Češi si na jméno barážového soupeře počkají do července

7. 3. 2011, 19:47
Aktuality 15
Reprezentanti České republiky po čtyřech letech nepostoupili do čtvrtfinále Davisova poháru a v září je tak čeká boj o udržení mezi elitou. Na koho v baráži narazí? Čelit můžou Švýcarům, za které by teoreticky mohl nastoupit i Roger Federer. A kdo další je ve hře?
Český daviscupový tým

Čeští tenisté hráli tři roky po sobě minimálně ve čtvrtfinále, a tak se vždy vyhnuli bojům o udržení. Letos však v 1. kole proti Kazachstánu chyběl nemocný Radek Štěpánek a Češi v Ostravě nečekaně prohráli.

Na konci léta je tak čeká boj o udržení ve Světové skupině, ze které vypadli naposledy v sezoně 2005, ale po roce se vrátili. Baráž pak hráli ještě před čtyřmi lety, kdy si v domácím prostředí poradili se Švýcary v sestavě i s Federerem.

Letos budou usilovat o záchranu o víkendu 16. až 18. září. Na jméno soupeře si však ještě musí počkat do července, kdy se budou hrát druhá kola v nižší skupině a následovat bude los.

Češi jsou aktuálně třetím nejlepším daviscupovým týmem a právě díky dobré pozici v žebříčku budou při losování nasazeni. Mají tak jistotu, že se vyhnou Rusku, Chorvatsku, Chile, Belgii, Rakousku, Indii a pokud uspěje v evropsko-africké zóně, tak i Izraeli.

Ovšem i mezi nenasazenými jsou silné země. V současné chvíli se nechá reálně uvažovat o jedenácti možných soupeřích. Důležitý zápas by čeští tenisté mohli odehrát s Rumunskem (v Top 100 mají Haneska), silným Švýcarskem (Federer, Wawrinka), Itálií (Seppi, Starace, Fognini, Bolelli), Holandskem (De Bakker, Haase), Jihoafrickou republikou (Anderson), Austrálií (Hewitt), Kanadou (Raonic, Nestor), Ekvádorem (Lapentti), Japonskem (Nišikori), Uruguayí (Cuevas), či Brazílií (Bellucci, Mello). Kromě Rumunska však ještě na všechny země čeká boj o postup do playoff.

Se Švýcarskem, Rumunskem, Jihoafrickou republikou a Brazílií by se Češi utkali na půdě soupeřů. V domácím prostředí by hostili Holandsko, Itálii, Austrálii, či Ekvádor. O pořadateli zápasu s Kanadou, Uruguayí, nebo Japonskem by rozhodl los.

Teoreticky možné jsou i souboje s Polskem, Uzbekistánem, Čínou, Portugalskem a Slovinskem. Jejich postupu do baráže by však předcházel nečekaný úspěch v evropsko-africké zóně.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
darek.vrana
Fuj, tak to se mi ulevilo, že jsme nasazení a nemůžeme tudíž narazit na silné týmy Chile, Belgie, Indie a Izraele! Přece jen, Švýcarsko, Austrálie, Itálie, Holandsko, Brazílie nebo Kanada jsou o třídu níž;-).
Reagovat
darek.vrana
Takovýhle systém nasazování je úplně k ničemu. To je úplně stejná loterie, jako kdyby se nenasazovalo vůbec. Proč to proboha neudělají objektivně podle aktuální síly soupeře (postavení jeho hráčů)? V tomto případě to vyšlo skoro naopak, že nenasazené týmy jsou daleko silnější než nasazené. Kvůli jednomu pofidérnímu postupu do semifinále díky neuvěřitelné shodě náhod teď bude několik let strašit např. Izrael mezi nasazenými.
Reagovat
Chandler
Zrovna Izrael je krásný příklad toho, o čem všichni pořád kecaj a to, že DC je tak trochu jiná soutěž. (I parta zevláků z druhý stovky žebříčku, může natrhnout prdel hvězdám z Top 20.) Aspoň máme výmluvu..
Reagovat
Chandler
Wáwra by s náma vyběhnul i bez Fedexe...
Reagovat
smazaný uživatel
No i se Švýcarskem s Federerem by se dalo vyhrát, když, když, kdyby. Například Wawrinka by měl chřipku s ATB a nehrál a naše jednička předvedla životní výkon za hranicí možností. Pak by i mr. perfekt třeba pomyslně smekl a nic by na své hře meměnil.

To se prostě nedá brát tak, že žebříčkově nejvýš umístěný hráč musí jaksi povinně přinést dva body ze dvouher a přidat jeden ze čtyřhry. Je to sport né má dáti->dal a když nedal tak penále. Díky všem top hráčům nebo lokálním top hráčům kteří hrát chtějí je DC zajímavý.
Reagovat
smazaný uživatel
Hradecká vedla 5:2 v prvním setu a ted čumím že ho prohrála 5:7 no to snad není pravda.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, chlapci by to měli zvládnout. Ale s jiným vedením, které umí komunikovat. Co pan Navrátil za poslední léta předvádí, tak nesvědčí o schopnosti dobré komunikace. Např. nezařadil do týmu před léty úspěšného mistra světa pana Urbánka. Proč asi, proč jemu nedal šanci? Takové a další otázky se zodpoví, až zodpovědně odstoupí. A budou výsledky.
Reagovat
a.magerova
No tak se letos nezadařilo, jste si nás rozmlsali a teď cokoli mimo vyhrané finále bereme tragicky. Držím palce všem po zbytek sezóny.
Reagovat
smazaný uživatel
Držme palce i vedení svazu při výběru jiného vedení. Jinak změna nepřijde, tak se to dělá u všech klubů, ve všech krachujících firmách. Pokud ovšem někdo změnu chce.
Reagovat
smazaný uživatel
Tragicky? Ta neděle mi zase tak špatná nepřišla - Dokička má konečně titul (Berdychová mě nazajímá), Cechrep tenisté ze státu s nejubožejším názvem si zahrajou baráž a nakonec ještě Nasťa přehrála nesympatickou srbici. Výborně!
Reagovat
smazaný uživatel
"..za které by teoreticky mohl nastoupit i Roger Federer"

Prakticky je to ale téměř vyloučeno, všichni víme, jakej je pan elegán vlastenec .)))
Reagovat
smazaný uživatel
DC nehraje jen protože má DC stupidní termíny v roce!!!
1. kolo se hraje týde před indian wells!!!
čtvrtfinale se hraje týden po Wibmledonu!!
semifinale se hraje týden po US OPEN
finále se hraje týden po Turnaji mistrů.
Tenisti nejsou roboti, aby to všechno vydrželi. Tady se hraje na tři vítězný sety o to je to náročnější.
Reagovat
a.magerova
No tak např. v září 2009 Roger DC hrál.
Jo a taky je "super", když mají přípravu a zápasy na hardu a jsou pozváni na antuku :-((
Reagovat
smazaný uživatel
Proč forevr nambr van nepomohl, když Švajcu šlo o záchranu? Rožér tak ztratil další rok. Ještě chce DC vyhrát?
Reagovat
smazaný uživatel
švýcarsko a půjdeme se oběsit
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist