Berettini je po 42 letech prvním Italem ve čtvrtfinále US Open

3. 9. 2019, 09:19
Aktuality 1
Poprvé po 42 letech a premiérově na betonu je italský tenista díky Matteu Berrettinimu ve čtvrtfinále grandslamového US Open. Berrettini prožívá životní sezonu, v žebříčku má zaručený průlom do světové dvacítky a zkusí navázat na Corrada Barazzuttiho a projít v New Yorku i do semifinále.
Profily hráčů
Matteo Berrettini (© AFP)

Třiadvacetiletý Berrettini postoupil na grandslamu poprvé do čtvrtfinále po osmifinálové výhře 6:1, 6:4 a 7:6 nad Rusem Andrejem Rubljovem. O semifinále se ve středu utká s Francouzem Gäelem Monfilsem, který si hravě poradil za méně než hodinu a půl se Španělem Pablem Andújarem 6:1, 6:2 a 6:2.

"Je to bláznivé. Vracím se po zranění, nic jsem od sebe nečekal. Do letoška jsem tady nevyhrál ani zápas a teď čtvrtfinále," řekl Berrettini. Účastí ve čtvrtfinále navázal na současného italského daviscupového kapitána Barazzuttiho, který v roce 1977 ještě na antuce prohrál až v semifinále s Jimmym Connorsem z USA.

"Bylo neuvěřitelné vidět moji rodinu a členy realizačního týmu se po mečbolu smát a zároveň plakat," řekl letošní vítěz turnajů na antuce v Budapešti a na trávě ve Stuttgartu. Nyní září na newyorském betonu. "Před antukovou sezonou byla mým nejlepším povrchem antuka, pak tráva a teď to je beton," smál se Berrettini.

Rubljov před US Open zdolal v Cincinnati Švýcara Rogera Federera a ve 2. kole Flushing Meadows Řeka Stefanose Tsitsipase. Berrettini ho ale zastavil 37 vítěznými údery, z toho sedmnácti z forhendu. "Moje zbraně fungovaly," řekl Ital, jehož servis létá rychlostí 220 km/h. "Jsem z Říma jako Adriano Panatta a když mi bylo šestnáct, tak předpovídal, že budu mít pořádnou ránu. A legendě musíte věřit," řekl Berrettini.

K přechodu na síť účinně využívá čopovaný bekhend, který se naučil z donucení. "V sedmnácti jsem si zranil levé zápěstí a nemohl tři měsíce hrát obouručně," vysvětlil, že neměl jinou volbu a piloval čop. "A teď se to hodí," doplnil Berrettini.

Třináctého nasazeného a o devět let mladšího Monfilse Ital v juniorských letech sledoval. "Je to skvělý atlet, až potom tenista, ale i ten je dobrý. Ale jeho pohyb a výskoky jsou senzační. Bude to boj," čeká Berretttini.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
kada.tom
Fandím mu, ani v QF nebude bez šance :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist