asi jenom jednou. Kdyby se ty tie-breaky sešly líp, mohlo to dopadnout jinak. Je to ale zase povzbuzující v tom, že jsou i jiní hráči než ta úzká špička, kteří mohou urvat grandslamový titul. Tohle je krásný důkaz," řekl Berdych.

A pro něj je to zřejmě i důležitý stimul k tomu, aby se začal zaobírat svou budoucností v daviscupovém týmu. Z první světové desítky patří dlouhodobě k výjimkám, které síly a zájmy tříští účastí v týmové soutěži. "Za tu spoustu let, které jsem tomu obětoval, a po posledních dvou úspěšných ročnících si myslím, že je čas zařadit trochu více týdnů na to, abych kariéru mohl vylepšit. Nejsou to jen ty čtyři týdny se zápasy v Davis Cupu, ale týden po tom se taky nedá počítat, protože člověk je vyřízený a není připravený na to vrátit se do kolotoče turnajů. Někde to pak člověku chybí," řekl Berdych.

Na zápas s Nizozemskem ho ale prý moc přesvědčovat nemuseli. "Je to o tom, že můžeme hrát před domácím publikem a chci pomoct týmu, abychom po těch dvou úspěších třeba nemuseli bojovat o záchranu a nehráli baráž. Bylo by fajn tu sérii devíti výher dorazit desítkou a pak se uvidí, co bude dále," řekl Berdych.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mně je úplně jedno, jestli Tomáš bude pokračovat v DC. Spíš bych se ale přiklonil k tomu, aby skončil. Fandím mu a v případě, že cítí, že ho to nějakým způsobem limituje, tak není co řešit. Řekl bych, že si české fanoušky tou dlouholetou aktivitou trošku rozmazlil a těm se to teď moc nelíbí :-)
Reagovat
LukasH
Přesně tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych ze chce vyhrat GS? no ted v Australii mel idealni moznost, takhle blizko uz pravdepodobne nikdy nebude.. v semifinale Wawrinka a ve finale ne zrovna stoprocentni Nadal, obavam se, ze takhle nalajnovany to mel Tomas naposled.. takze byt nim zkusim po boku Radka vyhrat potreti v rade Davis Cup.. nevim jestli se to nekomu povedlo 3x za sebou vyhrat, unikat by to ovsem byl kazdopadne..
Reagovat
Jan
Taky si to myslím, že s tím GS titulem to nebude mít tak jednoduché a měl by být vděčný za DC. Navíc, když se letos rýsuje možnost vypadnutí Španělska a Srbska a 3x po sobě je 3x po sobě. :)
Reagovat
VlS
by měl poděkovat a zaplatit, že?
Reagovat
Jan
Tobě ? :)
Reagovat
nouma
Tomíku Tomíku co s Tebou? Chápu roky přibývají ale sáhni si hluboko do svědomí a přiznej že si v DC zahrál ty nejlepší zápasy. Ano loni si porazil Djoku ale to asi tak bylo vše. Člověče já Ti nevím, no rozhodnutí je na Tobě ale snad neuděláš stejně hrozné rozhodnutí jako loni udělala Andrejka Hlaváčková :D :D :D Tak hodně štěstí Tome
Reagovat
tommr
a tou je nespornej fakt, že si kariéru vylepšil právě DC. Ty dva DC tituly jsou jediná věc, která ho vyvyšuje nad ostatní hráče ze špičky. Pokud se DC vzdá tak uškodí především sám sobě. A nikde není dáno, že by mu to pomohlo na GS. Žádná rovnice "mín DC=lepší výsledky na GS" totiž v tenisu neplatí ... :)
Reagovat
VlS
Dovolím si předpokládat, že o tom Tomáš ví zatraceně víc než spolek uživatelů TP. nechal bych to na něm.
Reagovat
LukasH
Ano, Tomáš na tohle určitě zapomíná....:-D:-D
Tohle prostě nemůžeš myslet vážně..:-)))
Reagovat
tommr
myslím to naprosto vážně. Co významnýho Tomáš vyhrál kromě těch 2 DC titulů? Nic. A jakej byl efekt když loni vynechal DC čtvrtfinále, aby byl líp připravenej na French Open? Vypad tam už v prvním kole ... :)
Reagovat
LukasH
Já Tomášovi nijak extra nefandím. Tím nemyslím, že mu nepřeju, naopak, ale když to třeba srovnám s Petrou, tak je mi vlastně Tomáš jedno. Přesto bych se já neodvážil tvrdit, co mu může nebo nemůže pomoct nebo jestli si něčím uškodí atd. Teď na AO byl v semifinále a s Wawrinkou rozhodlo jen pár míčů. Příště to klidně může bejt jinak. Pokud Tomáš cítí, že ho DC zatěžuje, má úplný právo ho nehrát a soustředit se na sebe.
Netvrdím, že GS vyhraje, když vynechá DC. To neví nikdo. Ale tvůj svět jsou tabulky a žebříčky. Tím vždycky shrneš všechno. Víš, ono to takhle úplně nefunguje.
Reagovat
Jan
Já bych tommrovi do tabulek a žebříčků nenadával. Kromě nich umí určitě přemýšlet jako ty a jimi se nad ostatní vyvyšuje, jako Tomáš tituly z DC :)
Reagovat
LukasH
Ty tabulky jsou skvělý. Už jsem to tu jednou psal. Mně jen prostě vadí tyhle prohlášení. DC vyhráli naši dvakrát. Pokud Tomáš cítí, že ho to nějak omezuje, tak je normální, že nechce dál hrát. Celej život hraje tenis, takže musí asi dobře vědět, co dělá. Navíc, kdyby to tak nebylo, proč by skoro všichni hráči ze špičky vynechávali?
Reagovat
Jan
Tak čistě z logiky věci to je zátěž navíc, to je jasné. Pokud se ostatní soustředí na svou kariéru, vynechávají. To je také jasné. I když kdysi byla čest moci reprezentovat, dnes už se to tak nenosí. Což Tomovi ale nenadávám, zasloužil se víc než dost. Letos ale může mít ojedinělou šanci to vyhrát potřetí, pokud vypadne Španělsko a Srbsko. Zas je to sobecké od nás to po něm chtít, že ? Pokud tam bude některý z těchto týmů v plné síle, tak šance na výhru jsou malé. I když kdoví kdy bude, že ? Nadal i Ferrer už pomalu končí (doufám, že mě jejich fanoušci za tato slova neumlátí :)), takže se už nechtějí obtěžovat DC, Djokovič je na tom asi podobně (i když nekončí).
Reagovat
tommr
hráči ze špičky vynechávají DC hlavně ze dvou důvodů - bud cítí, že v něm stejně nemají šanci na úspěch nebo se jim zdá, že jim DC ubírá síly potřebný na GS. To ale není Tomášův případ. Letos by moh DC vyhrát už potřetí což by byl opravdu velkej počin a na získání GS mu nechybí síly, ale lepší tenisový myšlení a technika. Tím, že přestane hrát DC příjde o šanci na unikátní hattrick, ale lepší než Nadal nebo Djokovic stejně nikdy nebude ... :)
Reagovat
slacker
Kdyby vyuzil sance jako Wawrinka uz si mohl GS odskrnout uz ted a nemusel resit "dilema". Vazne nechapu jak Davisuv pohar hrany v terminech PO GS muze nekomu narusovat koncentraci a sily na uspech v GS
Reagovat
Fandina
já bych si samozřejmě přála, aby si hrál pořád. V DC pořád vyhráváš a na to se samozřejmě dobře kouká. Navíc může lámat i nějaké rekordy. A upřímně. Stan také hraje DC a vyhrál GS. Ale jinak ti přeji, ať si to zařídíš jak chceš. Je to na tobě. Berdo ... pojď pojď pojď
Reagovat
George_Renel
že Tomáš vše zváží ku prospěchu svému i našeho tenisu. S rozhodnutím není potřeba nikam spěchat. To jen novináři tlačí na okamžitá vyjádření, která se pak těžce mění.

Přitom stačí vyčkat, jak se bude sezóna vyvíjet jak v DC tak i v ATP.
Reagovat
Mayo
Berďa je aký pánko, furt nezmyslne udiera loptičky v tom DC (:
Reagovat
VlS
udělej co myslíš, že je pro tebe nejlepší. Svoje máš odpracované i s přesčasy.
Reagovat
jackiec
nikdo mu nemůže mít za zlé pokud pak nebude hrát, nikdo nedoufal že by tahle generace vyhrála 2 poháry, nemusí mít třetí, čtvrtý, grandslamy jsou přece jen důležitější, buďme rádi že jsme byli u největších ůspěchů v historii davis cupu live, že o tom můžeme vyprávět svým dětem apod., zřejmě se to už nikdy nebude opakovat, je načase to předat jiným ať se ukážou...
Reagovat
smazaný uživatel
neříkala to i Vaidišová? :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist