Češi dobyli Mnichov! Titul má Berdych i Hernych s Minářem

10. 5. 2009, 18:02
Aktuality 7
ATP MNICHOV - Antuku v německém Mnichově letos dobyli čeští tenisté. První titul v této sezoně si připsal Tomáš Berdych, když ve finále zdolal Rusa Južného. Soutěž deblistů ovládli překvapivě Jan Hernych s Ivo Minářem, kteří spolu odehráli vůbec první společný turnaj.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych letos nehrál ani jednou ve čtvrtfinále, ale v metropoli Bavorska byl po úspěchu hladový. Zvládl čtyři třísetové bitvy a tři z nich rozhodl až v tie-breaku závěrečné sady. Stejně jako dnes ve finále s Michailem Južným, kterého porazil 6-4 4-6 7-6.

Třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí dnes ovládl první set a soupeře při vlastním podání prakticky k ničemu nepustil. Druhé dějství však vyšlo lépe Južnému, jenž si vynutil rozhodující set. V něm Berdych neudržel náskok 4-2 a za stavu 6-5 nevyužil čtyři mečboly.

Po jednom z nich přitom už skoro zvedal ruce nad hlavu jako vítěz. Míč z rakety Južného v dlouhé výměně totiž lajnový sudí označil za aut a český hráč to zblízka viděl. Hlavní rozhodčí ale výrok změnil a hrálo se dál. "V ten moment by se ve mně krve nedořezal. Nemohl jsem to ale změnit a nechtěl ukazovat emoce. Štvalo mě to hodně a poznamenalo v začátku tie-breaku," řekl Berdych.

O vítězi turnaje tak musel rozhodnout až tie-break a v něm český tenista začal hrůzostrašně, když prohrával už 1-5. Pak ale vyhrál šest výměn v řadě a mohl slavit svůj celkově pátý turnajový vavřín. "Mentálně to nakonec nezvládl on," konstatoval Berdych. S Južným se rodák z Valašského Meziříčí utkal letos již potřetí a podruhé ho porazil. Celkovou bilanci s ruským tenistou si vylepšil na čtyři vítězství proti pěti porážkám. "Doufám, že ten nepříjemnější hráč jsem teď já pro něj a ne on pro mě," smál se.

"Větší drama už to asi být nemohlo a jsem rád, že jsem to takhle zvládl," řekl Berdych v rozhovoru pro ČTK po finále, které trvalo přes dvě a půl hodiny. "Těžko říci, co rozhodlo. Řekl bych, že dneska skoro nebyl poražený, tak to bylo vyrovnané. Někdo ale smutný být musí a o pár míčků to padlo na něj," prohlásil třiadvacetiletý tenista.

Jako vítěz z Mnichova odjede s novým vozem BMW. "To jsou příjemné starosti. Ale největší radost je z výhry a z porce bodů, kterou jsem získal, protože tu potřebuji úplně nejvíce," uvedl Berdych. Za titul si připsal 250 bodů do žebříčku ATP a vydělal 71.700 eur (1,9 milionu korun).

Berdych, který triumfem v Mnichově napodobil výkon krajana Jiřího Nováka z roku 2001, si ve finále turnaje ATP zahrál podeváté v kariéře a bilanci si vylepšil na pět výher a čtyři porážky.

Južnému v Mnichově nevyšlo ani druhé finále, když před dvěma lety podlehl domácímu Kohlschreiberovi. Na titul čeká od úvodu loňské sezony, kdy ve finále v Čennaí deklasoval Nadala.

Čtyřhru vyhráli překvapivě Hernych s Minářem
Úspěch českého tenisu v Mnichově podtrhli Jan Hernych a Ivo Minář. Ti se při svém prvním společném startu stali překvapivými vítězi čtyřhry, když ve finále porazili dvakrát 6-4 druhou nasazenou dvojici Ashley Fisher a Jordan Kerr z Austrálie.

"Nádherný pocit," uvedl devětadvacetiletý Hernych pro web ATP Tour. "Neuvěřitelné, jsem v deblovém žebříčku za 900. místem a mám titul," doplnil o čtyři roky mladší Minář svého kolegu z klubu I. ČLTK.

Titul z Mnichova, za který získali prémii 22.750 eur, je pro Hernycha i Mináře jedním z největších úspěchů v kariéře. Oba mají zatím na okruhu ATP na kontě pouze účast ve finále dvouhry v Hertogenboschi, respektive Sydney.

"Měli bychom spolu hrát častěji, když nám to tak jde a třeba na výhru navážeme," řekl Hernych. Do čtyřhry se rozhodli nastoupit na poslední chvíli, do losování se přihlásili půl hodiny před uzávěrkou. "A udělali jsme moc dobře, hráli jsme výborně," prohlásil Minář.

V cestě za premiérovým titulem české duo dokázalo vyřadit první pár světového žebříčku - americká dvojčata Boba a Mika Bryanovy. "Snažili jsme se jen hrát co nejlépe a vyšlo to. Krása," uvedl Minář.

- ATP 250 MNICHOV (Německo, antuka, 450.000 eur) -
nedělní výsledky (10. 05. 2009)

Dvouhra - finále:
Berdych (4-ČR) - Južnyj (Rus.) 6-4 4-6 7-6(5)

Čtyřhra - finále:
Hernych/I. Minář (ČR) - Fisher/Kerr (2-Austr.) 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
hezky, gratulace, jen tak dál a neusnout na vavřínech!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo a Hernych s Minařem, uplně skvěle to jsem fakt nečekal. Hlavně jak porazili Bryany.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Tome, velka gratulace, doufám, že tě to nakopne směrem k French open.
Reagovat
smazaný uživatel
aj pekne auto dostal
Reagovat
smazaný uživatel
newite nekdo kolik dostane Berdych bodu?
Reagovat
smazaný uživatel
Super Tome, dokázal si to i přes to, že jsem si myslel už ve čtvrtfinále, že dál už nepostoupíš. Smekám před tebou.
Reagovat
smazaný uživatel
Joooo :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist