Bezmocný Berdych jen přihlížel, jak ho výtečný Wawrinka ničí

8. 1. 2011, 16:22
Aktuality 17
ATP ČENNAÍ - Bylo by skvělé zvednout si sebevědomí hned na úvod sezony titulem. Největši favorit turnaje v Čennaí Tomáš Berdych však končí už v semifinále. Šestého hráče světa zastavil Stanislas Wawrinka, který předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych v Čennaí zvládl úvodní tři kola suverénně. Nejvýše postaveným soupeřem však byl 88. hráč světa Ivan Dodig. Prověřit českou jedničku tak měl až v semifinále Stanislas Wawrinka.

Jenže takovou prověrku si pětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí nepředstavoval. Švýcar od prvních výměn hrál velmi agresivní tenis, chvílemi až vabank. A bohužel pro Berdycha jeho riskantní hra byla takřka bezchybná. Už třetí game rozhodl o osudu úvodní sady, neboť český hráč ztratil podání a na returnu byl neškodný.

Zastavit rozjetého soka mohl Berdych hned na začátku druhého dějství, kdy si udržel podání a dostal se k brejkbolu. To ale bylo také poslední, čeho v zápasu dosáhl. Český daviscupový reprezentant znervózněl a tušil, že mu dnes přáno nebude. V dalších minutách přiváděl diváky k úžasu jen Wawrinka, kterému vycházelo snad vše, na co sáhl. Svým excelentním jednoručným bekhendem dokázal zahrát vítězné údery i z obranných pozic a nedopouštěl se chyb. Zápas zakončil stylově - krásným lobem přes bezmocného Berdycha. 

Ten se dnes nezmohl prakticky na nic ä znovu si tak může o prvním titulu po téměř dvou letech nechat jen zdát. Finále si od té doby zahrál jen dvakrát, za to na Masters v Miami a ve Wimbledonu. 

Wawrinka si finále v Čennaí zahraje druhý rok po sobě. Loni prohrál s Chorvatem Čiličem, v neděli se utká se sedmým nasazeným Xavierem Malissem z Belgie. Ten v semifinále vyřadil turnajovou šestku Janka Tipsareviče po setech 3-6 6-3 6-2.

- ATP 250 ČENNAÍ (Indie, tv. povrch, 1.024.000 dolarů) -
sobotní výsledky (08. 01. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Wawrinka (Švýc.) - Berdych (1-ČR) 6-4 6-1
Malisse (7-Belg.) - Tipsarevič (6-Srb.) 3-6 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Autor clanku se evidentne dival na jiny zapas. Wawroch zahral standard. Tomas hral doslova tragicky.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě Wawrinka podal solidní výkon..Ale tu aspoň vidíte, jak se to ze dne na den dokáže otočit. Wawrinka byl včera otřesný s Haasem a div, že neprohrál a dneska zahrál takhle..A to je o tom :)Jeden den se daří, druhý den ne:) a naopak
Reagovat
smazaný uživatel
Berdycha porazí každej amatér a stačí na to primitivní taktika. Nehrát na riziko a všechno mu vracet. A on Berdych sám udělá chybu.
Reagovat
smazaný uživatel
ty si vážně lopata?že?:-)
Reagovat
smazaný uživatel
výtečný Wawrinka :D:D Je fakt, že se Berďa ničil sám, nebyl to on.. už podle výrazu ve tváři, bylo vidět, že něco nehraje.. buď to bylo tím, že se mu nedařilo, a nebo není třeba zdravotně OK.. Tak snad bude v plné síle na AO;)
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych uz nikdy neprocitne, je to limitovany hrac, ktery muze maximalne ohromit jednou do roka totalni formou
Reagovat
smazaný uživatel
sice výtečný Wawrinka ale to co Berdych vyhazoval a kazil to byl hnus se divat ..mohl mit titul.. blazen
Reagovat
smazaný uživatel
vidíte vy amatéři? já to říkal. Na Wawrinku nemá.
Reagovat
darek.vrana
Říkám to pokaždé... Vždycky se píše, jak jeho soupeř předvedl jeden z nejlepších výkonů v kariéře (v poslední době např. Llodra, Kamke, teď Wawrinka). Já tvrdím, že je to Berdychovou hrou. Bohužel čím rychleji hrajete, tím tvrdší údery se vám vrací. Prostě je potřeba v tomto případě změnit taktiku, zpomalit hru, zahrát kraťas, vyvést soupeře z rytmu změnou rotace atd. To ale Berdych bohužel moc neumí. Má jen tu svoji jednu variantu - bušit do toho k lajnám. Buď soupeře smázne, nebo se mu to vrací ještě rychleji zpátky. Z toho taky plynou víceméně 2 varianty vývoje jeho zápasů - buď hladce vyhraje, nebo hladce prohraje a velice málokdy předvede nějaký obrat. Když prohrává, nezareaguje na to adekvátně, ale pořád si hraje tu svou až do konce. Je to škoda, údery má výborné, ale tenisová inteligence nic moc. Zkřížit tak Berdychovy údery se Štěpánkovým citem pro hru, to by bylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Plne se podepisuji pod toto shrnuti. Bohuzel. Jsem fanouskem Toma, ale opravdu to byla velka bida, bez napadu. Prvni utkani tohoto turnaje co jsem se mohla divat a zrovna takove fiasko.Mel by se uz konecne z takovych utkani poucit a vice variovat hru podle hry soupere.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak
Reagovat
Gulbis
Neblázni, zkřížit Berdycha se Štěpánkem? Z toho by byl příšerně vošklivej oslí ptakopysk
Reagovat
smazaný uživatel
Docela zajímavej názor:-)něco na tom je:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš asi bohužel nabude nikdy technický hráč, dle mého musí zapracovat na servisu a tlaku na síť
Reagovat
smazaný uživatel
Mluvíš mi z duše. Říkám to furt, mlátí to tam na riziko hlava nehlava a buď mu to tam padá a funguje to nebo se vyhází. Má jenom jednu hru, chybí mu technika a variace, alespoň, že už v poslední sezoně byl vidět pokrok ve hře na síti.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jen žasnu nad tím titulkem...ničí výtečný Wawrinka :D to vůbec není pravda...v první řadě se ničil sám Berdych...
Reagovat
smazaný uživatel
někdy mi přijde že autoři hodnotí výsledek a ne hru.. jakoby se ani nedívaly.. (ale určitě to není pravidlem.. sem za tenisportal nesmírně vděčný)..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist