Bouzková v oblíbeném Mexiku začala výhrou nad šampionkou juniorského grandslamu Ealaovou

11. 9., 06:53
Aktuality 19
WTA GUADALAJARA - Marie Bouzková (26) úspěšně zahájila působení v oblíbené mexické Guadalajaře, kde na žádné z předchozích čtyř akcí různé kategorie nechyběla v semifinále. Šestá nasazená Češka si na úvod podniku WTA 500 poradila s rozehranou kvalifikantkou Alexandrou Ealaovou (19), filipínskou vítězku předloňského US Open juniorek přehrála dvakrát 6:2. O čtvrtfinále si zahraje s další kvalifikantkou Italkou Lucreziou Stefaniniovou.
Profily hráčů
Marie Bouzková (© ULISES RUIZ / AFP)

Ealaová – Bouzková 2:6, 2:6

Marie Bouzková na začátku srpna ve Washingtonu získala skalp Aryny Sabalenkové a postoupila do finále, od té chvíle ale prohrála čtyři z pěti zápasů. Na US Open dokonce neudržela vedení 6:3 a 5:2 proti nasazené Ljudmile Samsonovové.

Nyní má možnost znovu najít herní pohodu v Mexiku, kam zavítala poprvé od loňského února. Popáté v kariéře startuje v Guadalajaře, kde nikdy nechyběla v semifinále. V roce 2019 to dotáhla do finále podniku WTA 125k stejně jako o tři roky později na podniku WTA 250, v sezoně 2022 byla v semifinále podniku WTA 1000 a nyní plní roli nasazené šestky na akci WTA 500.

A začala skvěle. Šestadvacetiletá Češka proti z kvalifikace rozehrané Filipínce Alexandře Ealaové proměnila šest z 12 brejkbolů a přestože v závěru proti 147. hráčce světa dvakrát neudržela podání a využila až čtvrtý mečbol, vážné komplikace neřešila. Bývalou druhou juniorku světa a nejúspěšnější tenistku v historii Filipín přehrála hladce 6:2, 6:2.

O postup do čtvrtfinále, v němž by mohla narazit na Francouzku Caroline Garciaovou, si zahraje s další kvalifikantkou ze druhé stovky žebříčku Lucreziou Stefanininovou. Italka v prvním kole zdolala ve třech setech domácí divokou kartu Anu Sofii Sánchezovou.

Bouzková v minulosti zaznamenala v Mexiku řadu milníků. Připsala si debut na okruhu WTA (Acapulco 2015), vyhrála první dva turnaje ITF W25 (Cuernavaco 2016 a Irapuato 2018), poprvé prošla kvalifikací podniku WTA (Monterrey 2018), poprvé se dostala do finále akce WTA 125k (Guadalajara 2019) a (Monterrey 2020) a podruhé v kariéře si zahrála velké semifinále na podniku WTA 1000 (Guadalajara 2022).

Ostapenkovou vyzve teenagerka

Nejvýše nasazenou je čerstvá vítězka US Open ve čtyřhře žen Jelena Ostapenková, která měla na úvod volno. O čtvrtfinále si lotyšská tenistka zahraje s kanadskou teenagerkou startující na divokou kartu Marinou Stakusicovou, která si po setech 6:2, 6:4 poradila se Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou.

Kvarteto nejvýše nasazených doplňují Američanka Danielle Collinsová, Běloruska Viktoria Azarenková a Caroline Garciaová z Francie.

Výsledky turnaje WTA 500 v Guadalajaře


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
misa
Výsledek jednoznačný pro Marušku, ale vůbec to nebyl v její současné situaci lehký zápas. Byla často pod tlakem mladé soupeřky, která ale dost chybovala - 33 nevynucených chyb oproti 16 u Bouzkové. Na Marii je vidět, že jí nedávné prohry z nadějných náskoků sebraly dost sebevědomí - po zisku brejku ve druhém setu na 4-0 ztratila hned své podání čistou hrou a při pokusu o dopodávání nevyužila 3 mečboly. Naštěstí se jí zápas povedlo uzavřít na returnu, takže jsem byl ušetřen dalšího hororového zážitku

V pozápasovém rozhovoru zmínila, že v Guadalajaře je velká vlhkost, která jí dala zabrat a taky byla před zápasem hodně nervózní (což bylo vidět i během hry)... A pak přešla do španělštiny - to se vždy celá rozzáří a diváci byli taky nadšení smile

Maruška si v noci připsala 20. singlovou výhru sezony. Takové číslo měla mít už dřív, ale aspoň se jí to povedlo teď. Pořád má šanci udržet top 50 po celou letošní sezonu
Reagovat
misa
Svitolina ukončila sezonu, takže Marie by se měla posunout do hlavní soutěže Wuhanu (byla první pod čarou).
Reagovat
com
Tak ona letos nebude hrat uz ani Karolina kvuli te noze, takze by mela mit Bouzkova Wuhan jistej smile
Reagovat
tommr
... poprvé se dostala do finále akce WTA 125k (Guadalajara 2019) a (Monterrey 2020) ...

Pokud se nepletu tak Monterrey 2020 byla dvěstěpadesátka (v té době označovaná jako International) ...
Reagovat
misa
Reagovat
muster
měly někdy Filipíny dobrého tenistu, vůbec nikoho si nevybavuju...asi bude Eala první jinak to přechýlené Ealaová vypadá strašně a ještě hůř se vyslovuje
Reagovat
Krisboy
Momentálně je jediná v Top1000 WTA i ATP
Reagovat
Trojchyba_Mat
To by jí mohli v Manile postavit sochu
Reagovat
Serpens
Tady jsem pro kompromis, tedy Ealová.

Jinak když už tady nějakou dobu panují ty líté řeže ohledně přechylování, jsem jednoznačně zastánce zachování stávajících pravidel. Přechylování je součást českého jazyka a přirozená věc. Naopak nepřechylování působí na mě křečovitě, škrobeně a připadá mi to spíš jako prznění češtiny, než že by přechylování mělo prznit jména dotyčných.

Připadám si ale v menšině, bohužel.
Reagovat
muster
mně zase přijde to přechylování u příjmení, které končí samohláskou (Osakaová, Erraniová atd. ), strašně krkolomné...jinak mám český jazyk rád
Reagovat
muster
tak jsem si vzpomněl s pomocí googlu na Cecila Mamiita, který hrál za Filipíny a v roce 1999 to dotáhl na 72 místo
Reagovat
bardunek666
Marie má velmi dobrý los. V případném čtvrtfinále asi Garcia, na kterou umí a navíc je teď úplně z formy. Takže snad si Maruška nažene nějaké body a třeba překvapí a dotáhne to dál :)
Reagovat
com
jo uplne primitivni los Na takovy turnaje se ma hlasit treba takova Bejlek.. Za prvni kolo by si nahrabala pomalu tolik bodu na ktery se bude muset drit v Ljubljane tak 3 kola smile
Reagovat
Serpens
Sára teď potřebuje hlavně zápasy a až potom body.
Reagovat
com
vsak tam by uz mela za sebou 3 zapasy, vcetne kvaldy
Reagovat
Serpens
Nebo taky jeden prohraný
Reagovat
tommr
nehratelné by nebyly ani Ostapenko v případném semifinále a Azarenka/Collins v případném finále ...
Reagovat
gugu
Marie a titul? Bohužel to nevidím. Soupeřky hratelné jsou, ale spíše ne pro Marii v závěrečných kolech
Reagovat
tommr
já vycházím z toho že všechny tři výše uvedené hráčky se v poslední době potýkají se ztrátou formy což zřejmě souvisí s únavou na konci sezony a už z nich nejde takový strach jako na začátku roku ...
Obávám se ale že máš pravdu a Marie to nezvládne mentálně ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist