Byl to odvážný krok, jiná možnost nebyla, brání Forget změnu termínu French Open

29. 5. 2020, 09:13
Aktuality 11
Když bylo jasné, že se French Open v původním termínu na přelomu května a června kvůli pandemii koronaviru neuskuteční, rozhodli se pořadatelé jej přesunout na podzim bez dalších konzultací s ostatními tenisovými organizacemi či grandslamy. Ředitel turnaje Guy Forget zpětně hodnotí rozhodnutí jako odvážné a nutné: "Byl to odvážný krok, jiná možnost nebyla. Museli jsme French Open zachránit."
Guy Forget

Zpráva o změně termínu byla šokem pro téměř celý tenisový svět. Pořadatelé ji prostě oznámili na sociálních sítích, aniž by informovali tenisty nebo další tenisové organizace. Ukázalo se, že o plánu věděl pouze Rafael Nadal.

"Tehdy jsem to projednával s Bernardem Giudicellim (prezident francouzské tenisové federace). Řekl jsem mu, že za taková rozhodnutí budeme kritizováni. Ostatní si budou myslet, že je to od nás sobecké," správně předpovídal Forget.

"Ale v tu chvíli bylo jasné, že musíme French Open zachránit, a to za každou cenu. Jinak by utrpěla federace a amatérský tenis. Proto jsme přemýšleli, kam náš grandslam zařadit, abychom nepoškodili ostatní grandslamy, Davis Cup ani některý z turnajů Masters," vysvětloval v rozhovoru s Matsem Wilanderem a Justine Heninovou.

Nový termín hlavní soutěže nakonec padl na 20. září až 4. října (očekává se odložení ještě o týden, aby se stihla kvalifikace), s velkými turnaji nové datum skutečně nekolidovalo, ale od 25. do 27. září se měl hrát exhibiční Laver Cup Rogera Federera a 13. září má skončit grandslamové US Open.

"Snažili jsme se vybrat termín, který nejméně ublíží. Grandslamy jsou pro náš sport důležité, jsou to pilíře tenisu, žádný z grandslamů si tenisový fanoušek ujít nenechá."

A co hrozba, že se letošní sezona kvůli pandemii koronaviru už nerozjede? "Jsem velkým optimistou, že se začne už před French Open, což by určitě pomohlo našemu sportu i hráčům, kteří by měli delší čas na přípravu."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Kozoroh
Forget je pokrytec. Když byly obavy o proběhnutí letošního AO kvůli tamním požárům, tak Forget prohlásil, že AO nemůže změnit termín, protože v tenisovém kalendáři není volné místo.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ved to sa vobec nevylučuje s tým, ze RG zmenit termin moze.

Guy je správny chlapík!..
Reagovat
Patik
Tvrdí ďalší pokrytec :)
Reagovat
tommr
tou dobou ale nikdo netušil, že bude nějaká pandemie a turnaje se budou rušit ve velkým. V době konání AO byla termínová listina skutečně plná ...
Reagovat
Kozoroh
Tady jde o princip - cizímu grandslamu káže pít vodu, ale svému dovoluje pít víno.
Reagovat
turista
Je to tak. Ale my v Djokolandu věřmě tomu, že ten podzimní termín RG Djoker zužitkuje a promění ve 2.titul z RG. Nadal na podzim většinou dohasíná.
Reagovat
Denis92
A preco by sa AO nemohlo presunut na termin, na ktory sa presunulo RG?
Reagovat
tommr
protože v době kdy se o tom debatovalo byly na těch termínech psaný velký turnaje v Číně ...
Reagovat
Denis92
A v dobe, ked sa o tom rozhodlo RG neboli?
Reagovat
tommr
to už byla jiná situace a turnajema v Číně tou dobou nikdo nepočítal. A myslím si, že s nima nikdo nepočítá ani ted ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist