Berdychovi se nelíbí tresty za prostoje mezi výměnami

12. 1. 2013, 14:00
Aktuality 38
Českému tenistovi Tomáši Berdychovi se nelíbí, že rozhodčí začali v nové sezoně postihovat hráče za překročení povoleného časového limitu při podání. Světová jednička Novak Djokovič naopak s postojem sudích souhlasí, přestože patří k tenistům, kteří si mezi výměnami dávají na čas.
ATP

"Je kolem toho hodně otazníků a nevidím jediný důvod, abychom takové pravidlo měli," citovala agentura AP Berdycha, který na přísnější posuzování doplatil postihem na turnaji v Čennaí. "Ve vedru je nemožné to dodržet. Například v Čennaí se kvůli dusnu musíte po každé výměně utřít," dodal.

Šestý hráč světa se také obává, že striktním dodržováním limitu, který činí 25 sekund a na grandslamech 20, přijde tenis o velké zápasy, jako bylo například finále loňského Australian Open mezi Djokovičem a Rafaelem Nadalem. Nejdelší grandslamové finále v historii tehdy trvalo pět hodin a 53 minut. "Tenisu to nijak nepomůže. Přijdeme o šanci vidět takové zápasy, jaký předvedli Djoko a Rafa," prohlásil Berdych.

Naopak Djokovič, který stejně jako Nadal pravidelně povolený limit překračuje, prý nemá s trestáním problém. "Tak to prostě je a nemůžu se na nic vymlouvat, když dvacet vteřin překročím. Taková jsou pravidla a já je respektuji," uvedl srbský tenista.

Zastáncem přísnějšího postoje je také bývalý australský tenista a vítěz Wimbledonu Pat Cash. "Sice se nám všem líbí, když Novak před podáním dribluje s míčkem, ale jako fanoušci chceme také vidět nějaký tenis," prohlásil.

Pravidlo o časovém limitu je v tenise již delší dobu, teprve v novém roce ho ale rozhodčí na pokyn ATP začali přísněji dodržovat. Například jen na turnajích v Dauhá udělil sudí celkem 36 varování a trestných fiftýnů.

"Zatím jsou za námi jen dva týdny a změna samozřejmě potřebuje nějaký čas, aby si hráči zvykli. Když před čtyřiceti lety zavedli tie-break, také z toho byla velká kontroverze a například Rod Laver ho nesnášel. Ale podívejte se teď..." řekl prezident ATP Brad Drewett, který se chce v nejbližší době sejít s hráči a změnu s nimi probrat. "Už nějaké ohlasy mám, ale vždycky je dobré se o tom bavit přímo," uvedl.

ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
smazaný uživatel
To je v pořádku že má Berdych výhrady a řekne si svůj názor. Nejvetsi problem spis vidim v tom nesmyslnym driblingu pred servisem. Jednak to zdrzuje a nekteri toho vylozene zneuzivaj. Specialistou je Djokovic.
Reagovat
smazaný uživatel
Konecne. Hlavne u Nadala byly pauzy neskutecne dlouhe. Pri velkem vedru mohou hracum prinest rucnik po kazde vymene sberaci a zase ho rychle odnest. Hraci si pro rucnik prece nemusi chodit a zamerne zdrzovat, kdyz jim po vymene dochazi sily...
Reagovat
patriks
jaký to má důvod trestat za překročení 20 sec limitu ? Měli by se spíš zamyslet nad tím, jestli je nutné hrát na grandslamech na 3 vítězné sety a proč není v závěrečném setu tiebreak ? To extrémně protahuje zápasy. Zápas na 5 hodin není výjimou a kdo na to má čas to sledovat ?
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba ten, že loňské finále AO se právě kvůli prostojům protáhlo skoro o hodinu..
Reagovat
marika
Jsem zvědavá jak se to bude dodržovat na AO a zda jim za to budou dávat postihy, sama tomu moc nevěřím.
Reagovat
letityfanousek
Vedro bylo i kdysi dávno v minulém století (80 léta), kdy se hráči utírali až na lavičce a ne jak teď po každým balonu. Teď si vzpomínám (1-2 roky zpět)jsem viděl P.Amritraje jak si chodil pro ručník po zkaženém servisu soupeře. Je to spíš nacvičený zlozvyk, nebo strategie jak vytočit soupeře a k tomu patří třeba i hýkání tenistek, to taky dříve nebylo, ale to už je jiné téma. Jo ty hvězdy na tom servisu hlídejte, ať hrajou tenis.
Reagovat
marika
Třeba se v 80.letech potili jinak než teď :D
Bez ručníků to jde, tady jsem si nevšimla, že by ho potřebovali, nevidím ho ani na lavičce http://www.youtube.com/watch?v=ujKBPaoKW60
Reagovat
smazaný uživatel
Potili se asi úplně stejně, ale tenis od té doby prodělal dost velký progres, fyzicky je náročnější, myslím, že dodržování limitu a pokutování je dost na hraně..ten, kdo se víc potí, musí se častěji utírat, má jako smůlu? :-O
Reagovat
smazaný uživatel
Aj tak sa to nebude striktne dodržiavať, nie je to proste možné..+ Som rád, že Tomáš má vkus ;)
Reagovat
smazaný uživatel
..." řekl prezident ATP Brad Drewett, který se chce v nejbližší době sejít s hráči a změnu s nimi probrat. "Už nějaké ohlasy mám, ale vždycky je dobré se o tom bavit přímo," uvedl.

Tak by to mělo správně být. To pravidlo vítám a hlavně jeho dodržování!
Reagovat
Alois_Mlok
Myslím, že pan Zraněný bude mít s tímhle pravidlem problém vůbec dohrát nějaký zápas. Už vidím jeho kyselý ksichty po varování...
Reagovat
carolyn
třeba už začal doma trénovat, aby byl rychlejší :-))
Reagovat
Fandina
Tak to by mě zajímalo, proč se Tomáš k tomu vyjadřoval. Ale asi měl tu potřebu ... úsměv
Reagovat
carolyn
asi proto, že se ho to týkalo:
....který na přísnější posuzování doplatil postihem na turnaji v Čennaí
Reagovat
Fandina
Tak tomu už rozumím. To jsem nevěděla. Pokud vím, tak on podává celkem rychle, bez prodlení, ale faktem je, že se hodně potí a utírá, tak to ani nevnímám, že to zabere nějaký čas a vidím jen to další podání, na rozdíl od jiných u kterých mám pocit, že dlouho otálí s podáním ... úsměv
Reagovat
Fandina
Dodatek ... psala jsem, že někdo otálí s podáním, ale ve smyslu, každý má jiný stal hry a někdo se potřebuje víc soustředit, připravit a to jsem si u Tomáše nevšimla, nicméně pokud je tam nějaký limit tak je potřeba se naučit přizpůsobit, ať se třeba soustřeďuji, připravuji nebo utírám, nebo nevím co ... úsměv
Reagovat
spaniel
At daji do rozku turbinu, hrac pujde pro micky, zastavi a FUUU, poradny ofuk a je suchy i s trikem. A ty ucesy potom, byla by i zabava.
Reagovat
carolyn
spaniel, poslední dny tady perlíš :-DD
Reagovat
Bob
zabralo Rafovi a Nolemu ve finále AO 2012 přestávky mezi podáním. Takže tohle pravidlo má smysl.
Reagovat
dadaft
cítím v tom i tlak sportovních televizí a celkem je chápu. tenis je nádherný sport, ale bohužel zápasy mohou trvat v podstatě od 50 minut po šest hodin.
dej pak dohromady nějaký program, něco si naplánuj...
Reagovat
dadaft
to nemluvím o pauzách kvůli počasí.
Reagovat
Roger4EVER
Všimněte si, že Berdychovi se vždycky něco nelíbí..
Reagovat
smazaný uživatel
jeden z důvodu proč ho nemám rád :D
Reagovat
carolyn
to už se tu řešilo nesčetněkrát - debata ale nikam nevedla, pak přijdou ti co mu fandí a vlastně řeknou že on má pravdu
Reagovat
smazaný uživatel
:P Berdych? Pravda? hahaha
Reagovat
Mayo
súhlas s vami o Berďovi :D
Reagovat
Fandina
Já Berdovi fandím a mám ho ráda. Tome pojď pojď pojď!
Reagovat
Roger4EVER
Všimněte si, že Berdychovi se vždycky něco nelíbí..
Reagovat
tommr
ale můžou bejt problémy s jeho uplatnováním. Pokud se nezavede nějaká nezávislá elektronická časomíra se signalizací překročení času tak se tím jen dává rozhodčím další prostředek na ovlivnování zápasu ...
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych zase trošku ujel. Tohle je naopak výborný krok, především trojka Djokovič, Nadal, Murray si dává na čas, utírá se neustále. Pak to tak dopadá, že jsou zápasy delší. Od čeho pak mají hráči potítka, na parádu?
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, potítka...uznávám, že mně vždycky přišla spíš na parádu...:-))
Ale tak proč ne, hráči si prostě budou muset zvyknout...a striktní pravidlo je určitě potřeba, aby se s tím konečně něco udělalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Ono by se stačili i utřít, kdyby tři dny nevybírali míčky jako Troicki třeba.
Reagovat
carolyn
Tak at nevybíraj míčky, dostanou dva a je to
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, tak.
Reagovat
carolyn
No, mě ještě napadlo, že aby se zas někdo neohradil tím, že už to mají tak zažité, tak aby se to týkalo novější generace hráčů, aby je to nerozhodilo, jako to je u holek a jejich ječení.
Pravidla jsou pravidla, ale holkám to zatím taky nějak prošlo
Reagovat
skott
a nejen potítka, můžou si klidně otírat čumák do trička jako Baggy:-)
Reagovat
carolyn
Takže jsem jim tu všichni určili nová pravidla: neotírat do ručníků, nevybírat míčky a je to :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Je to super, taky nestojím o zbytečný protahování:-)
A Nole s tím podle mě problém mít nebude, svoje driblování před podáním už dost omezil...
Ale Tomáš má zas pravdu s tím vedrem a ručníkem:-/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist