Bouzková má hrát tenis pro radost, aby neskončila předčasně

7. 9. 2014, 02:15
Aktuality 9
Nenápadně se dere vpřed další z českých tenisových talentů. Šestnáctiletá Marie Bouzková okusila i slavnou akademii Nicka Bollettieriho na Floridě, ale pod vedením otce Milana jde vlastní cestou, která vyústila v postup do finále dvouhry juniorek na grandslamovém US Open.
Profily hráčů
Marie Bouzková

Bouzkovi žijí napůl v Česku a napůl v Americe, kde mladá tenistka i přes internet studuje střední školu. Základem je ale tenis, i když otec nechce svoji dceři hru znechutit. "Není důležité vyhrát Wimbledon, ale vzít si wimbledonského vítěze," řekl s nadsázkou Milan Bouzek v rozhovoru pro ČTK a Radiožurnál v New Yorku.

Dcera se slovům otce lehce usmála, už je zná a taky ví, že její otec nechce, aby dopadla jako Nicole Vaidišová a Daniela Bedáňové, které vyletěly jako mladé komety, ale záhy raketu odložily. "Chci, aby se ještě ve třiceti u tenisu smála. Aby v osmnácti neskončila jako většina holčiček, co tady dneska hraje," řekl Bouzek.

Přesto je tenis u Bouzků číslem jedna. V devíti letech Maruška nebo Mary, jak jí otec střídavě říkal, trénovala v Bollettieriho akademii třeba od šesti od rána do šesti do večera. Pak odešli, aby se mohla rozvíjet individuálně. Chvilku ji trénoval i bývalý pátý hráč světa Jiří Novák, nyní má jednoho kouče v Praze a dalšího v USA.

"Mám rozum a dohlížím, aby nebyla přetrénovaná. Hlídám techniku. Já jsem v tomhle tolerantní," tvrdil Bouzek. Kvůli tenisové budoucnosti dcery s rodinou střídají Evropu a Ameriku už sedm let. "Jdeme svojí cestou. Je to náročné, ale funguje to dobře. Maruška odmalička vyhrávala, to pomáhá."

Mladá hráčka vzhlíží k Sereně Williamsové a aktuálně se jí líbí styl Rumunky Simony Halepové. "A i Petra Kvitová hraje skvěle, to se mi líbí. Je úžasné, co dokázala," ocenila dvojnásobnou wimbledonskou vítězku.

Na dvorci působí Bouzková sebejistě, málo v New Yorku kazí a ve vypjatých okamžicích vždy předvede nejlepší úder. "To má v sobě," řekl otec. Hráčka věří, že přechod mezi ženy nemusí být složitý. "Vím, že velké hráčky jdou porazit a že všechny hrají stejně, jen mají lepší servis a zkušenosti," uvedla Bouzková.

Otec dohlíží i na to, aby si plnila školní povinnosti. Ve Wimbledonu ji třeba vzbudil o půlnoci, aby udělala zkoušku. "Dělím tenis a školu na půl. Když tenis nevyjde, tak půjdu na univerzitu, a když půjde tenis, tak můžu třeba dělat i obojí," míní.

Že ji studium baví, dokládá třeba i matematika mezi koníčky, které uvádí ve svém profilu. "Jo, matika mě baví. Vždycky je na něco jeden vzoreček a platí na všechno. Může to být společné s tenisem," přemýšlela Bouzková.

O finanční zajištění hráčky pražské Sparty se stará rodina za pomoci vlastních investic a příjmů od sponzorů. "Kdo nemá připravený finanční plán, tak by se do tenisu vůbec neměl pouštět," konstatoval Milan Bouzek.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
ZerekSu
[url=http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/1995--cilem-je-prvni-dvoustovka-zebricku-rika-krejsova-po-titulu-z-glasgow Tu[/url]

Tahle je lepší!
Reagovat
freeteepek
Asi jedna z mála mladých hráček, která oceňuje Petru Kvitovou. Její styl ovšem hned tak někomu sedět nebude, proto ji nemůžou mít za vzor:-)
Reagovat
smazaný uživatel
snad budeme mít další želízko v ohni, juniorky je úplně něco jinýho než PRO okruh, koukněte na Báru Záhlavovou Strýcovou :)

http://www.nicole-vaidisova.com/
Reagovat
PH94
No tak Bára se vytáhla na 30. místo na světě,což si myslím,že určitě není marné :)
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně,oba to mají v hlavě v pořádku,gratuluji :)
A přeji hodně úspěchů :)
Reagovat
PH94
Tak tohleto vypadá opravdu hodně profesionálně..otec i dcera to mají evidentně srovnaný v hlavě :) Hodně štěstí :)
Reagovat
Titan
Co to vidí mé bystré oči? Otec, který to má v hlavě perfektně srovnané a vede k tomu i své dítě...
Klaním se...
Reagovat
hippos
A já jsem si se zase říkal, že on i ona vlastně neví co chcou.
Reagovat
blixa
Tak zkus napsat model, jak by to podle tebe mělo fungovat, když tohle se ti nezdá ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist