Češi v Davis Cupu porazili domácí Španěly. Ve Valencii bodovali Macháč, Lehečka i deblisté

13. 9. 2023, 17:20
Aktuality 40
DAVIS CUP - Čeští tenisté vstoupili do základní skupiny finálového turnaje Davisova poháru výhrou 3:0 nad domácími Španěly. O vítězství ve Valencii rozhodli už ve dvouhrách, v nichž Tomáš Macháč (22) přehrál bez ztráty podání 6:4, 6:4 Bernabého Zapatu (26) a Jiří Lehečka (21) následně v duelu týmových jedniček zdolal 7:6, 7:5 Alejandra Davidoviche (24). Třetí bod v deblu získali debutant Jakub Menšík (18) a Adam Pavlásek (28).
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Čeští tenisté v únorové kvalifikaci v portugalské Maie porazili domácí výběr a nyní na Pyrenejském poloostrovu zahájili výhrou nad domácím týmem také skupinovou fázi finálového turnaje. Ve Valencii vedou nad oslabenými Španěly, kterým chybí světová dvojka a wimbledonský vítěz Carlos Alcaraz, už po dvouhrách 2:0.

Tomáš Macháč se na vystoupení v Davis Cupu naladil finálovou účastí na halovém challengeru ve Francii, a proto dorazil do Valencie až jako poslední. Bývalý 97. hráč světa se stále nemůže výrazněji prosadit na nejvyšším okruhu a na kontě má jen jednu čtvrtfinálovou účast. V nejprestižnější týmové soutěži se mu ovšem daří, svou singlovou bilanci upravil na 5:1.

Předloni si vyšlápl na Richarda Gasqueta i Daniela Evanse a loni porazil Edana Lešema a prohrál s Diegem Schwartzmanem. Ve španělské Valencii, která je jedním ze čtyř dějišť základních skupin finálového turnaje letošního ročníku Davisova poháru, začal vítězstvím nad domácím antukovým specialistou Bernabém Zapatou. Ještě předtím v kvalifikaci v Portugalsku přehrál Joaa Sousu.

Statistiky zápasu Macháč - Zapata

Macháč byl překvapivě úspěšnější po druhém servisu, po němž získal 75% bodů. Španělovi sebral podání hned v úvodním gamu a náskok si udržel. Ve druhé sadě se mu podařilo zaregistrovat brejk až v sedmé hře. Za celý zápas čelil pouze jedné brejkbolové hrozbě, se kterou si v polovině prvního dějství poradil.

"Servis byl má nejsilnější stránka. Dával jsem mu málo šancí. A když už nějakou měl, tak jsem se dobře opřel o hru zezadu," řekl Macháč České televizi.

"Přijel jsem sem později, ale od začátku jsem tu chytil rytmus. V rozehrávkách a na tréninku jsem hrál dobře. Do zápasu jsem šel se sebevědomím. Atmosféra byla těžká, tlak tam byl. Diváci to vyburcovali a není to jako na ostatních turnajích. Je to vždy těžké. Jak ale mohu reprezentovat Českou republiku, tak se předvedu v dobrém světle, a za to jsem rád," doplnil Macháč.

Davidovich – Lehečka 6:7, 5:7

Druhý bod přidal hned v následující dvouhře týmových jedniček Jiří Lehečka. V souboji hráčů třetí světové desítky zdolal po téměř dvou hodinách boje 7:6, 7:5 Alejandra Davidoviche.

Ve druhé sadě český tenista nenabídl soupeři jediný brejkbol a rozhodl v jedenácté hře. Davidovich na servisu neuhrál ani fiftýn, Lehečka získal klíčové vedení a utkání následně doservíroval. Čtvrtfinalista letošního Australian Open zahrál 25 vítězných míčů, pomohl si šesti esy a získal v Davis Cupu páté singlové vítězství za sebou.

Lepší vstup do utkání měl čtyřiadvacetiletý Davidovich, který získal v páté hře úvodní sady brejk. O tři roky mladší Lehečka ovšem ihned odpověděl, vyrovnal a první set dospěl do zkrácené hry. V ní český tenista získal tři minibrejky a vyhrál 7:5.

"Hrál jsem aktivně od základní čáry a v klíčových momentech si pomohl servisem. To byla hlavní věc, která mě udržela v obou setech. O to cennější ta výhra je, navíc tady ve Valencii v bouřlivé atmosféře s fantastickou podporou fanoušků proti Španělsku," řekl Lehečka v rozhovoru pro Českou televizi.

"Bez chladné hlavy by se to nedalo dohrát. O to šťastnější jsem, že i tahle stránka se mi povedla na výbornou. Byly tam momenty, kdy jsem mohl být odvážnější, ale jsem rád, že i přes ty nedokonalosti jsem udržel chladnou hlavu a dovedl to do vítězného konce," dodal rodák z Mladé Boleslavi.

Lehečka se představil poprvé od porážky v prvním kole US Open, kterou utrpěl pouhé dva dny po svém premiérovém vystoupení ve finále turnaje ATP, a v Davis Cupu si připsal už pátou výhru v řadě. Celkovou bilanci v týmové soutěži upravil na 5:3.

Davidovich/Granollers – Menšík/Pavlásek 7:5, 6:7, 4:6

Do závěrečné čtyřhry kapitán Jaroslav Navrátil poslal zkušeného deblového specialistu Adama Pavláska s osmnáctiletým nováčkem Jakubem Menšíkem, kteří po obratu a odvrácení dvou mečbolů zdolali 5:7, 7:6, 6:4 Davidoviche s Marcelem Granolleresem a vylepšili konečné skóre na 3:0.

Český pár v tie-breaku druhého setu neudržel vedení 3:0 se dvěma minibrejky v zádech a za stavu 4:6 byl dvakrát míček od porážky. Sadu ale ziskem čtyř bodů po sobě získal a ve třetím dějství díky brejku z páté hry dokonal obrat. Debutant Menšík v duelu ani jednou nepřišel o podání.

Češi se Španělskem utkali po jedenácti letech, ve finále ročníku 2012 v pražské O2 areně vyhráli s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem 3:2.

"Jsme na úrovni, kde je každá výhra strašně důležitá. Je neuvěřitelné, že se nám podařilo porazit Španělsko ve Španělsku. Je to první zápas, od kterého se můžeme odrazit k tomu, abychom třeba porazili i ty ostatní dva týmy. Nebo jeden další. To už se uvidí," dodal Lehečka.

Ve skupině ještě s Korejci a Srby

Skupina C ve Valencii se rozehrála už v úterý, kdy Srbové porazili 3:0 Jižní Koreu. Češi budou po duelu se Španělskem čelit ve čtvrtek Korejcům a v sobotu Srbům, ke kterým se dnes připojil už i čerstvý vítěz US Open Novak Djokovič.

Češi se mohou v novém formátu Davisova poháru probojovat do vyřazovací fáze poprvé. Před dvěma lety nestačili ve skupinové fázi na Velkou Británii a Francii.

Kanaďané zaskočili Italy

O překvapení se postarali kanadští obhájci titulu, kteří v Boloni i bez svých obvyklých opor Félixe Augera-Aliassimea a Denise Shapovalova porazili domácí Italy. Až 200. hráč světa Alexis Galarneau nejprve porazil 7:6, 6:4 favorizovaného Lorenza Sonega a druhý bod pak přidal 158. hráč žebříčku Gabriel Diallo, který porazil 7:5, 6:4 světovou osmnáctku Lorenza Musettiho a připsal si první skalp hráče TOP 20. Na konečných 3:0 pak upravili Galarneau s Vaskem Pospisilem.

V domácím prostředí naopak zvládli úvodní zápas Britové, kteří si v Manchesteru poradili s Australany. Jack Draper udolal 6:7, 6:3, 7:6 Thanasiho Kokkinakise, přestože soupeř podával na vítězství, a Daniel Evans zdolal rovněž ve třech setech 6:1, 2:6, 6:4 Alexe de Minaura.

Čtyřhra ve středu rozhodovala o vítězi pouze v chorvatském Splitu. Domácí tenisté sice díky nečekané výhře Borny Goja nad Francesem Tiafoem vyrovnali, Američané ale strhli výhru na svou stranu díky Austinu Krajickovi a Rajeevu Ramovi, kteří v souboji deblových specialistů udolali 7:6, 6:7, 6:2 Ivana Dodiga s Matem Pavičem.

• FINÁLOVÝ TURNAJ DAVIS CUPU •
skupinová fáze, tv. povrch / hala
středeční výsledky (13. 9. 2023)
Česko - Španělsko 3:0 | Valencie, Španělsko
Macháč - Zapata 6:4, 6:4
Lehečka - Davidovich 7:6, 7:5
Menšík/Pavlásek - Davidovich/Granollers 5:7, 7:6 (8:6), 6:4
Kanada - Itálie 3:0 | Boloňa, Itálie
Galarneau - Sonego 7:6, 6:4
Diallo - Musetti 7:5, 6:4
Galarneau/Pospisil - Bolelli/Vavassori 6:7, 6:4, 7:6
Austrálie - Velká Británie 1:2 | Manchester, Velká Británie
Kokkinakis - Draper 7:6 (8:6), 3:6, 6:7 (4:7)
De Minaur - Evans 1:6, 6:2, 4:6
Ebden/Purcell - Evans/N. Skupski 7:6, 6:4
Chorvatsko - USA 1:2 | Split, Chorvatsko
Prižmič - McDonald 4:6, 2:6
Gojo - Tiafoe 6:4, 7:6
Dodig/Pavič - Krajicek/Ram 6:7, 7:6, 6:2
Pořadí skupin

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

40
Přidat komentář
annah
Po celou čtyřhru mi připadalo, že mají Španělé mírně navrch, o to víc překvapilo, že to naši nakonec zvládli. Gratulace!
Reagovat
Ianny
Někdy je třeba i trochu štěstí a to stálo při našich. Ale zase se říká, že štěstí přeje připraveným:)
Reagovat
George_Renel
Já jsem v momentu, kdy kluci se štěstím získali 2. set začal věřit, že to dopadne. Španělé šli ve 3. setu dolů.
Reagovat
Drzymalski
Incident s Černoškovou partou jsem neviděl. Vuvuzely a trubky mezi servisy, bubny a další africké chuťovky na tenis ale opravdu nepatří.Fandění při DC ano, ale tohle už je přes čáru.
Reagovat
Fandina
klukům. Moc pěkné od všech a gratulka také Menšíkovi k debutu na DC. Super kluci, mám radost. smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Pěkná haluz. smile
Španělé jeli jednu čistou hru na servisu za druhou, přesto to naši nějakým zázrakem uklohnili. Celkově uhráli i míň bodů :)

Všichni se zapojili, všichni vyhráli, k tomu odvrácený mečboly, klukům se bude dneska dobře usínat. smile
Reagovat
GaelM
Vymačkali z toho maximum smile

Ta třetí výhra může mít svoji váhu, kdyby se Španělé náhodou urvali ze řetězu a porazili Srbsko... pak by hrozilo že tři týmy budou mít po dvou výhrách.
Reagovat
farr
Kdo si vsadil bude v balíku smilesmile.smile
Reagovat
EllNino
Opravdu by to nemusel Kubovi tak kazit
Reagovat
darek.vrana
Za mě Adam skvělý výkon. V podstatě to uhrál sám. Naopak Jakub mě dost zklamal. Samozřejmě servis super, ale jinak slabota. Je vidět, že debla vůbec nehraje a měl by se nad tím zamyslet. Jestli je to takový talent,tak bych čekal mnohem větší šikovnost na síti, přehled na kurtu. Voleje docela mizerné, smeče slabé, spíš pořád uhýbal Adamovi, který tam lítal po celém kurtu i za něj... Asi byl i nervózní, ale mě dneska přišlo, že kromě servisu nemá moc co nabídnout.
Reagovat
GaelM
Debl je hlavně o zkušenostech a sehranosti, v čerstvých 18 asi nikdo nečekal, že to tam bude řídit. Hrál v rámci možností to na co měl, podržel servisem. A že nechával víc hrát deblového specialistu, to je jenom známka slušné soudnosti... Španělé to taky měli složené ze singlisty+deblisty a v obou případech výrazně kvalitnějšího. Přesto to kluci uplácali na výhru, za mě super smile

Škoda že tenhle formát nedává příležitost na mrtvé singly, docela rád bych Menšíka viděl třeba proti Korejcům v singlu.
Reagovat
darek.vrana
Jako jo, samozřejmě super. Ale mně to přišlo tak, že debla vůbec nehraje, že pořádně neví, jak se má stavět. Podle mě by se mu měl aspoň trochu věnovat i kvůli singlu.
Reagovat
EllNino
on ho ale hraje
Reagovat
darek.vrana
Máš pravdu, teď jsem kouknul na výsledky. Tím spíš mě ale přišlo, že teda nic moc. To deblové pojetí oproti ostatním na kurtu tam moc nebylo, přišel mi na síti dost nemotorný.
Reagovat
arvncr
Jeho vzor je Novak, takže hru na síti se začne učit až po třicítce.
Reagovat
makro99
po pětatřicítce..
Reagovat
makro99
hraje, ale málo; sám to říká v tom rozhovoru...
Reagovat
Mira17
Lehecka aspon ze taksmilePo tom spackanym US open kdy nesmyslne se utavil na turnaji predtim a na hlavnim turnaji vyhorel...
Reagovat
farr
Tak nesmyslně... mohl a měl mít první titul to by ten jeden absolutně nepovedený ze 4 gs vynahradilo no...Ale i tak za finále 150bodu , coz je bez par bodu takové jakoby OF na GS coz je druhy tyden, který je bran za úspěch. Stále je mladý a jeden dílčí neúspěch ho evidentně nevyvedl z míry dneska zahrál spolehlivě smilesmile...
Reagovat
Dobry-den
Pěkně to tam sviští, konečně pořádný mejdlo. smile

A klukům samozřejmě gratulka. smile smile
Reagovat
Kandinsky1
Takže když postoupíme se Srbskem, tak na ,,finále´´ hrané ve Španělsku nepřijde ani noha? Vskutku geniální systém smile
Reagovat
farr
Jen houšť, pak se možná někdo i chytne za nossmile a vrátí starý funkční systém kdy byl, vždy jeden tým domasmile.
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Prostějovských vuvuzel si dneska užili ažaž, takže nemyslím, že by do toho šli dobrovolně znovu.smilesmile
Reagovat
Ereinion
Hezky smile Hodně mě překvapil kurz 3 na celkovou výhru našich...obzvlášť když se hrálo na rychlým povrchu
Reagovat
Krisboy
Skvěle, kluci! J2rka naprosto mazácky!

smilesmilesmile
Reagovat
makro99
Jen škoda, že chybí J1rka..
Reagovat
George_Renel
Hoši se pochlapili. Kéž by Tomáš hrál s takovým zaujetím a soustředěním i na turnajích.
Reagovat
makro99
Tak i toto má jistý půvab, mít specialistu na týmové soutěže, kterej se na okruhu plácá třeba až ve 2. stovce a pak v týmovkách, na olympiádě apod. pravidelně poráží hráče, kteří jsou rankingově vysoko nad ním...
Reagovat
EllNino
Borna Gojo třeba v DC a ATP Cupu atd. hraje několik let pravidelně úžasně a mimo se dostal do stovky až teď po US Open, Tomáš je něco podobného
Reagovat
farr
Super porazit Španěly doma sic bez Alcatraze, ale to je jejich blbos, že nenastoupi, se každopádně počítá.smile. Teď ještě to potvrdit s Koreou a můžou si to pak rozdat o prvním místo s Nolemsmile
smile.
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
farr
Super porazit Španěly doma sic bez Alcatraze, ale to je jejich blbos, že nenastoupi, se každopádně počítá.smile. Teď ještě to potvrdit s Koreou a můžou si to pak rozdat o prvním místo s Nolemsmile
smile.
Reagovat
Pe3k
Nebyl to nějaký špičkový tenis, ale bavilo mě to více než celé US open. smile
Reagovat
hanz
No jakmile vidím tyhlety haly, tak je to vždycky šmirgl... taky mi to nějak neoslovilo...
Reagovat
Krisboy
Ono už se to hraje? smile
Reagovat
hanz
No dobré ráno, pane Krystofere, už je dohráno...smile
Reagovat
Krisboy
To víš, já si na to, že se "Davis Cup" hraje ve středu, nezvyknu. Ale J2rku už jsem viděl. smile
Reagovat
lvicek
Taky jsem byla trochu prekvapena ;).
Reagovat
Newcombe
a koukám, ani Španělé neumí fandit jen pískat. Nesportovní cháska
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist