Berdych v Londýně dohrál, nestačil na Tsongu

26. 11. 2011, 23:01
Aktuality 22
Tomáš Berdych si titul z letošního Turnaje mistrů neodveze. Český tenista vypadl v Londýně v semifinále, v němž dnes prohrál s Jo-Wilfriedem Tsongou 3-6 a 5-7.
Tomáš Berdych

Necelý den po vítězném duelu s Davidem Ferrerem si Tomáš Berdych určitě přál vstoupit do utkání s Jo-Wilfriedem Tsongou ve stejném rozpoložení, v jakém včera dohrával poslední zápas základní skupiny. V duelu s francouzským bijcem ho navíc sice čekal odlišný herní styl, ale po měsíc a půl starém vítězstvé nad Tsongou v Pekingu měl český hráč důvod si proti semifinálovému soupeři věřit.

"Bojuji tady o každý míč, díky tomu jsem vyhrál skupinu a teď se těším na semifinále. Musím hrát agresivně, na vysoké úrovni a uvidíme," řekl Berdych v předzápasovém rozhovoru a z očí mu sršela maximální koncentrace.

Po vyrovnaném úvodu byl blíž trháku jako první právě Berdych, který měl v páté hře dva brejkboly. Ani jeden ale neproměnil, což ho mrzelo o to víc v následující hře, kdy sám o servis přišel. První ze dvou brejkových šancí svého soupeře smazal, při další však zahrál nevynucenou chybu z bekhendu, a o osudu setu bylo rozhodnuto. Proti stejně razantnímu, ale přesnějšímu Francouzi se už totiž Berdych na příjmu neprosadil a úvodní sadu prohrál 3-6.

Výkon, který připomínal spíš tu první, horší polovinu včerejšího duelu s Ferrerem, předváděl sedmý hráč světa i v úvodu dalšího setu. Po chybách z bekhendu i forhendu nabídl Tsongovi další brejkboly, které ještě odvrátil. V sedmé hře po zkaženém forhendu se ale do složité situace dostal znovu, a tentokrát už z toho byl druhý brejk Jo-Wilfrieda Tsongy, kterému Berdych ulehčil práci dvojchybou.

Nedal mi šanci, uznal Berdych
Ve stejných problémech byl český tenista i ve včerejším utkání s Davidem Ferrerem, proti kterému začal za stavu 3-4 ve druhé sadě obracet zápas. K obratu se Berdych nadechl i dnes: náhle ožil, začal hrát útočněji, vypracoval si další dva brejkboly, ten druhý využil a srovnal na 4-4. V následující hře pak udržel nervy i po zkaženém snadném forhendu a dvou dvojchybách a jediný game ho dělil od srovnání na 1:1 na sety.

Jenže toho se rodák z Valašského Meziříčí nedočkal. V jedenácté hře ještě smazal Tsongův brejkbol, při dalším ale poslal forhend do sítě a síly na zvrat už nenašel. Spolehlivě podávající Francouz si po více než hodině a půl vypracoval mečbol a zápas ukončil stylově esem.

Berdych, který bojoval s únavou a nemocí, po porážce uznal, že ho soupeř přehrál. "Chybělo mi toho dnes hodně. Dneska byl prostě lepší," řekl Berdych. "Necítil jsem se dobře, už od rána jsem byl dost rozlámaný," dodal český tenista, který po příjezdu do haly zašel za lékařem. "Naměřil mi zvýšenou teplotu a pak jsem si vzal nějaké prášky... S tím se těžko hraje."

Zdůraznil ale, že se nechce na svůj stav vymlouvat. "Měl jsem možnost se rozhodnout, jestli do toho jít, nebo ne. Chtěl jsem do toho jít," řekl Tomáš Berdych. "Hrál opravdu solidně, dobře servíroval. Nedal mi vůbec šanci," konstatoval.

I přes vyřazení je pro Berdycha účast v semifinále Turnaje mistrů obrovským úspěchem. Stal se po Ivanu Lendlovi druhým Čechem, který to dokázal. Nenaváže nicméně na světovou dvojku Petru Kvitovou, letošní královnu Turnaje mistryň z Istanbulu.

Tsongu čeká ve finále Švýcar Roger Federer, který si na Turnaji mistrů zahraje o rekordní šestý titul. Pikantní je, že se Tsonga s Federerem spolu střetnou třetí neděli po sobě. Předešlé dva zápasy vyhrál Federer, který triumfoval ve finále turnaje série Masters v Paříži a zvítězil i ve skupině v Londýně.

Výsledky - Turnaj mistrů (tvrdý povrch, dotace 5,93 milionu eur):
Dvouhra - semifinále:
Tsonga (6-Fr.) - Berdych (7-ČR) 6:3, 7:5.

 

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Je to šok!:-)
Reagovat
smazaný uživatel
ano, ze dokazal postoupit do semi
Reagovat
smazaný uživatel
Ty seš tu novej, viď?
Reagovat
smazaný uživatel
Stale stejna pisnicka, bez primych bodu se zapasy donekonecna vyhravat nedaji.Ale myslim si, ze se Tomas zacina zocelovat a je schopen obracet vyhrocena utkani. Ale tento zapas bylo velke sousto na palici. Jo vetsinou sve podani minutove a Tom se nadrel. Byla otazka casu, kdy to uz nevyjde a budou ty chyby a dvojchyby v takovem poctu. Je to skoda, ale vitezstvi zaslouzene. Prvni a posledni zapas na turnaji stejni akteri, moc se tesim.Uvidime jak Jo zvladne svou nejvetsi premieru???
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska vyhrál lepší, Berďa bez šťávy a Tsonga hrál jen to, co potřeboval. Zítra čekám boj, nebude to tak jednoznačné.
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska bohužel rozhodly ty nevynucený chyby, tam byl největší rozdíl, škoda že nedotáhnul ten druhej set, mohlo se to otočit, ale Tsonga vyhrál asi zaslouženě byl jistější.
Zejtra snad Roger žádný problémy nepřipustí.
Reagovat
smazaný uživatel
nebude se na to vymlouvat,rekne ze proste tsonga hral dneska neuveritelne,to neprizna ze nema fyzicku
Reagovat
hatatytla
Bohužel Tomáš byl příliš unaven, úplně bez jiskry. I tak měl svoje šance, věřim že kdyby byl v pořádku, tak by ho porazil. Uvidíme co o únavě řekne, na mě to působilo jednoznačně. Ale podle mě se na to Berdych vymlouvat nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
No ja myslim, ze semi je uspech, se kterym nepocital ani on sam..., doufam, ze to zejtra Roger zvladne:)
Reagovat
Labi
Když Tsonga dorazil Berdycha tak jsem si říkal jakové mají štěstí švýcarští tenisoví fanoušci, že mají personu jako je Roger, kteremu mužou fandit a on malo kdy zklame.....dneska jsem Tomášovi fandil bylo krásne sledovat jak po svojem tak i po Tsongově podání dokázal přejít do útoku ale najednou se vždycky něco seklo a byla z toho nevynucena chyba...Tomáš bojuje, má na to fyzické parametry ale nejhorší to je s tou koncentraci ....jinak doufám že ve finále bude Roger opět koncertovat:)
Reagovat
smazaný uživatel
...kteremu mužou fandit a on malo kdy zklame..." !!! haha :-D

Milánku, ty máš asi hodně krátkou paměť. Kolik turnajů Rožér vyhrál před začátkem halové sezony? Kolik měsíců vyšel úplně naprázdno? Až do té Paříže se letos hrálo 8 masters turnajů a 4 grandslamy. Kolik jich vyhrál?
Reagovat
smazaný uživatel
tak to vsichni museli videt,ze mu nesli nohy,byl proste unavenej jako svii,porazila ho unava,nema fyzicku
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes to bohužel nešlo. Jo hrál odvážněji, na Tomášovi jako by ležela nějaká deka. Nebo únava z těch tříseťáků? Místy spíše bojoval sám se sebou. Skoro všechny ty krásné velké míče zahrál Jo a zasloužil si vyhrát. Fandil jsem Tomášovi, ale myslel jsem si, že to takhle dopadne. Ale i tak pěkné semi pro Toma.
A když už nám Jo-Wilfried vyřadil Tomáše tak by to měl zítra dokončit a vyhrát už konečně něco velkého, už by si to zasloužil, držím palec.
Reagovat
VlS
Souhlasím
Reagovat
Jersey
podle mě tomášovi bojovnost nechyběla a nohy ho tky poslouchaly,dělal jen zbytečně moc chyb,a tsonga využil taky svého servisu a větších zkušeností z velkých finálových podniků
Reagovat
rib
bylo smutné se dívat, jak si to Tomáš do velké míry prohrál sám - hodně chyb, bez bojovnosti, nohy vrostlé do země... Ach jo
Reagovat
Karlicka
dohrál včera v noci, za sebou samé tříseťáky. Stejně je to nejlepší výsledek za hodně let :-). Dík Tome
Reagovat
mac.hall
Ale to není nic nového. Obrovské množství zbytečných chych je pro jeho hru příznačné. Už tím , že se dostal do SF, překonal sám sebe.Ve finále by skutečně neměl co dělat.
Reagovat
smazaný uživatel
Takový kecy mám nejraději:-( Běž se bodnou, chytráku...
Reagovat
VlS
A proč si myslíš, že tady mc.hall ty kecy píše? Aby vyprovokoval lidi k reakcím. Nejlepši je na to prostě nereagovat.
Reagovat
smazaný uživatel
A čím vás jako provokuje? Výsledky letošního TM jsou sice z mého pohledu děsivé, ale aspoň to dnešní večerní utkání mě potěšilo. Mám snad kvůli vyšinutým vlastencům psát, že jsem fandil "našemu" Tomášovi?
Zarytí elegánovci taky v utkání Federer - Berdych najednou obrátí a začnou přát postup Berdychovi? Určitě ne! Nejste náhodou poněkud směšní?
Reagovat
smazaný uživatel
Co jako děláte? Vždyť to co napsal mac.hall je naprostá pravda.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist