České souboje vyhráli favorité, postupují Rosol, Štěpánek, Hájek i Veselý

5. 6. 2013, 18:13
Aktuality 6
Lukáš Rosol prošel už do čtvrtfinále challengeru Czech Open v Prostějově. Druhý nasazený hráč dnes pod zataženou střechou porazil krajana Dušana Lojdu 7-5 a 6-3. Nezaváhal ani Radek Štěpánek, který si poradil s dalším českým tenistou Janem Mertlem 6-1 6-7 a 6-4. Ve večerních hodinách uspěli po třísetových bitvách také Jan Hájek a Jiří Veselý.
Radek Štěpánek (© czech-open.cz)

Lukáš Rosol málem ztratil v souboji s Dušanem Lojdou první set, ale jeho levou rukou hrající soupeř udělal při jednom ze dvou setbolů dvojchybu. "Jsem rád, že jsem to zvládl. Rozhodly moje zkušenosti, protože herně jsem se ještě necítil nejlépe," řekl Rosol. Daviscupový reprezentant pak sadu otočil a přesnější ruku měl i v závěru druhého dějství, které vyhrál 6-3.

Ještě těžší práci se svým soupeřem měl Radek Štěpánek, který sice ve druhém setu souboje třicátníků srovnal proti Janu Mertlovi z 2-4 na 4-4, ale sadu nakonec přeci jen ztratil ve zkrácené hře. Ve vyrovnaném třetím setu rozhodla desátá hra. Mertl vedl při svém podání 30:0, ale pak udělal čtyři nevynucené chyby v řadě a věnoval soupeři game i výhru.

"Každé vítězství se počítá a někdy člověk musí vyhrát hrozným výkonem, aby se měl za co chytit, a doufám, že to bude tenhle případ. Člověk musí přes tyhle zápasy projít," řekl Štěpánek, který v Prostějově hraje i pro zaplavenou tenisovou Spartu. "Rozhodl jsem se věnovat půlku odměn na pomoc Spartě zatopené povodněmi," řekl 52. hráč světa, který by klubu ve Stromovce vydělal v případě svého triumfu skoro 200 tisíc.

Za postup do čtvrtfinále už pro Spartu "vydělal" přes 40 tisíc korun, ale za titul by to bylo v přepočtu přes 197 tisíc korun. Vavřín na Czech Open už Štěpánek získal v letech 2003 a 2004, ale tentokrát to bude mít těžké. Jeho hra po zranění ještě není ideální a ve čtvrtfinále narazí na španělského antukáře Alberta Montaňése.

Rosol se ve čtvrtfinále utká s devatenáctiletým krajanem Jiřím Veselým, který dnes v utkání hraném za umělého osvětlení zdolal 4-6 6-4 7-6 o rok staršího Američana Jacka Socka.

Duel nabídl především dratický třetí set, v němž Veselý neudržel vedení 3-0 a naopak po ztrátě dvou servisů prohrával 3-4. Pak vyrovnal na 4-4, ale za stavu 15-40 čelil dalším brejkbolům. Ty však díky aktivní hře odvrátil a Sock znervózněl. Několikrát se vehementně a zřejmě poprávu dožadoval zahášení autu, umpireový rozhodčí byl ale neoblomný a Veselý nekoncentrovanosti soupeře využil k úspěšné koncovce. Sock si po zápase s rozhodčím nepodal ruku a kurt opustil značně rozladěný.

Už ve druhém kole měl namále i trojnásobný šampion a loňský finalista Jan Hájek. S Damirem Dzumhurem z Bosny a Hercegoviny prohrával ve třetím setu 3-5, aby nakonec po boji zvítězil 6-3 3-6 7-6.

Se soutěží se už dnes rozloučil nejvýše nasazený Florian Mayer z Německa, který nezvládl svůj duel s Rusem Tejmurazem Gabašvilim. "Soupeř hrál velmi dobře, ale já jsem měl přesto spoustu šancí, které jsem, bohužel, nevyužil,“ uvedl po utkání neúspěšný obhájce titulu. „Ve druhé sadě jsem měl možnost vyhrát a věřil jsem, že bych pak i ve třetí sadě uspěl. To je ale tenis. Když hráč nabídnuté příležitosti nevyužije, tak nemůže zvítězit."

Výsledky - Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 106.500 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Rosol (2-ČR) - Lojda (ČR) 7:5, 6:3, Štěpánek (5-ČR) - Mertl (ČR) 6:1, 6:7 (5:7), 6:4,  Hájek (ČR) - Dzumhur (Bos.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:4), Veselý (ČR) - Sock (USA) 4:6, 6:4, 7:6 (7:4), Gabašvili (Rus.) - Mayer (1-Něm.) 6:4, 7:5, Montaňés (4-Šp.) - Semjan (SR) 6:1, 6:4, Ramos (6-Šp.) - Golubjov (Kaz.) 6:1, 6:3, Gojowczyk (Něm.) - Sergejev (Ukr.) 6:4, 6:0.
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
George_Renel
předvedli výborný tenis. Diváci se určitě pobavili, my u obrazovek také. Nepřiblížil se Jirka k Wimbledonu bez kvalifikace?
Reagovat
George_Renel
jde také dál. Po hodně těžkém zápasu. Byla tam tedy asi dvě sporná rozhodnutí v jeho prospěch, ale z toho streamu těžko říci. Každopádně byl herně o ten fous lepší. Ale asi se dosti vydal.
Reagovat
Fandina
Tak zítra s Rosolem. Uvidíme.
Reagovat
hatatytla
zápas Hájek-Dzumhur: Já jsem zvyklej na někdy nizkou challengerovou úroven, ale co je moc to je moc. U třetího setu mě napadlo, že bych to taky příští rok mohl zkusit, hrál bych styl Simona a určitě bych něco uhrál.
Reagovat
Fandina
Neviděla jsem to, ale tu úroveň nedělá jen jeden zápas. Podle mě.
Reagovat
smazaný uživatel
a proč si kazíš chuť challengerami, když běží French Open????
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist