Berdychovu krizi prohloubila další nečekaná prohra. Přesto je Londýn na dosah

3. 11. 2010, 16:54
Aktuality 33
ATP BASILEJ - Jakoby se Tomáš Berdych do Londýna ani nechtěl dostat. Česká jednička, jež je blízko postupu na Turnaj mistrů, v Basileji nestačila ani na 72. hráče světa Kamkeho a prohrála už 9. z posledních jedenácti zápasů. Uspěl alespoň Radek Štěpánek, který si poradil s Holanďanem De Bakkerem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych byl v semifinále French Open a finále Wimbledonu. Po úspěšné první polovině sezony ho o Turnaj mistrů mohlo připravit snad jen zranění. A nebo totální pokles formy.

Bohužel pro českého hráče se plní druhý scénář se špatným dějem. Pětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí v srpnu neproměnil tři mečboly proti Federerovi a od té doby má na kontě pouhé tři výhry ze 13 zápasů. 

Dnes vstoupil do halového turnaje v Basileji proti Němci Tobiasi Kamkemu, který ani nezvládl kvalifikaci. Prohrál v ní s Janem Hájkem, ale do hlavní soutěže se dostal jako 'lucky loser'. Ovšem Berdych si nedokázal zvednout sebevědomí ani proti 72. hráči světa, s nímž si nevypracoval jediný brejkbol a prohrál hladce 4-6 1-6.

Středa v Basileji:

Roddick se uzdravil. V Basileji se do boje o Londýn vrátil výhrou

Berdych působil na kurtu bezradně. Snažil se měnit rytmus hry přechody na síť, ale ani tam nebyl úspěšný. Víkendová výhra v exhibici proti Söderlingovi tak jeho sebevědomí nijak nepomohla.

Přesto má šestý hráč světa k postupu na Turnaj mistrů velmi blízko. Z jeho náskoku na nepostupovou příčku totiž žádný ze soupeřů příliš neukrojí: Verdasco ve Valencii vypadl už ve druhém kole, Južnyj kvůli zdravotním problémům ve Španělsku nehraje vůbec. 

Nikdo další už Berdycha o Londýn připravit nemůže, protože tento týden nehraje ani Melzer a Tsonga letos dohrál. Vše má tedy český tenista ve svých rukách, ale i kdyby příští týden v Paříži vypadl hned v úvodu, je pravděpodobné, že si postup udrží. O Turnaj mistrů by přišel jen v případě, že Verdasco postoupí do finále, nebo podnik série Masters vyhraje Južnyj.

Berdych: Přerostlo mi to přes hlavu
"To nejhorší je, že nemám prostě čistou hlavu na tenis. Nedokážu na kurtu mít radost a nedokážu hrát, co chci a umím," řekl Berdych po prohře Radiožurnálu, že pořád kolem sebe slyší o Turnaji mistrů a nedokáže se soustředit. "Mám hlavu zapláclou touhle jedinou věcí, leží mi to v ní a to není dobře. Nejdůležitější pro příští týden bude zkusit to odbourat, odmazat, abych šel do toho," dodal Berdych. 

"Je to nová situace, asi mi trochu přerostla přes hlavu, ale co se dá dělat," řekl Berdych. "Musím to nechat a hrát tenis, proč ho hraju. Člověk nesmí myslet na to, co bude. Když jsem hrál dobře, tak jsem se soustředil na jediný balon a neřešil, co mě čeká. To mi bohužel v poslední době zaměstnává hlavu a dneska tenis bez čisté hlavy hrát nejde. To je největší problém." 

"Teď se nedaří, to je špatně, ale člověk musí zase přijít zkusit udělat vše, aby se to změnilo a otočilo se to na správnou stranu. Sezona pořád ještě může skončit hezky," doufal Berdych. "Musím to vidět pozitivně, udělat si radost a neřešit věci kolem."

Druhý český tenista dnes ve Švýcarsku uspěl. Radek Štěpánek loni v Basileji debutoval a prohrál až v semifinálové bitvě s pozdějším šampionem Dokovičem. Také letošní ročník zahájil úspěšným vystoupením, když porazil 6-3 7-6 Nizozemce Thiema de Bakkera.

Český hráč v úvodním setu dvakrát sebral soupeři servis, a i když o něj sám jednou přišel, stačilo mu to k zisku sady. Ve druhém dějství musel dotahovat náskok soupeře, ale ztrátu brejku smazal a dotáhl sadu do zkrácené hry. Tu díky třem míčkům za sebou v koncovce vyhrál 7-5.

Ve druhém kole se poprvé v kariéře utká s Kolumbijcem Santiagem Giraldem.

- ATP 500 BASILEJ (Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1.755.000 eur) -
středeční výsledky (03. 11. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - De Bakker (Niz.) 6-3 7-6(5)
Kamke (Něm.) - Berdych (3-ČR) 6-4 6-1 
Roddick (4-USA) - Querrey (USA) 7-5 7-6(6)
Nieminen (Fin.) - Brands (Něm.) 6-3 6-2
Mathieu (Fr.) - Mayer (Něm.) 6-3 6-3

Dvouhra - 2. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Tipsarevič (Srb.) 6-3 6-4
Haase (Niz.) - Isner (8-USA) 6-2 6-7(5) 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ač mám Toma rád, v tuto chvíli na turnaji mistrů nemá co dělat. Nyní má formu akorát tak na chelengry. Doufám, že se tam nedostane, protože uvdíme o to méně kvalitníc zápasů..u něj to bude nakládačka
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám,že se kvalifikuješ a vrátí se ti tvoje jarní forma a všem to natřeš.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasim s funny
Reagovat
smazaný uživatel
Janý, fandíte Tomovi a to je dobře. Ale já prostě nejsem zaslepený fanoušek a Tomáš hrale už skoro půl roku na provni hráčů konce první stovky. Na nejlepší vůbec nemá, tak co by dělal na turnaji mistrů, když není jako mistr nehraje ani náhodou a nedokáže se jim ani přiblížit? Já chci idět kvalitní zápasy a ne zápasy profíka s amaterém. Bude to jak Jankovičová na turnaji mistriň, taky tam neměla co dělat.
Reagovat
smazaný uživatel
Já tedy nejsem vůbec zaslepený fanoušek,když myslíš,že amatér může hrát například finále Wimbledonu-tak pak už nemá cenu reagovat a Turnaj mistrů je odměna za celý rok a ne jen za půlku.Když se nechceš dívat na Toma,stačí vypnout TV a máš možnost celý rok se dívat na koho ti srdce ráčí.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobre, amater neni ale nyni tak jeho zapsy vetsinou vypadaji. Videl si ten zapas s Kamkem? Berdych tam opravdu vypadal jak naprosty zelenac. Samozrejme, prohrava kazdy, ale to nebyla prohra, to byl proste masakr. Tomas vubec nevedel ktera bije. A ted si predstav, ze nastoupi na Turnaji mistru...to proste bude masakr. Nyni jeho forma neni v prvni osmicce, obavam se ze ani v prvni padesatce. Je to sice odmena za celej rok, ale Tomas stezi z Parize a Londyna, ale co zbytek sezony?
Reagovat
smazaný uživatel
Dívám se na jeho všechny zápasy a vím také,jaké má v poslední době problémy mimo kurt.Možná tam nic neuhraje,ale jde také o to,aby se tam rozhlédl do budoucna a třeba to bude v další sezoně lepší.Několik let jsem hrála tenis,tak věř,že vím o čem píši.Tenis umí hrát mezi profíky dobře kde kdo,takže záleží i na dost malých drobnostech a Tom není zrovna buldok,jako třeba Roddick.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, ale i tak to nemění nic na tom, že na Turnaj mistrů v aktuálním rozpoložení nepatří. Přeci jen hlavním smyslem je souboj těch nejlepších a v nynější situaci Tomáš mezi nejlepšími není.

Pokuď se díváš na všechny zápasy, tak jsi musela vidět, že v Londýně měl obrovské štěstí...soupeře nepřehrával, vždy to bylo hodně vydřené vítěství. S Istomimem byl už málem na lopatkách...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsme se dívali asi každý na něco jiné a nejde jen o Wimbledon,hrál prostě výborně.
Reagovat
smazaný uživatel
A když nevěříš mně,tak si přečti,co o Berďovi dnes řekl B.Borg.
Reagovat
smazaný uživatel
abyste se vy vořeši ještě nedivili, stačí jeden povedený zápas třeba na masters a toma to nastartuje, tihle hráči stejně berou turnaje mezi GC a super9 jako trening - kamke neni spatny hrac, rozhodne má na to aby se stabilne pohyboval v top50, zapas s hajkem neberu tomu to daroval - proste mu vse vycházelo a u toma nebyla ta motivace to zlomit. Snad bude mit na masters prijatelné první kolo a trosku se do toho dostane
Reagovat
Teo
Říkám to už dávno, že čeští teniste hrají jako vítězové, ale nepřemýšlí jako vítězové...
Reagovat
smazaný uživatel
nechápu proč ho pořád bráníte...na úplnou špičku prostě nemá...zraněnej není, nic mu není...jen ta hlava...ta hlava co dělá hrozně moc...z toho wimbledonu a fo se zkrátka podělal. Psychicky na to nemá a mít nebude. Djoko nebo Murray s Kamkem a spol. neprohrávají.
Reagovat
darek.vrana
Kamke taky někdy prohrává;-)
Reagovat
darek.vrana
I když taky občas vyletěj s někým slabým, jenže u Berdycha je to 9. zápas z 11, to je strašná bilance pro světovou šestku.
Reagovat
smazaný uživatel
když neporazí Kamkeho tak co chce dělat na turnaji mistrů to je výsměch takže naložit že všechny zápasy prohraje 3:0 a když bude hrát se Soderlingem tak 3:1 :D
Reagovat
darek.vrana
Jestli se nepletu, tak se hraje na dva sety
Reagovat
weak
:DDD
tady se clovek dovi veci...
Reagovat
smazaný uživatel
Já na to koukal, tomu Kamkemu to tam neskutečně padalo,
to byly koule, že Tomáš nemohl nic dělat.
Reagovat
darek.vrana
Problém je, že všichni jakoby hrajou skvěle zrovna proti Berdychovi. Ať už Tipsarevič, Llodra apod., taky to vypadalo, že hrajou neuvěřitelně, a pak zas předvedli prd. To asi není náhoda, ale spíš je to stylem hry Berdycha. On dává rány, ale je to jak přes kopírák, jako stroj. Ti hráči už to přečetli. Proti takovým hráčům se hraje nejlíp. Čím větší ránu Berdych dá, tím rychleji se mu to vrátí zpátky. Hráč chytne rytmus a pak už to jde samo. Ono by to chtělo asi trochu víc chytrosti, měnit ten způsob hry, přizpůsobit taktiku, zjistit, co tomu hráči nevyhovuje atd. Vsadím se, že proti Štěpánkovi by se ten Kamke vyházel. Jenže Berdych do toho buší jak hluchej do vrat a nic nevymyslí. Otázka je, jestli má na to to změnit. Je to přece jen otázka tenisové inteligence, a to se moc natrénovat nedá.
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem nechcem byt zlym prorokom ale na World tour finals v O2 arene s jeho sucasnou formou asi vyhori riadne- bude to skoda lebo sezona bola dobra- Finale a SF GS su vyborne vysledky ale myslim si ze dopadne ako Nadal pred rokom- proste 0 setov 0 vyhier bude tam jak fackovaci panak- uz len 1 Pariz- to jenic na 1 turnaji tazko dolati formu- a ked niekto sa chce hadat- tak na GS- predsa len do Wimbledonu isel ako SF z RG a na RG- tiez isel vo forme- proste nic nenaznacuje tomu ze by tam mal daco uhrat a - ked uz si nechce spravit hanbu nech sa vyhovori na unavu zranenia hocico- vela hracov to kedysi zvyklo robit a pusti tam Ferrera ci Roddicka- Juzneho a Verdasca ne ti dvaja su tiez z formy- Juzny od Us open nic a Verdasco cely rok nic..
Reagovat
smazaný uživatel
youzhny semifinale US Open, dalsi turnaj ktory odohral vyhral v ku.la lumpur, nasledne sice prehral v 1 kole ale tam ,, takmer,, nebol cas ani na presun, v shanghaji tusim jasne viedol,ale nakonec gto mayer otocil...a dalsi turnaj finale petrohrad...pred tym bol chory,a kedy choroba zacala neviem,ci je mozne ze napr. uz v sanghaji nemusel byt fit....takze myslim,ze z tychto vysledkoch sa urcite neda povedat ze rus je mimo formy,ak tak len naopak....
Reagovat
smazaný uživatel
Netvrdim ze je uplne z formy zle som to napisal ale ze nema taku formu - to bolo myslene ze keby Berdych nemal hrat WTF- tak urcite ne Juzny s Verdascom- lebo pochybujem ze ti dvaja tam daco ukazu. Juzny ale fakt od Us open nic- vysledkovo ok hral finale a vyhral - ale 2 250ky co je nic pre hraca ktory je v top 10. Na vacsich turnajcoh teda Masters a 500 nic neuhral- teraz prehral finale s Kukusinom. Predtym v Malajzii co vyhral tak uplne lahka cesta za titulom najtazsi super bol dakedy v 3.kole Bagdatis inac Golubev, Andrejev a nic- mozno hraci vo forme ale stale nie top hraci.
Reagovat
smazaný uživatel
Byl to bohuzel smutny pohled. Tom brzo nevedel co hrat a bylo to na nem moc videt. a Kamkemu tam padalo vse. Mel hodne uzasnych vinru. Tom O breakbalu. I publikum bylo na strane soupere.Nastesti i nekteri nejvetsi souperi na turnaj mistru maji dlouhodobe problemy. Hlavne Verdasco. Juznyj odstoupil a mel obhajovat finale. Ale je spatne, kdyz ceka na chyby soupere,aby sam ziskal. pokud se bude darit Davidovi a Andymu, ktery nic neobhajuje, bude to naknap a pri psychickem rozpolozeni Toma bude Pariz hodne nervozni. A i kdyby postoupil o prsa, tak se zacinam obavat tech zapasu,jak by dopadly. No nechame se prekvapit.
Reagovat
smazaný uživatel
aspoň ten Verdasco nám udělal dnes radost
Reagovat
smazaný uživatel
hmm a Berdych už prohrává s 74. tenistou světa.... vidíte já to říkal. Berdych není tak dobrý jak si myslíte
Reagovat
smazaný uživatel
berďo, berďo kam to s tebou spěje :((
Reagovat
smazaný uživatel
Má krizi, stejně jako větsině hráců TOP10 se mu pokles formy nevyhne...můzes mi říct, co proti němu más?
Reagovat
Berny
ehm uz me trošku ,,sere" cist o tom jak tomas berdych, petr cech a dalsi jsou nejvetsi loozeri sveta.. tenis ma jednu zasadni vyhodu.. SPRAVEDLNOST.. proste muzete bečet a kritizovat ze nekdo ma na to hrat tam nebo nema .. nebo neni tak dobry jak ten ci onen.. ale tenisovy zebricek proste ukazuje vykonost za poslednich 52.tydnu a nikdo se na 6.misto sveta nedostane haluzou ..jednim povedenym tydnem bo tak.. dost tech kecu o tom jak neni dobry.. nemyslim ze ma na TOP 4 a del potra ale to neznamena ze neni dobry a ze to kazdy zakomplexovanec musi hlasat do sveta..na kazdem foru
Reagovat
smazaný uživatel
Berny má naprostou pravdu!
Reagovat
smazaný uživatel
co to meleš o krizi? Berdych není v krizi hraje to na co má. Předtím měl fazonu to je věc kterou má občas každý tenista v životě. před 2 měsíci to byl Fish
Reagovat
steve79
Doufám, že Štepec v dalším kole vyhraje a utká se s Federerem.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrá práce.
Nebude to jako driv ale umis vyhravat to je hlavni.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist