Blog ze Stromovky: Moje premiéra v terénu a sympaťák Veselý

10. 6. 2014, 21:08
Aktuality 24
Málokdo má v devatenácti letech příležitost dostat se do prostředí novinářů na tenisovém turnaji. Mně se ta možnost naskytla dnes, kdy jsem poprvé coby redaktor TenisPortál.cz vyrazil do terénu. Mým cílem byl turnaj Prague Open, kde se dnes představil mimo jiné i sympaťák Jiří Veselý. Co mě nejvíc překvapilo? Jak proběhla má premiéra v terénu? Přečtěte si blog z pražské Stromovky.
Prague Open 2014

Dnešek se do mé 'kariéry' určitě zapíše velkým červeným písmem. Na TenisPortálu působím již delší dobu, ale v tento den jsem dostal poprvé příležitost zkusit si práci novináře v terénu. Mým cílem byl turnaj Prague Open, který se až do loňského roku konal na Štvanici, letos se však přesunul do pražské Stromovky do areálu TK Sparta Praha. Tamní kurty jsem již v minulosti několikrát navštívil, ale tehdy jsem tu byl jen jako běžný divák.

Dnes to byla jiná návštěva - poprvé jsem si totiž kolem krku pověsil kartičku sTK Sparta Praha akreditací, které mě opravňovala vstupovat do míst, kam veřejnost normálně nesmí. Vystoupal jsem do novinářské místnosti, kde mě uchvátil krásný výhled na celý areál největšího pražského klubu. Po boku reportérů z České televize jsem vešel do místnosti, která slouží jako konferenční sál. Já s batohem na zádech, oni s kamerou a s mikrofonem. Říkal jsem si ale, že každý nějak začíná, a příjemné bylo, že se ke mně chovali naprosto normálně - žádné ohrnování nosem, ani náznak povýšenosti.

První zápas, který jsem v úterý navštívil, bylo utkání na centrálním kurtu mezi Adamem Pavláskem a Janem Mertlem. Jelikož Pavlásek je téměř stejně starý jako já, fandil jsem právě jemu. Hodně mě překvapila jeho hra, dokázal hrát trpělivě, ale ve vhodnou chvíli uměl velmi dobře zaútočit. V úvodním setu mu zkušenější Mertl práci dost usnadnil, jelikož dělal hodně nevynucených chyb. Ve druhém už to byla větší bitva, kterou rozlouskla až zkrácená hra, v níž byl úspěšnější můj favorit. Lépe ten den snad ani začít nemohl, říkal jsem si.

Po zápase se Adam podepsal několika dětem a pospíchal do šatny. Na centrální kurt v tu dobu ale přišel pro mě téměř neznámý hráč - Jakub Filipský. Protože moje zvědavost nezná mezí, musel jsem si jeho jméno hned 'vygooglit' a zjistil jsem, že mu stejně jako mně bude teď v červnu devatenáct. Už od loňska se snaží prorazit na turnajích Futures, ale zatím si žádný výrazný úspěch mezi muži nepřipsal.

Jeho soupeř, hráč, na kterého jsem se asi nejvíce těšil, byl Jiří Veselý. Při vstupu na kurt jsem se nestačil divit, 5jak moc je vysoký. Říká se, že televize přidává kilogramy (sám jsem se kdysi přesvědčil, že třeba Petra Kvitová je krásná a štíhlá dívka, a že televize jí vždy trošku přidá), ale o tom, že by televize ubírala centimetry na výšku, jsem nic neslyšel. Jirka je ale opravdu čahoun!

Jiří byl velkým favoritem zápasu a většina publika byla na jeho straně. Lidé nadávali na počasí, protože bylo opravdu vedro - na mobilu se mi na sluníčku ukazovala hodnota nad 40 stupňů, což rozhodně není ideální počasí na tenis. Jirka to ale zvládnul poměrně rychle, ohromně servíroval a bylo vidět, že už má o mnoho více zkušeností než jeho mladší krajan.

Po zápase se Jiří zašel omluvit podavačce míčků, kterou trefil balónek po podání do břicha. Jako omluvu jí věnoval tričko, které jí pak těsně před odchodem do šatny i podepsal. Bylo krásné vidět natěšené dětské tváře, jak prosí Jirku o podpis, vytvořil se kolem něj chumel asi 30 dětí a on opravdu každému podepsal kartičku nebo tenisák. K tomu navíc rozdával pozdravy a úsměvy na všechny strany. Jeho chování mě nepřevapilo, jelikož jsem s ním už jednou dělal pro TenisPortál rozhovor, ale bylo pěkné vidět jeho milé chování na vlastní oči. Stále ještě existují slušní a pokorní lidé!

Chtěl jsem vydržet ještě na utkání Lukáše Rosola, ale kvůli velkému teplu jsem to nevydržel a po zápase Jirky se vydal domů. Musím ale říct, že jsem si první den v roli novináře v terénu opravdu užil. Je pravda, že jsem se asi vlivem trémy držel trošku v pozadí, ale k tomu všemu musí člověk, tedy i já, dojít. Do Stromovky se určitě ještě vydám, takže se můžete těšit i na další část blogu. Budu rád, když se tam třeba potkám i s někým z vás!

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pěkný jen tak dále , nikdo nikomu nenadává , jak blbě hraje
Reagovat
Stan_Borowitz
To je dobrý postřeh, obrazovka/plátno obecně malým lidem na výšce přidává a velkým ubírá, prostě výšku tak nějak "průměruje". Asi to bude omezeným zorným polem kamery?
Reagovat
Titan
Tak to není. Malým nic nepřidá, legendární jsou příběhy z filmování Louis de Fuése, kde se kamery dávaly níže, aby vypadal vyšší. Většinou to není zorným polem, protože to je cirkulární, je to tím, že záznam nejede na čtvercové pole, ale obdélník, tudíž dochází k horizontálnímu zkreslení. Zorný úhel ve vodorovném směru je 50°, což odpovídá lidskému oku, jenže ve vertikálním směru tolik místa není, to je důvod, proč vzniká dojem roztažení. Roztáhnete-li vysokého člověka, s výškou to nic neudělá, ale psychovizuálně je nižší...:-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Já teda nevím, třeba se pletu, ale například po shlédnutí jakéhokoli amerického filmu, kde mužští protagonisté působí vysokým dojmem, se stačí podívat na titulky, a ti herci mívají tak 175-183 cm, žádní extra velcí chlapi to nejsou.

Samozřejmě, že když je někdo opravdu hodně malý, tj. výrazně menší než všichni ostatní, musí se kamera snížit nebo dokonce využít podstavec, aby ten kontrast nebil do očí.

Když jsem na imdb.com pro manželku sem tam dohledával výšky herců, vždy mne i ji překvapilo, že jsou menší, než jak na obrazovce vypadají, nikdy naopak, protože na těch opravdu malých lidech to je poznat podle pohybů, proporcí končetin/hlavy k tělu a podobně.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jinak ale ten příběh s L. de Funésem spíš potvrzuje to, co říkám já, ne? Že vhodným úhlem záběru apod. lze na obrazovce navodit dojem, že herec je vyšší než ve skutečnosti...
Reagovat
Titan
To je druhá věc, širokoúhlý záběr je horizontálně zhuštěný, neodpovídá přirozenému lidskému zornému úhlu 50°, proto jsou filmy v kině takto zkresleny, já mluvím o klasickém kinofilmovém políčku 24×36mm.
Příklad s Funesem je otázka perspektivy, ničeho jiného. Pokud má kamera vstup na fotocitlivý materiál kruhově symetrický, což je u nestíněných čoček vždy, pak na čtverec dopadne nezkreslený signál, na obdélník zkreslený, protože je zúženo zorné pole ve vertikálním směru...:-)
Reagovat
VlS
Obraz je určitý výřez skutečnosti, nijak to nesouvisí s velikostí výřezu, jiná otázka je zkreslení soudkovité u objektivu , které se projevuje hlavně u krátkých ohnisek ( ohnisko kratší než uhlopříčka obrazu) . Problém vjemu velikosti je většinou absence měřítka. Když stojí Berďa vedle Rochuse, tak je jasný, kdo je malej a kdo velkej chlap.
Další věc je perspektivní zkreslení - klasickej pohled na kurt -člověk blíž k divákovi je velkej, síť je už trochu menší a člověk vzadu je malej. Zvlášť markantní to je u záběrů z žabí perspektivy širokouhlým objektivem, naopak použití teleobjektivu z ptačí perspektivy to prakticky smazává.
Reagovat
s7RanG
Ahojte, neviděl někdo pondělní zápasy v Praze? Zejména mě zajímají výkony Zhenga a Laaksonena, dík
Reagovat
Titan
Milý Petře, jen takový postřeh. Až budete zase měřit něčím na slunci, tak to bude teplota toho něčeho, nikoli teplota vzduchu, což je obvykle ta zajímavá a žádaná hodnota. S vhodně konstruovaným "teploměrem" můžete na slunci naměřit i stovky stupňů, ovšem nikoli teplotu vzduchu, která se na slunci měřit nedá.
Myslím, že to budu opakovat do smrti, páč nevím proč si lidé pamatují úplné kraviny, ale takovou zásadní věc ne...:-)
Reagovat
zpilat
Zrovna včera o tom byl článek na idnes: http://technet.idnes.cz/mereni-teploty-0gf-/veda.aspx?c=A140610_155556_veda_vse
Reagovat
smazaný uživatel
On třeba Samsung i9505 se chlubí, že měří teplotu okolního vzduchu. Ale asi se to musí brát s rezervou...
Reagovat
Stan_Borowitz
Pokud na něj nesvítí sluníčko a nepřehřívá se mu z nějakého důvodu procesor, tak bych tomu i docela věřil :-)
Reagovat
historik
tak jen pokračuj:-)
Reagovat
SwissMaestro
Mile, čtivě napsáno :)
Reagovat
smazaný uživatel
Sice mě mužský tenis moc nezajímá, ale když jsi to psal ty, tak jsem si to přečetl. Bylo to fajn čtení a těším se na další. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky, kolego z fanklubu Marušky :) -> o to více to těší! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zrušil si nick, chtěl jsem se ho zrovna na něco zeptat a pochválit ho do vzkazů a hlásí mě to, že nick neexistuje.
Reagovat
Petr.Pokorny
Nezrušil, jen se to změnilo... takže mám nový :)
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně, máš to tam. :) Ještěže sem si to celé zkopíroval a nemusím to psát odznova. :)
Reagovat
spaniel
Venco, novinář se nezapře, co? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Máš mě přečtenýho. :)
Reagovat
Fandina
a moc gratuluji k pěkné reportáži tenisově novinářskému nadšení. Chválím moc!
Reagovat
smazaný uživatel
Moc děkuji, vážím si toho :)
Reagovat
Petr.Pokorny
Děkuji :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist