Česká senzace! Kvitová a Zakopalová postoupily přes favoritky do osmifinále

26. 6. 2010, 14:36
Aktuality 33
WIMBLEDON ŽENY - Úspěšný Wimbledon pro český tenis nekončí. Po Berdychovi do osmifinále postoupily také Petra Kvitová a na grandslamu premiérově Klára Zakopalová, které suverénně vyřadily favorizované Azarenkovou a Pennettaovou! Neuspěla jen Zahlavová-Strýcová, jež podlehla Šarapovové.
Petra Kvitová

Petra Kvitová dnes zničila čtrnáctou nasazenou Victorii Azarenkovou, byť za stavu 4-5 soupeřka podávala na zisk úvodní sady. Dvacetiletá rodačka z Bílovce však získala devět her v řadě a favorizovanou Bělorusku smetla 7-5 6-0.

Kvitová ve Wimbledonu vyřadila už druhou nasazenou hráčku. Dnešní souboj s turnajovou čtrnáctkou sice zahájila ztrátou podání, v dalším průběhu utkání byl ale servis už její hlavní výhodou. 

Loňská čtvrtfinalistka Azarenková, jejíž výkřiky přesahující sto decibelů byly slyšet i na vzdálenější kurty, za stavu 5-4 podávala na zisk prvního setu. Agresivně hrající Kvitová však navyšovala na obrátkách, svou hru zpřesnila a poprvé soupeřku brejkla. 

Další průběh zápasu už zcela jednoznačně patřil české tenistce. V zápase se blýskla 23 vítěznými údery, skvělým pohybem i sebevědomím projevem, a když získala závěrečných devět her v řadě, slavila po 80 minutách premiérový postup do osmifinále Wimbledonu.

Dvacetiletá česká hráčka tím vyrovnala svůj nejlepší výsledek na grandslamových turnajích - ve čtvrtém kole už byla loni na US Open a předloni na Roland Garros. Ve Wimbledonu však dosud nikdy nepřešla přes první kolo.

Nad svou vrstevnicí Azarenkovou, jež si po zápase postěžovala na přetrvávající problémy s kolenem a stehenním svalem, dokázala česká tenistka zvítězit poprvé v kariéře. Předchozí dva vzájemné duely se světovou jedenáctkou, která už byla ve světovém žebříčku šestá, prohrála hladce ve dvou setech.

Účast mezi nejlepšími šestnácti hráčkami v All England Clubu si Kvitová zajistila na kurtu číslo 18, který proslavili rekordně dlouhým zápasem Američan John Isner a Francouz Nicolas Mahut. Česká daviscupová reprezentantka se na dvorci zdržela výrazně kratší dobu - z vítězství se radovala po hodině a dvaceti minutách.

Další soupeřkou Kvitové bude třetí nasazená Dánka Caroline Wozniackou, jež si dnes po setech 7-5 6-4 poradila s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou.

Postupem do čtvrtfinále by rodačka z Bílovce napodobila úspěch Nicole Vaidišové z let 2007 a 2008. S Wozniackou dosud nezískala ani set, když se s Dánkou utkala dvakrát na antuce. Stejnou bilanci ale měla i s Azarenkovou.

Úspěšný český den potvrdila Klára Zakopalová. Osmadvacetiletá rodačka z Prahy sice teprve podruhé v kariéře hrála ve třetím kole grandslamu, nervozitě však v duelu s desátou nasazenou Flavií Pennettaovou prostor nedala.

Zakopalová na favorizovanou Italku vlétla jako uragán a soupeřka se ze šoku snad ani neprobudila. Česká hráčka nasázela 25 vítězných úderů oproti pouhým šesti Pennettaové, a i když udělala o pět chyb více, v celkovém součtu to znamenalo hladké vítězství 6-2 6-3. 

Jediné malé klopýtnutí si Zakopalová dovolila v závěru, kdy za stavu 5-2 zahodila šanci zápas ukončit při vlastním podání. V dalším gamu ale popáté desátou hráčku brejknula a premiérově postoupila do 4. kola grandslamového turnaje. 

Pennettaovou světa přitom v minulosti porazila v jediném z předchozích pěti soubojů, a to před pěti lety v Palermu. Dnes byla ale jasně aktivnější a šla za vítězstvím, které si připsala už osmé v řadě. Před Wimbledonem totiž vyhrála antukový podnik ITF v Marseille.

Ve hře o čtvrtfinále bude na Zakopalovou navíc čekat Kaia Kanepiová. Estonka se sice do hlavní soutěže dostala z kvalifikace, v šesti zápasech na trávě v All England Clubu však ještě neztratila ani set. Přemožitelka turnajové osmičky Stosurové dnes deklasovala 31. nasazenou Rumunku Dulgheruovou 6-1 6-2. 

Zakopalová se s Kanepiovou utkala jedinkrát - před třemi lety na antuce prohrál hladce ve dvou setech.

Pokud by obě Češky vyhrály, narazily by na sebe ve čtvrtfinále.

Jako jediná dnes z Češek neuspěla Barbora Zahlavová-Strýcová. V souboji se šampionkou z roku 2004 se dlouho statečně držela, třetí českou senzaci však nepřidala. 

Zápas začala třiadvacetiletá Zahlavová-Strýcová nebojácně. Dvakrát Rusce sebrala servis, jenže ani jednou brejk nepotvrdila. Temperamentní bývalou juniorskou vítězku Australian Open srážela smůla: Šarapovová míčky často trefovala na hrany lajn, a když rozhodčí zahlásil aut, Ruska míček s pomocí "jestřába" vytáhla na čáru. A když bylo třeba, stejným způsobem posunula dobrý míč do autu. Plzeňská rodačku tyto situace rozčilovaly a vyváděly z rytmu. 

Právě ztráta koncentrace stála za konečnou prohrou dlouho vzdorující Zahlavové-Strýcové, která nakonec podlehla někdejší světové jedničce po téměř dvou hodinách 5-7 3-6. 

Česká hráčka účastí ve 3. kole vyrovnala svůj nejlepší výsledek na grandslamu z Wimbledonu 2008.

Šarapovovou, jež dnes především vinou 35 nevynucených chyb nepřesvědčila, čeká naopak suverénní Serena Williamsová. Ta má za sebou také tři zápasy, ve kterých pokaždé dokázala vyhrát první set 6-0. Obhájkyně titulu dnes zničila Slovenku Dominiku Cibulkovou a turnajem stále prochází bez ztráty podání.

Proti 46. hráčce světa zaznamenala hned 20 es. "Podávala jako šílená. Lepšímu servisu jsem ještě nikdy nečelila. A to jsem hrála dvakrát s její sestrou Venus," uvedla po utkání Cibulková. "Neměla jsem vůbec šanci returnovat, míček kolem mě létal takovou rychlostí, navíc přesně na čáry, že jsem na něj nemohla dosáhnout," dodala.

Přesto Serena není se svou hrou úplně spokojená. "Cítím se dobře, ale ještě to není ono. Umím hrát lépe. Drží mě ale servis, který mi na Wimbledonu vždy šel, ale letos je to ještě lepší. Přála bych si, abych takto podávala na každém turnaji," uvedla mladší ze sester Williamsových. "Vždycky, když mám problémy, pomůžu si servisem, což je moc důležité," dodala. 

Druhý set byl pro ni komplikovanější prý právě proto, že v prvním uštědřila soupeřce "kanára". "Asi je lepší nevyhrávat set 6-0. Pak totiž diváci začnou fandit soupeřce, které to pomůže. Ale nelze se jim divit, chtějí, aby zápas rychle neskončil," dodala Williamsová.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
sobotní výsledky žen (26. 06. 2010)

Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (ČR) - Azarenková (14-Běl.) 7-5 6-0
Zakopalová (ČR) - Pennettaová (10-It.) 6-2 6-3
Šarapovová (16-Rus.) - Zahlavová-Strýcová (ČR) 7-5 6-3
S. Williamsová (1-USA) - Cibulková (SR) 6-0 7-5
Wozniacká (3-Dán.) - Pavljučenkovová (29-Rus.) 7-5 6-4
A. Radwaňská (7-Pol.) - Erraniová (32-It.) 6-3 6-1
Li Na (9-Čína) - Rodionová (Austr.) 6-1 6-3
Kanepiová (Est.) - Dulgheruová (31--Rum.) 6-1 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
majkl005
Čauvec...chtěl jsem se zeptat jestli se dá live tenis sledovat ZDARMA i na netu...jde to třeba na bet-at-home.com ?? Díky moc za odpověď
Reagovat
smazaný uživatel
samozrejme ze da...atdhe.net fromsport.com livescorehunter.com
Reagovat
majkl005
a de to teda aji na tom bet-at-home ??
Reagovat
smazaný uživatel
myslim ze jo ja se obvykle divam na bet356 ale myslim ze na vsech takovych strankach ti wimbledon nepojede
Reagovat
majkl005
no já to právě na tom bet-at-home zkoušel a jde to...jen prostě abych něco potom za to neplatil mnooo....
Reagovat
smazaný uživatel
ja na tom bet365 nic neplatim
Reagovat
smazaný uživatel
Ja jsem take nic neplatila, ale kdyz jsem se chtela divat dneska, vypsalo mi to, ze musim vlozit penize na ucet :-(.
Reagovat
smazaný uživatel
tak pokud se chces divat na techcto strankach na wimbledon tak je to mozne ono tam nejdou skoro zadne grandslamy
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis z netu je asi hodně zajímavý, co? Míč v pohybu sotva uvidíš, ale hlavně, když jsem u toho :-D
TV a satelit u vás není?
Reagovat
smazaný uživatel
satelit ne a budes se asi divit ale me to tak staci
Reagovat
smazaný uživatel
No, mne to take staci, my mame krasnou televizi, obrovske LCD, ale nejsme televizne zalozeni, koupili jsme ji, abychom se mohli divat na filmy v HD kvalite, TV sledujeme minimalne, ja posloucham hlavne CT24 a na sledovani tenisu a jinych sportu nemam zase tolik casu, protoze jeste studuji, k tomu chodim do prace a jeste se staram o domacnost... Platila jsem si asi pul roku alespon eurosport na netu, ale stejne tam davali prd a ja jsem na to stejne nemela cas, proto nevidim duvod k porizovani nejakeho satelitu, kdyz to nevyuziju. A takovych lidi tu je vic. Samozrejme pokud to mas, dobre pro tebe, ale ne vsichni to nutne musime mit taky a ne vsichni na to mame tolik casu, sledovat x kurtu cele dny :-)
Reagovat
nando
Mít satelit se možná vyplatí při Wimbledonu, ale kolik turnajů tam dávají přes rok ? A co jinýho se tak dá sledovat přes satelit? Ptž koukat se na filmy v němčině, francouzštině, angličtině a já nvm v čem ještě, to zrovna nepotřebuju.
Reagovat
nando
Jinak já se dívám na livescorehunter, někdy je to opravdu dost špatný, ale většinou se na to dá dívat celkem v pohodě. Problém je spíš sekání se obrazu, míček je vidět úplně v pohodě, jen občas se stává, hlavně na antuce, že třeba míček není dobře viditelný. Ale s tím mají problém i v tv, jde spíš o podmínky na tom kterém stadionu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja se divam na atdhe.net, je tam vzdycky usstram, ten je celkem dobry, na bet365 to je take slusna kvalita, akorat je to male, ale ja stejne koukam na notebook vleze, tak to je tak akorat :-).
Reagovat
smazaný uživatel
ustream, samozrejme :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na filmy v cizím jazyku už pochopitelně nikdo koukat nebude. Kdo má víc neplacených programů, může ze sportu vidět docela dost. Letos se třeba výrazně zlepšil italský Super Tennis (nechápu, proč v Evropě už dávno takový specializovaný program nerozjeli), dřív tam šly jen magazíny a záznamy nebo pořady natočené o všech Wimbledonech 40 let zpátky. Teď mají každý měsíc vždy nějaký přenos z menších turnajů ATP a WTA.
Jako kulisu mám často puštěnou některou hudební stanici, co jede videoklipy. Narozdíl od trapného Óčka, kde se často jen kecá, případně tam hraje stupidní muzika.
Reagovat
r176
ja koukam na tenis tady:http://www.myp2p.eu/competition.php?competitionid=&part=sports&discipline=tennis
Reagovat
nando
Tak český holky mě fakt překvapily, to je neskutečný úspěch. A to ještě dle mého názoru naše 2 nejlepší tenistky (Šafářová,Benešová) vypadly v 1.kole. Postup Kláry pro mě zas takovým šokem není, ale postup Petry jsem opravdu nečekal. A hezky se držela i Bára, ale to už bysme chtěli asi moc. Kéž by si vzali z holek naši kluci příklad.
Reagovat
smazaný uživatel
Huraaa, dalsi holka postupuje :-), Klara si poradila s Flavii celkem hladce (alespon podle vysledku, zapas jsem nevidela) 6:2, 6:3
Reagovat
smazaný uživatel
Klára hrála opravdu moc dobře, v zápase měla 25 vítězných míčů, což byl hlavní rozdíl oproti Flavii a možná právě toto zápas rozhodlo. Jinak ted se koukám na statistiky a Klára měla 70% vyhraných výměn ze 2.servisu, což je moc pěkné číslo, takže i v tom podání byla lepší než Flavie. Jen mi malinko chybí trošku úsměvu na tváři Kláry, přitom je to taková pěkná holka:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes se opět psychouška ukázala. Dokud se siréně daří a soupeřky snadno přehrává, hraje výborně a s klidem až do vítězného konce (po "zranění" není ani stopy). Někdy ale stačí pár nepovedených míčů nebo zlepšená hra soupeřky (returny Kvitové měly čím dál větší úspěšnost) a siréna se rozhodí jak pinkálistka z druhé stovky. Hysterka se nakonec u důležitých míčů v koncovkách vyrovnaných gemů úplně složila.
Reagovat
smazaný uživatel
sice to sem nepatri, ale jsem rozladena z Rafy, kazi mice, ktere by musel dat i se zavrenyma ocima, mam z nej blbej pocit... tentokrat se mi fakt nelibi, uvidim, jestli se zvedne ted, ale jestli bude hrat jako ve 2. setu, moc se mi nechce verit, ze vyhraje...

jinak Petre gratuluji, je to krasny uspech :-), zvlat proti Azarenkove, jsou mi protivne vsechny hraci, ktere jeci, jako by je na noze bral...
Reagovat
nando
Já jsem si všimnul, že spousta lidí strašně podceňuje Petzschnera. Na trávě je skvělý, nemyslím si, že je pro Rafu zrovna výhoda, že se Gulbis odhlásil a místo něho tam ted má Petzschnera.
Reagovat
smazaný uživatel
A tak to je konec-koleno!Je to stejne kazdy rok,pul sezony a finito!Dnes to rozhodne Nadal nevyhraje!
Reagovat
nando
Copak, byl ošetřovanej ??? Já se dívám tak přerušovaně a viděl jsem, jak tam Petzschner poskakoval, tak sem si říkal, že asi čeká na Rafu.
Reagovat
smazaný uživatel
No uz byli osetrovani oba.A vicekrat!Lazaret hadra,ted vubec netipuju kdo to vyhraje!
Reagovat
Martinac
Obrovská gratulace Petře. Jen škoda, že jsem na ni nevsadil aspoň kilo. Jsem rád, že je Azarenková venku už jen kvůli tomu, že při úderech kvičí jako vykastrovaný pes. Taková hrůůza se nedá poslouchat, je to horší než táhnout polystyren po skle.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že první své podání Kvitová uhrála, ztratila až druhé, takže v článku je chyba.

Jinak od půlky prvního setu naprosto fantastický výkon, doufejme, že jí forma vydrží i proti Caroline Wozniacki, to by pak mohl být velmi zajímavý zápas.
Reagovat
BooOoo
skvělý, velká gratulace !! :))
Reagovat
r176
jen tak dal Peťulko!!top 50 je doma!!
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto neuvěřitelný výkon Petry Kvítové. Od druhé poloviny 1. setu začala výborně servírovat, zahrála neuvěřitelné množství vítězných míčů a snad ve všech směrech soupeřku přehrála. Dokonce mi přišlo, že v tomto zápase měla i poměrně dobrý pohyb. No a od toho stavu 4:5 v 1. setu to byla ze strany Petry naprostá lahůdka. I když je pravda, že Azarenko nepředvedla ani zdaleka svůj nejlepší výkon, což ale nijak nesnižuje úspěch Petry.
Reagovat
r176
souhlasim!!druhy set ze strany petry nemel chybu!!zraje nam jako vino!!proste v klidu a s prehledem!!
Reagovat
smazaný uživatel
Je to super a myslím, že i Wozniacki či Palyuchenkova jsou hratelné !!!!! Gratuluji :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist