Češi v United Cupu končí. Rozhodla třísetová porážka Lehečky s Djokovičem

2. 1., 05:24
Aktuality 14
UNITED CUP - Také 2. ročník United Cupu skončil pro české tenisty už ve skupině. Letos se loučí bez vítězství, po porážce 0:3 s Číňany nestačili ani na Srby. Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová (24) sice v Perthu porazila 6:1, 3:6, 6:3 Olgu Danilovičovou (22) a na druhý pokus si připsala první výhru v nové sezoně, Jiří Lehečka (22) pak ale nepřekvapil proti světové jedničce Novaku Djokovičovi (36), přestože favorita dostal do třetího setu. Češi tak přišli o teoretickou šanci stát jedním ze dvou nejlepších týmů na druhém místě ve skupině, naopak Srbové si následnou výhrou v závěrečném mixu zajistili postup.
Jiří Lehečka v prvním souboji s Novakem Djokovičem neuspěl (© Profimedia)

Český tým měl po sobotní porážce 0:3 s Čínou minimální šanci na postup. Pro posun na 2. místo ve skupině a zachování teoretické naděje na čtvrtfinále musel nad Srby vyhrát 3:0 na zápasy, navzdory zisku úvodního bodu se to ale nepovedlo.

Vondroušová – Danilovičová 6:1, 3:6, 6:3

Světová sedmička Markéta Vondroušová si na první výhru v sezoně musela počkat až do nového roku. Zatímco v sobotu podlehla ve třech setech světové patnáctce Qinwen Zheng z Číny, o tři dny později třísetový duel zvládla. Až 121. hráčku světa Olgu Danilovičovou porazila 6:1, 3:6, 6:3.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Čtyřiadvacetiletá Češka začala první vzájemný souboj s o dva roky mladší soupeřkou parádně a bleskově získala první set. Ve druhém ale přišla dvakrát o podání a přestože vyrovnala z 0:3 na 3:3, třetí sadě se nevyhnula. Tu zahájila ztrátou servisu, ovšem zareagovala ziskem pěti her po sobě a náskok už nepustila.

Vítězka loňského Wimbledonu si od postupu do čtvrtfinále US Open připsala teprve druhou výhru z posledních devíti utkání.  Příští týden v Adelaide ji čeká generálka na Australian Open.

Lehečka – Djokovič 1:6, 7:6 1:6

Jiří Lehečka si v uplynulé sezoně odbyl premiéru na všech grandslamech, na Australian Open se dokonce dostal mezi osmičku nejlepších a stal se hráčem TOP 30. V jejím závěru ale prohrál šest ze sedmi duelů a v černé sérii pokračuje i na úvod sezony 2024.

Po sobotní porážce s Číňanem Zhizhen Zhangem dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi podlehl ve třech setech i favorizovanému Novaku Djokovičovi. V prvním vzájemném střenutí s o patnáct let starším Srbem prohrál 1:6, 7:6, 1:6.

Lehečka držel krok proti vítězi 24 grandslamových titulů jen v úvodu, od stavu 1:1 prohrál pět gamů. Ve druhé sadě ale hru vyrovnal, smazal manko 1:3 a čtyřmi gamy za sebou vývoj otočil. Djokovič si ještě vynutil tie-break, v něm ale český tenista zvítězil 7:3.

Djokovič si vyžádal pauzu na ošetření a v rozhodující třetí sadě znovu dominoval. Dvakrát vzal Lehečkovi servis, získal náskok 5:0 a duel zakončil prvním mečbolem.

Statistika zápasu Jiří Lehečka – Novak DjokovičStatistika zápasu Jiří Lehečka – Novak Djokovič (@ Livesport)

"Nakonec se mi to podařilo uhrát," řekl na kurtu Djokovič, jehož limitovalo bolavé zápěstí. "Není to poprvé ani naposledy. Tyhle věci se stávávají. Musíte to prostě zvládnout a vyřešit. Uvidíme, co bude dál," dodal.

Lehečka poprvé v kariéře čelil světové jedničce a bilanci s hráči TOP 10 si pohoršil na 2:12. Z členů elitní desítky dosud dokázal porazit jen Félixe Augera-Aliassimea (Australian Open 2023) a Andreje Rubljova (Dauhá 2023).

31. hráč světa Lehečka od začátku října vyhrál jediný z devíti zápasů, když v hale ve Vídni našel recept na Američana Jeffreyho Wolfa. Před obhajobou čtvrtfinále na Australian Open by se měl představit ještě příští týden v Adelaide, kam odcestuje po boku Vondroušové.

Kolodziejová/Nouza – Danilovičová/Medjedovič 6:4, 6:7, 8:10

Do závěrečné čtyřhry poslal nehrající kapitán David Škoch pár Miriam Kolodziejová a Petr Nouza, kteří mohli připravit Srby o postup. Čeští tenisté začali dobře a do poslední chvíle bojovali o vítězství, nakonec ale Danilovičové s Hamadem Medjedovičem podlehli 6:4, 6:7, 8:10.

Češi tak stejně jako loni vypadli už ve skupině, před rokem skončili s bilancí 1:1. Naopak Srbové se mohou těšit na čtvrtfinále proti domácím Australanům, jako nejlepší druhý tým postoupili právě z české' skupiny Číňané. Ti si o semifinále zahrají s Polskem vedeným světovou jedničkou Igou Šwiatekovou.

United Cup smíšených týmů se koná druhým rokem. Vedle podílu z dotace ve výši 10 milionů amerických dolarů (zhruba 223 milionů korun) bojují hráči a hráčky také o body do žebříčků ATP a WTA. loňští šampioni Američané skončili s bilancí 1:1 ve skupině za domácí Austrálií.

Úterní výsledky

Česko – Srbsko 1:2

Řecko – Chile 1:2

07:30 | Chorvatsko – Nizozemsko 1:0

Pořadí skupin


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
Tennisfan77
Nole nezklamal. Jakmile prohrát set přišel tradiční MTO (tentokrát údajně zápěstí) a pak jako vždy vyhrál s nulovým fyzickým omezením.
Reagovat
srnecek
údajne? no, asi áno, keď to píšeš....
Reagovat
Amputace
Klasika.
Reagovat
Patik
Idemo Nole.
Reagovat
SpacialRecognition
Machač - no tak to jo
Reagovat
EllNino
Dneska teda lítaj mečboly sem tam jako by nic ... Tereza dva neproměnila, Linda jeden odvrátila, Tomáš teď dva nevyužil a jde se do TB ... Cilic před chvilkou nevyužil 9 mečbolů
Reagovat
SpacialRecognition
Tak nakonec to ustál... když pomineme fakt, že už tak hodinu a čtvt mohl být na pokoji nebýt lajdáctví v prvním setu... ty dva mečboly ve třetím při vlastním servisu jsou jen třešničkou na dortu. Ale dal to, což je nejduležitější
Reagovat
EllNino
Ano, mohlo to dopadnout stejně jako u Terky Martincový :/
Reagovat
Pe3k
Lehečka už neporazí ani Djokovice
Reagovat
EllNino
Česko - Srbsko 1:2

Asi podle očekávání ... Markétin bod byl jediný v celém turnaji, a to ještě s odřenýma ušima ...

Naši se tu nepotkali s formou, ani neměli moc dobrý tým za zády, spíš to vzali asi jako přípravu, protože mi přišlo, že zejména Markéta hrála často nekoncentrovaně a "na půl plynu", na Danilovic to stačilo, na Zheng už ne ...

Jirka se snažil, zápas se Zhangem měl být jeho, dneska podal lepší výkon, ale Novak je prostě Novak

Dnešní debl byl asi nejhezčí zápas z těch 6, které tu naši odehráli, Miri s Petrem byli příjemným osvěžením a Petr má myslím potenciál stát se dobrým deblistou se svými parametry na servisu a dobrými voleji ... Miri slabší, ale tam prostě už chybí ta šikovnost a důraznost, kterou má třeba Olga

Celkově naši nic moc, Markéta alespoň nejede do Adelaide se dvěma porážkami, Jirka je na tom hůř, ale snad se z toho oklepe, uhrál set na Djokovice, to by mohlo trochu pomoci než třeba prohra 1:6 4:6

Celkově mě ten formát baví určitě víc než loni, to bylo nepříjemně roztahané do dvou dnů, ale ten mix z toho dělá moc velký turnaj o náhodě a pořád spíše exhibici, i když bodovanou

Uvidíme, kdo si z našich zahraje příští rok :) Hodně štěstí na turnajích
Reagovat
turista
Rozhodla ta porážka s Čínou.
Reagovat
Patik
Prosím Vás niekto stream na thiem Nadal ?
Reagovat
Blondie
https://jokersportshd.net/ace25821/104dd25f/2b34a085
Reagovat
Mony
Myslím, že uz na 2.postupove místo není ani teoretická šance, že?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist