Češi vedou v kvalifikaci Davis Cupu nad Izraelci 2:0. Roli favorita splnili Menšík i Lehečka

3. 2., 16:54
Aktuality 10
DAVIS CUP - Čeští tenisté v domácí hale ve Vendryni potvrzují roli velkého favorita v kvalifikačním utkání Davisova poháru proti Izraeli a mají rázně nakročeno k postupu na finálový turnaj. Po sobotních dvouhrách vedou 2:0, když soupeře z páté světové stovky přehráli dvakrát 6:1, 7:6. Jakub Menšík (18) si poradil s Jišajem Olielem (24) a v týmové soutěži zvládl i svůj čtvrtý zápas, druhý bod podle očekávání přidal Jiří Lehečka (22) v souboji s Danielem Cukiermanem (28).
Menšík vyhrál i čtvrtý zápas v Davis Cupu (© Profimedia)

Menšík – Oliel 6:1, 7:6

Jakub Menšík se předloni naplno vydal na dráhu profesionálního tenisty a okamžitě se začal prosazovat. Během sezony 2022 získal čtyři trofeje z podniků ITF, loni poprvé triumfoval na challengerech a při debutu na grandslamech prošel z kvalifikace až do třetího kola US Open.

Skvělou formu má jeden z nejtalentovanějších teenagerů také letos. Po finále na challengeru v Canbeře se probil z kvalifikace do druhého kola Australian Open, v němž dostal do páté rozhodující sady hráče TOP 10 Huberta Hurkacze.

V Davis Cupu si odbyl premiéru loni v základní skupině na finálovém turnaji a v nejprestižnější mužské týmové soutěži je stále neporažen. Loni ve Španělsku porazil Dušana Lajoviče a podílel se na dvou bodech ve čtyřhře. Další výhru si připsal nyní v kvalifikačním utkání o postup na finálový turnaj proti Jišajovi Olielovi z Izraele na betonu v domácí hale ve Vendryni.

Zatímco úvodní sada trvala jen 27 minut a český favorit v ní naprosto dominoval, ve druhé sadě byl izraelský outsider figurující na 415. místě žebříčku úplně jiným hráčem a i díky většímu počtu nevynucených chyb Menšíka mnohem více vzdoroval.

Menšík ve druhém dějství nevyužil ani jeden ze tří brejkbolů a musel ve 12. gamu likvidovat tři setboly. Úvodní dva odvrátil se štěstím a na třetí hrozbu vytáhl eso. Další nečekanou komplikaci řešil v tie-breaku, od stavu 2:4 však získal pět bodů v řadě a utkání dovedl do vítězného konce.

"I když to ze začátku nevypadalo, tak to byl velmi náročný zápas. Byla to pro mě první zkušenost hrát doma, navíc ještě za nerozhodnutého stavu. V prvním setu jsem ho skoro k ničemu nepustil, chytil jsem úvod a dobře servíroval," řekl na tiskové konferenci Menšík, který soupeře přestřílel na vítězné údery 32:11 a zaznamenal deset es.

"Ve druhém to on hlavně na servisu hodně vylepšil a tím, jak je levák, tak to ještě na tomto povrchu sjíždělo. V koncovce mě měl na lopatě, odvracel jsem tři setboly, ale jsem rád, že jsem to zvládl. V důležitých momentech mě podržel servis. I když jsem v tie-breaku prohrával 2:4, otočil jsem to. Jsem rád, že jsem donesl první bod. Když hrajete doma, kde můžu mít rodinu a přátele, tak mě fanoušci mohou naburcovat k nejlepším výkonům," doplnil prostějovský rodák, který si v Davis Cupu udržel stoprocentní bilanci. Ve dvouhře vyhrál podruhé a celkově počtvrté.

Lehečka – Cukierman 6:1, 7:6

Druhý bod přidal Jiří Lehečka, který po téměř totožném průběhu porazil 6:1, 7:6 Daniela Cukiermana. Také lídr českého týmu musel po hladce získaném prvním setu řešit komplikace v sadě druhé. V páté hře přišel o podání, ale zareagoval okamžitým rebrejkem a stejně jako Menšík duel uzavřel zvládnutým tie-breakem.

"Chtěl jsem zopakovat první set, druhý jsem chtěl nechat Kubovi. Ale nakonec to takhle dopadlo a výhra je výhra a ta se počítá," komentoval dvaadvacetiletý Lehečka podobné vývoje sobotních dvouher v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Kubovi jsem moc přál, aby ten první bod udělal. Aby to v případě mého úspěchu zítra bylo jednodušší doťuknout. Nebylo to pro mě jednoduché, hráli jsme spolu podruhý a znovu v Davis Cupu. Věděl jsem do čeho jdu, v Tel Avivu mě dva roky zpátky ve druhém setu trápil a tady se to zopakovalo. Byl to těžký zápas a o to cennější ta výhra je," uvědomoval si rodák z Mladé Boleslavi a poděkoval za skvělou atmosféru.

"Byla úžasná. Moc jsem si ji užil. Po pěti letech hrajeme doma. Je tu spousta tváří, které znám. Bylo to moc fajn a užil jsem si to. Doufejme, že bude víc šancí zahrát si před domácím oublikem," dodal Lehečka, který vylepšil svou daviscupovou bilanci na 8:4.

Rozhodnout může už čtyřhra

Češi mohou o postupu rozhodnout v nedělní úvodní čtyřhře. Od 13:00 by měli nastoupit Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem proti Edanu Lešemovi a Royi Stepanovovi. V případných dalších dvouhrách by měl hrát Lehečka proti Olielovi a Menšík proti Cukiermanovi. Složení se ale ještě může měnit.

"S vítězstvími musím být spokojený. Vedeme 2:0, což jsme všichni čekali," řekl na tiskové konferenci Navrátil. Minimálně nominaci čtyřhry měnit nebude. "Zítra nastoupíme ve složení, jaké jsem napsal. Není důvod nic měnit. Doufám, že hned v té čtyřhře zápas dorazíme," doplnil.

Vítězný tým postoupí do skupinové fáze Davisova poháru, poražený celek bude hrát baráž o udržení v elitní skupině.

Finálový turnaj se uskuteční od 10. do 15. září ve čtyřech různých městech. Celkem se kvalifikuje 12 týmů a doplní loňské šampiony Italy, finalisty posledního ročníku Australany a Velkou Británii a Španělsko, které dostaly divokou kartu. Jednotlivé výběry budou rozlosovány do čtyř skupin a nejlepší dva týmy postoupí do listopadového čtvrtfinále.

Češi obhajují loňskou čtvrtfinálovou účast a na domácí půdě hrají poprvé po pěti letech. Výběru Izraele čelí po necelých dvou letech. V roce 2022 vyhráli v baráži v Tel Avivu 3:1 na zápasy. Vzájemnou bilanci vedou 4:1 a také tentokrát jsou proti výběru kapitána Jonathana Erlicha favority. Kvůli válce mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy zápas provází zvýšená bezpečnostní opatření. Zápasy ve Vendryni, kde je kapacita haly 1300 fanoušků, jsou vyprodány.

Slováci vyřadili loňské semifinalisty Srby

Slovenští tenisté se na antuce v Kraljevu postarali o velké překvapení, když už po třech zápasech porazili domácí srbský výběr a zajistili si premiérovou účast na finálovém turnaji Davisova poháru.

Za finalisty ročníku 2005 v pátečních dvouhrách bodovali Lukáš Klein a Alex Molčan a v sobotu rozhodli o vítězství Klein s Igorem Zelenayem po výhře 7:6, 6:3 nad Nikolou Čačičem a Miomirem Kecmanovičem. Srbsko, které se muselo obejít bez aktuálního lídra žebříčku Novaka Djokoviče, tak neobhájí loňské semifinále.

"Postoupit na finálový turnaj je fantastický pocit. Určitě se nám hrálo lépe, když jsme vedli po prvním dnu 2:0. I kdybychom čtyřhru prohráli, nic by se nedělo. Srbové byli pod velkým tlakem, byli krok od porážky," řekl Klein, jenž na lednovém Australian Open trápil v druhém kole až do tie-breaku pátého setu pozdějšího semifinalistu Alexandera Zvereva z Německa.

Již v pátek si v Litvě zajistili postup na finálový turnaj Američané, kteří si poradili 4:0 s Ukrajinou. Tři zápasy stačily i favorizovaným Finům na domácí půdě v Turku proti Portugalsku. Na finálovém turnaji nebudou chybět ani Němci po hladké výhře nad Maďarskem a Brazílie, jež porazila domácí Švédsko. Nizozemci postoupili po pětizápasovém dramatu proti Švýcarům.

Výborně mají rozehrané utkání také Francouzi a Kanaďané. Země galského kohouta vede na Tchajwanu zásluhou Lucy Van Asscheho a Adriana Mannarina po prvním dnu 2:0. Stejný náskok má i domácí Kanada v souboji s Jižní Koreou, postarali se o něj Gabriel Diallo a Vasek Pospisil.

Výsledky kvalifikace Davis Cupu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

10
Přidat komentář
turista
Oba naši hráči vyhráli své zapasyz. To je dobře. Lehkéčka navíc porazil Cukrového muže.
Reagovat
Alien
Obrovský úspěch, ohromná gratulace všem! Jsme s vámi.
Reagovat
Pavol
Keď že slovenský tp nemáme tak aspoň tu.

"Je to vynikajúce, chlapci nám všetkým urobili radosť. Pred zápasmi sme tomu až tak neverili, o to je to teraz príjemnejšie."
Reagovat
Pavol
Lukáš Klein začína žiariť.
Reagovat
Nola
ano, uz som pisala, ze mi pripomina Fritza, este aj vyskou, je to servisman, ma vyborny FH, asi to AO nebola ziadna nahoda, ale ten Taylor je taky peknucky amik, iba tam je asi rozdiel, asi mu prospieva vztah s Kajou Schmiedlovou, snad sa nezadrhne, kedze aj na antuke mu to ide
Reagovat
Ronnyx
Gratulace Slovensku zatím to od letošního roku vypadá, že máte našlápnuto zase k lepšímu tenisovému období, tak jen tak dál
Reagovat
Kandinsky1
Davis cup a hraje se v nějaké stodole ve Vendryni
Reagovat
Pe3k
Makáč, Většík a Šlehačka pojdme!
Kuba má parádní servis a fh, navíc vypadá dobře jak fyzicky tak po mentální stránce.
Reagovat
Nola
vsak ste mali tak slabeho supera, ze by ho dali nasi lavou zadnou, Jakub bude raz velkym hracom, si myslim, asi najlepsi z vasich nadeji, svedcali by mu nejake WC, keby bol Spanielom, Amikom, Britom uz by ich par dostal
Reagovat
Pe3k
Izrael je nejsilnější země v regionu!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist