Berdych vyrazil do Londýna. Se čtyřlístkem pro štěstí

15. 11. 2011, 12:47
Aktuality 32
S přáním začít výhrou v úvodním duelu a postoupit ze skupiny míří dnes Tomáš Berdych do Londýna, kde ho čeká Turnaj mistrů. Sedmý hráč světa se před odletem netajil tím, že je na rozdíl od loňska v mnohem lepší psychické kondici. Navzdory náročné sezoně má i v jejím závěru chuť a sílu.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Pokud by se mi podařilo uhrát dobrý výsledek, tak by to bylo ještě něco navíc. Cítím se hlavně na první zápas. Nikdy ale utkání dále dopředu nepředbíhám a neřeším, kam až se mám dostat. Krásné by bylo dát něco navíc," uvedl Berdych na setkání s novináři v Prostějově, kde po turnaji v Paříži dva dny odpočíval a trénoval.

Na cestu do Londýna si přibalil čtyřlístek pro štěstí, který mu předal šéf České sportovní a prostějovského klubu Miroslav Černošek. "Jsem pověrčivý, mám své rituály, nějaké předměty si vozím s sebou. Jsou to drobnosti, Nyní k nim přibude další. Nechám si však pro sebe, co vozím," odpověděl Berdych na otázku, jak se čtyřlístkem naloží.

Rituály před zápasy podle jeho slov souvisejí s úspěchy. Pokud při turnaji s nějakým začne a daří se mu, tak se k němu vrací.

Cítím se lépe než loni, tvrdí Berdych
Do Londýna letí Tomáš Berdych s dobrou náladou. A také s vidinou konce náročné sezony. "V porovnání s loňskem, kdy se mi v závěru nedařilo, se cítím na dvorci mnohem lépe," konstatoval nejlepší současný český tenista.

Zkušenosti mu pomohly při tvorbě letošního programu. Podařilo se mu termínový kalendář rozložit, našel výhodnější čas na odpočinek, který střídal s kvalitní přípravou. Přenesl se také přes drobné nezdary, i květnovou prohru na French Open s domácím tenistou Robertem hned v prvním kole rychle překonal.

"Loni mi chyběl vrchol v podobě turnajového vítězství. Měl jsem hodně těsných proher. Jedna věc je dostat se do první desítky, jiná toto postavení uhájit. Letos se mi podařilo ve druhé polovině sezony přidat vítězství v turnaji v Pekingu. Mám další sezonu, kdy jsem v první desítce a budu hrát v Turnaji mistrů," ohlédl se Berdych za dosavadním průběhem roku.

Zároveň ocenil skvělé letošní výsledky Petry Kvitové, na niž se nyní upírá největší pozornost českých tenisových fanoušků. "V této pozici jsem byl i já. Nevidím problém v tom, že tuto roli Petra převzala. Pere se s ní hodně statečně," uvedl Berdych.

Přiznává, že se nyní dostal částečně do stínu Kvitové, ale výhodu naopak vidí v tom, že dostal větší chuť a prostor na svůj tenis. "Je jenom dobře, že se pohybuje na takových místech ve špičce světového žebříčku více českých tenistů," řekl Berdych, který nehledá motivaci v tom, že by se díval na výsledky někoho jiného. "Mám svůj cíl a vlastní program. Sledovat někoho jiného a okolí by nebylo správné. Samozřejmě vím, jak se Petře daří. Ale já se soustředím na svůj rytmus," vysvětlil český tenista.

Netypické světlo vadit nebude
O svém programu v Londýně má v hrubých rysech jasno. Ve čtvrtek jej čeká galavečer s představováním jednotlivých hráčů. V pátek dopoledne je vyhrazen prostor médiím, ve zbytku času bude trénovat a odpočívat. A ladit formu podle toho, zda bude hrát v neděli, nebo až v pondělí.

Hala v Londýně je podle něho ve srovnáni s dějišti jiných turnajů trochu odlišná. "Osvětlení a prostředí je trošku jiné než na ostatních turnajích. Většina hráčů považuje osvětlení za zvláštní a přirovnává je k boxerskému ringu. Problém s tím však z předcházejících pobytů nemám. Zvykl jsem si na změnu poměrně rychle. Rozhodně mě osvětlení při předcházejících pobytech nerozptylovalo. A předpokládám, že i další tenisté přijedou s předstihem a zvyknou si," tvrdí Berdych.

Londýn bude příští rok v létě také dějištěm olympijských her. Ovšem tak daleko ještě česká jednička nehledí a nyní o olympiádě nepřemýšlí. "Beru tenis krok za krokem. Před olympiádou bude ještě spousta dalších akcí a turnajů. Určitě však mohu už nyní říci, že pro tenisty bude ve Wimbledonu nejhezčí olympiáda v historii," řekl Berdych.

Berdych se Turnaje mistrů zúčastní podruhé za sebou. Loni ze tří zápasů jednou vyhrál, porazil Američana Andyho Roddicka, ze skupiny ale nepostoupil.

Postoupit ze skupiny do semifinále se z českých tenistů podařilo v historii pouze Ivanu Lendlovi, pětinásobnému vítězi Turnaje mistrů (1982-1983, 1985-1987). V semifinále Lendl vypadl při své poslední účasti na Masters v roce 1991.

Ve skupině skončily naděje Jiřího Nováka v roce 2002, Petra Kordy o deset let dříve i Karla Nováčka (1991). Tomáš Šmíd hrával ještě v době klasického pavouku a nejdále postoupil do čtvrtfinále v roce 1984. Turnaj mistrů si v roce 2008 zahrál z pozice náhradníka rovněž Radek Štěpánek, ale dvakrát ve skupině prohrál.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dnes má narozeniny Fernando VERDASCO. Přeji tomuto levorukému španělovi všechno nejlepší a hodně úspěchů v jeho tenisové kariéře a v jeho životě a hlavně hodně zdraví... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
v nedělu bude hraát fish-federer,tsonga-nadal
Reagovat
Vojtaakk
Kde si našel kdo kdy hraje?
Resp. kdo hraje ve čtvrtek a v pátek? ví se to???!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Pre Rafu zrejme najhorší súper na prvý zápas..Tsonga bude veľmi motivovaný, nabudený, prvé zápasy sú aj "slabší" tenisti vždy plní elánu...Whatever, je to detail, snáď nerozhodne o postupujúcich...
Reagovat
smazaný uživatel
není to jeste jisté kdo kdy bude hrát bylo to předčasné
Reagovat
krbik13
Kto bude hrať v nedeľu ? Skupina A alebo B ?
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Nadal má zas z prdele kliku, dostane Federera, který je z něj na prášky už po losu a Fishe, který je z té osmičky v téhle části jednoznačně nejslabší. Tak třeba doufat ve výkony Tsongy.

Druhá skupina sakra obtížná, pro Murrayho jsem si přál Djokoviče a Ferrera, ale bojím se Berdycha. Je se ale na co těšit. A můj tip na fináovou dvojici? Murray-Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
mýlíš se,fish jde do semifinále s finálovou dvojící s tebou souhlasím,ale s tím,že fish je nejslabší ne.
Reagovat
a.magerova
Skupiny podle postavení v žebříčku, na sudé a liché :-))
Reagovat
Pe3k
Nadal má na los štěstí téměř vždy, ale Federer s ním na TM ještě neprohrál, takže uvidíme. Černý kůň je určitě Tsonga (:D) a vítěze si ani netroufnu tipovat. Snad Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Pojďme to řešit vedle. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo je teda slabší než Fish z té osmičky mi řekni? Fish není doma na svém nejlepším pvorchu, v O2 je povrch pomalejší než na amerických betonech. Opravdu nevidím slabšího hráče mezi těmi účastníky. Ferrer je komplexnější hráč, Berdych s Tsongou jsou agresivnější a mají lepší formu, o první čtyřce se netřeba bavit.
Reagovat
Matti
byl by to menší zázrak, kdyby petřík nebrečel, že Rafa má skoro vždycky dobrý los.
Reagovat
smazaný uživatel
můj tip na skupiny je:federer,nadal,fish,tsonga
a druhá bude:djokovič,murray,ferrer,berdych
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič, Murray, Ferrer, Berdych- druhá skupina Nadal, Federer, Tsonga, Fish
Reagovat
krbik13
tak toto bude hodne zaujímavý turnaj majstrov,repríza finále už v skupine...
Reagovat
smazaný uživatel
Podotýkám, že přesně toto složení si přál Tomáš.
Reagovat
smazaný uživatel
sem to říkal
Reagovat
a.magerova
vizionáři
Reagovat
a.magerova
No a teď ještě předpovězte finálovou dvojku.
Reagovat
smazaný uživatel
finále bude:federer-murray
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v A skupině si fakt netroufnu, vzhledem k potížím Djokoviče. V B je to asi víceméně dané, ža Nadal a Federer.
Reagovat
a.magerova
Doufám, že Ti tip vyjde !!!
Reagovat
smazaný uživatel
semifinálové dvojice:berdych-federer fish-murray
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by chcel byť niekto maximálne spravodlivý rozdelí skupiny presne do takéhoto zloženia..Ťažko predpokladať, ktorá je vo všeobecnosti ťažšia..O niečo zaujímavejšia bude zrejme Berdychova skupina..Ten môže postúpiť, no kľudne nemusí vyhrať zápas..Osobne však neverím Djokovičovým zdravotným problémom a som si istý, že bude pôsobiť iným dojmom, než posledné týždne..Veľmi ťažko sa predvída, v akej forme príde Rafa..Jeho úspech bude zrejme záležať od servisu a returnu, vzhľadom na zloženie jeho skupiny..Dôležité bude taktiež poradie zápasov, ešte nabudeného Tsongu by som v zápase č. 1 nechcel...Čo sa týka celkových ambícií, posledné turnaje nútia povedať meno Murray, no osobne si myslím, že nevyhrá..Nezvládne viac ťažkých zápasov za sebou, raz sa potkne..Turnaj bude zaujímavý, neexistuje jednoznačný favorit..
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám také že tip vyjde Rafa to snad zvladne
Reagovat
smazaný uživatel
"Turnaj bude zaujímavý, neexistuje jednoznačný favorit.."

Nikoli.
V případě startu Rogera Federera jest favorit turnaje vždy dán. :D
Reagovat
smazaný uživatel
můj tip na vítěze (pokud se vyléčí) je mardy
Reagovat
spaniel
To ani kdyby to byl turnaj pro 5 až 13 hráče světa...
Reagovat
smazaný uživatel
však uvidíme
Reagovat
Pe3k
Nechci ti brát wind z plachet, ale Fish má nejmenší šanci ze všech. Je to sympaťák, bohužel to ale na vízězství stačit nebude :)
Reagovat
smazaný uživatel
tomáš má chut přeji mu úspěch
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist