Češi se o premiérový postup ze skupiny United Cupu utkají proti týmům Norska a Polska

VČERA, 09:32
Aktuality 23
V australském Sydney byl rozlosován třetí ročník United Cupu, který se odehraje začátkem nové tenisové sezony 2025. Země, které se týmové soutěže zúčastní, byly rozděleny do skupin a hostitelských měst, kterými budou tradičně Perth a právě Sydney. Hlavními lídry českého týmu by měli být Tomáš Macháč (24) a Karolína Muchová (28), kteří se o postup utkají s hráči Norska a Polska.
Tomáš Macháč na United Cupu 2023. (@ČTK / AP / Mark Baker)

Třetí ročník týmové soutěže smíšených družstev United Cup byl rozlosován do šesti tříčlenných skupin, které se odehrají ve dvou australských městech.  Ze skupiny postoupí vítězové a nejlepší tým na druhém místě v každém městě. Semifinále a finále se uskuteční od 4. až 5. ledna v Sydney.

V Perthu se proti sobě utkají skupiny A, C a E. V Sydney se představí země ve skupinách B, D F. Ve skupinách A a F jsou volná místa, kam budou dosazeny ještě dvě země na konci listopadu. Přesný rozpis zápasů by měl být zveřejněn v úterý.

Český tým se ve skupině B potkají s Norskem a Polskem, které by mělo reprezentovat hvězdné duo Iga Šwiateková a Hubert Hurkacz. V Sydney se představí také domácí tým Austrálie, Velká Británie, Francie, Itálie a Švýcarsko. V Perthu zasáhnou do boje o trofej reprezentanti ze zemí Kanady, USA, Řecka, Kazachstánu, Španělska, Číny, Brazílie a obhájci prvenství z Německa.

O premiérový postup českých tenistů ze skupiny by měli zabojovat Tomáš Macháč a Karolína Muchová. Zatímco olomoucká rodačka si v týmové soutěži smíšených družstev zahraje poprvé, rodák z Berouna si už jeden start připsal. Šestičlenný český výběr doplňují Marek Gengel, Gabriela Knutsonová, Patrik Rikl a juniorka Vendula Valdmannová.

Při premiéře v roce 2023 v silné konkurenci Američanů a Němců skončili Češi s bilancí 1:1, přičemž reprezentovali Petra Kvitová, Marie Bouzková, Jesika Malečková, Jiří Lehečka, Tomáš Macháč a Dalibor Svrčina. V roce 2024 ve skupině prohráli se Srbskem i Čínou, byli u toho Lehečka, Markéta Vondroušová, Vít Kopřiva, Sára Bejlek, Petr Nouza a Miriam Kolodziejová.

"Myslím, že startovní listina je pravděpodobně nejsilnější, kterou jsme tu za tři roky viděli. Máme sedm hráček z elitní světové desítky a šest mužů z nejlepší světové dvanáctky. Bude to úžasná soutěž," řekl ředitel turnaje Stephen Farrow.

Vedle podílu z prize money ve výši 10 milionů amerických dolarů budou tenisté usilovat také o body do žebříčku ATP a WTA.

 

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

23
Přidat komentář
lvicek
Btw. Co ze to vlastne znamena "odkrouží premiéru"? ;)
Reagovat
Kandinsky1
Bude běhat kolem kurtu.
Reagovat
lvicek
To by ale bylo "obkroužit", ne?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ž a t jsou vedle sebe a korekce neexistuje
Reagovat
lvicek
Proc mame vzdycky a vsude Polaky? To jsou k nam nejak prilepeni nebo co?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi tomu nerozumím. Budou dvě stejné soutěže hrané v Austrálii začátkem roku? UC a Hopman cup?
A volbě náhradníků pro náš tým už nerozumím vůbec.

Tyhle pokusy zakládat nové soutěže, když si hráči/ky stěžují na přetížení mi přijde poněkud podivné...
Reagovat
lvicek
A Hopman cup jeste pokracuje nebo ho tohle nahradilo?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na ofiko stránkách mají, že event will return at 2025... Mno, vzhledem k tomu, že jsem tam nic dalšího nenašel, dá se o tom i pochybovat. Docela šlendrián u akce, která přeci jen má nějakou historii.
Reagovat
muster
třeba to zase přejmenují zpět na Hopman
Reagovat
Kandinsky1
Kam se hrabe na historii Davis cupu, a jak s ním bylo vyjebáno.
Ale fakt nechápu, co s tím Hopman cupem blbnou. A nějakej UC si můžou strčit někam.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
HC byl docela oblíbený a často ho hráli ti nejlepší.
Reagovat
muster
jj býval to tradiční turnaj, kde hrávala špička...holt nová doba, všechno dobré se zruší nebo aspoň dojebe
Reagovat
Kandinsky1
No právě, když si člověk prohlídne seznam jeho vítězů, tak je to špička (viz od nás Novotná s Kordou a Kvitová s Berdyčem).
Reagovat
GaelM
Víc akcí v Austrálii by imho bylo fajn, ale chtělo by to prodloužit časovou dotaci v programu. AO bych posunul až na konec ledna, čímž by menší akce v Austrálii získaly víc prostoru a hráči by nemuseli volit mezi US/HC a těmi pár klasickými turnaji, které se stíhají nacpat před AO.

Aby to v kalendáři vycházelo, na úkor toho by se mohl v kalendáři zkrátit některý z dvoutýdenních turnajů zase zpátky na týdenní. Madrid, Řím, Miami, Cincinnati, Peking... je jich tam víc než dost, může to být víceméně kterýkoliv z nich, asi kromě Indian Wells. Stejně mi přišlo, že na to prodlužování nebyly nijak zvlášť pozitivní reakce ani od samotných hráčů a hráček.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, souhlas. Když už se všichni táhnou takovou dálku, tak by tam měli mít šňůru. Ale zas je tam Brisbane, Adelaide, Sydney... Ale vůbec netuším, jaké kategorie mají, aby hráče/ky nalákaly.
Reagovat
GaelM
Sydney se už od roku 2022 nekoná, nejspíš ho v programu trvale nahradil právě United Cup.

Jinak Brisbane a Adelaide jsou v rámci WTA 500, ostatní turnaje jen 250. Na ATP se před AO dokonce nehraje nic vyššího než 250. Co se týče počtu a významu přípravných turnajů, je na tom AO dokonce i hůř než Wimbledon
Reagovat
lvicek
Na trave taky neni zadna tisicovka, prijde mi to silene nespravedlive. Asi jsou travnate arealy problem...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Takže je to jasný, do Sydney 1000
Reagovat
muster
místo antukovýho Říma
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ano, místo římské oranice!smilesmilesmile Aspoň by ubylo zraněných hráčů.
Reagovat
lvicek
Tyden z Rima pred AO a tyden pred Wimbledon a beru :D.
Reagovat
com
Tak to je jasny, ze postoupi Polsko
Reagovat
tommr
jj šanci na postup máme jedině jak nejlepší druhej tým v Sydney ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist