Bývalý šampion Medveděv v Cincinnati nezaváhal, rozjetý oslavenec Sinner i Ruud selhali

16. 8. 2023, 18:58
Aktuality 1
ATP CINCINNATI - Daniil Medveděv (27) vstoupil do turnaje v Cincinnati, kde před čtyřmi lety slavil první triumf na akci Masters 1000 a poslední dva ročníky nechyběl v semifinále, hladkou výhrou. Znovu po šesti dnech si bez potíží poradil s Italem Lorenzem Musettim (21), v Ohiu italského mladíka přehrál 6:3, 6:2. V osmifinále narazí na předloňského šampiona Alexandera Zvereva (26), s nímž vyhrál všechny tři letošní souboje. Na nedělní životní triumf z Montrealu nenavázal Ital Jannik Sinner, který v den 22. narozenin podlehl Srbu Dušanu Lajovičovi. Vypadli také obhájce titulu Borna Čorič, finalista loňského US Open Casper Ruud či zraněný Holger Rune. Po skreči postoupil Novak Djokovič.
Daniil Medveděv (© Profimedia)

Daniil Medveděv letos vyhrál už pět turnajů, na další titul a dokonce i finále ale čeká už tři měsíce. Minulý týden v Torontu vypadl ve čtvrtfinále s Alexem de Minaurem a tak si sebevědomí před US Open může zvednout už jen v Cincinnati.

A začal dobře. I když v souboj s Lorenzem Musettim ztratil hned v prvním gamu podání, další brejkbol už o šest let mladšímu soupeři nenabídl, po 80 minutách zvítězil 6:3, 6:2 a bez potíží zvládl druhý vzájemný duel během sedmi dnů.

"Letos jsou tu hrozně těžké podmínky. Změnil se kurt, což není nikomu příjemné. Kurt je jiný a míčky se na něj tak nějak lepí a divně odskakují. V těchto podmínkách pak není snadné předvést perfektní čisté údery. I proto jsme oba udělali několik zbytečných chyb, ale já to v důležitých momentech zvládl a dokonce jsme hrál čím dál lépe a zahrál to, co jsem potřeboval," komentoval Medveděv.

V Cincinnati sedmadvacetiletý Medveděv startuje pošesté v kariéře. Zatímco první dvě účasti pro něj skončily bez zisku setu v hlavní soutěži, v roce 2019 vybojoval první trofej z podniků Masters 1000 a další dva starty (2021 a 2022) proměnil v semifinále.

"Vyhrál jsem tady svůj první Masters, takže mám na tohle místo speciální vzpomínky a celkově mám ten turnaj rád. Jsme tu mimo velké město, kde je spousta restaurací a všeho tak nějak moc. Tady jsme tak trochu na venkově, je tu uvolněnější atmosféra a taková větší pohoda. Je to příjemná změna před US Open," prohlásil vítěz předloňského grandslamu v New Yorku.

Zverev – Nišioka 7:5, 6:4

V osmifinále se někdejší světová jednička Medveděv utká v souboji bývalých šampionů s Alexanderem Zverevem (h2h 9:6), kterého letos porazil na Masters v Indian Wells, Monte Carlu i Římě. Naposledy s o rok mladším Němcem prohrál ve finále Turnaje mistrů 2021.

Zverev v Cincinnati triumfoval při své poslední účasti před dvěma lety. Letos svou neporazitelnost v Ohiu protáhl už na sedm utkání, když po úterní jednoznačné výhře nad Bulharem Grigorem Dimitrovem zvládl ve dvou setech i druhé kolo proti Japonci Jošihitu Nišiokovi, kterého porazil 7:5, 6:4.

Sinner – Lajovič 4:6, 6:7

Jannik Sinner v neděli v Torontu na třetí pokus uspěl ve finále turnaje Masters 1000, získal svou nejcennější trofej a ve světovém žebříčku se vyšplhal na nové maximum (6. místo). Na další tisícovku do Cincinnati si ale formu nepřivezl a hned v úvodním zápase generálky na US Open podlehl Dušanu Lajovičovi.

Italský tenista si tak pokazil dnešní oslavu 22. narozenin. O jedenáct let staršímu srbskému sokovi nedokázal ani jednou sebrat podání, brejkboly měl pouze ve druhém gamu druhé sady, a po více než dvou hodinách boje prohrál 4:6, 6:7.

Třiatřicetiletý kvalifikant Lajovič si připsal jubilejní 10. skalp hráče TOP 10, z toho již čtvrtý za poslední čtyři měsíce. V dubnu v Banja Luce zaskočil světovou jedničku Novaka Djokoviče i Andreje Rubljova a v Madridu Félixe Augera-Aliassimea.

A hned ve čtvrtek ho čeká další člen elitní desítky domácí Taylor Fritz, kterého v jediném vzájemném střetnutí před pěti lety na antuce v Lyonu porazil. Američan si poradil 6:4, 7:6 s Italem Lorenzem Sonegem a navázal na včerejší výhru nad Jiřím Lehečkou.

Ruud – Purcell 4:6, 6:3, 4:6

Max Purcell v Cincinnati zaznamenal dokonce premiérový skalp hráče TOP 10. Pětadvacetiletý Australan zdolal 6:4, 3:6, 6:4 světovou sedmičku Caspera Ruuda a týden po první výhře na turnajích Masters 1000 je poprvé na akcích této kategorie ve třetím kole. Naopak Norovi se nepovedla generálka na US Open, na němž bude obhajovat loňské finále.

Ruud měl v rozhodujícím setu za stavu 4:4 tři brejkboly, ale nevyužil je a v následném gamu si vybral slabší chvilku v nevhodnou dobu. Po dvojchybě a dvou nevynucených chybách podruhé v zápase přišel o servis a soupeři pomohl zápas ukončit.

Purcell se v osmifinále utká s bývalý třetím hráčem světa a trojnásobným grandslamovým šampionem Stanem Wawrinkou (h2h 0:0). Osmatřicetiletý švýcarský veterán přehrál 6:3, 6:4 domácí světovou desítku Francese Tiafoea, s nímž vyhrál i čtvrtý vzájemný zápas, zaznamenal druhý letošní skalp hráče TOP 10 a stal se třetím nejstarším osmifinalistou turnajů Masters 1000.

"Byl to asi můj nejlepší zápas v sezoně. Cítil jsem se dobře, šel mi servis, dobře jsem se pohyboval, hrál jsem agresivně. Mám z toho radost, snad mi to tak půjde dál," řekl Wawrinka, jenž bude ve čtvrtek usilovat o první čtvrtfinále na 'tisícovce' po více než třech letech.

Hurkacz – Čorič 5:7, 6:3, 6:3

Svůj nejcennější titul v Ohiu neobhájí Borna Čorič. Chorvatský tenista letos skončil už ve druhém kole po porážce 7:5, 3:6, 3:6 s Hubertem Hurkaczem, který upravil vzájemnou bilanci na 2:3.

Polák v osmifinále vyzve i druhého finalistu loňského ročníku Stefanose Tsitsipase (h2h 2:8). Čtvrtý nasazený Řek zdolal v duelu bez jediného brejkbolu 7:6, 7:6 domácího mladíka Bena Sheltona.

Světová pětka Holger Rune od postupu do čtvrtfinále Wimbledonu prohrál pátý zápas v řadě. V Cincinnati ve své generálce na US Open dvacetiletý Dán vzdal za stavu 4:6 a 0:2 kvůli bolestem zad domácímu Mackenziemu McDonaldovi. Ten si o čtvrtfinále zahraje s Francouzem Adrianem Mannarinem.

Djokovič – Davidovich 6:4 / skreč D.

Novak Djokovič se v prvním zápase na Masters 1000 v Cincinnati po čtyřech letech příliš nezapotil. Už po prvním setu, který získal poměrem 6:4, mu kvůli bolestem zad vzdal Španěl Alejandro Davidovich.

"Je skvělé, že jsem se mohl vrátit na kurt a vyhrát, ale pocity mám smíšené vzhledem k tomu, jak to dopadlo. Nicméně doufám, že budu moct den za dnem pracovat na své formě a v průběhu turnaje se budu zlepšovat," řekl vítěz rekordních 23 grandslamů Djokovič.

V osmifinále se srbský šampion z roku 2018 utká s Gaëlem Monfilsem (h2h 19:1), s nímž prohrál pouze před 19 lety na turnaji ITF a následně vyhrál 19 duelů v řadě.

Monfils ve druhém kole znovu po dvou letech vyřadil Alexe de Minaura. Letos francouzský veterán porazil finalistu předchozích dvou turnajů (Washington a Montreal) 7:5, 6:4, navázal na skalp jiného člena TOP 20 Brita Camerona Norrieho a poprvé od podzimu 2021 vyhrál na třech turnajích po sobě minimálně dva zápasy.

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
středeční výsledky (16. 08. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Djokovič (2-Srb.) - Davidovich (Šp.) 6:4 / skreč D.
Medveděv (3) - Musetti (It.) 6:3, 6:2
Tsitsipas (4-Řec.) - Shelton (USA) 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)
Purcell (Austr.) - Ruud (5-Nor.) 6:4, 3:6, 6:4
McDonald (USA) - Rune (6-Dán.) 6:4, 2:0 / skreč R.
Lajovič (Srb.) - Sinner (8-It.) 6:4, 7:6 (7:4)
Fritz (9-USA) - Sonego (It.) 6:4, 7:6 (7:1)
Wawrinka (Švýc.) - Tiafoe (10-USA) 6:3, 6:4
Paul (14-USA) - Humbert (Fr.) 6:1, 7:6 (7:4)
Hurkacz (Pol.) - Čorič (15-Chorv.) 5:7, 6:3, 6:3
Zverev (16-Něm.) - Nišioka (Jap.) 7:5, 6:4
Popyrin (Austr.) - Jarry (Chile) bez boje
Monfils (Fr.) - De Minaur (Austr.) 7:5, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
NovacekTP
smile Gratulace i naší Markétě. Potápová má o čem přemýšlet. Ale to je tenis a Federer to jistě vnímal obdobně.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist