Buldozer Nadal se rozjel a porazil Berdycha. Španělé vedou 1:0

4. 12. 2009, 18:42
Aktuality 20
Plán na zastavení nejlepšího antukáře současnosti Rafaela Nadala Tomáši Berdychovi nevyšel. V úvodním duelu finále Davis Cupu s ním dnes držel krok jen v úvodním setu. Pak Nadal vyhrál třináct her v řadě a po vítězství 7-5 6-0 6-2 zařídil Španělsku vedení 1:0 na zápasy.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"V prvním setu jsem měl pár šancí, měl jsem je využít. Kdybych vyhrál první sadu, tak by to byl totálně jiný zápas. Ale trápil jsem se na servisu, nepomohl jsem si. A musím ocenit Rafu, protože jak hrál po prvním setu, to bylo neuvěřitelné," řekl Berdych. "Chtěl jsem vydržet na kurtu o něco déle, ale nepovedlo se," dodal.

Na slavnostním nástupu před úvodní dvouhrou přišli čeští hráči i kapitán do haly v retro sakách československého týmu z roku 1980, kdy Ivan Lendl s Tomášem Šmídem vyhráli salátovou mísu v Praze.

Rafael Nadal připomněl v zahajovacím utkání finále Davis Cupu Tomáši Berdychovi své kvality hned v prvním gamu. Druhý hráč světa sebral rodákovi z Valašského Meziříčí servis a v bouřící barcelonské hale Sant Jordi tak lépe vykročil k zisku prvního bodu.

Berdycha ovšem ani atmosféra, ani špatný úvod neznervóznily. Podání si hned díky několika nevynuceným chybám soupeře vzal zpátky a o čtyři gamy později měl možnost sebrat Nadalovi servis znovu. To se mu nepovedlo, stejně jako využít příležitost v desátém gamu, kdy byl při Nadalově podání za stavu 30-0 dva míčky od zisku prvního setu.

"První set byl klíčem, pak se vše změnilo a byl jsem lepší," řekl Nadal na tiskové konferenci. "Našel jsem svůj rytmus, začal hrát delší míče a dělat méně chyb. A Tomáš byl unavenější než já," dodal.

V tu chvíli už Španěl zpřesnil hru a na kurtu začal úřadovat. Získal tři hry v řadě a po vyhraném setu mu narostlo sebevědomí a rozjel se ve velkém stylu. Míče z jeho rakety létaly ostře a odskakovaly vysoko, a proto se Berdych nemohl dostat ke své agresivní hře. Výsledek? Český hráč prohrál od stavu 5-4 v prvním setu třináct her za sebou.

"Je to určitě frustrující, je to ta nejhorší věc, která se vám na kurtu může přihodit. Snažil jsem se něco změnit, ale nic nefungovalo, protože Rafa hrál výborně," pronesl Berdych.

Český hráč snížil až na 1-4 ve třetím setu, a tak píseň "Na kolena, na kolena..." zpěváka Ivana Hlase z filmu Šakalí léta, kterou organizátoři pustili o pauze do éteru, vyzněla dost pohřebně.

Předtím na začátku druhého setu se zkoušel Berdych tlačit k síti, ale Nadal ho skvěle prohazoval a domácí fanoušci začali poprvé zpívat bouřlivé "Olé, olé!". Dvacátý hráč světa Berdych nemohl najít rytmus a neměl úder, o který by se mohl opřít. Na jeho kontě proto jen přibývaly nevynucené chyby a Nadal získával game za gamem.

Před třetí sadou odešel Berdych na toaletu, ale kouzlo jako při semifinále v Chorvatsku nezafungovalo. Měl sice možnost si vyhrát podání, ale místo toho jen bezmocně krčil rameny, jak se skóre hrozivě vyvíjí. "Prohrál jsem, ale pořád máme šanci zápas otočit v náš prospěch, což jsme letos už dokázali," doufal Berdych.

V další dvouhře bude na antuce barcelonské haly Sant Jordi o první český bod bojovat česká jednička Radek Štěpánek s Davidem Ferrerem.

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
no tak ja si myslim ze tohle je celkem ocekavany vysledek.rafael neprekvapil a na davida jsem si vsadil po prvnim setu.sorry vsem ale antuka je tenisovy povrch a chlapci bez forhendu to budou mit vzdycky o mnoho tezsi(radek) a nikdo nemuze rict ze spanele nemaji lepsi zakladni udery ktere na antuce rozhoduji
Reagovat
weak
po prvnim setu si vsadil FERRERA? a nasledoval dalsi set 2:6 - to ti urcite bylo jeste lepe a jeste si prisadil... v te chvili bylo jasne videt, ze ferrer stepce pres forehand jiste udela, radek byl za stavu 61 62 temer na rucnik... a nejvice se to projevilo pri breakballech radka ve tretim i v patem setu...
klobouk dolu, je videt, ze se tenisu venujes a pravem si sklidil ovoce!
Reagovat
smazaný uživatel
To, že Radkova hra servis-volej na antuce sklízí o mnoho méněkrát ovoce je jasné, třeba proti Rafovi by neměl šanci, ale Ferrer má bídnou sezonu a navíc včera ten forhend byl podstatně lepší než obvykle :)) Antuka není náš povrch, jsme tam možná ani ne poloviční, ale Radek na Ferrera určitě měl a to i před zápasem. No, ale dopadlo to jak dopadlo a gratulace k sázce, i když jsem zklamaný výsledkem a hlavně po tom průběhu. No a hlavně mě překvapilo, že se Ferrer zvednul, když je labil, na druhou stranu však bojovník to je fakt...
Reagovat
smazaný uživatel
no ako davno som nevidel tak suverenny vykon ako v prvych dvoch setoch tak som uz dlho nevidel si takto prehrat zapas....velmi som stepankovi fandil....hral to super,skoda ze to nevyslo :(
Reagovat
smazaný uživatel
Bože Radku, nechápu to. Takhle mít hráče na lopatě a pak se z toho s prominutím pos*at, je vrchol. Kvůli něho přemáhám únavu a on toto. Gratuluju Španělům k salátové míse, po dnešku je jasno.
Reagovat
smazaný uživatel
Barney a jeho hlášky !!!!!!!
Reagovat
carolyn
já nevím, že jste ještě nepochopili, že nemá cenu na něj reagovat. Nejsou to ani tak jeho názory jako spíš provokace, s každou reakcí na jěho řeči mu tím jen ěláte, přesně co on chce. Vždyt všichni normálně uvažující lidi vidí, že jeho řeči jsou kolikrát nesmyslné
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak, Carolyn, presne tak.
Reagovat
smazaný uživatel
reste radsi stepku :) at nepusti toho minispanela do hry :D
Reagovat
smazaný uživatel
tak tak suverenny vykon som nieze od stepanka ale globalne uz dlho nevidel...totalne uvolneny suvereny tenis....druhy set a ferer este nevyhral svoj servis...WOW
Reagovat
smazaný uživatel
"........jenom kolty k pasu..."pozeramz e cesky komentatori sa co to priucili od slvoenskych kolegov :))))
Reagovat
weak
narozdíl od pana Žovka, ktery dnes asi 175 krat rekl, ze Berdych hraje dobre, si myslim, ze Tomas zklamal a od stavu 55 byl doslova neskodny... predevsim nepsal zadne body ze servisu a s takovou se da tezko s hracem formatu nadal uspet...
nadala lze na antuce porazit jen 150 procentnim vykonem (viz SODERLING na French Open) - ale to, co dnes od koncovky prvniho setu Tomas predvedl, nemelo narok na uspech...

jinak mi trhalo uši žovkovo "Francisco ROIČ" - nevim, kde na to přišel, tento bývalý antukář a skvělý deblista (parťák Thomase Carbonella) se čte samozřejmě "ROJG" ...
Reagovat
smazaný uživatel
Pan zofka se nechal inspirovat panem slepickou :D co se ty vyslovnosti jmen tyce :).
Reagovat
smazaný uživatel
Mně by stačilo, kdyby se páni komentátoři naučili skloňovat číslovky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Teď je zas každej chytrej, já myslím, že před zápasem jsme všichni doufali, že by to mohlo klapnout, ikdyž jsme věděli, že Nadal je skvělej antukář. No ale nevadí, Radek snad srovná.
Reagovat
smazaný uživatel
sory, držím čechom palce, :) ale toto bolo jasné. Tomáš proste na Rafaela nemá :)
Reagovat
smazaný uživatel
04.12.09 15:12 Soob:
Rafa nejni nebezpecnej, Tomik mu da:-)

Já bych chtěl tady takovým odborníkům poradit, aby zkusili třeba kostky :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
:D přesně tak.Někteří tu rapomínají že Rafa je nejlepší antukář všech dob a ikdyž není třeba ideální forma tak na tyto hráče to bohatě stačí:
Reagovat
smazaný uživatel
Jednou jsem Cech, fandim cechum, prece tady nebudu prohlasovat, ze prohrajem...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak a je to tady! :-P Teraz by mohol vyhrať Radek (nech ma tady neukrižujete a nech je to napínavejšie) ale zajtra Verda a Feli vyhrajú :-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist