Berdych v Rotterdamu vykročil za obhajobou titulu

10. 2. 2015, 21:11
Aktuality 97
ATP ROTTERDAM - S drobnými komplikacemi vykročil Tomáš Berdych za obhajobou titulu z halového turnaje v Rotterdamu. Český tenista v druhém setu zápasu s Němcem Tobiasem Kamke neudržel náskok dvou brejků, nakonec však zvítězil ve dvou setech a postoupil do druhého kola. O čtvrtfinále se utká ve čtvrtek buď s Italem Seppim, nebo s domácím Haasem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych se měl v prvním kole utkat s Polákem Jerzym Janowiczem, ten se však kvůli nemoci odhlásil a nahradil ho neúspěšný kvalifikant Tobias Kamke. Český tenista s o rok mladším Němcem prohrál před pěti lety první vzájemný duel v hale v Basileji, předloni v Dubaji mu však porážku oplatil a dnes v Rotterdamu ho porazil podruhé.

Berdych měl zápas v nizozemské hale dlouho pod kontrolou. V prvním setu odvrátil všechny tři brejkboly, předváděl aktivní hru a za stavu 6-1, 5-1 a 30-15 ho dělily pouhé dva míčky od vítězství. Pak však na chvíli ztratil koncentraci, 99. hráč světa Kamke předvedl několik skvělých prohozů a lobů a čtyřmi gamy v řadě vyrovnal na 5-5.

Další komplikace však třetí nasazený Berdych nedovolil. V posledních dvou gamech už prohrál jen jednu výměnu a zápas ukončil po vítězném forhendovém úderů po lajně čistou hrou při svém podání. Pod dohledem trenéra Daniho Vallverdua nakonec vyhrál 6-1 7-5 a připsal si desátou výhru v sezoně.

Devětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí soupeře přestřílel na winnery 31-9, ale také spáchal téměř dvojnásobek nevynucených chyb (31) než Kamke.



"Rozhodně to ode mě nebylo dokonalé první kolo. Ale asi je to tak lepší, protože když začnete téměř perfektně, tak pak nemáte prostor ke zlepšení. A po dnešku jsou rozhodně věci, které musím zlepšit," komentoval Berdych.

Zítra bude mít Berdych volný den, během něhož se dozví jméno svého příštího soupeře. O postup do čtvrtfinále se utká buď s domácím Robinem Haasem, nebo s Andreasem Seppim. S Italem, který na letošním Australian Open vyřadil Rogera Federera a v neděli si zahrál finále v Záhřebu, vede ve vzájemné bilanci 7-2. Naposledy ho porazil letos v Dauhá, v zemi tulipánů si s ním poradil v letech 2012 a 2014.

Sedmý hráč světa Berdych na podniku ATP 500 v Rotterdamu obhajuje loňský titul, kterých má na kontě - po posledním podzimním triumfu ve Stockholmu - celkem deset. Letos už si zahrál finále v Dauhá a semifinále na Australian Open.

Nepříliš přesvědčivě zahájil svůj premiérový start v Rotterdamu druhý nasazený Milos Raonic. Šestý hráč světa musel otáčet zápas s Rusem Andrejem Kuzněcovem, kterého udolal až po dvou hodinách 6-7 6-1 a 7-5.

"Bylo to o tom se po boji dostat dál," přiznal šestý hráč světa Raonic. "Ještě jsem neviděl rotterdamský přístav ani muzeum umění, takže jsem nemohl prohrát," dodal čtyřiadvacetiletý Kanaďan, jehož ve druhém kole čeká Rosolův přemožitel Ital Simone Bolelli.

Nejvýše nasazený Brit Andy Murray, který v Rotterdamu triumfoval před šesti lety, vstoupí do soutěže až ve středu duelem s Francouzem Nicolasem Mahutem.

| ATP 500 ROTTERDAM |
Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1,600.855 eur
úterní výsledky (10. 02. 2015)
• Dvouhra - 1. kolo •
Berdych (2-ČR) - Kamke (Něm.) 6-1 7-5
Raonic (2-Kan.) - Kuzněcov (Rus.) 6-7(5) 6-1 7-5
Simon (8-Fr.) - Sousa (Portug.) 5-7 6-3 6-2
Pospisil (Kan.) - Kohlschreiber (Něm.) 6-4 6-2
Chardy - Benneteau (oba Fr.) 3-3 skreč B.
Stachovskij (Ukr.) - Granollers (Šp.) 6-2 7-6(7)
• Čtyřhra - 1. kolo •
Begemann/Haase (Něm./Niz.) - Rosol/Thiem (ČR/Rak.) 7-6(8) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

97
Přidat komentář
gigin
jsem přemýšlel, co může dostat Génia z krize. Už jsem na to přišel. Jedině tato cérečka v Maresille. Loňský pohled - jas jasů...

https://pbs.twimg.com/media/B9j0uEWIcAETgUP.jpg:large
Reagovat
gigin
prosím tě pěkně...
Reagovat
gigin
RBA out.
Reagovat
tommr
škoda. Přál jsem si, aby ho vyřadil Tomáš ... :(
Reagovat
gigin
Co můžeš udělat dnes, neodkládej na ... však víš :)))
Reagovat
Mayo
škoda, že Andy nedal kanára Nicolasovi
Reagovat
Grigor_Murray
To jo, chtěl zesměšnit soupeře a zesměšnil sebe,závěr zápasu excelentní
Reagovat
Kozoroh
http://novakdjokovic.com/en/news/tennis/novak-nominated-for-laureus-world-sportsman-of-the-year-award/

Ale konkurence je těžká - Ronaldo, Hamilton, McIlroy, Marquez. Můj tip na vítěze je Hamilton.
Reagovat
George_Renel
Jeden herec vedle druhého....
Reagovat
tommr
McIlroy? Ten může kandidovat leda tak na největšího bl.ba ... :)
Reagovat
Cico93
:) Tak ale od rozchodu s Carolinou mu to padá náramne do tých jamiek.
Reagovat
Fandina
Přeji to golfistovi, je to sympaťák a umí!
Reagovat
Kozoroh
http://novakdjokovic.com/en/album/photo-of-the-week/f/photooftheweek83-2/
Reagovat
smazaný uživatel
No, nemám iluze, ale Mikuláš by mohl Andyho trochu potrápit. :)
Reagovat
smazaný uživatel
jako nechápu, Můra vede 5:0, sice nedopodával díky UE, ale snad ho to nemusí tak štvát ne? :) Mikuláš si kanára nezaslouží, mají krásné výměny u sítě.
Reagovat
smazaný uživatel
díky DF, sorry.
Reagovat
smazaný uživatel
Takhle aktivně měl hrát Mikuláš i předtím, wow, jedeme :)
Reagovat
tommr
už si někdy viděla Murrayho, aby se choval jako normální člověk? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já Můru moc nesleduju, protože ho nemusím, tak snad někdy byl normální ne? :D škoda, že Mikuláš nemá na víc, protože ty poslední gemy byly lahůdka, když hraje svoji aktivní hru u sítě, to je něco. Nevím, proč každý s Andym vždycky začne pinkat, je nějak očaruje nebo co :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ted match s Tomem. To bude teda. Doufam, ze Tom vyhraje ale take doufam, ze budes zdorovat lepe nez naposled zde v Rotterdamu...
Reagovat
smazaný uživatel
Opet otacel;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, v tom se vyziva. Jednou mi z nej rupnou zily...
Reagovat
tommr
škoda. Přál jsem si zápas Tomáše s Haasem, ale Haase je v poslední době strašnej tragéd ... :(
Reagovat
Kozoroh
Pokud chce Tomáš v Rotterdamu obhájit titul, musí porazit všechny soupeře, které potká.
Reagovat
tommr
no Seppiho snad ještě dá, ale pak už to začne bejt hustý. Na Tomášovu obhajobu bych nevsadil ani zlámanou grešli ... :)
Reagovat
janek_da
Letím do tipáče. "Tommrova zlámaná grešle" je tady. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych obhaji, a my vime kde je tajny zdroj, to jsou novinky >):-O
Reagovat
smazaný uživatel
Andreas na Tomase moc neumi ale kdo vi, na Fedexe neumel uz vubec a jak to na AO dopadlo... Ale nemyslim si, ze by proti Tomovi, s tim jak tedkon Tom hraje, mel nejakou vetsi sanci...
Reagovat
tommr
no mě spíš povzbuzuje k optimismu to jak ted hraje Seppi - proti tragickýmu Haasemu vůbec nepřesvědčil ... :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Nejvíc mě pobavil psychologický vývoj a komentář na NS v závěru druhého setu. Stav 4:0 - všeobecná pohoda, jazz. Berdych rozdává shovívavé úsměvy při soupeřově jestřábím oku, dandyovsky se klátí po kurtu a komentátor NS tvrdí, že je rozhodnuto a Kamke bojuje jen o to, aby ve druhém setu nedostal kanára. Valverdu se nudí a přemýšlí, co s načatým večerem.

5:1 a 30:15 - na kurtu stejná nálada, komentátor NS tvrdí, že Kamke je spokojen s tím, že neodchází s kanárem a že Berdycha dělí od hladkého vítězství dva míčky. Berdych stále stejně blazeovaný macho.

5:2 - komentátor stále tvrdí, že Kamke sice sebral Berdychovi podání a zápas o jednu hru prodloužil, ale teď už bude konec. Je to jen drobný pokles koncentrace, nejpozději v příštím gamu bude Kamke soupeři gratulovat u sítě. Berdychův úsměv sice už není tak široký, ale pořád z něj dýchá přesvědčení, že to má v paži. Vallverdu začíná nevěřícně koukat.

5:4 - komentátor tvrdí, že jsme všichni překvapení tím, jak Kamke zpřesnil hru a přestal dělat chyby. Berdych už se nesměje. Vallverdu si začal kousat nehty a Berdycha povzbuzuje "C'mon, Tomas".

5:5 - komentátor říká, že to je těžší, než jsme všichni čekali. Berdych se tváří dost nasupeně, Vallverdu vypadá viditelně nervózní. Naštěstí se Kamke v tomto gamu vrátí ke své nepřesné hře a Berdych pak zápas dopodává. K síti už opět kráčí jako macho. Vallverdu vypadá, že mu spadl kámen ze srdce.
Reagovat
Roger_Federer
Vallverdu spis vypadal na konci jako kdyz sezral kilo stoviku..asi si rikal.."boze k zemu jsem se to upsal, zlaty Andy a Amca."
Reagovat
janek_da
:D

Ano, tipy Matse a hodnocení hry komentátorů je pro důležitý, ne-li nejdůležitější prvek při sázení. Nejvíc asi na to doplatil Djoker v semi RG s Nadalem. Proti dvojité pochvale neměl šanci ("stačí dopodávat" a "daleko snadněji si drží servis")
Reagovat
smazaný uživatel
az na to, ze mi Tom neprisel jako "macho" tak souhlasim. Ten komentator NS tam kecal, jakoby o tenisu v zivote nic neslysel. A takovehle vypadky se cas od casu stanou i nejlepsim. Napr. Djoker v Rime zrovna proti Tomovi to ani pak nedokazal zastavit...
Reagovat
Stan_Borowitz
No, já jsem právě v těchhle chvílích docela rozuměl tomu, proč je relativně neoblíbený a lidi mu tak málo fandí. A to předesílám, že ho mám celkem rád, a kdybych mu nemusel povinně ze svého účtu za elektřinu přispívat na jeho podíl na fotovoltaickém megatunelu, tak bych proti němu vůbec nic neměl.

Já vím, že to tak asi nemyslí, ale v těch chvílích, o nichž píšu, působil děsně namachrovaně.
Reagovat
smazaný uživatel
Mno nevim, me zase prislo, ze se choval stejne jako proti Djokerovi v Pekingu. Jediny rozdil byl, ze tentokrat to byl Tom, kdo vedl velkym rozdilem. Proste si uvolnil atmosferu a moc se uz nesoustredil, stejne jako v Pekingu. Tak to prislo me...
Reagovat
Stan_Borowitz
Ten Peking jsem neviděl, ale úplně jinak působí takové chování u toho, kdo dostává na pekáč (jak by řekl dobrý přítel TP Barney), a u toho, kdo naopak na pekáč dává soupeři. Jak říkám, on to tak asi nemyslel, ale musel jsem uznat, že to na spoustu lidí takhle může působit.
Reagovat
George_Renel
Na mě tak tedy nepůsobil, naopak tam měl sympatická gesta k rozhodčin i soupeři. Nezapomeňme, že v momentě, kdy se Kamkemu dařilo měl také velkou dapvku štěstí.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc nechápu toto všeobecné "pohoršení". Jako ruku na srdce, za stavu 5:1 30:15, kord v zápase hráče TOP 10 proti nějakému Kamkemu by to řeklo devět z deseti komentátorů. :) Já jsem rád, že Nova Sport má kvalitní komentátory, kromě teda Havrilly.
Reagovat
Stan_Borowitz
teď fakt nevím, asi nemáš moc vysoké nároky. Taky při zápase Wawrinky s Hutou Galungem docela dlouho rozváděl komentátor teorii o tom, že "například Federer do Rotterdamu čas od času zajel, ale nikdy se mu jej nepodařilo vyhrát, dostal se nejdále do finále". Přitom - když už to jako komentátor tenisu neví - kamera několikrát zabírala panel s vítězi po obvodu haly, kde bylo uvedeno, že Federer vyhrál ročník 2012. A za stavu 5:2 ve třetím setu řekl další perlu. "Pro Hutu Galunga je tento game doslova životně důležitý, chce-li se udržet v zápase." Kdo by to byl řekl, že?
Reagovat
Grigor_Murray
Tak tentokrát výkon Berdi zaujal i mě,to už je co říct,vážně dobrý jednostranný match
Reagovat
George_Renel
Myslíte že bude Karolína na DIGISPORTU nebo mám žhavit počítač?
Reagovat
blixa
Tipoval bych ten počítač. Je to nějaký pidihaličce.
Reagovat
hatatytla
Thiem strašnej výkon, viděl jsem ho po delší době a nikam se neposunul, spíše naopak. Na rychlejších površích se nechytá, je sice mladý na progres má čas, ale nevim. Na svoje údery potřebuje čas, což mu umožnuje antuka, kde je daleko úspešnější. Absolutně u něj postrádám tzv. feel, abzorvovat sílu soupeře. To se moc naučit nedá. Tomu zabrání atakovat tu nejužší špičku, aspon podle mě.
Servis nic moc, beckhand do toho jenom práskne a čeká co se stane, ale je to aspon rána, jediný co má je forhand, ten je zato parádní.
Reagovat
George_Renel
Jestli ho nekazí ten Gulbis.
Ale vážneji, hraje opravdu špatně. Vloni párkrát zazářil a hned se o něm psalo jako o vycházející hvězdě. Zatím jí není a možná se bude brzy psát o zapadajícím talentu.
Reagovat
ipko
možno dnes prehral aj kvôli ruchu v aréne.. :) hlavne tí najmenší diváci nevedeli obsedieť.. v druhom sete, keď mal 6 breakballov v jednom game a ani jeden nevyužil, vyzeral poriadne nesústredene a rozčarovane..
Reagovat
George_Renel
Možná už přemýšlel co napíše do deníčku..;-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Koukám, že Sergej dělá užitečnou práci. Otevírá oči nekritickým obdivovatelům Čoriče, Thiema a dalších přeceňovaných hladých hráčů.
Reagovat
Stan_Borowitz
hladých = mladých + hladových. Kouzlo nechtěného...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ted koukam, ze doslovne proficel prvnim setem...
Reagovat
ipko
Sergei hraje parádne a postup si v pohode "pohlídá".. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, tohle si Stach asi nenecha uz vzit...
Reagovat
ipko
1.set trval iba 19 minút, to ma veľmi prekvapilo.. tiež som nečakal že Stachovskemu sedí takýto povrch, ale servis volej mu teda ide..
Reagovat
smazaný uživatel
Nez se clovek rozhledl, uz bylo po prvnim...
Jestli jde o styl serv + volej...jo patri urcite k tomu nej. co jeste na okruhu je...:)
Reagovat
ipko
najlepší je určite Roger.. :) ale aj Stacha svojím spôsobom obdivujem.. :D
Reagovat
r.Fever
Federer zrejme bude hrať inagurálny ročník v Istanbule, ATP 250 - týždeň pred Madridom.

Z čoho mi vychádza, že zrejme nebude hrať v Monte Carle a možno ani v Madride alebo Ríme. Ale tak, antuka ho už nepotrebuje :)
Reagovat
babolat.cz
já myslím, že 250 budou teď jeho vrcholem.
Reagovat
Pe3k
Vrcholem bude Wimbledon :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak určitě :-D
Reagovat
Stan_Borowitz
A myslíš, že taky začne sbírat kanáry jak na běžícím páse?
Reagovat
Roger_Federer
Rad bych te upozornil, ze to Rafa je 9 mesicu bez titulu.
Reagovat
babolat.cz
to je doba běžného těhotenství, těžko se to klube, ale bude to stát za to!
Reagovat
Roger_Federer
otec je Monaco??:)
Reagovat
VlS
Budou šesterčata?
Reagovat
Cico93
ano
RG
Madrid
Rim
Monte carlo
Barcelona
US Open.
:)
Reagovat
babolat.cz
proč ne wimbledon?
Reagovat
Cico93
máš pravdu.-)
Reagovat
Kozoroh
Vidím, že Rafovi nepřeješ titul z Miami ;-)
Reagovat
Cico93
to som len tak dal z rukáva 6 turnaje čo ma napadli.
Reagovat
Cico93
aké Masters Rafovi chýbajú?
Miami a Bercy?
Reagovat
Kozoroh
A Šanghaj. Ta však roku 2009 v kategorii Masters 1000 vystřídala Hamburk, který Nadal roku 07 vyhrál.
Reagovat
Cico93
a Novakovi Cnci?
Tam pozerám, že má vo finále 0:4. Aj keď tam je jeden skreč.
Reagovat
Kozoroh
Sice nevyhrál ani v Hamburku, ale v nástupnické Šanghaji ano (2x), tudíž mu Cinci jako jediné chybí k zkompletování Golden Mastersu.
Doufám, že jednou se Novakovi v Cinci zadaří a získá pohár :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavne aby uz konecne dal to RG. Byla by velka skoda, kdyby druhy nejlepsi antukar (a asi nejlepsi tenista) 21. stoleti nemel ani 1 GS z antuky...
Reagovat
Kozoroh
To je bez debat. Doufám, že letos to s RG konečně vyjde.
Reagovat
Cico93
Letos? Rafova La decima!
Reagovat
smazaný uživatel
sorry, myslel jsem od roku 2011 druhy nejlepsi antukar.
Reagovat
Cico93
8 mesicu
Reagovat
Cico93
je to dlho, ale dosť skreslená doba.
Reagovat
Kozoroh
http://www.tennis-arena.cz/chcete-rafu-fedexa-alebo-noleho-pripravte-si-milion-eur--5807cz/

Když mají dost finančních prostředků, proč by nemohli přilákat Rogera, ne?
Reagovat
Pe3k
Reagovat
EllNino
Ryan bojuje :)
Reagovat
gigin
\o/ \o/ \o/ Come on!!
Reagovat
tito
:-)))
Bohužel příští kolo Nishi, tam si případný brejk nevezme tak snadno zpátky. Ale co, no.
Reagovat
smazaný uživatel
divam se az ted na debla s Krajicekem, slusny, kluci carujou.. :-) Plazovy ohoz a lezernost Browna moc nezapada...
Reagovat
EllNino
foot fault na závěr ...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Bohuzel jsem nevidel;) Vidim, dle vysledku, ze se zadarilo;)
Reagovat
Chrenda
No to co předváděl Tomáš od stavu 5:2 ve druhém setu. to moc nadějí na obhajobu titulu nedává. Takových hloupých a zbytečných chyb v tak krátkém čase se jen tak nevidí. Proti trochu silnějšímu soupeři by se se zlou potázal.
Reagovat
smazaný uživatel
A co to, co předváděl do stavu 5:2? ;)
Reagovat
Chrenda
Jo to mbylo bezva, ale kdyby takhle začal kolabovat s lepším soupeřem, tak by taky mohl rychle skončit.
Reagovat
smazaný uživatel
No to jistě. Ale kdyby jsou jen kdyby.
Reagovat
Chrenda
No ale že hrál na konci špatně nebylo žádné kdyby. V příštím kole už nebude Kamke. Já mu tu obhajobu přeji, ale s takovýmhle výkonem na to nemá nárok. Bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
To se přece stává i těm nejlepším, že na konci zápasu ztratí koncentraci. Ale nebudu ti nic vyvracet. Za mě to byl velmi dobrý výkon se zaváháním na konci.
Reagovat
VlS
Mám stejnej názor, holt si myslel že už to je a na chvíli povolil. Kamke umí potrápit, akorát jen někdy. Je to bohém, kdyby byl schopnej svůj dobrej tenis hrát konzistentněji, byl by někde jinde. Ten jeho lob třeba byl lahůdkovej.
Reagovat
Stan_Borowitz
Mně to připomnělo první set zápasu s Andym na AO, akorát že tam měl proti sobě právě toho lepšího soupeře a jak to dopadlo, všichni víme.
Reagovat
smazaný uživatel
- Tomáš navázal na předešlé kvalitní výkony
- Dani byl dneska v hledišti sám, takže se bavil lovením čehosi z oka
- Kamke je celkem sympatický borec
Reagovat
kada.tom
Pěknej "mač" :-) Do stavu 6-1 5-1 super výkon, pak trochu zakolísání, ale tak nechce, aby diváci byli zklamaní, tak to trochu prodloužil, nevadí - minimálně se dostal do trošku ošemetnější pozice a musel se z ní vyhrabat, takže dobrý, když si tím prošel dneska než třeba jindy v dalších fázích turnaje :-)

Já myslím, že dobrý start do turnaje :-)
Reagovat
Fandina
super. Ke konci druhého setu to zaskřípalo, ale dva poslední game zase výborně. Hezky se mi na něj dívalo. Gratulka a jen tak dál. Berďo pojď!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist