Černý kůň turnaje Vondroušová: Hlavně chci mít radost z tenisu

26. 5. 2019, 19:35
Aktuality 12
Markéta Vondroušová má za sebou povedené jaro, ale nechce si připouštět, že by na grandslamovém Roland Garros měla postoupit daleko. Devatenáctiletá Češka byla ve finále v Budapešti a Istanbulu a postoupila do čtvrtfinále velkých podniků v Indian Wells, Miami a Římě, přičemž dvakrát porazila bývalou světovou jedničku Rumunsku Simonu Halepovou. V Paříži dnes zvládla první kolo proti Číňance Yafan Wang.
Profily hráčů
Markéta Vondroušová (© Česká sportovní)

V zákulisí se o ní hovoří jako o možném černém koni turnaje, ale sama se nechce dostat pod tíhu velkých očekávání. "Teď jsem hrála dobře na větších turnajích, ale na grandslamech jsem zahrála jen loni na US Open. Nechci si nějak připouštět, že už bych tady měla něco trefit, spíš chci mít hlavně z tenisu radost," řekla českým novinářům osmifinalistka loňského newyorského grandslamu.

Těší ji stabilita výkonů. "Teď mi ty turnaje sedly. Jsem za to fakt ráda, že jsem takhle postoupila v žebříčku. Ale zase nechci mít velký voči a prohlašovat tady bůhvíco," uvažovala 38. hráčka světa.

Uvědomuje si vyrovnanost současné širší světové špičky. "Myslím, že teď jsou překvapení na obě strany. Že můžu vyhrát, ale můžu i prohrát. Třeba od dvacítky po sedmdesátku mi to přijde šíleně vyrovnané, je to o pár míčích," přemítala.

S trenérem Janem Hernychem obezřetněji volí turnajový program, aby se vyhnula zdravotním problémům, které ji trápily loni. Podobně jako řada dalších tenistek hraje na antuce se zatejpovanými kotníky, aby snížila nebezpečí zranění. Od lednových turnajů v Austrálii nosí preventivně tejp na koleni.

V televizi dnes sledovala, jak její další soupeřka Anastasia Potapovová poslala domů nasazenou pětku Angelique Kerberovou z Německa. "Hrála fakt dobře. Po tom, co odehrála, si asi bude dost věřit," řekla na adresu osmnáctileté Rusky.

Kraťasy? Soupeřky na ně nejsou zvyklé
V jediném vzájemném utkání mezi ženami jí ale letos v Budapešti povolila jen dvě hry. "Hrály jsme tam spolu na tvrdém povrchu, tohle bude jiné. S Kerberovou se jí určitě hrálo líp, neměla co ztratit. I když i já budu podle žebříčku favoritka," uvažovala Vondroušová, která Potapovovou porazila i před čtyřmi lety mezi juniorkami.

I proti Potapovové zřejmě česká naděje vytáhne spoustu 'kraťasů', které jsou jejím nejoblíbenějším úderem. "Na antuce není tak lehké míč ukončit a mně ty kraťasy v tomhle fakt pomáhají. I když to třeba doběhnou, tak já z toho dokážu ten bod vyhrát. Většina holek to ani moc nehraje, takže mi přijde, že na to soupeřky nejsou moc zvyklé," pochvalovala si.

Roland Garros je jejím oblíbeným grandslamem a líbí se jí změny v areálu. Kompletně zrekonstruovaný je centrální dvorec Philippa Chatriera, vyrostl nový velký kurt Simonne Mathieuové a několik menších dvorců. "Je to zase úplně jiné než loni, nemůžu vůbec nic najít. Je neskutečné, kolik do toho musí dávat peněz. Je to fakt hezké. Přijde mi, že se lidé mnohem víc rozprostřou, nejsou takové tlačenice. Pro nás udělali tunely, vůbec nemusíme chodit mezi lidmi. To je super," pochvalovala si Vondroušová, která do hlavní soutěže zasáhla jako první z českých tenistů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Roger_Federer
Černý kůň, odvážné pane Zabloudil :)
Reagovat
Fandina
Není v tom sám.

https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1108510-francouzska-media-maji-jasno-cerny-kun-french-open-rozjeta-ceska-hvezdicka.html
Reagovat
Fandina
"velký voči" se mi líbí. Ale jinak Markétce schvaluji, že nechce mít velké oči, co se týká čk. To se nevyplácí.
Reagovat
Fransoas
Hlavně by mi zajímalo,kdo ji pasuje na čk turnaje.Stejné to je i u Karolíny - z druhého postu ji viděj,že získá titul.byla by to ale bomba.Rankink WTA je ovšem nevyzpitatelný.
Reagovat
Fandina
nevyzpytatelný se píše takhle a za tečkou čárkou se píše mezera ... tahá mě to za oči

A jinak je to normální, že se o někom říká, že je černý kůň turnaje, jinak je to většinou ten, kdo ještě nemá tolik výher a není extra vpředu. A o jiných se zase říká, že jsou kandidáty na titul, když mají výsledky i jinde.
Reagovat
Jon61
Ano, měl by si zopakovat vyjmenovaná slova po P. U mne je černý kůň turnaje hráč(ka), který(á) dokáže vyřadit výše postavené soupeře a dostat se do závěrečných kol.
Reagovat
smazaný uživatel
cierny kôn bol Goran a este Naomi,u tej vsak musim byt opatrny aby ma zase nejaky blbec neobvinil z rasizmu
Reagovat
tommr
dnešní vstup do turnaje měla Markéta slibnej. Docela mě začíná mrzet, že se s Karolínou Plíškovou můžou potkat už ve čtvrtfinále ...
Reagovat
Fransoas
B\la by to konfrontace nadějného mládí a větších skušeností mezi oběma hráčkami.Pokud by Markétě vycházely kraťasy,tak by to bylo vprvočotátku pro Karolínu trochu problém.Na druhou stranu - pokud by měla Karolína aktuální top formu - mohlo by to být pro ni výhodnější.Záleželo by to na aktuální formě.Dost možná by to rozhodlo pár míčků.
Reagovat
bIbec
Z tohohle příspěvku sálá čirý optimismus =) Takovýmto mrzením bych se vůbec nezabýval. Představa, že se obě hráčky střetnou v takové fázi turnaje je vyloženě snová. S největší pravděpodobností se to nestane.
Reagovat
tommr
pokud by ale k tomu přece jen došlo tak budu mít bolavou hlavu z toho komu fandit ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist