Berdych zažil lepší období, ale snaží se držet zvolené cesty

31. 5. 2017, 11:31
Aktuality 11
Tenista Tomáš Berdych přijel na grandslamový turnaj French Open do Paříže po ne zcela přesvědčivých výsledcích. Jednatřicetiletý dlouhodobě nejlepší český hráč sice minulý týden postoupil do finále v Lyonu, čímž si zvedl náladu, ale na druhou stranu letos po více než šesti letech vypadl ze světové desítky.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Zažil jsem lepší období. Nebyl to ideální čas," přitakal držitel 13 titulů, který si výhrou v prvním kole na Roland Garros vylepšil bilanci a po pěti měsících sezony má 23 výher a deset porážek.

"Byl jsem zvyklý na něco jiného, ale tak to nebude pořád. To si musím zasloužit, vybojovat, uhrát," řekl novinářům dvojnásobný vítěz Davis Cupu.

Doufá, že má před sebou ještě lepší časy. "Nejdůležitější je, že se mi daří být pořád fit, abych mohl sezonu absolvovat celou," řekl Berdych. "Její druhá půlka bude klíčová, tu jsem odehrál loni hodně špatně. V ní můžu letos získat," dodal s tím, že loni nehrál kvůli nemoci US Open a pak několikrát vypadl už v 1. kole.

Poté angažoval superkouče a Chorvat Goran Ivaniševič po něm chce, aby přidal na agresivitě. A právě změny se můžou na jeho hře zprvu projevit i negativně. "Může být," přikývl Berdych.

"Ale aspoň se něco děje, pořád se snažím vyvíjet. Lepší než jen přihlížet, že se tam derou noví kluci, ani nereagovat a jen čekat na konec. To není cesta. Já si zvolil jinou," řekl finalista Wimbledonu z roku 2010.

Těší ho, že zlepšuje servis. Ten mu bývalý král es Ivaniševič upravil. "Není nic jednoduchého ho předělávat," řekl Berdych, předloni čtvrtý hráč světa. Upozornil, že nechce házet vinu za horší výsledky na změny.

"Musím přijít na kurt a odvést co nejlepší výkon a to se mi taky párkrát nepovedlo. Za to si můžu sám, ne trenér," řekl.

Náznak nového směru své cesty ukázal v Miami. Na Floridě odehrál v březnu výborný duel s Rogerem Federerem, Švýcara tlačil a prohrál ze dvou mečbolů.

"Tak by to mělo vypadat. Na jednu stranu je to dost riskantní pojetí hry, takže se zápas ne vždycky povede. Na druhou stranu bojuju i sám se sebou. Čím jste starší, tím jste opatrnější. Potřebuji si vsugerovat, že mám hrát jinak," konstatoval Berdych.

Teoreticky by Berdych mohl stejně jako vítěz 18 grandslamů Federer sezony více kouskovat. Dávat si pauzy a hrát jen důležité turnaje. "Není moc lidí na světě, co si můžou dovolit co on. Vynechal půl roku a přijel a vyhrál grandslam, to je mimo tuhle planetu," připomněl Berdych letošní Federerův triumf na Australian Open.

Federer pak vyhrál Indian Wells i Miami a antukovou sezonu vynechal. "On na to věk má, je to ideální program, ale takhle to u nás u všech nefunguje. Nevím, jestli se v jeho letech budu pohybovat, abych si takové věci mohl dovolit, nebo vůbec, abych tady mohl sedět. Uvidíme," uzavřel Berdych.

ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

11
Přidat komentář
Kytka
To už mně přijde jako řeč na konec kariéry. Ale hlavně, že se snaží pořád se sebou něco dělat. Změna servisu v jeho věku chtěla odvahu. Tak snad ještě pár pěkných zápasů s ním zažijeme.
Reagovat
svetova.dvojka
No Tomáš ustoupil od svého arogantního a povýšeného chování, už nemluví o tom, jak chce vyhrávat grandslamy apod... a najednou se výsledky dostavují...
Reagovat
smazaný uživatel
Jen ať pracuje třeba to donese ovoce je důležité že ví za čím jde a zápas s Federerem ho přesvědčil tam měl král na mále!
Reagovat
Kytka
To měl. Sám Roger byl překvapený, že to Tom nedorazil.
Reagovat
fujtajblick
mi připadá věkem smířlivější a pokornější k životu.. I když ho spousta lidí kritizuje, tak já mám němu jen málo výhrad. Je narozen ve znamení panny. Pokud by mu alespoň něco z charakteristik panny bylo dáno do vínku, tak je to člověk obdařen pečlivostí, smyslem pro detail a velmi pracovitý. Má sklon k perfekcionismu a k věcem se staví kriticky. Chce být ve všem nejlepší. Na druhé straně když má nějaký problém, drží ho v sobě a není pro něj snadné mluvit o tom, co ho trápí. Své pocity projevuje opatrně.
A to je přesně Berďa. Když se cítí poškozen, tak se s tím nedokáže smířit. Protože to nedokáže hodit za hlavu, tak ho to kolikrát i zničí. Jsem ráda, že mohu alespoň nějakému Čechovi fandit. A navíc patří k hezounům :-).
Reagovat
Herbert_Hoover
To sedí i na mě a to jsem býk..a tak to s těmi horoskopy prosím pěkně je! :))
Reagovat
Stan_Borowitz
Na mně taky a jsem štír. A hezoun k tomu!
Reagovat
fujtajblick
že jste oba tyto shodné charakteristiky nepřetavili do vrcholové úrovně tenisu. Bylo více objektů k fandění :-)
Reagovat
Lunej..
No, popravde pro me clanek o nicem, tak sem hodim svuj koment, ze mam radost, ze Steve ma 1. set, David taky,slusne jede no a Tomovi drzim palce.
Reagovat
Fandina
Článek o ničem? Naopak, konečně se Berďa zase rozpovídal.
Reagovat
Lunej..
Slysela jsem s nim rozhovor nazivo a osobne si myslim, ze si tam novinari dost vet dosadi sami. Ja radeji vidim Toma na kurtu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist