Bouzková prohrála další finále. Ve Washingtonu ji o druhý a nejcennější triumf připravila Badosaová

5. 8., 00:31
Aktuality 35
WTA WASHINGTON - Marie Bouzková (26) na turnaji WTA 500 ve Washingtonu svůj druhý a nejcennější titul nevybojovala. V dosud největším finále podlehla 1:6, 6:4, 4:6 Paule Badosaové (26), nenavázala na semifinálový skalp Aryny Sabalenkové a finálovou bilanci si zhoršila na 1:6. Naopak Španělka vyhrála i čtvrté finále a ukončila dva a půl roku dlouhé čekání na triumf.
Profily hráčů
Poražená finalistka Marie Bouzková a šampionka Paula Badosaová (© Profimedia)

Bouzková – Badosaová 1:6, 6:4, 4:6

Marie Bouzková při premiéře na turnaji ve Washingtonu vyřadila tři domácí hráčky a v semifinále si proti světové trojce Aryně Sabalenkové připsala celkově 11. skalp členky TOP 10, na poslední soupeřku už ale recept nenašla. S bývalou světovou dvojkou a aktuálně 62. hráčkou světa Paulou Badosaovou prohrála 1:6, 6:4, 4:6.

Vstup do utkání šestadvacetileté Češce vůbec nevyšel. Nedokázala potvrdit brejk z první hry, prohrála šest her v řadě a po půl hodině prohrávala 0:1 na sety. Po dvou gamech druhé sady bylo utkání na hodinu přerušeno kvůli obavě z blížící se bouřky a Bouzkové pauza prospěla.

O podání i díky odvrácení všech šesti brejkbolů už nepřišla a vybojovala si třetí set. V něm ovšem její obrat už po dvou bodech přibrzdil déšť a tentokrát půlhodinová přestávka prospěla Španělce. Ta po návratu na kurt okamžitě zaznamenala brejk a i když ho nepotvrdila, odskočila do vedení 4:2 a náskok už nepustila.

Česká tenistka tak prohrála i třetí vzájemný souboj, byť v metropoli USA poprvé uhrála alespoň jeden set.

Bouzková hrála finále na hlavním okruhu posedmé v kariéře a poprvé na podniku kategorie vyšší než WTA 250. Už pošesté a z toho popáté v třísetovém duelu prohrála, jediný triumf slavila v roce 2022 na domácím Livesport Prague Open na tvrdém povrchu v pražské Stromovce. Letos nezvládla poslední zápas na turnaji také v dubnu na antuce v Bogotě.

Marie Bouzková prohrála již šesté fináleMarie Bouzková prohrála již šesté finále (@ Profimedia)

Bývalá světová dvojka Badosaová, jež po loňské únavové zlomenině obratle klesla v žebříčku na 62. místo, udržela stoprocentní úspěšnost ve finálových zápasech i po svém celkově čtvrtém souboji o titul a už podruhé ji nedokázala zastavit česká tenistka. První tři triumfy slavila v Bělehradu 2021, Indian Wells 2021 a Sydney 2022, kde udolala v tie-breaku třetího setu Barboru Krejčíkovou.

"Před rokem touhle dobou jsem byla na gauči, takže to je docela rozdíl. Teď jsem zase tenistka," usmívala se Badosaová, jež minulý rok půl roku nehrála a návrat jí komplikovaly vracející se bolesti.

Nyní obě finalistky čeká přesun na podnik WTA 1000 v kanadském Torontu. Semifinalistka z roku 2019 Bouzková v prvním kole vyzve nasazenou Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, Badosaová se pokusí protáhnout vítěznou sérii proti Dánce Clare Tausonové.

Výsledky turnaje WTA 500 ve Washingtonu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
Vestec
Nechápu, proč jsem sledoval do teď tenis. Je to pořád o tom jednom. Tenis je nuda. Končím s jeho sledovanim. Je to ztráta času. Labilní generace, která je z Djokovice udělaná a neproazi ho ani za 4 roky. Je to trapné. Tenis je nuda a mažu všechny aplikace tenisové a ruším předplatné na tenis. Už nikdy to nezapnu. Tenis = žumpa. Nebudu sledovat hlupáky s raketou.
Reagovat
Krisboy
Tak už nám to konečně řekni!
Reagovat
aligo
Furt je na tom lépe mez Lucie Hradecká
Reagovat
misa
Z nedostatku jiných tenisových událostí vydržel Mariin článek o jejím největším finále celý den na titulu :)

Poslední poznámka k finále... Když se Bouzková zbavila zbytečné nervozity a pasivity z prvního setu, hrála místy dobrý tenis, kterým dělala soupeřce problémy. Hra na jistotu funguje proti slabším hráčkám, k poražení těch lepších musí přidat i něco navíc. Ale to ví Marie nejlépe sama. Bylo by fajn přenést si aktivnější hru i do dalších zápasů. Jen tak dál a přidávat.
Reagovat
frenkie57
Ano, to je naprostá pravda a bylo to i vidět během Maruščina Washingtonského tažení. Nejlepší výkon předvedla proti Paule, kde jí jednoznačně uškodila druhá pauza, protože jinak si troufám tvrdit, že by to byl ještě boj a možná že s úplně jiným výsledkem. Na tom utkání bylo vidět přeci jenom zvýšené sebevědomí Marušky a že když chce, tak umí i kromě bránění moc pěkně distribuovat míče po kurtu. Chvílemi Badosa(která je mně moc sympatická) nevěděla, kde jí hlava stojí. Takže Marii rozhodně nezatracuji a myslím, že má i na vyšší ranking, než právě je.
Reagovat
misa
Když je Marie v pohodě, je schopná hrát pěkný tenis. Vedle dobré defenzivy umí překvapivě zaútočit, má dobrou hru na síti. Teď má trenéra (bývalý člen top 10 Novák), kterého prý roky chtěla, což jí může konečně přinést klid a šanci na dlouhodobou spolupráci. Taky si myslím, že má na lepší žebříček, než je ten současný (byla už 24), ale ve zbytku sezóny má před sebou dost obhajob. Možná příští rok.
Reagovat
asgard33
Není Aryna jako Pavlína.Tohle je opravdu jiný druh zápasu. Tady by Maruška potřebovala honit nejen sama sebe,ale hlavně soupeřku. To se jí celkem dařilo ve 2.setu,v prvním vůbec a ve 3. nedostatečně.Badosa není žádná motorová myš,která by mohla s Mařkou závodit ve sprintu,naopak je hodně silná a jistá v úderech,když nemusí moc běhat,stačí jí udělat nějaký ten úkrok,diktovat tempo a ještě jí podrží servis. To je její komfortní zona a tam na ní Maruška nestačí. Tam by včera neuspěla ani zdatnější odrážečka jako Kosatka.Pavlína ve finále neprohrává,když už se tam dostane. Třeba k tomu jednou dojde,ale tady to v plánu evidentně nebylo,tady byl v plánu 4.titul po 2 a půl letech.
Reagovat
misa
1. set se těžko hodnotí, protože to vypadalo, že Bouzková ani nechtěla hrát. Když potom hrála Marie ve 2. a 3. setu aktivněji, bylo vidět, že dělala Španělce problémy. Zápas rozhodlo lepší podání Badosy.

Jinak Španělka není žádný zázrak, mít žebříčkové maximum č. 2 a k tomu pouhé čtyři tituly? Na grandslamech nikdy nepřešla ani čtvrtfinále. I takový je ženský tenis posledních let.
Reagovat
asgard33
Ano,takový je dnešní ženský tenis. Na to aby se taková Sakkari 4 sezony držela v Top10 ani žádný turnaj vyhrát nepotřebuje.Jinak Pavlína měla vrcholné období od jara 21 do začátku sezony 22,kdy vyhrála 3 turnaje za 8 měsíců. U ní je to hodně zkreslené častými zdrav. přestávkami.Podle mě už nebude schopná hrát naplno,spíš si myslím že pojede ve stylu DR.Collins,odehraje část sezony,třeba 2 měsíce,pak si dá nějaký měsíc pauzu nebo tak podobně. Pro Marušku bylo základním úkolem Pavlínu rozběhat,ta se dá spíš uhonit než upinkat. Poziční pinkaná od lajny k lajně bez větší honičky Paule naprosto vyhovuje,v tom jí Mařka neporazí. Na to jí chybí ofenzívní zbraně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
OT
Češi na OH se podobají našim tenistům a tenistkám jako vejce vejci. Je až neuvěřitelné, kolik z nich má nějaké zranění. (30-50%?). Ladění formy se na letošní hry opravdu vydařilo. A já ještě držkuju, že jich pár dovalí materiál na bramboračku...
Reagovat
tommr
Marie je přihlášená do Toronta nejen v singlu ale i v deblu s Danilinou. Jsem zvědavej jak to zvládne nebo jestli se ještě před začátkem turnaje odhlásí ...
Reagovat
misa
Vidíš, že občas hraje i s někým jiným než je Sorribes :)

Proč by se měla odhlašovat, když je psaná i do deblu? Ukazuje to, že má sil dost.
Reagovat
Kandinsky1
Prdelka Paulička
Reagovat
Vestec
Prostě nemá ten faktor x. Není to top hráčka a nikdy nebude. Na top je měkká s nevyraznym tenisem. Finále 500 může považovat za velký úspěch. Kdyby nebyly OH, tak do něj zítra nikdy neproklouzne.
Reagovat
misa
Washington znamená pro Marii nejen největší singlové finále kariéry, ale zároveň i třetí největší bodový zisk - víc brala jen za semifinále dvou tisícovek. Všechno by pak překonalo čtvrtfinále Wimbledonu, ale tehdy se body nerozdělovaly.

Body z minulého týdne ji posunuly na 36. místo a prakticky se rovnají součtu bodů za loňské 3. kolo Montrealu a čf. Cincinnati. Takže i kdyby na nadcházejících dvou turnajích nevyhrála ani zápas, má první padesátku jistou až do startu US Open. Letos MB posbírala 947 bodů, což by jí samostatně stačilo nyní na 61. místo. Reálně tak může zabojovat o udržení top 50 po celý zbytek letošní sezóny

Po finále pěkný proslov Marušky, kde zmínila, že si dá volno a pak se vrátí do práce, protože tohle miluje a užívá si podobné momenty, finále a týdny. Motivaci má pořád na výši a stále si myslím, že má na to, aby se jednou vrátila k blízkosti top 20. Potěšilo mě několik rozhovorů na WTATV, v tom posledním po finále říkala, že je velmi spokojená s týdnem ve Washingtonu a motivovaná do další práce a doufá, že se dostane do dalších finále jako bylo to poslední Taky mě ty videa potěšila po estetické stránce, protože ženská krása Mařenky je jedinečná smile

Hodně štěstí do dalších turnajů a hlavně zdraví.
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
"protože ženská krása Mařenky je jedinečná" - má taky velmi zvláštní styl chůze. Obzvláště zezadu vyniká. Těžko se popisuje. Snad bych řekl takový kachní. Možná má těžiště těla níže než je obvyklé?
Reagovat
misa
Má delší trup a kratší nohy, než by odpovídalo ženě její výšky. I proto tak dobře běhá.
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Takže jak jsem napsal. Má těžiště níže než je obvyklé.
Reagovat
misa
Reagovat
misa
Mně se líbí, jak si Marie občas radostně poskočí během přecházení po kurtu mezi výměnami. Vypadá to roztomile.
Reagovat
frenkie57
jj, to mě také zaujalo....
Reagovat
Krisboy
Škoda přeškoda...
Reagovat
com
Bouzkova neporazi ani hrocha smile
Reagovat
misa
Marie prohrála už šesté finále na okruhu WTA. Pět z nich šlo do tří setů a i to zbývající v Bogotě bylo vyrovnané. Bohužel vždy se našlo pár momentů, které rozhodly o prohře. Většinou obavy z možného úspěchu, pár zbytečných chyb nebo netrefené 1. servisy za důležitých stavů. Až do konce její kariéry mě bude mrzet hlavně ztracený titul z loňského Nanchangu, kdy nevyužila žádný ze tří mečbolů... Díky bohu za Prahu 2022, kde proti Marušce nastoupila Potapova neschopná trefit kurt. Takže má aspoň ten jeden titul. Třeba by jí pomohl nějaký mentální kouč, aby nebyla při zápasech často tak bázlivá.

Dnes nastoupila do prvního setu zbytečně odevzdaná a jen přihlížela hře soupeřky. Po první pauze se uvolnila a začala hrát mnohem odvážněji, trefovala i pěkné winnery a tradičně hrála výborně na síti. Pak byl zápas vyrovnaný a třetí set prohrála Marie o jeden brejk.

Doufám, že se nebude opakovat situace z letošního dubna, kdy po finále v Kolumbii nemohla Marie navázat na dalších turnajích, protože ji na měsíc a půl vyřadil loket. Útěchou po prohře je krásných 325 bodů za finále, což je 2x víc než za finálovou prohru na dvěstěpadesátce :) Posun na 36. místo je taky pěkný (v race je 40.), po odpočinku může zkusit překvapit nasazenou soupeřku i v Torontu.

Poděkování příteli v proslovu proběhlo. Doufám, že ji má rád aspoň tak jako já smile Nezbývá než doufat, že se Maruška zase dostane do finále a jednou se dočká i druhého singlového titulu.
Reagovat
jackiec
Bonzákové by s hlavou nepomohlo ani deset doktorů, je to taková singlistka ala siniaková akorát třikrát slabší, nudná hra bez winneru, takový uspávač hadů jak Murray, za tři roky možná uhaluzí finále 250
Reagovat
misa
Siniaková je mistryně malých turnajů. Na těch větších (pětistovky a výš) si většinou ani neškrtne. Nehrála ani čtvrtfinále grandslamu, ani semifinále tisícovky a dokonce ani finále pětistovky. Taky má méně výher nad tenistkami top 10, i když s nimi už hrála o dost víc zápasů než Bouzková. Tak kdo je pak třikrát slabší?
Reagovat
jackiec
Semifinále a finále nikoho nezajímají, celkově má prostě víc vyhraných turnajů a tak to prostě vždy bude, bonzáková je labilní viz. Její finálové prohry
Reagovat
misa
Bezvýznamné turnaje, které většinou už ani neexistují. A když má hrát KS něco většího, tak selže. Viz letošní French Open nebo olympijský singl. Takže labilní jsou obě.
Reagovat
misa
Siniaková má 5 vyhraných turnajů, kdežto Muchová jen jeden a Vondroušová 2. Znamená to, že je pak Katka lepší tenistka než ty dvě zbývající? Nebo Japonka Hibino má 3 vyhrané turnaje a žebříčkové max. 56. místo, na grandslamech nepřešla nikde 2. kolo.
Reagovat
frenkie57
Dnešní zápas byl pro mě nejlepším výkonem Marušky v aktuální sezóně.

Celkem pěkné trofeje.
Reagovat
Mony
Možná v kariéře..fakt super finále od obou.
Reagovat
frenkie57
Angličtina Marie je zdaleka nejlepší z českých holek na okruhu. Ten dlouhodobý pobyt na Floridě je holt znát.
Reagovat
GaelM
Zato tenis bývá slabší
Reagovat
misa
a španělština taky :)
Reagovat
frenkie57
To ano, nevím, že by některá z našich holek ovládala ještě jiný jazyk kromě ang. Snad, možná Katka ruštinu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist