Česko opět nedostalo Turnaj mistryň, WTA zvolila Rijád. Zasloužili bychom si to, říká Petera

12. 3., 16:18
Aktuality 24
Tenisový Turnaj mistryň se bude v příštích letech konat v Rijádu, který dostal přednost před Českem. Televizní stanici a webu CANAL+ Sport to řekl promotér Tomáš Petera. Ženská tenisová asociace WTA zatím informaci o příštím dějišti prestižní akce oficiálně nezveřejnila.
Loňský Turnaj mistryň v mexickém Cancúnu ovládla Šwiateková (© Profimedia)

"Dostali jsme se z nějakých šesti uchazečů mezi poslední dva, ale WTA si bohužel vybrala Rijád," řekl Petera. "Letos bychom Masters zorganizovali v Ostravě, další tři ročníky pak v pražské O2 areně," doplnil.

Majitel společnosti Perinvest projevil zájem o pořádání Turnaje mistryň už v minulé sezoně. Tehdy WTA vsadila na mexický Cancún, který se pak stal terčem kritiky i samotných hráček. Doplatil na to i tehdejší šéf organizace Steve Simon, který skončil v pozici výkonného ředitele.

Petera o pořadatelství Turnaje mistryň usiloval i letos. Po překlenovacím ročníku v Ostravě, kde by se WTA částečně podílela na nákladech, plánoval, že by se akce přesunula v dalších letech do O2 areny v Praze.

"Tam by asociace neplatila ani korunu, všechny výdaje by šly za námi. Za licenci bychom jí platili šest až sedm milionů dolarů ročně. Dalších dvanáct až patnáct milionů by v každé sezoně šlo na odměny hráčkám," řekl Petera.

 

Rozhodly finance

WTA podle něj zvolila Rijád kvůli výhodnějším finančním podmínkám. "Saúdové museli slíbit výrazně lepší podmínky, protože jinak to nedává žádný smysl. Návštěvnost i atmosféra by u nás byla mnohonásobně lepší. Česko je tradiční tenisová země a myslím, že by si přidělení takové akce zasloužilo," uvedl Petera.

Pořádání Turnaje mistryň v Rijádu by se mohlo stát terčem další kritiky. V lednu se proti konání prestižní soutěže v Saúdské Arábii vyslovily legendární tenistky Martina Navrátilová a Chris Evertová, které ve sloupku pro Washington Post poukázaly na porušování lidských práv či diskriminaci žen a homosexuálů v této muslimské zemi.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
paddy
Ostrava nebo Rijád?

víte, co se říká na vsi?
že silnější pes mr.dá
https://www.youtube.com/watch?v=LYd41w3Fxmw
Reagovat
lvicek
Kdyz Saudove koupi cely WTA se vsim vsudy, tak proc by taky mel byt TM v Ostrave/Praze, to je jasny, ze jo...
Reagovat
lars
Master turnaj se letos v SA nehral a ani nebude hrat
Reagovat
lvicek
Nevim, jak to myslis, ale ja pisu o WTA TM a v tomto clanku je uvedeno, ze bude v Rijadu. Kazdopadne u nas nebude.
Reagovat
lars
Master neboli WTA1000
Reagovat
rosm
Díky bohu, zase jeden co dotační gauner.
Reagovat
bardunek666
Hmm, zaprděná Arábie... Peníze sice nejsou problém, ale nemyslím si, že bude o turnaj velký zájem. Ostatně vidíme to třeba v Abu Dhabí nebo Dauhá, že plno není zdaleka ani na finále.
Nejvíce se mi v poslední době líbil TM v Guadalajaře.
Reagovat
dadaft
Rijád Rijád prachy prachy
to jsou naše štáchy

sype se to zhora zdola
nikdo tomu neodolá

Rijád Rijád prachy prachy
poletíme nad oblaky
Reagovat
Yonaash
Úplný básník... Neplánuješ kariéru?
Reagovat
hanz
A kdo by tam z našich asi hrál, když jsou všichní na marodce?
Reagovat
Krisboy
WTA Kaderka Finals, Prague 2024.

Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
TSP
S ohledem na finanční možnosti českých organizátorů oproti finančním možnostem organizátorů v Saudské Arábii je to logický závěr. Saudi navíc mají větší nejen oficiální ale i (kulantně řečeno) neoficiální možnosti finančního ovlivnění tohoto rozhodnutí. Ostatně jen si vzpomeňme na MS ve fotbale v kterémsi sousedním státě nebo taky na rozhodování o změně formátu Davis cupu a Fed cupu. O sportovní prostředí, atmosféru, tradice, a kvalitu sportovních utkání jde v těchto případech opravdu až ve druhé řadě, ne-li ve třetí. Ostatně poslední aféry českého tenisu to mohly taky trošku ovlivnit, ale spíš jen teoreticky. Je to profesionální sport a tvrdý byznys, a hlavním cílem není sport sám, ale pouze jeho výsledek, totiž vydělané peníze a jejich výsledné množství pro ty, co tento byznys ovládají.
Reagovat
TSP
Ostatně nepochybuji o tom, že obdobný způsob a důvody rozhodování provázely i výběr předchozího místa konání turnaje mistryň, kde to z tzv. "čistě tenisových či sportovních důvodů" taky nedávalo žádný smysl.
Reagovat
Mony
Tam to skoro celé musela platit WTA..
O to je to absurdnější rozhodnutí
Reagovat
TSP
Pak už zbývá jen otázka, jak velkou měli osobní motivaci konkrétní osoby, které o tom rozhodly?
Reagovat
lvicek
No prece aby hracky mely slusnej hotel a ne nejakou diru v Ostrave, to uz jsme si precetli...
Reagovat
Mony
Teď to určitě dostanete

Kaderkovi to doručí v dárkovém balíčku
Reagovat
tommr
ČR je prostě nedůvěryhodnej partner pro pořádání velkých akcí. Loni vláda bezdůvodně znemožnila účast ruským a běloruským tenistkám, letos se zase "předved" Kaderka a spol. ...
Reagovat
lars
TM tenistek v zemi , kde je diskriminace žen a porušování lidských práv je duveryhodnejsi partner ???
Reagovat
Mony
Já bych chtěl být raději ženou tam, než tady..
Tlačil jsem se v metru a ženy v pohodlných sedačkách ve svém luxusním vagoně ..akorát měly ten hidzab
Reagovat
aligo
Po nedávném skandálu to opravdu nepřipadalo v úvahu
Reagovat
GaelM
Ve světě, kde můžou zástupci válečného agresora na olympiádu, tohle opravdu nehraje žádnou roli. Kdyby Praha dokázala přeplatit šejky, tak to tam bude
Reagovat
com
TM u nas? Po Kaderkove kauze asi tezko
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist